Darwins oppfatning Linnés oppfatning.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kan oppdrettsnæringen føre til endringer av virulens hos parasitter?
Advertisements

Avlsarbeid og fiskehelse
Læren om sjelen.
VIKTIGE BEGREPER Økologi er læren om samspillet mellom planter og dyr, og mellom disse og det miljøet de lever i. Individer: Enkeltmennesker eller enkeltdyr.
Hvor er fugleinfluensaen og hvor flyr den?
1 Populasjonsgenetikk BI3010-H05 Halliburton Kap.1 TERMINOLOGI  Populasjonsgenetikk er læren om genenes fordeling i tid og rom, og om de evolusjonære.
8A Bioteknologi og genteknologi
Arvelighet Kapittel 13 Copyright © McGraw-Hill Companies Permission required for reproduction or display Raven - Johnson - Biology: 6th Ed. - All Rights.
Kulturbegrepet "Med kultur forstår vi et samfunns normer av alle slag, dets kunnskaper og trosforestillinger, dets kunnskaper og trosforestillinger, dets.
BI 3010H05 Populasjonsgenetikk Halliburton Kap 1-3
Moralsk arbeidsdeling og bedrifters samfunnsansvar Alexander W. Cappelen Senter for etikk og økonomi, NHH.
Evolusjon, systematikk Time 2
Drivkraft og retning i bevegelse Jeg skal følge, lik en som følger i en dans. Jeg skal komme fram og tilbake. Jeg kan ikke vente og se på den neste bevegelse.
Maria Montessori Maria Motessori er født i Italia. Hun var Italias første kvinnelige lege. Senere ble hun professor i antropologi og hun ledet.
1 Jeg og samfunnet.
BÆREKRAFTIGHET- En forutsetning for verdiskapning i flåteleddet
Klimakrisen og dens konsekvenser for land i sør
Harald Høie Kultur og natur. Sosialisering
Innovationskraft Innovasjonskraft er å kontinuerlig våge og orke å tenke nytt.
Evolusjon og klassifisering
Bevaring av sjøørret i gyrovassdrag Sjøauren – fra rogn til voksen fisk Sunndalen Ketil Skår.
DNA og arvelære..
Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO 1001.
Kapittel 1.4 Modul I Kvalitetsledelse
Noen grunn til bekymring?
DIGITALE Hvorfra kom Big Data?
Gen og arv.
Hvilke leger trenger samfunnet i fremtiden, og hva kan det bety for utdanningen av dem?
Personlighetspsykologi - PSY 2600
Prosjekt i inf3460, signalbehandling
Tema: Økologi 1NXV Tre økter i våres: 9 mai: generell økologi
Hva er biologi? Biologi dreier seg om alt levende, fra de minste bakteriene til de største hvalene Dyr spiser og blir spist. Avhengighet av andre gir mange.
Evolusjon og klassifisering Charles Darwin Carl von Linné og taksonomi Marleen Kort.
Hva er kultur? Kultur er de ideer, verdier, regler, normer, koder og symboler som et menneske overtar fra den forrige generasjon, og som man forsøker å.
Gener og evolusjon. Mange egenskaper skyldes arv Mange egenskaper er arvelig bestemt, som blodtype, fingeravtrykk, øye- og hårfarge Andre egenskaper som.
Sørlandet Sykehus Werner Nebelung 1 FERDIGHETSFORSTYRRELSER OG FERDIGHETSVARIASJONER OM ADHD OG LÆREVANSKER FOR BARNE- OG UNGDOMSARBEIDERE AUST-AGDER FYLKESKOMMUNE.
Darwin ser en sammenheng
«Enten du tror du klarer det eller ikke, så har du rett!» Henry Ford
Elverum Håndball Yngres - Visjon ”Ekte idrettsglede i et mestringsorientert læringsmiljø!”
Intelligens. Hva er intelligens? Forskjeller i hvordan vi tenker. Dette avhenger av både arv og miljø Intelligens er individets generelle evne – uavhengig.
Bærekraftig utvikling Viktige prinsipper for handling (fra Nasjonalbudsjettet): – Rettferdig fordeling (nåværende og fremtidige generasjoner) – Internasjonal.
Det biologiske artsbegrepet En art er enten en populasjon eller gruppe av populasjoner hvis medlemmer har evne/potensial til å få fertilt avkom med hverandre,
Population = populasjon: Ei gruppe av individer av samme art som lever i et bestemt geografisk område. I tillegg kommer et kriterium om samtidighet. Individene.
DET LEVENDE UNIVERSITET
ATOMER Atomer har nøytroner og positivt ladde protoner i kjernen, og negativt ladde elektroner som svirrer rundt kjernen. C = karbon.
TOV i granskog har foregått siden 1988 (det het ikke TOV da)
Hvorfor er det viktig med naturmangfold?
Evolusjon og klassifisering
Barns utvikling: viktige begreper
Digitale arenaer og privatliv: ungdoms bruk av offentlige digitale rom
Ordforklaringer til kapittel 1
Økologi.
Kvifor er det viktig med naturmangfald?
Samfunnsfag s
TOV i granskog har foregått siden 1988 (det het ikke TOV da)
Costs and the changes at firms over time
Framand art Framand art Paul Harald Pedersen CC BY 4.0.
12. Organisasjonsutvikling
Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO 1001.
12. Organisasjonsutvikling
TOV i granskog har foregått siden 1988 (det het ikke TOV da)
Hva menes med naturmangfold?
Faser i faglige samtaler B – Samarbeid
Evolusjon og klassifisering
Utskrift av presentasjonen:

Darwins oppfatning Linnés oppfatning

Observasjon 1) Alle arter har en så stor evne til å forplante seg at deres populasjoner ville øke eksponensielt hvis alle individer som ble født fikk lov til å vokse opp og reprodusere. Observasjon 2) De fleste populasjoner vi observerer har stabil størrelse. Observasjon 3) Naturlige ressurser er begrensede. Observasjon 1 + 2 + 3 leder fram til: Thomas Robert Malthus (1766-1834)

Prinsipp 1) Alle arter produserer mer avkom enn det som kan leve opp Prinsipp 1) Alle arter produserer mer avkom enn det som kan leve opp. Bare en mindre del overlever hver generasjon. ("The struggle for life.") © Klaus Høiland 2003

Observasjon 4) Individer fra samme populasjon varierer betydelig når det gjelder egenskaper. Ingen er nøyaktig like. Observasjon 5) Mye av denne variasjonen er arvelig. Prinsipp 1 + observasjon 4 + 5 leder fram til: Jean-Baptiste de Lamarck (1744-1829)

Prinsipp 2) De individene som har de beste egenskapene, overlever og bringer disse egenskapene videre til de neste generasjonene. Disse egenskapene er arvelige. ("The survival of the fittest.") © Klaus Høiland 2003

Charles Robert Darwin (1809-1882) Prinsipp 3) Ei gruppe (populasjon) av individer av en art vil gradvis forandre seg avhengig av forandringer i miljøet. Slik kan en art på lang sikt utvikle seg til en annen art. Charles Robert Darwin (1809-1882) © Klaus Høiland 2003