Forutsetninger: Alle deltagere skal ha kompetanse tilsvarende modul 1

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forskrift om smittevern i helsehelsetjenesten
Advertisements

Situasjonen sett fra Stavanger kommune
Instruktørnotater: Send ut veilederen i forbindelse med invitasjonen.
Norm for informasjonssikkerhet Modul 1 – Normen – en oversikt
Kompetanseprogram for informasjonssikkerhet
Fokus på privat praktiserende ergoterapeuter
Kompetanseprogram for informasjonssikkerhet
Krav til samtykke og informasjon.
Prosjekt KomUt Kommunal utbredelse av meldinger
Instruktørkurs for kommuner Gjennomføring av lokale kurs (30 min)
| 1 Norm for informasjonssikkerhet Modul 2 – Internkontroll av personvern og sikkerhet på tannklinikken.
Forutsetninger: Alle deltagere skal ha kompetanse tilsvarende modul 1
Taushetsplikt og samarbeid i mellom kommunale etater
Norm for informasjonssikkerhet Helse-, omsorgs- og sosialsektoren.
Tilgang på langs: Informasjonsdeling og sammenhengende pasientforløp - En introduksjon - Ellen K. Christiansen,seniorrådgiver, Nasjonalt senter for.
Personopplysningslovens formål, grunnbegreper og virkeområde
Offentlighetsprinsippet Forelesning , “Digital forvaltning”, DRI 1001 Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Personopplysningslovens formål og grunnleggende begreper
Sikring av personopplysninger i offentlig forvaltning Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Norm for informasjonssikkerhet Taushetsplikt
Vibeke Bjarnø, Avdeling for lærerutdanning og internasjonale studier
E-post l Raskt l Oversiktlig? l Uformelt l Kan nå mange l Raskt l Uformelt l Upersonlig l Informasjons- oversvømmelse l Søppelmail l Overvåking.
FUNNKe Meldingsutveksling, utfordringer og løsninger ved Lars-Andreas Wikbo Fauske – 28/
FUNNKe Regionalt kompetanseløft innen elektronisk samhandling ALF – drift og rutiner ved Lars-Andreas Wikbo Line Nordgård.
Anne Marie Dalen Øverhaug Kvalitetsregisterkonferansen
Forutsetninger: Alle deltagere skal ha kompetanse tilsvarende modul 1
Personopplysningsloven
Orientering om automatisk tilgangsstyring
Normen i SiO - forpliktelser og lederforankring
SSP og EPJ Vigdis Heimly, EPJ-aktiviteter i SSP Vigdis Heimly.
Instruktørnotater: Instruktør må ha videokanon Velkommen til kurset
Informasjonssikkerhet
Studenters tilgang til elektronisk pasientjournal
Presentasjon av UiOs mal for databehandleravtale, bruk av malen og oppfølging av arbeidet med behandlinger av personopplysninger.
NVHs kvalitetssystem PhD NVH: 16. mars 2007.
Instruktørkurs for kommuner Ansvar og avtaler (45 min)
Inneholder din applikasjon personopplysninger?
Overvåking Feilhåndtering
| 1 Instruktørkurs for kommuner Ansvar og avtaler (45 min)
| 1 Instruktørkurs for kommuner Veiledere; tilknytning til helsenett og fjernaksess (30 minutter)
Innledning – om samhandlingsreformen og endringer i helselovgivningen
| 1 Instruktørkurs for kommuner Normen (30min)
| 1 Instruktørkurs – kommuner Veileder helse og sosial – kort orientering.
| 1 Instruktørkurs for kommuner Gjennomføring av lokale kurs (40 min)
Fyrtårnprosjekt Individuell Plan Kongsvinger og Eidskog Kommune i samarbeid med Sykehuset Innlandet HF Kongsvinger.
| 1 Instruktørkurs – kommuner Personvern – hva er det.
| 1 Instruktørkurs – kommuner Personvern i kommunen (30 min)
Taushetsplikt og samarbeid i mellom kommunale etater
Personvern og Informasjonssikkerhet I en stadig mer kompleks hverdag Tor Ottersen.
| 1 Instruktørkurs for kommuner Ansvar og avtaler (45 min)
1 Nasjonalt introduksjonsregister NIR. Kommunal- og regionaldepartementet 2 NIR-forskriften Kapittel 1: Generelt om formål, virkeområde og definisjoner.
Knut B. Kaspersen, fagdirektør, Datatilsynet 17. September 2012.
Krav til sikring av personopplysninger Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Krav til sikring av personopplysninger i hht pol § 13 og pof kap. 2 Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.

