Kilder og kildebruk.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Formelle krav og sjangerkonvensjoner
Advertisements

GoOnline XP publisering Hvordan komme i gang med GoOnline XP. Denne presentasjonen tar deg steg for steg gjennom oppsett av nettsted med bruk av GoOnline.
Hvordan skrive en vitenskapelig artikkel?
Et hjelpemiddel for å lage litteraturlister/kildelister.
Rett på sak.
Nettevett – utvidet versjon
Opphavsrett til åndsverk 12. mai 1961
Skoleavis Journalistikk i skolen
Skriveprosessen Fra tanke til tekst.
Riktig bruk av kilder i skolearbeidet
Hvilke rettsregler gjelder for norske nettsteder? Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
B IBLIOTEKSKURS 2 INFORMASJONSSØK KILDEKRITIKK. ATEKST Du finner ATEKST i Fronter eller på bibliotekets forside. Kun datamaskiner på skolen har tilgang.
Velkommen til bibliotekkurs - Hjelp til effektiv læring.
Kildekritikk (Kilder fra internett) Problemer med plagiering
Plagiering plagiat (fra fr., av senlat. 'røve mennesker') utilbørlig utnyttelse av en annens åndsprodukt, idet man utgir dennes ideer som sine egne, eller.
Workshop 8. februar 2013 Nye nettsider Maria og Martin.
B IBLIOTEKSOPPLÆRING 1 B ASIS. M ÅL FOR BIBLIOTEKET Skolebiblioteket på Hauketo skole skal være et læringssenter og et hjelpemiddel i skolens pedagogiske.
- Bak enhver tekst er det arbeid
Manual for skoleavis i 6. klasse
Gruppe nr. 14 ”Motto er oppskrytt” Medlemmer: Ildrid Fostervoll
Anette Kure Bibliotekar  Hvorfor? ◦ K06 ◦ Høgskolens planverk  Hva? ◦ K06 ◦ Ulike kilder  Hvordan? ◦ Ulike kilder.
Anette Kure Bibliotekar  Det dere gjør her ved Høgskolen er en forberedelse til og en øvelse i forskningsarbeid.  All forskning og alt akademisk.
+ Wiki i klassen Tonje Hilde Giæver og Louise Mifsud TOS IKT1.
Blogging med Google Blogger
Hvordan henviser til kildene som er brukt?
Opphavsrett Vibeke Bjarnø, Avdeling for lærerutdanning og internasjonale studier.
Kildekritikk Vibeke Bjarnø, avdeling for lærerutdanning og internasjonale studier.
Kildekritikk A04 – V2006 Fagenhet for IKT. Nettressurser - kildekritikk På Internett kan hvem som helst publisere nær sagt hva som helst –Side om side.
ÅNDSVERK / OPPHAVSRETT
Opphavsrett til åndsverk 12. mai 1961
Problemstilling Frode Svartdal UtTø H-2007.
REFERANSETEKNIKK Forelesning for: Spesialpedagogikk tirsdag tirsdag Anette Kure.
Hvordan føre kilder?.
Harald Kaasa Hammer: Manual til redigering av nettstedet Først forklares hva de ulike elementene på nettsidene betyr. Så ser vi på mappene.
IKT i barnehagen Etikk og nettvett.
Case 1: Etiske dilemmaer ved bruk av IKT i skolen
Forskningsetikk m.m. n Personopplysninger –Krav: Anonymitet - ikke oppgi navn!! - og HUSK: FEILEN KAN BLI ENDA MER KATASTROFAL DERSOM DERE HAR VALGT ALTERNATIV.
"Det verden trenger, er flere ydmyke genier. Det er så få igjen av oss." Stine Furu Mildri Oterhals Karl Johan Blindheim Hilde-Gunn Jacobsen.
Nynorsk fagskriving Orden i teksta.
EKSAMEN VÅREN 2015.
Skriverammer og stillasbygging i historiefaget
| Lær lettere Studieteknikk for mer effektiv læring.
​Kildekritikk 7. trinn ​Tilegne og behandle Rammeverket TONE.
Lese digitalt Å lese digitalt – og viktigheten av navigasjon.
Digitale kommunikasjonsarenaer. Digital kommunikasjon Digital informasjon vil si informasjon som er lagret som tallkoder (0 og 1) Digitale medieplattformer.
Hvordan føre kilder?. Hvorfor oppgi kilder? Du skal:  anerkjenne andre forfatteres arbeid.  vise at du har satt deg inn i emnet.  vise at du behersker.
Å bruke og vurdere kilder  T: hvor troverdig er kilden?  O: Hvor objektiv er kilden?  N: Hvor nøyaktig er kilden?  E: Hvordan egner kilden seg til.
Å skrive sin mening Fempunktsmetoden.
Retorikk og skriving. Begrepskart litteratur skjønnlitteratur epikklyrikkdrama sakprosa.
Arbeid med sakprosatekster Å skrive om en sak. Sakprosa Alle tekster som ikke er fri fantasi. Dreier seg om en sak eller et tema. Er basert på fakta.
| Å argumentere å skrive argumenterande tekst. Å komme i gang Bestem tema Finn informasjon om saka. Sjå ein film, leit på Internett, les i aviser, fagbøker.
| Å argumentere å skrive argumenterende tekst. Å komme i gang Bestem tema Finn informasjon om saken. Se en film, let på Internett, les i aviser, fagbøker.
| Å argumentere kildekritikk og nettvett. Bruk av kilder i skriftlig arbeid.
Kilde-/litteraturliste
Hamar katedralskole Biblioteket
Informasjon til fordypningsoppgaven
Digital startpakke kurs 4
Sensur Læringsmål: Norsk
Lær å opprette den elektroniske ID-en MinID
Info. til Geofag 1 om oppgaveskriving, prosjektoppgave
PERSONVERN Er en menneskerett Handler om menneskeverd Og om integritet
Digital startpakke kurs 3
| Å argumentere Å skrive argumenterande tekst.
Et innføringskurs for alle elevene ved sortland videregående skole
Kildekritikk i APA-stil
Teksttype «I den reviderte læreplanen i engelsk finnes ikke lenger begrepet sjanger. I stedet brukes det videre begrepet «type tekst». […] Til eksamen.
Panorama Vg3 Kapittel 9 Før eksamen © James Oliver/Getty Images.
Intervju Vi skal se på tre varianter av intervju…
- Og søking på internett
Sitering, referering og plagiering
Utskrift av presentasjonen:

