Kulturminneforskning i et miljøforvaltningsperspektv

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Beate Strøm Rådgiver ABM-utvikling
Advertisements

Verdidokument for Oslos kolonihager
Forskrift og veileder til forskrift; Nasjonale tjenester
Registrering av kulturminner i Melhus kommune Line Annie Solbakken
Oppstart planprosess Høring av planprogram Vindmølle – Lars Hoem, Rye Informasjonsmøte Rye Bedehus Eirik Lind.
Nyere tids kulturminner i kommuneplanens arealdel
Female Care. Bakgrunn •Nasjonale føringer •Lov om forbud mot kjønnslemlestelse •Kommunale føringer •Tverrfaglig arbeidsgruppe •Jentegruppe.
Presentasjon til seminar om deponering av gruveavfall
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Velokmmen til master i folkehelsevitenskap 1 Master i FOLKEHELSEVITENSKAP Natur og miljø – helse og.
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
Læreplanen i eldre historie
NORDPLUS BARNS KULTUR OG BARNEKULTURELLE UTTRYKK I NORDEN.
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
2003 Det utdanningsvitenskapelige fakultet Institutt for spesialpedagogikk Inkludering og læring 1.aman Jorun Buli Holmberg 29.august 2005 Inkludering.
KONSEKVENSUTREDNINGER AV NYE BYGGEOMRÅDER I SJØ
Mangfold og fellesskap
Kultur og barnevern Av Merete Saus.
Strategiprosess Allmøte SAM desember 2011 DJ
Oversikt over rammeplanene Ulikheter
Skien, onsdag 30. november 2005 Norge og Den europeiske landskapskonvensjonen Audun Moflag Seniorrådgiver Miljøverndepartementet Tlf E-post:
Nils Marstein Riksantikvarens rolle i byggesaker.
Bærekraftig bioteknologi
Regionplan Agder 2020 Presentasjon for Regionplanens hovedmål Utvikle en sterk og samlet landsdel som er attraktiv for bosetting og næringsutvikling.
Intervju med de voksne 1. Hvordan tolker dere begrepet identitet? 2. Hvordan jobber barnehagen med språk, kultur, religion og mat? 3. Hvilke.
Program for velferd, arbeidsliv og migrasjon (VAM)
Foto: Helén Eliassen Hva er de strategisk viktigste forskningstemaene fremover? Helge Garåsen, 10.januar 2012.
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Barnehageloven §2 tredje ledd Barnehagen skal ta hensyn til barnas alder, funksjonsnivå, kjønn, sosiale, etniske og kulturelle bakgrunn, herunder samiske.
Kort historikk De første enkeltfunn i Alta gjort i 1950-årene
Organisering av verdensarvarbeidet
Fra Olavsled og Olavsfestdager til OL - fylkeskommunens kultursatsinger Sentrale elementer i arbeidet med å gjøre Trøndelag til Europas mest kreative region:
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO 1001.
Eksempler på Rettskildestudier (“annen rettskildeforskning”) Dag Wiese Schartum, AFIN.
Fra 1. generasjon til 2. generasjon FoU strategi. Regionen har et helt annet ståsted nå enn i 2008 UiA åpnet 1. september 2007 SFI og SFU i 2014 Nærings.
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
Virkemidler for regional FoU og innovasjon VRI – 2007 – 2017 Seminar om kultur/opplevelsesnæringer og FoU 17. april 2007 Tindved Kulturhage, Verdal.
2003 Det utdanningsvitenskapelige fakultet Institutt for spesialpedagogikk Tilpasset og inkluderende opplæring Jorun Buli Holmberg TILPASSET OG INKLUDERENDE.
Kjell Erik Øie Statssekretær
Tjenesteyting, handel og logistikk - Puls Hvordan få frem gode prosjekter - søknadsprosessen og vurderingskriteriene Ulf Henriksen og Trond Knudsen 30.
Master i global utvikling og samfunnsplanlegging
Småbarnspedagogikk Fordypningsenhet vår 2007 Pedagogisk arbeid med barn fra null til tre år.
Strategiplan for kulturnæringer og kulturbaserte næringer Oppland Festivalkonferanse
Xx Høgskolen i Gjøvik. INNHOLD 2 1)Høgskolen i Gjøvik 2)Mål og strategier 3)Satsingsområder.
Klimajobber i nord Broen til framtiden 2015 Gaute Håkon Holand Wahl.
Finnmarksfakultetet – ambisiøs, raus og nær! Strategi for Finnmarksfakultetet, UiT Norges arktiske universitet,
God planlegging Rådgiver Marianne Siiri, seksjon for plan og miljø Dato
Kommuneplanens arealdel og konsekvensutredning rådgiver Geir Davidsen
Kenneth Ruud Prorektor forskning og utvikling UiT 2020: Drivkraft i nord Foto: Geir Gotaas.
Barnehagens betydning for barns identitetsskaping F1A
Næringsutvikling og verdiskaping Kultur- og naturarv som utgangspunkt for verdiskaping og næringsutvikling Verdiskapingsprogrammet for kulturminner 4 år.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Den naturlige skolesekken Utbygging av Fossum Bruk.
FOLK Et femårig regionalt kultur- og helseprosjekt hvor kulturelle aktiviteter benyttes som virkemiddel i folkehelsearbeidet ( – ).
§ 9a-1.Generelle krav Alle elevar i grunnskolar og vidaregåande skolar har rett til eit godt fysisk og psykososialt miljø som fremjar.
Innføring i pedagogikk Av Emilie. Definisjon av pedagogikk Er vitenskapen om oppdragelse og undervisning. Inneholder kunnskap og erfaring fra flere vitenskaper.
Konsekvensutredning og kunnskapsgrunnlaget Rådgiver Marianne Siiri, plan og miljø plannettverDato Foto: Peter Hamlin.
Integrering av kjønns- og likestillingsperspektiv. Erfaringer fra praksis Karin Hovde, Helsinki 20.mars 2007.
Hva har skjedd i Forollhogna siden området ble vernet for 11 år siden – verneverdier, næring, bosetting. Utfordringer videre Forollhognakonferansen 29.
Cittaslowrådet Hvordan arbeide for å få energi og effekt ut av Levanger som Cittaslow? Levanger er en flott plass å bo – utrolig vakker også,
Introduksjon med styrer Sonja Iversen
Tips, råd og verktøy til kommunenes planstrategier
Agenda Hva er helsefremmende arbeid
Rettskildestudier (“annen rettskildeforskning”)
Kulturbasert næringsutvikling i distrikta
Sentrumsplan for Arendal sentrum
Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO 1001.
Kunnskapsinnhenting - Verdiskaping i nord
Utskrift av presentasjonen:

