”Å holde seg i ånde – om å bruke khat i kriser”

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Demokratiet slår rot i Norge
Advertisements

HVA NÅ, LILLE LAND? NOEN SPØRSMÅL FRA EN OMNIBUSUNDERSØKELSE Gjennomført av Synovate på oppdrag fra LOStat/Fafo, uke 45 1.
«[Revenge is] like a poison, it can take you over
Kapittel 12: Norge - «den nøytrale allierte»
Kapittel 9: Vikingferder, kristning og rikssamling i Norge
Riktig eller galt? Eller nesten riktig?. Det var elskere som skiltes seg med den største vanskeligheten. (2 feil) Jentene fikk ingen eller veldig litt.
ELE3730 Utviklingsøkonomi
Kapittel 16. Det norske demokratiet vokser fram
PROSJEKTET OM KOKO OG FLYPLASSEN SOLSTRÅLEN
SMED8005 Communication of Science/Forskningsformidling 02. juni 2009
Fremtidsbilder og familiens betydning Noen hovedfunn og perspektiver.
Ungdata-undersøkelsen i Modum 2013 Svarfordeling (ungdomsskolen) FAKTA OM UNDERSØKELSEN: •Tidspunkt: Uke 14 – 23 •Klassetrinn: 8. – 10. klasse + VG1 –
Fra ord til liv mai 2009 “Tjen hvernadre, hver og en med den nådegave han har fått, som gode forvaltere av Guds mangfoldige nåde.” (1. PT. 4,10)
Valg av boplass? Vi valgte Den Franske Rivieraen – bl.a. fordi….. • Behagelig klima vår og høst, • Fastlands-Europa – kan nås på alternative måter, • Norsk.
Det nye Europa tar form (Del 1) Marius Vøllestad Bø vgs.
Fasteaksjonen Fra nord til sør kjemper mennesker mot tørke, flom og ekstreme værforhold. De som har minst rammes mest. Blir du med i kampen mot.
Brasil bilde 1 Presentasjon:
Det førindustrielle Norge
Konflikter som preget verden
10Velstand og velferd.
Utviklingen i Øst-Europa og den kalde krigens avslutning
estetiske virkemidler
Kapittel 9: Utdanning i Norge
Marius Vøllestad Bø vgs.
Kristine Johansen Hamar IL - svømmegruppa
Bostedspreferanser og arbeidsreiser i norske storbyer
Enevelde og opplysningstid
Psykolog (Lovisenberg Diakonale Sykehus), Dr. gradsstipendiat (NKVTS)
Kapittel 13: Sovjetunionen og verdenskommunismen
Kapittel 7. Norge i middelalderen
1 Kommentar til statsbudsjettet: Et sykere Norge Kjetil Bjorvatn Institutt for samfunnsøkonomi NHH 10. oktober, 2006.
Jeg heter Yasmin Meralli Jeg er invitert hit på grunn av mine erfaringer som Konsernsjef for mangfold og likestilling i et av Canadas største finanskonsern,
Rusmiddelmagi 1 Rusmidler tillegges ofte magiske egenskaper. Det er f.eks. vanlig å si at rusmidler gir en behagelig følelse, gir godt humør, øker.
Oljefondskampanjen i Fasteaksjonen 2015: Jobber og utvikling Sundvolden 25. januar 2014.
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
Skaper verdi for dagens ledere utvikler morgendagens ledere.
“ Hjelpesendinger” fikk fikk spørsmål fra Aud Svare i Skjåk om vi ville ha tannklinikken etter hennes mann som nylig var død. ADRA Moldova hadde bruk for.
Oppgave 48 Preposisjoner og faste uttrykk fra kapitlene 4 og 5.
1884 ALL MAKT I DENNE SAL!.
NORSK ATTFØRINGSFORUM
Islam De norske muslimske miljøene er små og organisert etter nasjonal tilhørighet, sier islam-ekspert Kari Vogt. Hun avviser politisk islam som.
1 Jobb og omsorgsklemma for gamle foreldre Heidi Gautun Forskningsstiftelsen Fafo.
Møte med OED 18. desember 2007 Jan Harsem / Terje Løkken.
Peace Research Institute Oslo Fordommer Fordummer Oslo, 23. november 2010 Rojan Ezzati.
Kapittel 36 Reza forteller om sin arbeidserfaring.
Kapittel 2 oppgave c Preteritum eller perfektum?
Trenger vi å forbedre den norske narkotikapolitikken – og hvilken vei bør vi gå? FMR Fagdag 14. november 2014 Mina Gerhardsen, generalsekretær.
Politisk arbeid i NEF. Bakgrunn SSE står ikke i umiddelbar fare for å bli lagt ned. Foreligger forslag om samlokalisering av hele OUS på Gaustad i 2025.
Demokratier som overlevde
Miljøfyrtårn i Troms fylkeskommune Kjetil Kleveland, 30.oktober 2014.
Kjell Erik Øie Statssekretær
Breaking the Circle: which ways out of poverty? Veien videre for styrking av norsk forskning på fattigdomsreduksjon i utviklingsland Alf Morten Jerve,
Fakta 10-20% av alle barn i Norge har så store psykiske problemer at det går utover hvordan de fungerer til daglig. 4-7% av dem trenger behandling.
Andre verdenskrig.
Fascismen i Italia Bilde: Hitler og Mussolini i Venezia i 1934.
Nyere global historie Etter 1800.
Stiklestad og Olav den hellige.
Forholdet mellom stat og org. I Norge er det lang tradisjon for at de som blir berørt også skal bli hørt før myndighetene gjør viktige vedtak. De store.
Hva menes med demokrati? Hva forbinder dere med demokrati? Skriv en liste.
Hva er Ungdata Randaberg den 13. april 2016Sven Gustafsson, KoRus Ungdata er et kvalitetssikret system for gjennomføring av lokale spørreskjemaundersøkelser.
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
USA i mellomkrigstiden. I 1929 var amerikanere uten jobb. Tre år senere var tallet steget til 14,5 millioner mennesker. I særlig grad ble byer.
SIKKERHET OG MENNESKERETTIGHETER u lo vlig fengsling som anti-terrortiltak Høydepunkt vår 2010.
Søndag for forfulgte kristne Folketall: 175 millioner Føderal republikk med 36 delstater Hovedreligioner: Kristendom og islam Antall kristne: Ca.
Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Udanning BNP, Verdenshandel,
Kjent norsk Bahai: Lasse Thoresen
Økte forskjeller Inntektsforskjellene er mye større nå enn for 200 år siden. De siste 20 årene har inntektsforskjellene mellom landene blitt mindre, mens.
Andre verdenskrig.
OMRISS AV ET NYTT BARNEVERN
Romerrikets nedgang og fall …
Utskrift av presentasjonen:

”Å holde seg i ånde – om å bruke khat i kriser” Girmay Berhe assemahegn

Introduksjon

Religion of Khat Khat hadde allerede blitt brukt av bønder som et stimulerende i Øst Etiopia Bønder ville vanligvis begynne arbeidsdagen ved å komme sammen, tygge khat, og diskutere praktiske problemstillinger. Samtidig, for den urbane eliten i Harar og andre overveiende muslimske byer khat brukes i islamske ritualer

Etter II Verdenskrig Veier og flyplasser ble bygget. Utvidet khat handel sterkt Det ble til og med fremmet av Haile Sellasie regjering som en del av sitt program for økonomisk utvikling. Khat ble spesielt viktig når den globale prisen på kaffe falt, så pund-for-pound, khat var rett og slett mer lønnsomt enn kaffe selv om kaffe ble støttet av offentlige investeringer.

Revolusjonen Forbruket av khat økte når Derg sendt unge studenter rundt om i landet for å utdanne og organisere folk. ”Derg” innsats for å kontrollere khat handel feilet Bøndene kunne finne mye bedre priser gjennom parallelle markeder.

Universitet i Addis Abeba Ny Livsstil Subkultur :sporadisk/ ekperimentell bruk av Khat og marijuana i hovedstaden Addis Abeba. revolusjon, hippiekulturen Jeg var en av de som syntes opplevelsen ( å tygge khat) var behagelige enn ødeleggende

Jeg er fra Tigrai i nord Etiopia Jeg er fra Tigrai i nord Etiopia. Når jeg var 15-18 år var min "narkotikabruk» begrenset til bruk av tobakk og alkohol.

Etter den røde terreur politisk vold,posttraumatiske plager !977- fengsel og tortur

Miljøet Fengsel 1981-1991 Tilgjenglihet Bruk av illegale rusmidler var et aspekt av vårt fengsel fra topp til bunn.(rike og fattige innsatte)

Etter løslattelse Hvorfor sluttet jeg ikke å tygge etter problemet? Finnes det universelt funksjonelle måter å mestre traumer på, eller om dette bestemmes av sosioøkonomiske og sosiokulturelle rammevilkår. Khat og mitt arbeid med flyktninger i Norge Mange fra Etiopia understrekker viktigheten av ikke å dvele ved traumatiske minne For meg khat stimulerte diskusjoner etter løslatelsen hvor jeg bearbeidet traumaen tenker jeg. Problemer ??? Jo da Depression Hiv og aids er den knyttet til khat tygging?