Vigdis’ skolekokebok Oppskrifter 2003 - 2007.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Enkle regler for koking av kjøtt (1)
Advertisements

Eller hvor gode er de til å beskrive smaken
JULEMAT.
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Råd for et sunt kosthold (1)
Vedlikehold og reparasjon
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Bra mat for bedre helse- Kurstreff 2
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Frankrike.
Bifflapskaus (500 gr) Krydret biffkjøtt med rotgrønnsaker, purreløk og poteter. Serveres med flatbrød og smør. 139,- pr kuvert Ferdige steker Vi tilbereder.
Vi lærer å lese en oppskrift
Styrking av elevers grunnleggende ferdigheter gjennom aktiviteter innen målområdet mat og helse.
Ernæring og dietter Kost og ernæringsforbundet, Viken, 8. juni 2009
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 4 Praktisk matlaging Norges sjømatråd Husk å sette inn ditt navn på denne foilen, introduser deg.
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
Matenerklar.no tipser Uke 32 ( august) 5 *= minst 7 av disse er økologiske Har du merket huset ditt godt med husnummeret? Er nummeret godt synlig.
Fruktgrøt.
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
Haukeland universitetssykehus
Kosthold og ernæring – for store og små
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
Påbudt merking av matvarer (1)
Noras hemmelige makroner Ps. Ikke røp oppskriften til Helmer
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Forsøk ved vitensenteret
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Kurstreff 4 Kurstreff 4 med matlaging.
Vitaminer.
KJENNER DU IGJEN NOE AV DET DU SÅ PÅ GÅRDEN HOS INGA BERIT?
Nøtter og tørket frukt Interessen for nøtter og tørket frukt øker stadig både som snacks, til frokost, mellommål, i forskjellige eksotiske matretter eller.
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
ORD OG UTTRYKK OM KAFFE.
Grunnleggende ernæring
Sauser Mat og helse 1 15.Oktober 2008 Daniel Bødtker-Lund Høgskolen i Vestfold.
Tallerkenmodell og karbohydrater
Tallerkenmodell og Karbohydrater Uke 8. Tallerkenmodell.
Skolefruktskolen – kurs for skoler med Skolefrukt.
Case 3: På tur. På tur Rødstrupen barnehage skal ta de eldste barna (4-6 år) med på en dagstur til Bergstølhytta på Kulia. I denne oppgaven må dere løse.
Nøkkelhullet – enkelt å velge sunnere Navn, sted, dato.
Kostsirkelen Inndeling av mat i fem grupper: Korn og brød Egg, kjøt og fisk Mjølk og ost Feitt, olje og smør Grønsaker og frukt Sjå s. 42.
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
NYLANSERINGER FRA NORTURA PROFF 1. MAI Kjøttdeig av storfe 2,5 kg Vår bestselger i nytt format! FRYST/FERSKFERSK VARENR EPDNR VEKT.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
Røyking og speking til hjemmebruk Kaldrøyking (15-30 grader) Speking av kjøtt Spekepølser.
Food Processor og Blender Food Processor FPM810 Nøkkelegenskaper: liter bolle og mini bolle Tøff, holdbar, BPA fri, tåler oppvaskemaskin. 2. Glass.
Har du lyst å lage sunne proteinpannekaker? – CompareKing.no.
Logg Aioli ØYSTEIN & PETTER - 2KSA - PRAKSIS - AIOLI - INDIVIDUELT - OPPSKRIFT.
1.
EGG.
Røyking og speking til hjemmebruk
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Jeg skal lage en kake som du kanskje skal få smake
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Protein og fett Uke 9.
Nøkkelhullet Enkelt å velge sunnere
Tiltakspakke for forebygging og behandling av underernæring
Styret i Østre Udnes Bygdekvinnelag Østre Udnes Bygdekvinnelag!
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Vitaminer og mineraler
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Faguttrykk og kontrollspørsmål
EGG.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Vigdis’ skolekokebok Oppskrifter 2003 - 2007

