Marine Proteiner - effekter på muskelmasse og fettlagring

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
12.Studienreise nach Finnland,
Advertisements

Kvinner og politikk Kvinnelig valgmobilisering i Nord-Norge: Glasstak eller etterslep? Marcus Buck.
Langt igjen? Om yrkesdeltakelse, inntekt og utdanning for mennesker med fysisk funksjonsnedsettelse Jon Erik Finnvold, NOVA Resultater fra.
Litt mer om PRIMTALL.
Høsten 2011 Laget av Gunvor Lund Solvang og Svein Einarsbøl
Leptin.
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
PERSONALET PÅ PÅ DEICHMAN I 2012 Mark Twain (1835 – 1910): «Det er tre typer løgner; løgn, forbannet løgn, og statistikk.»
«3 muffins i døgnet» - Hva inneholder maten?
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Kostreform ved overvekt og sukkersykdommer
Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog
Generelle ernæringsanbfalinger
NRKs Profilundersøkelse NRK Analyse. Om undersøkelsen • NRK Analyse har siden 1995 gjennomført en undersøkelse av profilen eller omdømmet til NRK.
Energibalansen.
Marianne Dahlum Helsesøster
Fôr til oppdrettstorsk – bruk av vegetabilsk feitt Odd Leknes Forskningsdagene 2007 Alta.
Fra forelesningene om involveringspedagogikk Et utviklingsarbeid Philip Dammen Manuset er under arbeid.
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Kapittel 14 Simulering.
Foreløpige tall pr Randi Sæther
Forebyggende kostholdsråd mot hjerte- og karsykdom
Highlights fra markedsundersøkelse Utarbeidet av Inger Marie Brun,
EFF Omdømme Havbruksnæringen © TNS Gallup – September 2006/Anett Kalleland Devold.
Jan Trollvik Eksportutvalget for fisk
Betyr ernæring noe for evne til fysisk aktivitet?
© Synovate Gjennomført av Synovate 21.august 2008 Catibus uke 33 Norsk Fysioterapeutforbund.
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Oppland Arbeiderblad Kjønn i kildebruk - Utviklingstrekk over en to års periode.
Klinisk skjema nyrebiopsiregisteret
SINTEF Teknologi og samfunn PUS-prosjektet Jan Alexander Langlo og Linda C. Hald 1 Foreløpig oppsummering – underlag for diskusjon på PUS-forum
GRØNNALGER BRUNALGER RØDALGER
1 BM-dagen 29.okt BM1 Fysisk miljøplanlegging Studieprogram for Bygg- og miljøteknikk Meny Prosjektoppgaven Arealbruk og befolkning Transport og.
Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk Oktober 2010
Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk Juni 2010 Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes Forening ECON Poyry og FINN.
Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk Februar 2011 Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes Forening ECON Poyry og FINN.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
NM i prototyping - Yggdrasil 2014
Bankenes sikringsfond Revisjonskontoret
Samdata 2012 Somatikk.
Virksomhetsrapport Oktober Innhold 1. Oppsummering 2. Hovedmål 3. Pasient 5. Aktivitet 4. Bemanning 6. Økonomi 7. Klinikker 2.
Fra skole til arbeid FOTO: NTB Scanpix. Arbeidskraftens bidrag til verdiskaping Inngangsalde r.
Bakgrunn og formål Bakgrunn:
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Inflation og produktion 11. Makroøkonomi Teori og beskrivelse 4.udg. © Limedesign
Grunnleggende Slede Hund Ernæring
Status barn og unge Barnevekststudiet: hver 6. elev i 3. klasse er overvektig Etablert overvekt i 4. klasse gir økt risiko for varig vektproblematikk i.
1 Trivsel Utvalg Trives svært godt Trives godt Trives litt Trives ikke noe særlig Trives ikke i det hele tatt Snitt Trivsel Brannfjell skole (Høst 2014)
Grunnleggende ernæring
Bellona-konferansen, 3. juni 2003 AqKva 2006 Utfordringer for havbruksnæringa Marius Dalen Bellona.
FETT I MATVARER - det gode, det onde og det nyttige
Idrettens kvinner og kvinners idrett: fakta og visjoner Ørnulf Seippel Institutt for samfunnsforskning Munthesgt. 31, 0260 Oslo, Norge
Dagligbankundersøkelsen Fakta Dagligbankundersøkelsen intervju Befolkning 15 år + TNS Gallup Forfatter Bente Pettersen Roar Thorvaldsen.
Befolkning og arbejdsmarked 7. Mikroøkonomi Teori og beskrivelse © Limedesign
Basisgrupper en nær professoren-opplevelse Knut Kaasen Nordisk institutt for sjørett Det juridiske fakultet Knut Kaasen 1.
Protein og fett - Uke 9 -.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
1 Proteiner i fisk; nye resultater og pågående forskning. Oddrun Anita Gudbrandsen Institutt for indremedisin, UiB
Forskning på helseeffekter av sjømat -Et komplekst fagfelt Ingvild Eide Graff Forskningssjef NIFES Sjømatkonferansen 24. oktober
Etter denne timen skal du kunne:
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Etter denne timen skal du kunne:
Utskrift av presentasjonen:

Marine Proteiner - effekter på muskelmasse og fettlagring Oddrun Anita Gudbrandsen Institutt for indremedisin, UiB nkjgu@med.uib.no

www.helse-bergen.no

Men er det likegyldig hva slags proteiner vi spiser? Norske anbefalinger for inntak (angitt som prosent av energiinntaket, E%) Fett: Mettede fettsyrer og transfettsyrer bør begrenses til ca. 10 E% Transfettsyrer bør begrenses mest mulig og ikke overstige 1 E% Cis-enumettede fettsyrer bør bidra med 10-15 E% og flerumettede fettsyrer med 5-10 E% inklusivt ca. 1 E% av n-3 fettsyrer Totalt fettinnhold i kosten bør bidra med 25-35 E%. Protein: Protein bør utgjøre 10-20 E%. Karbohydrater og kostfiber: Karbohydrater bør utgjøre 50-60 E%. Tilsatt sukker bør utgjøre høyst 10 E% Inntaket av kostfiber bør for voksne være 25-35 gram/dag. ca 1g/kgBW/dag Men er det likegyldig hva slags proteiner vi spiser? www.helsedirektoratet.no

Fiskeproteiner reduserer blodtrykket i hypertensive rotter reduserer insulinresistens og fedme i rotter forbedrer antioksidant-status i hypertensive rotter øker n-3 PUFA-nivået i lever i rotter reduserer sirkulerende kolesterol og forbedrer fettlever i overvektige rotter

Lagring av fett i lever hos rotter Etter 3 uker var det tydelige forskjeller: Kasein (melkeprotein) Fiskeprotein

Laksepeptider (FPH) senket kolesterol i blod og lever fra rotter * * Wergedahl 2004, Gudbrandsen 2005

I overvektige mennesker Torskeproteiner (3 eller 6 gram per dag) reduserte LDL-kolesterol økte sukkertoleransen reduserte fettmengden økte muskelmassen

Fedmekirurgi Sukkertoleranse Kolesterol Fettlagring

Laksepeptider Kolesterol Fettlagring Fekale lipider

Er dette for godt til å være sant? Og hva med hel fisk, og proteiner og peptider fra ulike fiskeslag?

Fiskespisestudiene 2011-2013 Fisk-1: normalvektige unge voksne spiste 750g/uke av enten kylling, laks eller torsk i 4 uker (avsluttet sept-11) Fisk-2: overvektige voksne spiste 750g/uke av enten kylling, laks eller torsk i 8 uker (avsluttet nov-11) Fisk-3: overvektige voksne tok tilskudd av proteiner eller peptider fra laks, torsk, sild eller kasein (kontroll) (2.5g/day) i 8 uker (avsluttet nov-12) Rottefisk-3: overvektige rotter ble foret med proteiner/peptider fra de samme batchene som i Fisk-3 (50g/kg fór) i 4 uker (avsluttet nov-12) Fisk-4: overvektige voksne skal spise spesialoppdrettet laks (under planlegging)

Design FISK-1 Studenter, normalvektige 750g laks eller torsk per uke i 4 uker undersøkelser ved oppstart og etter 4 uker 65 deltakere ble randomisert, totalt 56 fullførte studien (39 kvinner/17 menn) 14 i kontrollgruppen 21 i torskegruppen 21 i laksegruppen

Design FISK-2 Overvektige voksne 750g laks eller torsk per uke i 8 uker undersøkelser ved oppstart og etter 4 og 8 uker 76 deltakere ble randomisert, totalt 67 fullførte studien (37 kvinner/30 menn) 19 i kontrollgruppen 23 i torskegruppen 25 i laksegruppen

Design, FISK-2 Fastende blodprøver og urin ble samlet ved oppstart og etter 4 og 8 uker Oral glukosebelastningstest ved 0 og 8 uker Avføring (72h) ble samlet før oppstart og etter 8 uker 5-dagers kostregistrering og 7-dagers registrering av fysisk aktivitet før oppstart og etter 8 uker

Hypoteser Et høyt inntak av fisk (laks/torsk) i overvektige voksne vil bedre glukosetoleranse bedre serumlipidprofilen øke utskillelsen av kolesterol, triglyserider og gallesyrer i avføring øke nivået av omega-3 fettsyrer i hvite blodceller bedre funksjonen til de hvite blodcellene (fagocytosis, chemotaxis ex vivo)