Kilder og kildebruk

Hva er en kilde? Opphavet/utspringet til noe – Ved kildehenvisning: Opphavet til kunnskapen man legger frem i for eksempel en artikkel. – Hvor kunnskapen kommer fra/hvem som har skrevet det og hvor en kan finne det.

Eksempler på kilder Nettsider Bøker Aviser Bilder Lydopptak Film

Pålitelige og upålitelige kilder Leksikon og oppslagsbøker anses som pålitelige kilder På Internett finner vi mange upålitelige kilder - De sikreste sidene er fra universiteter, høyskoler og andre offentlige institusjoner. - Unngå private nettsider (for eksempel blogger) Vær kritisk! - Vurder innholdet - Sammenlign flere kilder for å se om de kommer med de samme opplysningene. - Finn ut hvem som står bak nettsidene. - Se på når teksten ble publisert.

Oppgi kildene du har brukt i teksten din Et krav til eksamen Nettadresser og boktitler må komme tydelig frem i kildehenvisningen

Kildehenvisninger med Internett som kilde Husk å kopiere hele linken til nettsiden du har hentet informasjon fra! - Hvordan det IKKE skal gjøres: www.snl.no - Hvordan det SKAL gjøres: https://snl.no/kilde_-_opphav - Selv om nettadressen kan være veldig lang, skal fremdeles alt kopieres og limes inn i kildehenvisningen. Dette gjør vi for at en enkelt skal komme inn på nøyaktig den samme nettsiden som har blitt brukt. Nedlastningsdato

Kildehenvisninger med bøker/aviser som kilder Forfatter Tittel på bok/avis Utgivelsesdato/utgivelsesår Forlag

Opphavsrett Opphavsrett vil si at den som har laget et åndsverk har rett til å bestemme hvordan åndsverket skal brukes. Andre kan ikke bruke det fritt. Alt som lages av for eksempel tekster, bilder og musikk kalles åndsverk. Å kopiere noe fra ei bok eller et nettsted og samtidig levere det som sitt eget er ulovlig (plagiat). Det er det samme som å stjele (åndsverkloven). Kilde må oppgis! Det er lov å kopiere stoff fra nett og bøker til privat bruk.

Litteraturliste Forfatter Tittel Forlag År Blichfeldt, Kathinka og Tor Gunnar Heggem: Nye Kontekst Basisbok, Gyldendal 2014 Nettsted Tittel Nettadresse/link Store norske leksikon. Kilde – opphav: https://snl.no/kilde_-_opphav Hentet 02.01.2018 Dato Medielabben. Hvilke lover og regler må vi forholde oss til som medieprodusenter? Lokalisert på: https://www.medielabben.no/artikkel/70293 Hentet 02.01.2018

Oppgaver (i Basisbok) Les s. 72 – 78 Skriv ned tipsene til det å vurdere internettsider kritisk (s. 78) Gjør oppgave 1 s. 79

Senere skal vi øve på… å finne kilder på nett å være kildekritiske å føre opp kilder på riktig måte i en kildeliste/litteraturliste