Grønnsaksuppe og scones Scones (4 pers.) 220 C i 10 – 20 min. 2 ½ dl hvetemel 2 ½ dl grov sammalt hvete 1 ss olje 1 ss sukker 2 ts bakepulver ¼ ts salt 2 dl kefir eller kulturmelk Sett på stekeovnen Smør ei plate eller Legg bakepapir på plata Finn fram bakebolle, målebeger, spiseskje, teskje, røreskje , slikkepott (bakeutstyr) Mål opp alt det ”tørre” og tøm det i bollen – rør sammen Ta i olje og melk og rør forsiktig til alt det tørre er fuktet til en deig Tøm deigen på bakepapiret - bruk mel på hendene - og form deigen til 2 runde kaker som trykkes flate. Del kakene forsiktig i fire like store deler på plata. Prikk med en gaffel på toppen Sett inn i ovnen og stek til de er lyse brune Grønnsaksuppe ( 4 pers.) 1 liter vann 1 blokk grønnsaksbuljong 2 poteter 1 gulrot 2 dl finsnittet hodekål ¼ kålrot ¼ purreløk (2 ss finklippet persille) salt ? pepper? Kok opp vann og buljongterning Skrell grønnsakene Rasp potetene Skjær kål i tynne strimler, gulrot og kålrot i små terninger og purreløk i små biter Kok suppa i 5 – 10 min. Smak til med litt salt (pepper ?)

Scones Scones (Stabekk-boka) ½ l grov sammalt hvete ½ l fint hvetemel Eller bare fint mel 5 ts. bakepulver 1 ss farin ¼ ts. Salt 5 ss. Margarin Ca. 3-4 dl sur eller søt fløtemelk Stekes ca. 10 min. på 250 C Sikt og bland alt det tørre Smelt smør (eller smuldre) Bland i melken Elt deigen – pass på at den ikke blir seig. Del deigne i 4 like store deler Klapp eller kjevle hver del til en rund kake (16 cm. D) Del dem i 4 eller 6 spisser Legg dem på smurt plate. Prikk med en gaffel Stek til de er pent gulbrune. Scones av grovt mel (tunge) Du trenger: 4 dl hvetemel 4 dl sammalt hvete, grov 2 ts salt 6 ts bakepulver 200 g margarin ca 6 dl surmelk Du gjør: Bland alt det tørre. Smelt margarinen og rør den inn sammen med melken til det blir en smidig deig. Del deigen i 4 og lag 4 runde kaker. Skjær ett dypt kors i hver og stek midt i ovnen til de er gjennomstekte. Bruk 225 grader i ca 15 minutter. Brekkes fra hverandre før de blir kalde. Server med smør og for eksempel brunost eller syltetøy.

Pasta med broccoli og epledessert Epledessert med vaniljesaus (4) Vi trenger: 3 - 4 syrlige epler 1 dl sukker 1 1/2 ts. Kanel 2 ss. Smør (dryss over noen rosiner) Vi gjør: Sett stekeovn på 200° C Rens epler og del i båter - legg båtene i eldfast form. Bland sukker og kanel dryss over. Legg tynne skiver av smøret på toppen. Stekes midt i stekeovnen ca. 20 -30 min. Lag sausen mens eplene steker. Vaniljesaus: Bland pulver og 2 ss sukker i en liten kjele. Rør inn 5 dl melk litt etter litt. Varmes under omrøring til det koker opp - Avkjøl kjelen en i kaldt vann ( se oppskrift på pakken) Pasta med brokkoli (4) Vi trenger: 250 g.brokkoli 1/2 - 1 løk 2 dl.grønnsaksbuljong (1/2 blokk + vann) 1 dl. matfløte 13% 1 tsk.maisena frisk kværnet pepper ----------- 400 g.pasta f.eks. skruer + 1 1/2 l vann til koking Vi gjør: Brokkolien skjæres i mindre stykker. Løken pilles og skjæres i mindre stykker. Brokkoli og løk kokes i buljong i ca. 5 min. Maisstivelsen røres ut i fløten og røres i buljongen. Kokes igjennom og smakes til med pepper. Kok opp vann tilsatt litt salt til pastaen i egen kjele. Koketid: se pakningen. 10-15 min. Serveres med revet ost på toppen (gouda eller parmesan) (dansk oppskrift)

