Råd for et sunt kosthold (1)

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Enkle regler for koking av kjøtt (1)
Advertisements

ERNÆRING HIL FOTBALL.
Kosthold og trening med fokus på syklister
Råd for et sunt kosthold (1)
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Bra mat for bedre helse- Kurstreff 2
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
fra helsemyndighetene
Tone L. Bie, 2014.
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
Kosthold og fotball Hvordan få ut kapasiteten til hver enkelt spiller ?
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
Kosthold for idrettsutøvere
Kosthold.
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 2 Barn og kosthold
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Haukeland universitetssykehus
Et sunt kosthold.
Marianne Dahlum Helsesøster
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
Påbudt merking av matvarer (1)
Restitusjon og kosthold
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Stasjon 1 GRØNNSAKER Smak på dip-alternativene!! 1-4 Svar på følgende spørsmål: Hvilken dip foretrekker du? Hvor mye må du spise for å oppnå en grønnsaksporsjon?
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Vitaminer.
Kostsirkelen.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Samtale 3.
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Prestasjonsmat for idrettsungdom
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Samtaleverktøyet «Gode vaner for god helse» er utviklet av Kreftforeningen i samarbeid med helsesøstre og fysioterapeut. Målgruppen for samtaleverktøyet.
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Grunnleggende ernæring
Kosthold og restitusjon
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Nøkkelhullet – enkelt å velge sunnere Navn, sted, dato.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
Trening og kosthold Karl Filip Singdahlsen 15. Februar 2012.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
VELKOMMEN TIL KURS kursøkt 1
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Undervisningsmateriell om sukker
Lage ernæringsplan og sette i gang tiltak
Nøkkelhullet Enkelt å velge sunnere
SUKKERSKOLEN Til bruk i frisklivssentraler, tannhelsetjeneste og andre helsetjenester «Sukkerskolen» er et undervisning- og veilendingsverktøy til bruk.
FETTSKOLEN.
VANN.
Vitaminer og mineraler
LYKKE TIL MAT I BARNEHAGEN.
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Vitaminer og mineraler
Tannhelseundervisning for innvandrere
MUNN- OG TANNSTELL.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Råd for et sunt kosthold (1) Spis minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt daglig. Velg kokte eller bakte poteter istedenfor chips og pommes frites. Spis grove korn- og brødvarer. |

Råd for et sunt kosthold (2) Spis grove korn- og brødvarer. Spis ofte fisk, både som pålegg og til middag. Velg magre kjøttprodukter, både som pålegg og til middag. |

Råd for et sunt kosthold (3) Velg magre kjøttprodukter, både som pålegg og til middag. Velg skummetmelk, lettmelk eller ekstra lett melk og andre meieriprodukter med mindre fett. Velg myk margarin, gjerne lettmargarin, på brødskivene. Velg myk eller flytende margarin eller olje istedenfor hard margarin eller smør. |

Råd for et sunt kosthold (4) Vær forsiktig med sukker, særlig fra godteri og brus. Vær forsiktig med salt. Drikk vann når du er tørst. Vær i aktivitet hver dag. |

Minst 5 om dagen - helst minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt daglig Med én porsjon grønnsaker eller frukt mener vi: ca. 150 g kokte eller rå grønnsaker en porsjonsbolle blandet salat to kokte poteter en middels stor frukt 1–2 dl bær 1,5 dl frukt- eller grønnsakjus |

Eksempler på 5 om dagen |

Drikke (1) Du trenger å drikke ca. to liter om dagen avhengig av fysisk aktivitet og temperatur. Får kroppen for lite væske, kan du bli svimmel og kvalm og få problemer med konsentrasjonen. • Lettmelk, ekstra lett melk og skummetmelk, og syrnede varianter er godt drikke til brødmat og mellommåltidene. |

Drikke (2) Jus kan du drikke til frokost eller et av de andre brødmåltidene. Jus av frukt og grønnsaker inneholder mye vitaminer, men inneholder også mye fruktsukker og syre. Dette tærer på tennene på samme måte annen søt drikke hvis du drikker det ofte. Jus inneholder like mye energi som brus med sukker. |

Drikke (3) Vann er det beste å drikke til middag, og hvis du er tørst mellom måltidene. Du kan også gjerne drikke vann til de andre måltidene. Ha gjerne en mugge vann stående. Er vannet lett tilgjengelig, er det lettere å huske å drikke det. Skiver av lime, sitron, agurk eller gulrot setter god smak på vannet. |

Drikke (4) Fyll gjerne en plastflaske med skrukork halvfull med vann og legg den i fryseren om kvelden. Fyller du flasken opp med kaldt vann om morgenen, har du friskt, kaldt vann utover dagen. |

Drikke (5) Saft, brus, iste og nektar som inneholder mye sukker, inneholder lite andre næringsstoffer. Dessuten inneholder de syre som skader tennene dine hvis du drikker det ofte. |