Instruktørkurs for kommuner Normen (30min)
Krav til sikring av personopplysninger
Journalføring.
Personvern som del av enkeltsaksbehandling i offentlig forvaltning
KOSTRA arbeidsgruppe rus- og psykisk helsearbeid
FINF4012 Digital forvaltning: Regulering, utvikling og bruk av IKT Oppsummering Dag Wiese Schartum.
Krav til sikring av personopplysninger i hht pol § 13 og pof kap. 2
Interessen i opplysnings- og behandlingskvalitet
Instruktørkurs for kommuner Normen (30min)
Instruktørkurs – kommuner Veileder helse og sosial – kort orientering
Minstekrav til elektronisk meldingsutveksling
GDPR Personvernforordningen
Personvern Personvernteorier, definisjoner og hovedregler
Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN
Direktoratet for e-helse
Utskrift av presentasjonen:

Forutsetninger: Alle deltagere skal ha kompetanse tilsvarende modul 1 Alle deltagere skal ha med veilederen (papir eller elektronisk) Norm for informasjonssikkerhet Modul 2 – Veileder i personvern og informasjonssikkerhet for helse- og sosialtjenester i kommuner

Bakgrunn for veilederen Tema for veilederen Innhold Bakgrunn for veilederen Tema for veilederen Personvern og rettsikkerhet Informasjonssikkerhet i fagsystemene Sjekklister Instruktørnotater: Målgruppe Rådmann / Fylkesrådmann Kommunalsjef / Kommunaldirektør / Etatssjef Avdelingsleder / Enhetsleder Helsepersonell / Saksbehandlere Sikkerhetskoordinator IT-fagsystemansvarlig Databehandler Personvernombud Gjennomgang av kursets innhold pkt 1 til 5 Denne veilederen spiler tjenestene i Håndbok om helse og sosialtjenesten i kommunen. IS-1579: http://www.helsedirektoratet.no/publikasjoner/h_ndbok_om_helse__og_sosialtjenesten_i_kommunen_294734 Spørre hvilke roller som er i salen? Invitere til spørsmål.

1. Bakgrunn for veilederen Økt samhandling Høy grad av elektronisk registrering og bruk av fagsystemer i helse- og sosialtjenesten Usikkerhet om hvilke krav som stilles Store ulikheter i håndtering av helse- og personopplysinger i kommunene Kompleks hverdag og tverrfaglig samhandling Instruktørnotater: Brukerorganisasjonene (FFO og SAFO) stilte spørsmål til om kommunen ivaretok personvern på en tilfredsstillende måte Datatilsynets rapporter viser mangler og avvik Kommunal rapport 18/2009 – undersøkelse: Viser bl.a. at 2 av 10 kommuner følger ikke Datatilsynets retningslinjer for behandling og lagring av elektroniske informasjon 7 % av kommunene har ikke slike sikkerhetsrutiner i det hele tatt En del kommuner: Mindre kjennskap til et komplekst regelverk - behov for veiledning