Pannekaker med høstens bær Tid ca 60 min: Til 4 personer: 120 g mel 20 g sukker 3 knivsodder salt 100 g egg (2 stk) 3 dl H-melk 20 g smør Solsikke- eller soyaolje til smøring av pannen Innhold: Bringebær Ferske blåbær og blåbærsyltetøy Evt. jordbær Bland hvetemel, sukker, salt, egg og melk til en jevn røre i en bolle. Smelt smøret og rør det inn. La røren svelle i 30 min. Pannen pensles med olje, og pannekakene stekes på middels varme. Servér pannekakene med f.eks. blåbærsyltetøy - ferske blåbær, bringebær, jordbær el. lign. Serveres evt. med iskrem eller rømme.

Kald sjokoladekake med nøtter Tid ca 60 min: Til 4 porsjoner: 400 g mørk kokesjokolade 125 g usaltet smør 150 g grovknuste Digestivekjeks 50 g pinjekjerner 50 g grovhakkede pistasjenøtter 100 g grovhakket ingefær (kan utelukkes) 50 g kakao 1 teskje malt kanel Melis til dryss Smelt sjokolade og smør i vannbad over svak varme. Rør inn alle de andre ingrediensene unntatt melis. Kle kakeformen med matpapir. Hell over massen i formen og jevn godt ut med en smørkniv. Dekk med matpapir og la stå i kjøleskapet natten over. Kaken tas forsiktig ut av formen før servering, dryss om ønskelig med melis. Server i tynne stykker. Obs: Kaken kan lagres inntil 3 dager i kjøleskapet.

Ostekake med bær. (Tone 2003) Bunn: 14 Digestiv kjeks 1/2 dl sukker 1 1/2 ts Kanel 120 g smør Stekes ved 175°C i 5 min. Fyll: 1 pk. gelépulver (sitron) 1 dl varmt vann 300 g Kremost naturelle - alt. 375 g 2 beger yoghurt (sitron/melon) - alt. 1 beger 2 egg 90 g sukker 1 -2 dl kremfløte Gelélokk: 3 pl. Gelatin 1/2 kopp knuste bær 1/2 dl kokende vann + blåbærsaft >> ca, 2 1/2 dl masse Løs opp gelépulver i kokende vann og avkjøl litt. Bland eggeplommer, ost, yoghurt og sukker i en food-prosessor. Tilsett flytende, litt avkjølt gelé. Tilsett stivpisket krem, skjær lett inn stivpiskede eggehviter. Tøm alt over den avkjølte bunnen. Avkjøles i kjøleskap. V/gelélokk avkjøl massen til den er i ferd med å stivne. Tøm forsiktig over den kalde kaken.

Brochetta Ham Brochetta (Serves Four Appetizer-Size Portions) Ingredients: 1 cup leftover Christmas ham, finely diced 1 cup "grape skin" cherry tomatoes 2 tablespoons fresh basil, shredded 1 cloves garlic, crushed 2 tablespoons fresh Italian parsley, chopped 2 tablespoons red onion, chopped 1 tablespoon fresh chives, diced 2 tablespoons extra virgin olive oil 1 tablespoon balsamic vinegar salt and pepper to taste 8 ¼" Crostini slices 4 tablespoons fresh Parmesan, grated Method: Combine olive oil and garlic. Lightly brush one side of each Crostini with mixture. Toast underneath broiler until golden brown, approximately one to two minutes. Take remaining garlic mixture, place in heavy sauté pan over medium high heat. Add onions, sauté for one minute. Add tomatoes and ham, half the basil, half the parsley and sauté for one to two minutes. Add remaining ingredients and spoon over Crostini. Serve piping hot.