Fordøyelseskjertlene

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Karbohydrater og fedme
Advertisements

ERNÆRING HIL FOTBALL.
CELLER OG VEV: Fra læreplanen:
Aminosyre Arginin.
Uten mat og drikke.
Kjemiske reaksjoner i kroppen, i og utenfor cellene.
Energibalansen.
Munnen Magesekken Karbohydrater Proteiner Enzymet Amylase
Lars Magnus, Vegard og Eivind
Energi i celler Lars Magnuss, Veggarr og EiWind. Hvilke oppgaver har cellene?  Vekst  Bevegelse  Oppbygning og nedbrytning av stoffer.
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Har du noen gang lurt på? Hvordan man lager parfyme?
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Espen Hope Nygaard Høsten 2003
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
– næringsstoffene omsettes i kroppen Fordøyelsen
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
FORBRENNING.
Bukhulens organer Sykdommer og skader
FORDØYELSE EN FORNØYELSE
Hormonproduksjon Hypotalamus Pineal/ kongle Hypofysen Thymus
 Det skal være 4 studenter pr. gruppe
Klipper opp sukker (Karbohydrat.)
Av Joachim og Fredrik Bukspyttkjertelen.
Fordøyelsesorganene - Gastro-intestinal-tractus
Planteceller og planter
LEVER - FYSIOLOGI OG PATOFYSIOLOGI
Mennesket spiser organske stoffer fra dyr
Det endokrine system Reidun Høines.
Ernæring og helse Karbohydrater, energiomsetning og stoffskiftet
Fordøyelsesorganene - Gastro-intestinal-tractus
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Hva er kjemi? Alt i naturen består av stoffer Hvordan er de bygget opp? Hvilke egenskaper har de? Hvordan kan stoffene reagere med hverandre og danne nye.
Hormoner.
{. Framlappen i hypofysen er ein hormonkjertel. Han produserer hormon som verkar direkte på celler i kroppen, og hormon som verkar på andre hormonkjertlar.
Hormon og bukspyttkjertelen. Mål for timen Kva er eit hormon? Kvar blir hormona laga? Korleis vert dei transporterte?
Nyre og urinveier NYRENES FUNKSJON. Nyrene blodets rensestasjon:  Skille ut urinstoff (urea), som er et nedbrytningsprodukt av proteinstoffskiftet. 
Bukspyttkjertelen og binyremargens hormon. Binyremargen Organ Produserer adrenalin Begynner å svette, nervøs, skriker Adrenalinet slipper stoffer direkte.
Fra celle til flercellet organisme. Mål Du skal kunne cellenes felles grunnleggende bygningstrekk.
Hvordan fungerer de?. Plantecelle Funksjonene i ei plantecelle. Planteceller: Planteceller består av en cellevegg, en cellemembran, en cellekjerne, mitokondrier,
Fordøyelse Magesekken og Tolvfingertarmen
Beina og skjelettet Kroppens byggverk.
Prøvemuntlig: -Fenomener og stoffer -Kropp og helse
Oppgaver Næringsstoffer
Nerver og hormoner – kommunikasjon i kroppen
KARBOHYDRATER.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Lymfesystemet og Immunforsvaret
Blodet.
Hva gir oss energi i maten
Fordøyelseskanalen.
Gastrointestinal tractus = Fordøyelsessystemet
Fôring av unghest Til Start
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Utskrift av presentasjonen:

Fordøyelseskjertlene

Fordøyelsessystemet deles i: Fordøyelseskanalen Fordøyelseskjertlene Fordøyelseskanalen er ca. 5 m lang, består av: munnhulen, svelget, spiserøret, magesekken, tynntarmen, tykktarmen og endetarmen Fordøyelseskjertlene er spyttkjertlene, leveren og bukspyttkjertelen

Fordøyelseskjertlene Tilfører væske til maten Tilfører fordøyelsesenzymer til maten

Spyttkjertlene Tre par store og mange små spyttkjertler Spyttet: Bløtgjør maten Inneholder enzymet amylase som spalter karbohydrater Spyttkjertlene danner 1 – 1,5 l spytt i døgnet

Leveren og galleblæra Leveren er den største kjertelen i kroppen. Mange viktige oppgaver som: Å produsere galle som så lagres i galleblæra Omdanne næringsstoffer Lagre viktige stoffer som glykogen, vitaminer, jern Bryte ned røde blodceller, alkohol, medisiner, hormoner Galleblæra lagrer galle. Tømmer galle ut i tarmen når vi spiser mat med fett i. Galleblæra er ikke en kjertel

Bukspyttkjertelen Danner bukspytt som tømmes i tolvfingertarmen Bukspytt nøytraliserer magesyren Inneholder enzymer som er viktige for nedbrytning av næringsstoffene Danner hormoner (insulin og glukagon) som holder blodsukkeret på et jevnt nivå