STRÅLING Er energi som sendes ut fra en strålingskilde i form av bølger eller partikler. Kan være synlig (lys) og usynlig (radiofrekvens) energi.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Den strålende sola Del 2: Nordlys Foto: Jouni Jussila.
Advertisements

Astrofysikk Fysikk 1.
WARNING!!! Dere får nå se et strålende bra prosjekt
Nordlys Drivhus- effekten Ozonlaget Solvind→
Hvordan er et atom bygd opp?
Stråling fra stjernene Fysikk 1
Elektromagnetisk stråling fra mobiltelefoner
Knight, Kap.38 Emisjon av lys (lysutsending).
Astrofysikk & Strålingslovene
Er universet designet? Kilde: Astronomi nr. 3, mai 2006.
Stjernenes fødsel, liv og død Fysikk 1
Oppsummering til eksamen Kap.1, 3, 4 og 5
Medisinske Lasere. Praktisk-teknisk gjennomgang,definisjoner
SOLEN.
Elektromagnetisk stråling
Radioaktivitet I radioaktive stoffer er de minste byggeklossene, atomene, i ubalanse. Atomene strever etter å komme i balanse og for å oppnå dette går.
Atomenes elektronstruktur
Kapittel Z Kjernekjemi.
Fysikk og teknologi - Elektrisitet
Litt om Kapittel 5: Bølger, lyd , lys
Radioaktiv stråling Mål for opplæringen er at du skal kunne
Radiation computation and visualisation for use in space travel and nuclear facilities Student: Rune FaabergVeiledere: Per-Olav Rusaas, Mike Louka (IFE)
NORDLYSET – himmelsk dans
Strålings møte med materie –
Formelmagi 35-1 (35.3) Forskyvingsstrøm (displacement current)
Laseren. Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation
Elektromagnetisme: Første del av
Ekstreme objekter i universet: Fra radiobølger til gammastråling
Spektakulære begivenheter knyttet til magnetfelt i det nære verdensrommet Fysikermøtet 2003 Kjartan Olafsson og Rune Stadsnes, Fysisk institutt, Universitetet.
STRÅLEFYSIKK - STRÅLEVERN RADIOAKTIVITET
MENA 1000 – Materialer, energi og nanoteknologi
CERN og The Large Hadron Collider Tidsmaskinen.
Atomer, molekyler m m.
Typer stråling Elektromagnetisk stråling Partikkelstråling
Lys og elektromagnetisk stråling
Læreplanmål i LK 06 Stråling og radioaktivitet (VG 1)
Det store spørsmålet: HVA ER ALT BYGD OPP AV?.
STRÅLING / RADIOAKTIVITET
AST1010 – En kosmisk reise Forelesning 4: Fysikken i astrofysikk, del 1.
Radioaktiv Jeopardy BegreperStrålingEnheterNytteSkade
Stoffenes byggesteiner og modeller
Tolking av stråling fra verdensrommet
Noen viktige ord du må lære og forstå: en kjerne et skall en type et system lurt, smart et antall å reagere en reaksjon en egenskap å bevege å bevege seg.
ATOMET Minste del av en ting…… Elektroner, protoner, nøytroner, skall.
ET GRUNNSTOFF KAN VÆRE ET FAST STOFF, FOR EKSEMPEL ET METALL eller EN VÆSKE eller EN GASS.
«Hvorfor går strømmen motsatt vei av elektronene?»
Stråling mot jorda. Stråling Bevegelse av energi i form av bølger Sola er hovedkilden til den strålingen jorda mottar Lysstråling har særegne elektriske.
ATOMER Atomer har nøytroner og positivt ladde protoner i kjernen, og negativt ladde elektroner som svirrer rundt kjernen. C = karbon.
Elektrisitet.
Radioaktivitet Powerpoint til læringsprogrammet radioaktivitet.
Elektrisk energi Kapittel 12.
ATOMER.
Hva skal vi egentlig gjøre på CERN i Sveits?
Kjernefysikk ved syklotronen i Oslo
Periodesystemet og atombegrepet
Aromatiske forbindelser Kap 14/Solomon/Fryhle
Atomenes elektronstruktur
Radioaktivitet.
Hvordan er et atom bygd opp?
Regne på bølgelengde, periodetid, frekvens og bølgehastighet Bølger er langsbølger eller tversbølger. Tversbølge (vannbølger, lysbølger) Langsbølge (lydbølger)
Utskrift av presentasjonen:

STRÅLING Er energi som sendes ut fra en strålingskilde i form av bølger eller partikler. Kan være synlig (lys) og usynlig (radiofrekvens) energi.

stråling Typer Elektromagnetisk stråling (EM) Ioniserende stråling Radioaktiv stråling

Elektromagnetisk stråling (EM) Deles opp i ioniserende og ikke-ioniserende stråling, avhengig av energien til strålingen. Skillet går mellom gamma- og røntgenstråling (ioniserende) med de høyeste energiene og ultrafiolett stråling (ikke-ioniserende). Begrepet stråling endrer seg gjerne når energien blir lavere og vi passerer synlig lys og infrarød stråling (varmestråling).

Ioniserende stråling Er stråling som består av fotoner eller partikler som direkte eller indirekte er i stand til å danne ioner. Slik stråling kan være røntgen-, alfa-, beta-, gamma-, nøytronstråling og kosmisk stråling. Gir opphav til en hel rekke kjemiske prosesser som til slutt kan føre til endringer og skader på DNA. og utvikling av kreft og arvelige genetiske defekter.

Radioaktiv stråling Er ioniserende stråling. Gammastråling er også elektromagnetisk stråling. De andre typene stråling som kommer fra radioaktivitet er partikkelstråling, de mest omtalte er alfa- og betastråling.

Hva er lys? Det finnes to måte å forklare energien i lyset. Lyset kan ha bølgeegenskaper og partikkelegenskaper. http://ndla.no/?q=node/13392 http://ndla.no/?q=node/13392

Elektromagnetiske bølger Alle typer fotoner fordi vi oppfatter den som en kombinasjon av svingende elektriske og magnetiske felter. Det hele beveger seg framover med lysets fart som en bølge.

Lys etter bølgemodellen Bølgelengde (m,nm): avstand mellom to bølgetopper eller to tilsvarende punkter. (nm) Frekvens (Hz): antall svingninger per sekund. Periode (T): tid det tar for to bølgetopper å passere samme punkt. Energi (E): sammenheng mellom bølgelengde og frekvens. Amplitude (A): utslagene til bølgene. Lyshastighet (c) : lyset beveger seg i verdensrommet hele 300.000 km/s.

Begrepene med bølger å gjøre

Det elektromagnetiske spekteret

Radiobølger Bølgelengde varierer fra 1mm til mer enn 10000m

Infrarød stråling Bølgelengde varierer mellom 1mm og 0,0008mm Alle gjenstander sender ut varmestråling. Litt lengre bølgelengde enn synlig lys. Hvis temperaturen i kokeplaten blir for høyt, gløder den. Høyere temperaturen gjenstander har, mer energirike fotoner sender ut

Ultrafiolett stråling - UV Sola sender ut EM med mange forskjellige bølgelengder. På grunn av den korte bølgelengden har fotonene i UV høy energi. Den er skadelig for oss.

Røntgenstråling Er svært energirike. Kan gå gjennom gjenstander som er ugjennomtrengelige for synlig lys. Går gjennom marg men ikke bein.

EM-stråling fra atomer

Forskjellige typer EM-stråling kan komme fra hydrogenatom Atomenes kjerne består av positive protoner og nøytrale nøytroner. Elektroner i ulike energinivåer beveger seg rundt kjernen. Energinivåene omtaler vi også som skall. De ulike energinivåene, eller skallene, har plass til forskjellige antall elektroner. Elektronene holder seg ikke i ro på de forskjellige energinivåene.

Emisjonsspekteret for hydrogengass