Eksempler på sikkerhetsbrudd ”Kommunal legevakt hadde mangelfull avtale om drift av journalsystem med sykehuset som slettet alle journaler i tidsrommet mai til august 2009” ”Minnepinne med PPT-rapporter ble mistet og funnet av tilfeldig forbipasserende. Omfattende mediasak og kritikk av kommunen med resultat svekket omdømme” ”Det ble tatt utskrift av pasientopplysninger - og ikke hentet fra skriver umiddelbart. Skriveren sto i et fellesareal der mange, både besøkende og ansatte hadde tilgang til” ”I et fåtall av kommuner har de tidligere bekreftet at de ikke har organisert autorisasjonstilgang i forhold til hvem trenger hva av opplysninger. Dvs. at alle i de ulike tjenestene, hjemmehjelp, hjemmesykepleie, fysioterapeut, ergoterapeut etc. hadde tilgang til alle pasientopplysninger” Instruktørnotater: Har noen i salen eksempler på sikkerhetsbrudd?

2. Tema for veilederen Førende anbefaling for personvern og informasjonssikkerhet Den registrertes rettssikkerhet Sikkerhetskrav for fagsystemer ved etablering i bruk ved utfasing www.normen.no Instruktørnotater: Forklare hvem ”den registrerte” er Med ”registrert/den registrerte” menes den som helse- og personopplysninger kan knyttes til, jfr. helseregisterloven § 2 nr. 10 og personopplysningsloven § 2 nr. 6. Eksempler og begreper som brukes om den registrerte er søker, pasient, bruker og mottaker. NB! Også den pårørende Snakke om temaer, men nevne at fasene (etablering, bruk, utfasing) ikke blir omtalt senere i kurset Å bytte system medfører utfasing og etablering Åpne normen.no og vis veilederen med innholdsfortegnelse og kapitler/struktur Omfattende i temaer, men i dette kurset omtales de viktigste temaene. Det er selvfølgelig åpning for å stille spørsmål om andre temaer

3. Personvern og rettsikkerhet Overordnet om personvern Grunnleggende personvernhensyn Personlig integritet Privatlivets fred Tilstrekkelig kvalitet på personopplysningene Instruktørnotater: Personopplysningsloven med forskrifter (implementering av EUs personverndirektiv, menneskerettighetsperspektivet) Denne veilederen går lengre enn Normen (sosialtjenesten) En rekke andre lover (hrl, sostjl)

3. Personvern og rettsikkerhet Den registrertes rettigheter og kommunens plikter Taushetsplikten Informasjonsplikt Informert samtykke Innsyn Retting / Sletting Instruktørnotater: Den registrerte har rettigheter iht lov/forskrift som kommunen oppfylle Snakk rundt disse punktene: Helsedirektoratet har utviklet en e-læringsmodul i “informert samtykke”. (se www.helsedir.no/iplos/laeringsarena) Innsyn: Har rett til å få innsyn / kopi av journalen / forklaring av vanskelige medisinske uttrykk, se pasientrettighetsloven § 5-1

4. Informasjonssikkerhet i fagsystemene Fagsystem/system for tjenestedokumentasjon IT-system som behandler helse- og personopplysninger - begrepet systemløsning brukes også Eksempler Pleie- og omsorgsystem/EPJ Legekontorsystem (EPJ) Barnevernsystem Instruktørnotater: Er det noen i salen som har eksempler? Barnevernsystem omfattes ikke av håndboken men gir et eksempel der også denne veilederen kan ha nytte.

4. Informasjonssikkerhet i fagsystemene Etablere/revidere styringssystem for informasjonssikkerhet Styrende, gjennomførende og kontrollerende del Behandling av helse- og personopplysninger Allmennlegetjeneste Botilbud Fysioterapi Hjemmesykepleie / Psykisk helsearbeide Individuell plan er sammensatt av flere behandlinger Instruktørnotater: Styringssystem Vise Faktaark 2 – Styringssystem for informasjonssikkerhet fra www.normen.no Er det et eksisterende styringssystem i kommunen så skal dette benyttes Behandlinger Si hva en behandling (definert i lovene) av helse- og personopplysinger er Vis til veilederen kap. 5.3 ”Håndbok om helse- og sosialtjenesten i kommunen” (Helsedirektoratet) spesifiserer tjenester (og behandlinger) i kommunene