Kulturminneforskning i et miljøforvaltningsperspektv Kulturminneforskning i et miljøforvaltningsperspektiv Kulturminneforskning i et miljøforvaltningsperspektv Birgitte Skar Rådgivende utvalg LAND (MILJØ 2015) NFR Seminar 8. April 2008 Birgitte Skar RU LAND Miljø 2015

Innhold Historikk/Feltets utvikling Erfaringer /Prosjekter/Samarbeidsrelasjoner Den aktuelle utlysning i MILJØ 2015 Strategiske føringer: Referansegrupper Internasjonalt samarbeid; Formidling

Kulturminner og Miljø 1994-2000 Kulturell forståelse som basis for miljøvern og forskjellige befolkningsgruppers opplevelse av kultur- og miljøbetinget livskvalitet. Forholdet mellom kulturminner og landskap Verdigrunnlag og kriterier

Landskap i Endring (2000 – 2007) Ytre og indre landskap – natur og kulturmiljøets biologiske, fysiske, psyko-sosiale og kulturelle ressurser; Virkninger av endringer i næring og samfunn – og Forutsetninger for bærekraftig forvaltning og næringsvirksomhet.

Utredning om kunnskapsbehov 2003 Kulturminner og kulturmiljøer som politikkområde og forvaltningsarena – som sosialt felt. Kulturminner og kulturmiljøer som kulturprodukt og kulturell praksis integrert i folks hverdag. Kulturminner og kulturmiljø som materiell struktur.

Miljø 2015 (2007-2016) www. Forskningsradet.no Samfunnsmessig betydning av kulturminner og kulturmiljøer som ressurs for lokal og regional utvikling; forvaltningsperspektiver, narrativer, identitet og verdiskaping. Tverrfaglig kunnskap om: De urbane kulturminner og kulturmiljøers samfunnsmessige betydning; Drivkrefter og endringsprosesser som påvirker byens kulturhistoriske og arkitektoniske kvaliteter, herunder de arkeologiske. Forskning som bakgrunn for integrert plan- og forvaltning og utvikling av byens kulturminner og kulturmiljøer som samfunnsgode. Nordområdenes kulturmøter slik de manifesteres i fysiske kulturmiljøer og kulturarvsforståelse, identitet og tilhørighet.  Kunnskapsutvikling som grunnlag for fremtidig forvaltning av kulturmiljøer. Forskningen kan gjerne være komparativ nordisk eller internasjonalt. Kulturmiljøer i landskapet: Metoder for identifisering, karakterisering og avgrensning av kulturmiljøer i forskjellige landskapstyper, herunder forholdet til regionalitet, sammenhengen til næringene og historisk bruk av landskapet. Forholdet mellom drivkrefter, landskapsendring og bevaring. Utvikling av utvalgskriterier og forvaltningsmodeller inkludert overvåking.  Forskningen kan gjerne være komparativ internasjonalt. Flyttbare grenser for automatisk fredning av kulturminner med spesielt fokus på 100 års-regelen for automatisk fredning av samiske kulturminner: Forskning som grunnlag for vurdering av omfang, bevaringskriterier og fremtidig praksis i forvaltningen. 

Strategiske føringer Forskernettverk som dekker de nødvendige kompetanser Referansegrupper med forvaltning og brukere Forpliktende internasjonalt samarbeid Formidling

Sammen må vi ut i landskapet og ta de store grep!