Fhl Vestnorsk 0311 Kjell Bjordal EWOS-GRUPPEN

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Alger, fiskefór og biodrivstoff
Advertisements

Kommunikasjonsdirektør FHL
Fremtidens IKT-løsninger i plan og byggeprosessen en demonstrasjon.
Utfordringer knyttet til utnyttelse av verdens fosforreserver
Rammebetingelser - regelverk for mattrygghet
Biokull – karbonlagring og jordforbedring
HVILKE KONSEKVENSER KAN FINANSUROEN FÅ FOR NORGES EKSPORT AV VILLFISK? Terje E. Martinussen Norges sjømatråd Oslo, 1.februar 2012.
Markedsutsikter: Begrenset produksjonsvekst og sterk etterspørsel
Bærekraftig havbruksnæring – er oppdrettslaksen blitt “havets superkylling” Ole Torrissen Fakultet for Biovitenskap og Akvakultur.
Grønn frokost i Hillevåg
Trøndersk lakseproduksjon - Sett i et internasjonalt perspektiv
Tallenes tale Tallenes tale 2008 Eksporten i 2008 Norsk sjømateksport var i 2008 på 39,1 milliarder kroner og for fjerde år på rad settes det.
DI Fødevarer årsdag 7. november 2012 Jan Ove Rivenes Orkla Brands Nordic Fødevarebranchen FREMTIDENS VINDERHOLD Multinasjonal spiller på dansk bane - hvordan.
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 2 Barn og kosthold
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Arealavgift AqKva 2008 Havbrukskonferansen Geir Magne Knutsen.
Verdens beste sjømatnæring Geir Ove Ystmark direktør industri, FHL.
Fornybar energi sør Presentasjon for DK-samling, 16. jan 2010.
Fremtidens matproduksjon
Norsk havbruk.
Utfordringer knyttet til fortsatt vekst for oppdrett i Midt-Norge
Miljøstatus i havbruksnæringa
Oppdrettsnæringa utvikles gjennom levende lokalsamfunn Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
Trøndelag som havbruksregion – hvordan utvikle næringen videre Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
Havbruk – en spennende næring
Hva skal vi lage laksen av når vi produserer 1,5 mill. tonn i 2015?
Bærekraftig bruk av skogen som energileverandør og karbonlager
Farlig avfall - nasjonale og globale utfordringer Statssekretær Heidi Sørensen Farlig Avfall 2008,
MARING Ett dusin viktige forutsetninger for suksess i norsk marin ingrediensindustri SINTEF Havbruk Miniseminar i Oslo, 21. april 2008, Jostein Refsnes,
Innhold Kort om CenBio Bioenergi i verdens energimiks Bioenergi i EU
Dag A. Høystad Energirådgiver.
Stigende matvarepriser – en drivkraft for inflasjonen?
1 Hvitfisk – hva skjer? Kolbjørn Giskeødegård SUROFI 9. mai 2008 Kolbjørn Giskeødegård.
Nordnorsk Havbrukslag 13. januar 2011 Fredd Wilsgård Når vestlendingene ser mot nord.
RÅVARESITUASJONEN FOR FISKEFÔRPRODUSENTENE – NYE MARINE RÅSTOFFKILDER
St.meld. Nr. 39 klimautfordringene – landbruket en del av løsningen
Norwegian Ministry of Fisheries and Coastal Affairs Rammebetingelser for skalldyrnæringen seniorrådgiver Martin Bryde Skalldyrkonferansen november.
Fremtidens matproduksjon
Geografiprosjekt Våren 2009
- det blå nettverket på sørvest landet
Rømt oppdrettslaks – hvilke konsekvenser får dette i fremtiden for laksefiske i elv og sjø?
Livet i havet – vårt felles ansvar Nasjonalparker med sjøareal – Hva ønsker vi for den marine delen? Regiondirektør Erik Ludvigsen Strand.
Trainee- og kontaktstipend i havbruksnæringa Hans Inge Algrøy Regionsjef FHL Havbruk.
Fiskeindustrien i Lofoten
Representantskapsmøte Norges Sildesalgslag Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen Bergen 2. juni 2005.
Bellona-konferansen, 3. juni 2003 AqKva 2006 Utfordringer for havbruksnæringa Marius Dalen Bellona.
"Verdier fra havet - Norges framtid"
Muligheter for midtnorsk havbruksnæring Alf Jostein Skjærvik, leder Midtnorsk Havbrukslag.
Nasjonal fôrproduksjon og fôrtilgang Sitkalaks | Petter Dass Museet, Alstahaug | 19 mars 2015.
Teknologi for et bedre samfunn 1 Innspillskonferanse for regjeringens bioøkonomistrategi juni 2015 Duncan Akporiaye.
Helgeland Havbruksstasjon As
Representantskapsmøte Norges Råfisklag Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen Tromsø 26. mai 2005.
AQUACULTURE in Norway. SEAFOOD The largest seafood suppliers, wild catch and aquaculture - quantity (FAO, 2006)
Høgskolen i Ålesund - Kunnskapsnav i en innovativ region.
BERGEN – en marin hovedstad. Norge: verdens største eksportør av sjømat etter Kina Norge har 7 ganger større havområder enn landområder Norge eksporterer.
Arild Hermstad Leder for Framtiden i våre hender Utdannet cand politmed hovedfag i samfunnsgeografi Økonomifag og naturvern.
Bergensregionens innstilling til Hav 21, hotell Neptun 20/2.
Nordnes Group Nordnes AS, Nordnes Industri og Mekaniske AS, Nordnes Eiendom AS Beliggenhet: Giske kommune nær Ålesund.
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet Havet som blå resept, kilde til sunne og næringsrike proteiner Dag Rune Olsen dekan.
Fisk Noen som har vært på fisketur? Hvorfor? Matauk eller bare moro? Renser dere selv?
Fra innovasjonsstrategiens ordbok
Framtida er bioøkonomisk
(Gammelt) Nytt fra klimafronten
Anne-Marte Kolbjørnshus, komitéleder
A.B. Skiftesvik, R.M. Bjelland,
Kristin Færøvik, styreleder Norsk olje og gass
Economic growth around the world
Presentation with Leyla Støa VIGOR & SAGE
Vitaminer og mineraler
Nyhet fra Berit Nordstrand Anbefalt døgndose: 5 ml (1 ts)
Utskrift av presentasjonen:

Fhl Vestnorsk 0311 Kjell Bjordal EWOS-GRUPPEN BÆREKRAFT OG FÔR ->Råvare, resept, trend og dilemmaer ->Den 2-delte verden: fiksjon eller virkelighet ->Fôr og produksjonsoptimalisering Fhl Vestnorsk 0311 Kjell Bjordal EWOS-GRUPPEN

Global salmon feed production Source: Kontali 2010

Typical salmon feed composition

Marine protein efficiency in the history of farmed salmon Allerede i fjor var en nærmere 1:1 i forholdet brukte proteiner og produserte proteiner på enkelte lokaliteter. Det er en realistisk målsetting å kunne bli netto produsent av protein i nær fremtid…

Feed ingredients; we used to look for: Energy Amino acids Protein Vitamins Fatty acids Digesti-bility Minerals PRICE

Feed ingredients; new terms: Green-house gases Contami-nants Food safety CSR Food miles Regula-tory issues Sustainability Health benefits

Feed ingredients; now we look for: Green-house gases Energy Amino acids Protein Vitamins Contami-nants Food safety CSR Food miles Regula-tory issues Fatty acids Digesti-bility Sustainability Minerals PRICE Health benefits

Marine råvarer: Fiskemel I Sources: Production: FAO Usage: IFFO, Talcon, Holtermann El Niño El Niño El Niño El Niño El Niño El Niño El Niño El Niño

Marine råvarer: Fiskeolje I Sources: Production: FAO Usage: Holtermann El Niño El Niño El Niño El Niño

Utfordringer..og mulige løsninger Marint protein: -Vi kan fortsatt halvere bruken og oppnå samme vekst -Brorparten av melet går fortsatt til mindreverdige formål -7-10 milliner tonn marine råvarer kastes fortsatt tilbake på havet som avfall hvert år. Andre råvarer (europeisk oppdrett) -Vi er mygger,- men store i non GMO-markedet. Aksept av GMO vil redusere fôrprisen og øke utvalget -Animale biprodukter en kjemperessurs…men oppdretterne bestemmer.

UTFORDRINGEN….Omega-3 Vi bruker all olje som ikke går til pilletrillerne og tilsetning i andre matvarer. Uten nye kilder, blir laksen fattigere på Omega 3 i den takt vi vokser som næring Tone ned Omega-3 i markedsføringen eller skaffe nye kilder? Nye kilder: -Genmodifiserte oljer(raps BASF) -Algedyrking -Få verdens utkast på land og inn i mat-kjeden(regulerings-spørsmål)

Råvarer og bærekraft Ingen husdyr utnytter råvarene bedre enn fisk i oppdrett Laks er spesielt effektiv…lav fôrfaktor, høyt filletutbytte Akvakultur tar kun en brøkdel av fiskemelet i verden, og er eneste art som har fisk i sin naturlige diett Akvakultur tar 80% av all fiskeolje..og laks tar mesteparten. Norskprodusert laks distribuerer nok Omega-3 til å dekke årsbehovet for 80 millioner mennesker. Både marine og vegetabilske råvarer til laksefôr er i stor grad biprodukter.

Gammel modell for fôrkjøp… This introduces the new optimisation task we have taken to solve for the new feed concept: performance over feed cost. Things in the block pointing with an arrow to performance are possible performance indicators and things in a block pointing to feed cost are the determinants of feed cost. The things marked red are something we will get information from the GF trials. The blue “macronutrient balance” means the formula cost in GF trials is considered through macronutrient balance, i.e. energy and protein cost.

Shows the modelling logic used to derive profit per gain and profit per time. On the left in green boxes are all input variables that are needed for the calculations. Blue circles show intermediate variables modelled on the basis of the green ones and red boxes show target variables for optimisation. Our GF data suggests macronutrient balance affects the growth rates, i.e. the production time of given weight gain and thus “profit per time” is a different optimisation target than “profit per gain” that does not consider the time taken, just the biomass produced.

2008-2009 Kilde: Kontali

2009-2010 Kilde: Kontali

Takk for oppmerksomheten