ALLEMED Nasjonal dugnad mot fattigdom og utenforskap blant barn og unge.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

«Te ka slags nøtte?» 10. oktober 2012 Anders Bakken, NOVA
Inkludering i idrettslag Børre Rognlien 2. visepresident
Ungdomstid og endring Skole, familie og fritid
”Det koster å være kul!” ”Knapphetens tyrrani!
Barnefattigdom – Hva er det og hva kan vi gjøre med det? Barne- og ungdomskonferansen 2006 Gardermoen 1/11 Tone Fløtten, Fafo.
To undersøkelser: 1.Registeranalyse: –En sammenligning av utvalg med fysisk funksjonsnedsettelse og tilfeldig befolkningsutvalg i samme alder (25-45 år.
Hva er et bærekraftig lokalsamfunn?
Nulltoleranse for mobbing
Helse og trivsel U-skole Psykisk helse, subjektiv livskvalitet og helseatferd.
Nettverkssamling om barnefattigdom
Inkluderingsutvalget
23. MAI GRATULERER MED DAGEN, ULF!.
13 En verden uten grenser.
Barn og unge Barn og unge er en sentral målgruppe i forhold til arbeidet med sosial og økonomisk inkludering, noe som også gjenspeiler seg i bl.a. formålsparagrafen.
Ungdomstiltak Tiltak mot fattigdom blant barn, unge og familier Drevet med tilskudd fra kap. 857 post 60 ”Støtte til barne- og ungdomstiltak i større bysamfunn.
S LÅR ALARM OM FATTIGE Side 27 – S VAR PÅ SPØRSMÅLENE MED UTGANGSPUNKT I TEKSTEN. 1. Hva er en slumstasjon? 2. Hvorfor slås det alarm om fattige.
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
Barn og unge med funksjonsnedsettelser- En folkehelse utfordring? Nick Williams,
1 Samling for kommunene 2. juni 2015 Nytt fra Fylkesmannen.
Fattigdom og tiltak SVs bystyregruppe, 2/ Tone Fløtten, Fafo.
Er det godt for barn å vokse opp i Sigdal? Hva kan kommunen bidra med for at det skal bli enda bedre?
Den gode barndommen, de store utfordringene Grete Herlofson Norske Kvinners Sanitetsforening 5/10-15.
Er du ung, har langvarige helseutfordringer og har lyst til å møte andre unge i liknende situasjon? I Helt sjef! kan du møte andre unge i liknende situasjon.
Inkludering og mangfold. Hva betyr inkludering? Inkludering Når enkeltmennesker eller ulike sosiale grupper blir del av et nytt fellesskap som består.
Utenforskap Et nasjonalt problem som må løses lokalt.
Ungdata-undersøkelsen i Hareid 2013 Svarfordeling FAKTA OM UNDERSØKELSEN: Tidspunkt: Uke 42 – 43 Klassetrinn: 8. – 10. klasse Antall: 176 Svarprosent:
UngData – Hå 2013 Høydepunkter fra ungdomsundersøkelsen Kommunestyret i Hå 14. mai 2013 Eyvind Ohm, KoRus vest Stavanger ved Rogaland A-senter.
Kvinner i Lions Engasjement og handlekraft Styrke for lokalsamfunnet Dynamikk i godt arbeidsfellesskap Meningsfull fritid Glede og humør!
Sosial ulikhet og fattigdom For referanser, se boka; ” Har vi råd, mamma? – om inntektssikring og fattigdom”. Per-Arne Stolanowski og Karin Gustavsen Tvetene.
Sosial ulikhet i Norge Fattigdom i Norge handler ikke om mangel på mat eller tak over hodet Den handler om systematisk ulik fordeling av viktige goder.
ALLEMED. Agenda 1.Velkommen og mål 2.Hva gjør vi allerede for å inkludere? 3.Hva vil vi forbedre? 4.Hvilke første skritt kan vi ta? 5.Avslutning.
1 Ungdom og rusmidler - noen utviklingstrekk. Debutalder, drukket en enhet alkohol, Norge Øl14,514,615,0 Vin14,915,115,6 Brennevin15,1 15,5.
Hva er Ungdata Randaberg den 13. april 2016Sven Gustafsson, KoRus Ungdata er et kvalitetssikret system for gjennomføring av lokale spørreskjemaundersøkelser.
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
Samarbeid med frivillig Organisasjoner  Det å flytte og etablere seg på nytt er spesielt belastende for barn og unge som må lære et nytt språk, beherske.
ALLE MED Nasjonal dugnad mot fattigdom og utenforskap blant barn og unge (NDFU)
ALLEMED. Agenda 1.Velkommen og mål 2.Hva gjør vi bra? 3.Hva vil vi forbedre? 4.Våre første steg 5.Hvem tar ansvar?
ALLEMED. Hva er ALLEMED? ALLEMED er et handlingsverktøy laget av Nasjonal dugnad mot fattigdom og utenforskap blant barn og unge (NDFU) NDFU har som mål.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Orientering til komiteen Fattigdomsplanen 2016 – 2020 Saksordfører Marit Brochmann.
ALLEMED Drammen ALLEMED FILM - Utstyr.
Statistikk klagesaker etter sosialtjenesteloven ved Anne Eilen Temte rådgiver Fylkesmannen i Østfold.
Utvalgte resultater for SVGS
FRITIDSERKLÆRINGEN – Konferanse om barn og unges deltakelse
Orientering eldrerådet
Hvordan forebygge mobbing?
Er det godt for barn å vokse opp i Sigdal?
Bremanger utan utanforskap
Utstøtelse og ekskludering som sosial praksis
Nasjonal tilskuddsordning mot barnefattigdom
Invitasjon til Helt sjef!
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Hvordan skape gode og inkluderende oppvekstmiljø?
Fattigdommens sosiale kostnader
Håndball mot homohets ”Ytringer kan skade”
Utvalgte resultater for SVGS
Orientering Rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne
– kvantitativ metode & kunnskap om ungdom
Hva driver barn og unge i Asker med? Hvordan har de det?
Norsk frivillighet og organisasjonsliv: hvor, hva, hvem, hvorfor, hvordan… Hvorfor er utviklingstrekkene i norsk frivillighet og organisasjonsliv tema.
Fritidserklæring - Fra ord til handling
Velkommen til dugnad i kommunen
Velkommen til dugnad i kommunen
Invitasjon til Helt sjef!
Nasjonal dugnad mot fattigdom og utenforskap blant barn og unge
Barnefattigdom NAV Flora Inger Jorun Årseth.
ALLEMED Nasjonal dugnad mot fattigdom og utenforskap blant barn og unge.
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

