Produksjon av marine lipider. Teknologiske muligheter.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Seniorforsker Ivar Storrø SINTEF Fiskeri og havbruk
Advertisements

Rammebetingelser - regelverk for mattrygghet
HAVBRUK I NORGE Harnøsand 15. mai 2013.
Forside.
NKS 17 mars Organoleptisk inntrykk av vin Hvorfor Syrah smaker Syrah, Pinot Pinot og noen ganger Syrah Pinot og Pinot Syrah.
Leptin.
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Salt versus salterstattere – et valg mellom pest og kolera?
Fhl Vestnorsk 0311 Kjell Bjordal EWOS-GRUPPEN
Aminosyre Arginin.
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 2 Barn og kosthold
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Morten Hyldborg Jensen Aker Seafoods ASA
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Norge som internasjonal biomarin ”Knowledge HuB”?
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Nordkapp 12.oktober 2009 Endringer i grunnlaget for fiskerier og kultur Knut Bjørn Lindkvist Høgskolen i Finnmark.
Hva er omega-3-fettsyrer – og trenger vi dem?
Globale muligheter for (midt-) norsk havbruks- og fiskerikompetanse……
Miljøstatus i havbruksnæringa
Hva skal vi lage laksen av når vi produserer 1,5 mill. tonn i 2015?
SINTEF Fiskeri og havbruk AS 1 SINTEFs Torskesminar på AQUA NOR 2005 Immunstimulering gir friskere yngel – og bedre overlevelse Jorunn Skjermo, SINTEF.
MARING Ett dusin viktige forutsetninger for suksess i norsk marin ingrediensindustri SINTEF Havbruk Miniseminar i Oslo, 21. april 2008, Jostein Refsnes,
En blåkopi av et lakseslakteri? SINTEF Fiskeri og havbruk
Effektiv og automatisert yngelproduksjon av torsk, er det mulig?
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Biogassproduksjon En ny utfordring for bonden når det gjelder: tekniske løsninger kunnskap om drift kunnskap om biologi.
Kostsirkelen.
RÅVARESITUASJONEN FOR FISKEFÔRPRODUSENTENE – NYE MARINE RÅSTOFFKILDER
Kosthold og ernæring ved revmatisme
SINTEF Fiskeri og havbruk AS 1 Harskning, kan det måles? Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse Rica Hell Hotel 6.april Ivar Storrø, SINTEF.
Grunnleggende ernæring
Bellona-konferansen, 3. juni 2003 AqKva 2006 Utfordringer for havbruksnæringa Marius Dalen Bellona.
"Verdier fra havet - Norges framtid"
FETT I MATVARER - det gode, det onde og det nyttige
SINTEF Fiskeri og havbruk
MER KRAFT FRA KJØTTINDUSTRIEN 35 % av Nortura’s biomassen 3% av omsetning Norilia er 100% eid datterselskap av Nortura.
Nasjonal fôrproduksjon og fôrtilgang Sitkalaks | Petter Dass Museet, Alstahaug | 19 mars 2015.
Zinc Electrode system: Working E DAM Counter E Pt Reference E Ag/AgCl/KCl NH 4 Cl (0,05M)
Estere, fettstoffer og proteiner
Nucliomega Nucleomega er en naturlig kilde for viktige næringsstoffer, som man vanligvis får i seg ved å spise fisk. Produktet er rikt på DNA og DNA -sammensetninger,
Protein og fett - Uke 9 -.
Nye Ramoen – Nye muligheter
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Lipider Fettstoffer av biologisk opprinnelse Lipidene deles i flere typer o Triglyserider o Di- og mono- glyserider o Fettsyrer o fosfolipider o Stereoider.
Næringsstoffer. FETT.
Hvor er vi, og hvor skal vi med Bio-økonomien Oslo, 27 august 2015 Ove Trellevik Colourbox.com.
Arctic Food – Best i verden! Er det en myte, eller kan det dokumenteres? Nordområdekonferansen 2007 Bodø 8.-9.november Espen Haugland Bioforsk Nord.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
Papir- og fiberinstituttet AS Paper and Fibre Research Institute Drivstoff og annen raffinering Karin Øyaas Papir- og fiberinstituttet AS (PFI) Campus.
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet Havet som blå resept, kilde til sunne og næringsrike proteiner Dag Rune Olsen dekan.
Fisk Noen som har vært på fisketur? Hvorfor? Matauk eller bare moro? Renser dere selv?
Utnyttelse av restråstoff i Myre Havn
Harskning, kan det måles?
Vesterålen Marine Olje AS
Cellemembranen.
Protein og fett Uke 9.
Tore Håkon Riple Marine Construction as Leder SN/K 509
Slambehandling     Kjemisk renseanlegg: Biologisk renseanlegg:
Etter denne timen skal du kunne:
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
FETTSKOLEN.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Nyhet fra Berit Nordstrand Anbefalt døgndose: 5 ml (1 ts)
Etter denne timen skal du kunne:
Utskrift av presentasjonen:

Produksjon av marine lipider. Teknologiske muligheter. Ivar Storrø SINTEF Fiskeri og havbruk (ivar.storro@sintef.no)

Oversikt over presentasjonen Lipidkjemi Råstoff Teknologi for produksjon av marin råolje Teknologi for raffinering av marin råolje Teknologi for applikasjon av marine oljer

Fettets byggestener ÷ Triglyceride P N + Fosfolipid Glycerol Flerumettet fettsyre Enumettet fettsyre Mettet fettsyre Triglyceride P N ÷ + Fosfolipid

Omega 3 fettsyrer α-linolensyre Kilde: lin, raps EPA Kilde: Marint:, Krepsdyr og fisk 22 DHA Kilde: Marint: Alger, krepsdyr og fisk

Marketing of omega 3 products 153 products with omega 3 launched in 2005. only 10 contained fish oils Mintel's Global New Products Database

Høsting - Strategi -valg av råstoff Geografiske Nordre halvdel av kloden EPA > DHA Normale / lave konsentrasjoner omega-3 EPA og DHA Sørlige del av kloden DHA > EPA Høy konsentrasjon av omega-3 Subcutant vev eller orbitalt vev ”Orbital” vev Rik på DHA kontra EPA ”Subcutaneous” vev ”Du er hva du spiser” lipid depot Arts spesifikke valg Selektive valg Trofisk nivå Fytoplankton (alge) Zooplankton (Raudåte) Pelagisk fisk (tobis, anchoveta) Carnivorer (Torsk etc.) Sel Spekkhogger ”Fish body oil” Lavt innhold av vitamin A, D3 kolesterol ”Liver oil’s” Høyere konsentrasjoner av A, D3 kolesterol

Konsentrasjon av omega 3, EPA og DHA

UTVINNINGS METODER Prinsipp Enzymatisk Kjemisk Mekanisk Separering Ødelegge vevsstrukturer for å frigjøre passagen for olje Mekanisk Ultralyd Termisk denaturering Direkte damp / indirekte Kverne Presse Separering Sentrifugering Filtrering Pressing Ekstraksjon Enzymatisk Proteaser Kjemisk Denaturering pH Salter Spalting NaOH etc.

Råolje produksjon Konvensjonell fiskemel- og fiskeolje-produksjon. Pelagisk fisk, biprodukt fra pelagisk fisk Termisk denaturering, pressing, olje sentrifugering, protein tørking. Atmosfærisk. Ensilasje behandling Restråstoffer fra fiskeoppdrett, pH denaturering og enzymatisk hydrolyse, sentrifugering. Atmosfærisk Tranproduksjon Lever fra torskefisk Termisk denaturering, sentrifugering Anoksisk. (N2) Hydrolyse Restråstoffer fra oppdrett Termisk denaturering og enzymatisk hydrolyse. Sentrifugering

Utvinningsanlegg - Moderne

Råoljesammensetning Lager Triglyserider (mono-,di-glyserider) Fosfolipider Kolesterol/Kolesterol estere Frie fettsyrer Fremmestoffer: Dioxin Tungmetaller PCB etc Proteinrester Fargestoffer Antoksidanter (tokoferoler) Oksidasjonsprodukter Vann Norsk prod

Oppsummering av råoljeproduksjon Norsk industri produserer i dag fiskeolje både til fôr og humant konsum Utfordringer: Dreie produksjon mot humant konsum. Lavere omega3 innhold enn i Søramerikansk olje. Ofte oksiderte oljer som skyldes dårlig råstoff og harskningsprosesser under prosessering.

