ERNÆRING HIL FOTBALL.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Heidi Ødegaard Gammelsrud
Advertisements

Kosthold og trening med fokus på syklister
Råd for et sunt kosthold (1)
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Tone L. Bie, 2014.
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Arbeid med næringsstoffene og matvaregruppene
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
Uten mat og drikke.
Kosthold og fotball Hvordan få ut kapasiteten til hver enkelt spiller ?
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
Kosthold for idrettsutøvere
Kosthold.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Haukeland universitetssykehus
Et sunt kosthold.
Generelle ernæringsanbfalinger
Marianne Dahlum Helsesøster
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
PP-presentasjon 16 Lev sunt. Nivå 2.
Påbudt merking av matvarer (1)
Restitusjon og kosthold
3. ERNÆRING OG HELSE sunt kosthold og aktiv livsstil
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Stasjon 1 GRØNNSAKER Smak på dip-alternativene!! 1-4 Svar på følgende spørsmål: Hvilken dip foretrekker du? Hvor mye må du spise for å oppnå en grønnsaksporsjon?
Betyr ernæring noe for evne til fysisk aktivitet?
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Kostsirkelen.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Prestasjonsmat for idrettsungdom
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Grunnleggende ernæring
Kosthold og restitusjon
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Klikk for å redigere undertittelstil i malen Ernæring og prestasjon Før –under - etter.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
Trening og kosthold Karl Filip Singdahlsen 15. Februar 2012.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Husk sunn matpakke Hva putter du i matboksen? Har du noen gang tenkt:
Oppgaver Næringsstoffer
KARBOHYDRATER.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Kroppens byggesteiner.
Hva gir oss energi i maten
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Kroppens byggesteiner.
Vitaminer og mineraler
Kroppens byggesteiner.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

ERNÆRING HIL FOTBALL

HVORFOR SPISE? • Tilføre kroppen energi • Tilføre kroppen nødvendige stoffer (mineraler, vitaminer, salter)

ENERGI I KROPPEN • Energi transporteres som druesukker i blodet (blodsukker) • Energi lagres som glykogen i lever og muskler

ENERGI I MAT Energi i mat («kalorier») Fett Protein Karbohydrater (viktigst i forbindelse med idrett) – Raske: sukker, fruktsukker i frukt og grønnsaker – Trege: havregryn, grovt brød, grovt knekkebrød, andre grove kornprodukter,bønner, linser

GLYKOLENLAGER Forbrukes i løpet av 1-2 timer ved fysisk aktivitet Når glykogenlageret begynner å tømmes, går kroppen over på fettforbrenning Fettforbrenning er tregere, «møte veggen» «gå tom» Det tar 12-24 timer å bygge opp igjen glykogenlageret Mat/drikke med karbohydrater bygger opp glykogenlageret

MAT FØR TRENING 2-3 timer før trening – IKKE spis vanlig middag (kjøtt, saus,…) – Grovt eller halvgrovt brød med ost, magert kjøtt/fiskepålegg eller syltetøy – Kornblanding med frukt og lettmelk (kornblandingen bør svelle 10 min i melka) – Havregrøt 1 time før trening (hvis du ikke rakk 2-3 timer før) – Kneip/fint brød med syltetøy eller honning – Hvetebolle – Banan (godt moden)

MAT OG DRIKKE ETTER TRENING Spis og drikk så snart som mulig ettertrening – viktig med karbohydrater Bruk gjerne matpakke som du spiser rett etter trening Brødskiver med proteinrikt pålegg (ost, fisk, fjærfe, kjøtt, egg) og melk Kornblanding med melk eller yoghurt til

HVORFOR DRIKKE Kroppen mister opp til 2 liter vann per time (hard fysisk aktivitet, høy temperatur) Når kroppen kommer i væskeunderskudd: - Opptil 20-30% reduksjon i fysisk kapasitet - Dårligere konsentrasjon - Dårligere ballteknikk - Treg reaksjon - Gir opp lettere - Vansklig å skille mellom væskeunderskudd og det å være sliten - Fører letter til skader

NÅR DRIKKE? Den viktigste drikkingen gjør du før trening/kamp!!!!!!! På dager med kamp eller trening (og viktigst når det er varmt): – drikk vann gjennom hele dagen – avslutt drikking ca. 1 time før trening/kamp – kamp: planlegg nerveskvetten Drikk flere ganger under trening Drikk før du blir tørst – når du blir tørst er det for sent til å unngå ytelsesreduksjon

HVA SKAL VI DRIKKE? Før trening/kamp: vann – Ingen positiv virkning: sukkervann, sportsdrikker, brus, koffeinholdige drikker (Red Bull og andre) Under trening/kamp – Opptil 1 time: vann – Over 1 time: sukkervann, sportsdrikk • Varmt vær; tynn blanding • Ettertrening/kamp (min 15 min) – Vann+brød/banan, eller sukkervann, sportsdrikk

HVA ER PROBLEMET MED SUKKER? Sukker inneholder mye energi Sukkermat/-drikker har lite næringsstoffer Problemet er at kroppen nyttiggjør seg sukkeret for raskt – Blodsukkernivået går raskt opp – Kroppen reduserer produksjon av blodsukker fra fordøyelse av mat og glykogenlagre – Virkningen av sukker er kortvarig, og gir ikke andre næringsstoffer – blodsukkernivået går fra høyt til lavt nivå; vi blir slappe

SUKKER ER OK? Langvarig (> 1 time) trening og 2. omgang i kamp Når vi begynner å bli veldig slitne Lenge siden vi har spist Kombinasjon av koffein og sukker kan være bra når vi er veldig slitne

FLERE KAMPER PÅ EN DAG, ELLER GYM Flere kamper på en dag, eller gym + trening/kamp samme dag Planlegg dagen!! - bruk matpakke(r) Så snart som mulig etter aktivitet: – Drikke – Kort tid mellom aktiviteter: Kneip/fint brød med syltetøy eller honning – Hvetebolle – Banan (godt moden) Etter aktivitet: Brødskiver med proteinrikt pålegg (ost, fisk, fjærfe, kjøtt, egg) og melk IKKE brus (for mye sukker/lite annen næring)

PÅ www.rockamat.no finner du oppskrifter og tips om gode retter. Rocka Mat gir informasjon til ungdom, foreldre og trenere om hvorfor og hvordan de enkelt kan lage og spise sunn og god mat. PÅ www.rockamat.no finner du oppskrifter og tips om gode retter.