ALLEMED Nasjonal dugnad mot fattigdom og utenforskap blant barn og unge

Hvorfor ALLEMED? I 2016 var det 101 300 barn som vokste opp i familier med vedvarende lavinntekt. Det utgjør 10 prosent av alle barn under 18 år 2-3 i hver skoleklasse I 2016 var det 101 300 barn som vokste opp i familier med vedvarende lavinntekt (husholdning med inntekt under 60% av medianinntekt) (SSB 2018). Vi omtaler ofte dette som barnefattigdom. I Norge, der den generelle levestandarden er høy, snakker vi om fattigdom som mer enn bare fysisk overlevelse. Relativ fattigdom betyr mer enn mangel på mat, klær og tak over hodet, det omfavner også mangel på muligheter til å delta sosialt, på lik linje som resten av samfunnet (Fløtten 2008). Når vi snakker om relativ fattigdom, brukes ofte sosiologens Peter Townsends definisjon: «En person er fattig dersom vedkommende mangler ressurser til å delta i samfunnets aktiviteter og å opprettholde den levestandarden som er vanlig i dette samfunnet.» (Townsend 1979) Andelen barn som vokser opp i lavinntekstfamilier er sterkt økende. I perioden 1999 – 2001 utgjorde dette 3% av alle barn, mens det i nå utgjør drøyt 10% (2014 – 2016) (Kirkeberg, Epland & Normann (2012), SSB statistikkbank (2018)) I snitt betyr dette at hver skoleklasse har 2 - 3 barn som vokser opp i barnefattigdom. Kilde: SSB statistikkbank (2018), Fløtten, T. & Pedersen, A. W. (2008). Fattigdom som mangel på sosialt aksepterte levekår. Resultater fra en spørreundersøkelse. I I. Harsløf & S. Seim (red.),  Fattigdommens dynamikk. Perspektiver på marginalisering i det norske samfunnet. Oslo: Universitetsforlaget. Kirkeberg, M. I., Epland, J. & Normann, T. M. (2012). Økonomi og levekår for ulike lavinntektsgrupper 2011. SSB-rapport 8/2012. Oslo/Kongssvinger: Statistisk Sentralbyrå

Hvem er de? Husholdninger med barn i risiko for fattigdom kjennetegnes ofte av minst én av disse gruppene: barn i husholdninger med innvandrerbakgrunn barn i husholdninger med enslige forsørgere barn i husholdninger med svak tilknytning til arbeidslivet eller hvor hovedinntektstaker har lav utdanning barn i barnerike husholdninger På nasjonalt nivå ser man at det er en økt risiko for barnefattigdom i husholdning med visse kjennetegn. Om lag 50% av barna i lavinntektsfamilier har innvandrerbakgrunn, men disse barna utgjør bare ca. 13% av den totale barnegruppen. Dette betyr at denne gruppen er overrepresentert, men innvandring er ikke eneste forklaring til barnefattigdom. (Omholdt (red) (2016)) Det er store variasjoner i forekomsten av barnefattigdom mellom ulike fylker og kommer. Forekomsten av barnefattigdom er høyere i større byer, men er likevel en nasjonal utfordring. Kilde: Omholdt (red): Økonomi og levekår for ulike lavinntektsgrupper 2016 (https://www.ssb.no/inntekt-og-forbruk/artikler-og-publikasjoner/_attachment/281093))