Status per 29.11.12 FISK-1 og FISK-2: Studiene var ferdige høsten 2011, og vi jobber fortsatt med analyser av prøvematerialet Tre mastergrader (så langt); Anita Helland, Marianne Bratlie og Ingrid Hagen Analyser på laboratoriene på Haukeland Universitetssykehus er ferdige Analyser på forskningslaboratoriene er i gang Vi har så vidt begynt arbeidet med publikasjoner med resultater fra disse studiene

Fisk-3: Fiskeproteinstudien 2012 100 overvektige invitert til å delta 8 uker med tabletter med 2.5 g/dag av enten sildepeptider laksepeptider torskeprotein eller kasein (kontroll) 84 deltakere fullførte studien (38 menn/46 kvinner )

Fisk-3: Fiskeproteinstudien 2012 Fokus: sukkertoleranse fettomsetning hormoner immunforsvaret påvirkes matinntak og fysisk aktivitet? Prøveinnsamling: blod, måltidsbelastning, urin, avføring og spytt

Rottefisk-3: Mekanistisk studie i rotter 24 overvektige rotter 4 uker med fór som inneholdt 5% av enten sildepeptider laksepeptider torskeprotein eller kasein (kontroll) Prøveinnsamling: blod, sukkerbelastning, urin, avføring, prøver fra fettvev, lever og muskel

Hva er det med aminosyrer fra fisk?? kan den kolesterol-senkende effekten skyldes lave ratioer av Lys/Arg og Met/Gly i fiskeproteinet? enkelte aminosyrer, eller taurin? eller er det peptider som gir så gunstig effekt?

Aminosyre-ratioer i sjømat og animalske proteiner Lys/Arg Met/Gly Laks 1.54 0.83 Ørret 1.53 0.85 Krill 1.16 0.71 Sjøpølse (Cucumaria frondosa) 0.97 0.18 Kråkebolle (Paracentrotus lividus) 1.14 (Echinus esculentus) 1.31 0.32 Egg 2.46 3.52 Kasein 2.35 3.56

ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/list Amino acids g/100g Atlantic cod Farmed salmon Atlantic herring Beef, tenderloin Chicken breast Pork, loin Lamb, lean, loin Tryptophan 0.199 0.209 0.201 0.145 0.237 0.272 0.244 Threonine 0.781 0.860 0.787 0.884 0.869 0.978 0.893 Isoleucine 0.821 0.968 0.828 1.006 1.063 1.003 1.007 Leucine 1.447 1.615 1.460 1.759 1.534 1.719 1.624 Lysine 1.635 1.870 1.650 1.869 1.725 1.927 1.843 Methionine 0.527 0.626 0.532 0.576 0.563 0.567 0.536 Cystine 0.191 0.219 0.193 0.285 0.274 0.273 0.249 Phenylalanine 0.695 0.845 0.701 0.874 0.816 0.855 0.850 Tyrosine 0.601 0.759 0.606 0.705 0.684 0.747 0.702 Valine 0.917 1.107 0.925 1.097 1.020 1.162 1.126 Arginine 1.066 1.221 1.075 1.430 1.289 1.332 1.240 Histidine 0.524 0.549 0.529 0.706 0.625 0.856 0.661 Alanine 1.077 1.271 1.086 1.345 1.187 1.248 1.255 Aspartic acid 1.823 2.025 1.839 2.015 1.859 1.987 1.837 Glutamic acid 2.658 2.830 2.681 0.941 3.076 3.354 3.029 Glycine 0.960 0.862 1.347 1.228 1.017 Proline 0.630 0.721 0.635 1.054 0.954 0.861 0.876 Serine 0.726 0.896 0.733 0.871 0.729 0.885 0.776 ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/list

Taurin i utvalgte fisk- og kjøttslag Atlantisk torsk: ca 300 mg/kg Oppdrettslaks: ca 1300 mg/kg Sild: ca 1500 mg/kg Storfe: 300 mg/kg Kylling: 200 (lyst kjøtt) – 1700 (mørkt kjøtt) mg/kg Svin: 500-600 mg/kg Lam (lår): ca 500 mg/kg Spitze 2003;87:251

Bioaktive peptider Peptider fra fisk er vist å ha ulike effekter, feks antihypertensive og antioksidant egenskaper, i både in vivo og in vitro Vi har identifisert bioaktive peptider i laks, sild og torsk i de pågående studiene mot databasene NCBI og Uniprot

Videre arbeid

Takk til Masterstudenter i klinisk ernæring Ingeniør Steinar Sørnes Professor Alfred Halstensen Professor Gunnar Mellgren Professor Ottar Nygård Lege Espen Rostrup Bergen Medisinske Forskningsstiftelse BlueProtein Helse Bergen Lerøy Seafood Group NutriMar Skretting Forskningssykepleierne ved Hjerteavdelingen og Klinisk Forskningspost for voksne og selvsagt: alle studiedeltakerne våre