Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Advertisements

Råd for et sunt kosthold (1)
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
Kosthold for idrettsutøvere
Kosthold.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Haukeland universitetssykehus
Et sunt kosthold.
Generelle ernæringsanbfalinger
Marianne Dahlum Helsesøster
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
PP-presentasjon 16 Lev sunt. Nivå 2.
Påbudt merking av matvarer (1)
Restitusjon og kosthold
3. ERNÆRING OG HELSE sunt kosthold og aktiv livsstil
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Vitaminer.
KJENNER DU IGJEN NOE AV DET DU SÅ PÅ GÅRDEN HOS INGA BERIT?
Kostsirkelen.
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Grunnleggende ernæring
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Tallerkenmodell og karbohydrater
Tallerkenmodell og Karbohydrater Uke 8. Tallerkenmodell.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Skolefruktskolen – kurs for skoler med Skolefrukt.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Trening og kosthold Karl Filip Singdahlsen 15. Februar 2012.
Energi og næringsstoff Energi tyder evne til å utføre arbeid, dvs rørsle og fysisk aktivitet. Maten blir til energi i form av varme. Varmen bruker vi til.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
VELKOMMEN TIL KURS kursøkt 1
Trygg mat og næringsstoffer
Protein og fett Uke 9.
Undervisningsmateriell om sukker
Oppgaver Næringsstoffer
KARBOHYDRATER.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
SUKKERSKOLEN Til bruk i frisklivssentraler, tannhelsetjeneste og andre helsetjenester «Sukkerskolen» er et undervisning- og veilendingsverktøy til bruk.
Hva gir oss energi i maten
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Kurstreff 4 Kurstreff 4 med matlaging.
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Ungdom og kosthald Kvifor er det ikkje likegyldig kva slags mat barn og ungdom et når de går på skule og er fysisk aktive ?
Vitaminer og mineraler
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Grønnsaker, frukt, bær og nøtter. Oppbevaring og næringsinnhold.

Grønnsaker

Oppbevaring Salat – kort holdbarhet. Gulrot, kålrot og hodekål har lang holdbarhet. Grønnsaker oppbevares best i kjøleskap. Agurk og tomat – best i svaleskap (10- 12c) eller ved romtemperatur. De fleste grønnsaker beholder næringsstoffer og smak best hvis de forvelles før de fryses.

Næringsinnhold Lite energi. Mye vitaminer, mineraler, antioksidanter og kostfiber. Inneholder mye vann og gir god metthetsfølelse. Paprika på brødskiva øker opptaket av jern.

Belgfrukter Erter, bønner og linser. Godt i supper, gryteretter og salater.

Oppbevaring. Friske og frosne belgfrukter oppbevares som grønnsaker. Tørkede belgfrukter oppbevares tørt og i romtemperatur.

Næringsinnhold Mye protein, kostfiber, antioksidanter og andre viktige næringsstoffer. Rimelige og næringsrike matvarer vi gjerne kan bruke mer av. I vegetarisk kosthold er belgfrukter en viktig proteinkilde.

Poteter. Poteter blir dyrket over hele landet og er en viktig del av norsk kosthold. Poteter kan brukes til mye forskjellig fordi de har en nøytral smak, kan de kombineres med urter og andre grønnsaker.

Oppbevaring Poteter holder seg lenge om vi oppbevarer dem i mørkt rom ved ca. 4 grader.

Næringsinnhold Poteter inneholder karbohydrater i form av stivelse. Inneholder også protein, kostfiber, C- vitamin og jern.

Frukt og bær

I Norge har vi et stort utvalg av frukt og bær hele året. Frukt og bær passer til alle måltider.

Frukt og bær OPPBEVARING: Frukt holder seg i romtemperatur noen dager. Det er bare pærer og bær som skal oppbevares i kjøleskap. NÆRINGSINNHOLD: Karbohydrater i form av naturlig sukker og kostfiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Appelsin, grapefrukt, klementiner, kiwi, jordbær, multer og solbær er spesielt rike på C – vitamin.

Nøtter og mandler Matvarer som inneholder nøtter er kaker, kjeks, kornblandinger, brødvarer, desserter, sjokolade, is. Nøtter, mandler og peanøtter har ingen felles allergifremkallende stoffer.

Nøtter og mandler OPPBEVARING: I romtemperatur i ca. ett år. NÆRINGSINNHOLD: Mye sunt umettet fett, kostfiber, antioksidanter og andre næringsstoffer. Høyt energiinnhold pga fettet.

Hva har vi lært av dette?