Og hvordan har de det? Å vokse opp i lavinntekt påvirker livskvalitet på nesten alle områder Forhold til venner og familie Skoletrivsel Helseutfordringer Mobbing Negative/pessimistiske tanker om framtiden Deltar mindre i organiserte fritidsaktiviteter Bruker mer tid foran skjerm Sitat Redd Barnas barnehøring om å vokse opp i fattigdom Ungdata viser at det å vokse opp i familie med lavinntekt, har en rekke negative ringvirkninger her og nå. De har et noe mer problematisk forhold til foreldre og venner, de trives dårligere på skolen, de har oftere fysiske og psykiske helseplager, de er mer utsatt for mobbing, de er mer pessimistiske med tanke på framtiden, de deltar sjeldnere i organiserte fritidsaktiviteter og bruker mer av fritiden sin foran ulike skjermer enn ungdom som vokser opp i familier med mange sosioøkonomiske ressurser (Bakken, Frøyland, Sletten (2015)) Samlet viser dette at barna betaler en høy pris når familiens økonomi er stram. Kilde: Bakken, A., Frøyland. L. R. & Sletten, M. (2016). Sosiale forskjeller i unges liv. Hva sier Ungdata-undersøkelsene? NOVA Rapport 3/16. Oslo: NOVA.

Deltakelse i lek og fritidsaktiviteter Barnefattigdom utfordrer barns rett til hvile, fritid og lek, og til å delta i kunst og kulturliv (barnekonvensjonen §31) I Norge er det sterk kultur for at barn har en aktiv fritid, og de fleste barn i Norge deltar i en eller flere fritidsaktiviteter. Barn i lavinntektsfamilier deltar i mindre grad i organisert fritidsaktivitet enn andre, og blir stående igjen på sidelinjen (SSB 2017 https://www.bufdir.no/Statistikk_og_analyse/Oppvekst/Fritid/Organisert_fritid/=) ransport, kontingent, utstyr, turer….det er dyrt å delta på aktiviteter i fritiden, og ikke alle familier har mulighet til å betale. Dette bidrar til at barn blir stående igjen på sidelinja, og bidrar til ekskludering og utenforskap. Dette har konsekvenser for barna både her og nå, og på sikt. Barnefattigdom utfordrer barnekonvensjonen, som sier at barn har en selvstendig rett til fritid og lek, og til å delta i kunst og kulturliv. Barnekonvensjonen er del av norsk lov, og fylkeskommuner og kommuner har ansvar for sikre at barns rettigheter blir ivaretatt på en god måte.

Fritidserklæringen Fritidserklæringen: Alle barn, uavhengig av foreldrenes sosial og økonomiske situasjon, skal ha mulighet til å delta jevnlig i minst én organisert fritidsaktivitet sammen med andre. Undertegnet av stat, kommune og frivillighet, og påpeker at vi må legge våre gode krefter sammen. Understreker at de gode løsningene for å få barn med finnes lokalt, og oppstår når kommune og frivillighet gjør en innsats både hver for seg og i fellesskap Fritidserklæringen bygger på barnekonvensjonen §31, og har som mål at alle barn skal få mulighet til å delta jevnlig i minst èn organisert fritidsaktivitet, uavhengig av foreldres sosiale og økonomiske situasjon. Fritidserklæringen ble signer juni 2016 av regjeringen, kommunene ved KS og frivilligheten i Norge, ved en rekke ulike organisasjoner. For å nå målet må vi samarbeide og utfordre hverandre på holdninger og handlinger som gjør at barns rettigheter blir virkeliggjort. Erklæringen understreker at de gode løsningene finnes lokalt. Kommunen møter alle barn, og i alle kommuner finnes det lokale lag og foreninger som driver aktivitetstilbud. Det er når kommunen og frivilligheten gjør en innsats både hver for seg og sammen, at vi finner de gode løsningene som gjør Fritidserklæringen til virkelighet.

Hva nå? ALLEMED er et verktøy som skal gjøre det lettere å inkludere alle barn og unge i fritidsaktiviteter uavhengig av familiens økonomi. Verktøyet brukes til å skape diskusjon og finne ut hva som kan gjøres for å få alle med. Utviklet av Nasjonal dugnad mot fattigdom og utenforskap blant barn og unge. Sammen skal vi gjennomføre en ALLEMED-dugnad. Her skal vi bruke dialogverktøyet ALLEMED, som er utviklet for å sette barnefattigdom og fritidsaktivitet på agendaen. Metodikken er bygd opp slik at vi gjennom samtale og i fellesskap skal finne løsninger til hvordan vi kan inkludere alle barn og unge i fritidsaktivitet, uavhengig av familiens økonomi. ALLEMED er utviklet av Nasjonal dugnad mot fattigdom og utenforskap (NDFU). NDFU er et initiativ bestående av frivillige organisasjoner, ulike fagmiljøer og foreninger. Dugnad er et godt stikkord, for det er når alle parter gjør en innsats at vi i fellesskap kan gjøre barns rettigheter til virkelighet. La oss gå i gang!

FÅ TIPS DEL HISTORIER SKAP ENDRING WWW.ALLEMED.NO