4. Informasjonssikkerhet i fagsystemene Utfordring med tilgangsstyring – autorisasjon må ses i sammenheng med behandlinger: Flere behandlinger i samme fagsystem Tilgangsstyring gjenspeiler ikke kravet om å skille ulike behandlinger Hva gjør kommunen da? Hvilke behandlinger finnes (jfr håndbok) Hvem skal ha tilgang – roller og behov Hvordan løse tilgangsstyringen – bevissthet ved anskaffelse og bruk av fagsystem Instruktørnotater: Definere hvilke behandlinger som finnes – vise tabellverk i veilederen på normen.no Spørre deltagere: Hva mener dere om tilgang? Hvordan fungerer det i deres kommune?

4. Informasjonssikkerhet i fagsystemene Konfigurasjonskontroll og dokumentasjon Elektronisk samhandling internt og eksternt Opplæring i fagsystem Interkommunalt samarbeid Interkommunale tjenester (f.eks. PPT, IKT, legevakt) Databehandler Instruktørnotater: Konfigurasjonsendringer, dvs. endringer i utstyr og/eller programvare, skal ikke settes i drift før følgende tiltak er gjennomført: Risikovurdering som viser at nivå for akseptabel risiko oppfylles Test som sikrer at forventede funksjoner er ivaretatt Implementering som sikrer mot uforutsette hendelser Ny konfigurasjon er dokumentert Konfigurasjonsendringer er godkjent av virksomhetens leder eller den ledelsen bemyndiger Eksempler på elektronisk samhandling internt og eksternt Tverrfaglig samhandling i og utenfor kommunen (Pleie og omsorg – fastlegene, helsestasjon – fødeavdelingene, PPT-flyktning-barnevern og i forbindelse med utarbeidelse av individuell plan: f.eks. samarbeid mellom kommunen og spesialisthelsetjenesten) Elektronisk meldingsformidling NB! Instruktør må velge egne eksempler. Har noen i salen eksempler? Ref. Forskrift og veileder om individuell plan med krav om ekstern samhandling (aktører utenfor kommunen) Ref. IPLOS-forskrift og veileder

4. Informasjonssikkerhet i fagsystemene Risikovurdering Avvik og avvikshåndtering Sikkerhetsrevisjon Instruktørnotater: Risikovurdering Ved vesentlige endringer Ved innføring av nye løsninger Ved vesentlige avvik Følgende momenter kan være aktuelle å risikovurdere ved etablering av et fagsystem: hendelser og mulige konsekvenser knyttet til at ulike behandlinger legges i samme fagsystem eller andre systemer for tjenestedokumentasjon uautorisert tilgang til og bruk av fagsystemet bruk av minnepinne (innebærer f.eks. risiko for ondsinnet programvare og helse- og personopplysninger på avveie) eventuelle svakheter ved tilgangsstyringen, spesielt når fagsystemet inneholder flere behandlinger (skal hindre uautorisert tilgang) risiko knyttet til bortlåning av ID og passord sikring slik at uautoriserte personer utenfor virksomheten, uansett ressurser og kunnskap, ikke skal kunne få tilgang til og/eller kunne endre eller slette helse- og personopplysninger at data kan tilbakekopieres fra sikkerhetskopier om data blir slettet eller blir inkonsistente tiltak som skal sikre at avvik oppdages (f.eks. gjennom hendelsesregistrering) Avvik Resultat av kontroll av hendelsesregistrering pga mangelfull tilgangsstyring Omtale sikkerhetsrevisjon

Sjekklister: før etablering av fagsystem når fagsystemet er i bruk ved utfasing av fagsystemet Instruktørnotater: Omtaler sjekklistene i veilederen jfr kap 5.3 Vis sjekklistene i veilederen på www.normen.no. Samme sjekkliste benyttes for etablering og bruk Bruk kapittel 3.1 i veilederen Som sjekkliste for å verifisere at kravene er ivaretatt Ved etablering av et nytt fagsystem Følg med på nhn.no for nye tjenester i helsenettet