Transportabelt anlegg for marine oljer

Raffinering av marine råoljer. Norsk fiskeolje står for 2% av verdensproduksjonen av spise olje. Produksjon av vegetabilske oljer er en godt etablert teknologi. Raffinering av fiskeoljer bygger på teknologi fra vegetabilske oljer. Spesielle krav til fiskeoljeraffinering: EPA og DHA harskner (oksideres) lett. Raffinering kjøres derfor anoksisk. Down scaling problematikk Reduksjon av innhold av ”persistent organic pollutants”, POPs

Raffinering av råolje – de første trinn Crude oil Nitrogen Nitrogen Storage Tank Oxygen Hot Water Hydratable Compounds: Gums, Phospholipids, Proteins, Transition Metals (Cu,Fe)etc. Degumming 90°C Caustic Soap (Free Fatty Acids), Colour compunds, Phospholipids, Transition Metalls. Heavy metals, vit A, E Neutralizing 90°C Hot Water Route f or Physical Refining Washing 90°C Trace amounts of Soap &Color Winterizing 2°C

Raffinering av råolje – videre trinn Stearin: High melting point oil fraction. Filtration Benthonite- Earth, AC Water and gasses (oxygen, nitrogen & other gasses) Bleaching 70-95°C Benthonite Earth: ppm levels of Transition Metals (Cu, Fe etc.), vit. A, E, terpenes ,soap, color compounds, Phospholipids, & Oxidation Products (peroxides,etc) Molecular (short-path) distillation 180-230°C Filtration & Polish 70-96°C Stripping Steam Deodorization / Physical Refining 150-200°C Low molecular weight compounds: Flavor & Odor, Oxygen, Free Fatty Acids, Peroxides etc.) Nitrogen & Antioxidants Polish Particles > 5µm Nitrogen Product Tank Drums Bottles Flexibags Tank Container

Oppsummering av raffineringsprosessen Industrien produserer med nåværende teknologi fiskeolje som tilfredsstiller de krav som settes til slike produkter i dag. Utfordringer: Reduksjon i nivået av ”Persistent Organic Polutants”. Krever høy temperatur. Racemisering og vandring av dobbeltbindinger Fjerner naturlige antioksidanter Fjerner naturlige vitaminer Ikke alle POPs vil la seg fjerne. Fjerne oksiderte komponenter fra oljen

Molekylær destillasjonsanlegg

Applikasjons studier Hvordan skal marine oljer stabiliseres slik at de ikke harskner dvs oksideres? SINTEF har studert: Pro-oksidanter Prooksidanter er katalysatorer for fettharskningen. Kvantitative studier som har resultert i en ny forklaringsmodell for fettoksidasjon. Forbedret måleteknikk for oksidasjon av fettsyrer. To mekanismer for oksidasjon. Samme antioksidant virker ulikt på de to oksidasjonsmekanismene. For å velge riktig antioksidant må man vite hvilken oksidasjons-mekanisme man har.

Takk for oppmerksomheten Oppsummering Teknologi for å produsere marine oljer som tilfredsstiller markedets krav benyttes i dag. Men: det er behov for teknologi som Hindrer oksidasjon av lipider i råstoffet før prosessering Skånsom teknologi som selektivt fjerner uønskede komponenter Raffineringsteknologi som bevarer oljens kvalitet. Applikasjonsteknologi som hindrer harskning. For de som tenker å produsere fosfolipider: Opprensningsteknologier må utvikles. Takk for oppmerksomheten