Nitrat i salat og spinat Anne Lene Malmer, Lier og omegn forsøksring
Grenseverdier -Nitrat → kreftfremkallende -EU/EØS har vedtatt grenseverdier for maks innhold -Overgangsordning for Norge til Nye grenseverdier foreslått, ikke vedtatt – generelt litt opp, særlig veksthus. Ruccola får egen grenseverdi -Overvåking av Mattilsynet, ca 40 prøver/år, trenden er færre overskridelser, men en del grensetilfeller
Gjødsling ↔ innhold Forsøk i spesialsalater i 2004 og LOFO Forsøk i spesialsalater i Bioforsk Landvik Konklusjon: Ingen avlingseffekt over 8 kg N/daa ved plastdyrking i Lier, 8-12 kg N/daa på Landvik (lettere jord) > 8 kg N/daa → for høyt nitratinnhold, sommer(LOFO) Ved gjentagende dyrking av salat på plast → for høyt nitratinnh. i september uansett gjødslingsnivå (LOFO)
Gjødsling ↔ innhold Prosjekt LOFO/Veksthusringen avd. Lier - Kontakt med Mattilsynet, diskutere prøveuttak Måle nitrat i dyrkingsmediet (jord,NFT) og i produkt. - Metoder: Raske kontra nøyaktige/dyre - Vurdere, evt. korrigere gjødslingsstrategien, dyrking - 4 frilandsfelt involvert + mer tilfeldige uttak av jord - Innsats i veksthus med overskridelser
Gjødsling ↔ innhold Eks. Forgrøde er kål, planting på plast ca Jordprøve : 5 kg nitrat-N/daa Jordprøve : 15 kg nitrat-N/daa Rød lollo : 3800 mg nitrat/kg ferskvekt Eks. Forgrøde eng, planting på plast ca Øko. Jordprøve : 2,5 kg nitrat-N/daa (0 kg der det ikke var gjødsla/planta) Jordprøve : 1 kg nitrat-N/daa Grønn lollo : 216 mg nitrat/kg ferskvekt
Oppsummering - Nye grenseverdier - Fortsatt fokus på nitratinnhold i produktene - Flere kulturer kan komme inn under regelverket - Riktig forvaltning av næringsstoffene; pris på gjødsel, utvasking osv. - Interessant å følge innholdet av nitrat-N i jorda; gir en pekepinn om gjødsling og dyrkingsstrategi - Vil bruke enda raskere metode hvis den er nøyaktig nok (strips?). Jord og plantesaft