Barn, sukker og mat
Agenda Matens utvikling i barnehager og skoler Kroppens behov Sukkerets påvirkning i kroppen Fordeler med mindre sukker Hva kan vi gjøre?
Hvor er vi på vei? Travel hverdag- snabbkost Sukker i det meste Mye raffinert mat- lite næring
Er det så viktig? Bilen trenger bensin- vi trenger mat Hva skjer når bilen får forurenset bensin? Hva skjer med kroppen med feil bensin?
Hjernen trenger glukose Finnes i brød, pasta, frukt, grønnsaker Sukker For lite gjør oss sløve, konsentrasjonsproblemer, irritable
For mye sukker Hyperaktiv Raseri, aggresjon Konsentrasjonsprobl. Dårlig hukommelse Angst, uro Kløe Mage- tarmproblemer Diabetes type II
De vanligste fellene Saft, brus Skjulte kilder som yoghurt, ketchup,sylt, frokostblandinger, ferdigmat
Sukker- en tyv Stjeler viktige vitaminer og mineraler fra kroppen Demper smaksløkene Økt inntak gir større behov
”Åtte av ni frokostblandinger beregnet spesielt på barn inneholder for mye sukker, viser en test gjennomført av bladet Råd & Rön. Også kornprodukter beregnet på dem som vil tenke på vekten inneholder mye sukker”!
Hva kan vi gjøre? Frokost viktig!!! Legg frem ferdig oppskuren frukt Se kaker og boller som noe festligt, ikke noe som hør hverdagen til Bruk andre søtningsmiddel, f.esk fruktose i små mengder Lørdagsgodt- ikke hverdagsgodt! Tallerkenmodell
Riktig næring er god gjødsel!