Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv Kull 2007 Sissel Eeg-Larsen høgskolelektor
Energiomsetningen Sult, metthet, appetitt (hypothalamus) Mat Drikke Basalstoffskifte Fysisk aktivitet
Måleenheter for energi Joule: 1 joule er den energimengde som er nødvendig for å løfte 1 kilo 1 meter opp Kalori: 1 kalori er den varmemengden som skal til for å øke temperaturen i 1 liter vann med 1º C 1 kcal tilsvarer 4,2 kJ
Energigivende næringsstoffer Karbohydrater Protein Fett
Ikke energigivende næringsstoffer Mineraler og sporstoffer Vitaminer Vann
Protein Alle proteiner er bygget opp av ca. 20 aminosyrer. Proteinene kan grovt sett deles i to grupper: Fiberprotein (strukturprotein) Globulære proteiner (fysiologisk aktive proteiner 1 gram protein gir 4 kcal (17kJ) 15% av energi-tilførselen bør komme fra protein
Karbohydrat Karbohydratene klassifiseres i tre grupper: Monosakkarider Disakkarider Polysakkarider 1 gram karbohydrat gir 4 kcal (17kJ), men hva er glykemisk indeks 55% av energi-tilførselen i hverdagskostholdet bør komme fra karbohydrat
Fett (lipider) Triglycerider er det fettstoffet som forekommer i størst omfang. Et annet fettstoff er f.eks. kolesterol Triglycerider består av fettsyrer og glyserol. Fettsyrene deles i tre grupper: mettede fettsyrer enumettede fettsyrer flerumettede fettsyrer 1 gram fett gir 9 kcal (38 kJ) Ca. 30% av energi-tilførselen bør komme fra fett
Kroppens fettdepot
Mineraler og sporstoffer Mineraler og sporstoffer er uorganiske grunnstoffer og kan ikke forbrennes. De utgjør ca. 4% av kroppsvekten, mens de organiske næringsstoffene (protein, fett, karbohydrater og vann) utgjør ca 96%. Noen av stoffene må tilføres kroppen i 'større' mengder, f.eks. kalsium og fosfat, mens andre stoffer trenger vi bare i ørsmå mengder, f.eks. jern, jod, sink, selen, kobber. Mineralene og sporstoffene må tilføres kroppen gjennom mat og drikke. Kroppen kan ikke danne dem selv.
Vitaminer Vitaminer er små organiske stoffer som er helt nødvendige for kroppens stoffskifte. Vitaminene må tilføres gjennom maten. Vitaminene deles inn i to grupper: De fettløselige (A, D, E, K) De vannløselige (B-gruppen, C)
Frie radikaler Frie radikaler dannes som et resultat av normal oksidativ metabolisme. Mange sykdommer, medikamenter, røyking, alkohol, stråling og miljøgifter fremmer dannelsen av frie radikaler i kroppen. Hvis slike reaktive molekyler ikke nøytraliseres av antioksidanter, kan viktige komponenter skades, f.eks. enkelte membranstrukturer, lipoproteiner, RNA og DNA.
Antioksidanter Antioksidanter er stoffer som beskytter andre stoffer ved selv å bli oksidert. De styrker kroppens forsvar mot ødeleggelse av cellevegger og cellestruktur, og dermed kroppens kamp mot giftstoffer fra røyk, alkohol, forurensning, bakterier, virus og kreft. Eksempler på antiosksidanter: vitamin A, E, C og Q10 kartenoider flavonoider selen sink
Matvarepyramide
’Gammel’ matpyramide
’Ny’ matpyramide
Vurdering av ernæringsstatus Hensikten med å vurdere ernæringsstatus er å oppdage skjevheter i ernæringsforholdene, og dermed legge grunnlag for intervensjoner som tar sikte å opprettholde eller gjenopprette balansen mellom tilførsel, forbruk og tap av næringsstoffer. Kategorier for vurdering: Klinisk vurdering og antrometiske data Kostanamnese og kostregistrering Psykososiale og kulturelle forhold Biokjemiske data og analyser
BMI (Body Mass Index) BMI er et mål på kroppsmasse. Den norske betegnelsen er Kropps Masse Indeks (KMI). BMI regnes ut slik: Vekten (kg) : høyden (m)²
Intervensjoner Helsefremmende og forbyggende tiltak: Kostopplysning – individuelt, smågrupper, befolkningsgrupper Behandlende tiltak: Hjelpe til å spise Administrere forordnet medisinsk behandling Støtte og veiledning i forhold til kost og tilrettelegging