LED-TEKNOLOGI «En revolusjon innenfor belysning».

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Innføring i bruk av speilreflekskamera
Advertisements

SERVICE PÅ NØDLYS OG LEDESYSTEMER
Nordlys Drivhus- effekten Ozonlaget Solvind→
Markedsutviklingen av norsk sjømat
Stråling fra stjernene Fysikk 1
Knight, Kap.38 Emisjon av lys (lysutsending).
Wiens forskyvningslov og Stefan-Boltzmanns lov
On Display Butikkbelysning ! ...? Butikkbelysning – Vitenskap eller ”tilfeldighet”? Butikkbelysning – Luxpornografi eller lyskvalitet Spot er godt,
En innføring i boligmarkedet i Oslo
Befolkningsundersøkelse – energimerking av boliger Juni 2011.
Utfasing av glødelampen
PARALLELL MOTIVASJON VIA INSPIRASJON. ERFARINGER Merchandising er en total presentasjon av butikken og varene ut mot kunden. Dette omfatter markedsføring,
Avdeling i Varberg, Sverige Partner med IBM
Lys i møtet mellom by og fjord
Energi.
An initiative of the EUROPEAN COMMISSION The G REEN L IGHT Programme En enkel beslutning... Med forbløffende resultater for din organisasjon.
Rammeavtale BTV , Bilag 6 - Kursoversikt
Belysning i Private hjem
Bedrifter og energisparing
Stjernenes fødsel, liv og død Fysikk 1
Firmanavn Forretningsplan. Målsetting Erklær firmaets langsiktige mål klart og tydelig. –Prøv å bruke ord som hjelper med å styre veksten til firmaet,
Statsbudsjettet Tidsplan St prp 1 – okt Tildelingsbrev - utkast til FM - nov/des Endelig tildelingsbrev – jan/febr Embetsoppdraget fra KD/Udir i.
REGNBUEN Skrevet av Runar Petershagen.
Innhold Kort om CenBio Bioenergi i verdens energimiks Bioenergi i EU
LYS OG SYN Øyet som ser.
Leveransen Den siste barriere. Personer og samspill fremfor prosesser og verktøy Programvare som virker fremfor omfattende dokumentasjon Samarbeid med.
HP 4730sx MFP Tabellen og grafen viser:
Arkitektur vår 2012 Av Anne Marie Høghaug-Western
Kim Daniel Hersel Sogge I EA-1
RGB •RGB fargemodellen er en fargemodell, der rødt, grønt og blått lys er lagt sammen på ulike måter og gjenskaper et bredt spekter av farger. Navnet på.
7. Typography, Readability & Legibility Lesbarhet.
Konjunkturutsiktene for Norge − sett fra ulike prognosegivere Oppdatert pr 5/10-10 Dette materialet kan brukes fritt. Seriene i figurer og tabell er sammenstilt.
MarinePack - FOU- program for sjømatemballering Verdikjede- og strategianalyse av emballering av frosne hvitfiskfileter Jan Gjerde Ole Jørgen Hanssen Kjersti.
Jonny Nersveen Førsteamanuensis HIG
LYS OG FARGER Absorpsjon Refleksjon / Refleksjonsloven Transmisjon
Konkurranseutsetting som virkemiddel – har det noen hensikt? v/ Mette Nord, leder i Fagforbundet.
Hvordan sette inn bakgrunnsbilde: 1.Høyreklikk på lysbildet og velg «Formater bakgrunn» 2.Velg «Fyll» > «Bilde eller tekstur» 3.Trykk «Sett inn fra Fil…»
OPPGAVER MÅL TEKNOLOGI.
Velkommen til klimatoppmøte!
1 Arild Kalkvik 1. Desember 2014 Et skrik fra mørket – hvor synlig er kinoen for publikum?
Tiden som gikk: I april har vi vært mye ute og kjent på været. Vi har hatt dager hvor vårsolen har varmet godt, men også dager hvor vi har hatt typisk.
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
RGBH - lykt - Byggebeskrivelse Av Nils Kr. Rossing Skolelaboratoriet ved NTNU.
Kapitalforvaltning i stiftelser Stiftelsesforum 2014.
MODULHUS. INNLEDNING Firmaet startet produksjon av metallprodukter i 1992 og prefabrikkerte modulhus i Harmets produktspekter inkluderer ulike modulhus,
Tiden som gikk: I april har vi vært mye ute og kjent på været. Vi har hatt dager hvor vårsolen har varmet godt, men også dager hvor vi har hatt typisk.
FoU, innovasjon, og omstillingsevne i næringslivet Kunnskap og indikatorer eller kunnskap om indikatorer: Har vi det som trengs? Lanseringsseminar for.
Stråling mot jorda. Stråling Bevegelse av energi i form av bølger Sola er hovedkilden til den strålingen jorda mottar Lysstråling har særegne elektriske.
LEDGE. LEDGE LED NO 0816 Produktnavn LEDGE LEDGE = Light Emitting Diodes LEDGE LEDGE = EDGE lit LEDGE LEDGE = ”a relatively narrow, projecting part, as.
LED-TEKNOLOGI «En revolusjon innenfor belysning» - Optiwin 3D Pro – lysberegningsprogram - Dali – lysstyringssystem - xComfort trådløs smarthusløsning.
Hvilken farge ser vi? Hvitt lys har alle farger En sort flate absorberer alt lys En sort flate reflekterer ikke noe lys.
Kan seniorer redde samfunnsøkonomien fra eldrebølgen? Seminar, 14.april 2016 Sjeføkonom Terje Strøm, NyAnalyse.
SAMFERDSEL-, ARENA- OG STEMNINGSBELYSNING
SAMFERDSEL-, ARENA- OG STEMNINGSBELYSNING
Lys og farger Jeg skal lære om: hva lys er hvordan vi kan se farger.
Utfasing av glødelampen
Presentasjon av forretningsplan
Øyets ulike deler og deres funksjon
Monitorer.
Øyets ulike deler og deres funksjoner
Øyets ulike deler og deres funksjoner
Fredag 20. mars kl Anne Bruvold
Følgende logoer skal benyttes;
Fargelære.
Presentasjon av forretningsplan
Eksempel: Forholdet mellom intern og ekstern effektivitet.
Øyets ulike deler og deres funksjoner
Utskrift av presentasjonen:

LED-TEKNOLOGI «En revolusjon innenfor belysning»

- 150 ÅRS UTVIKLING -

- DEN BLÅ LYSDIODEN - Den blå lysdioden ble utviklet på 1990-tallet og dannet sener grunnlaget for å utvikle hvitt lys. Forskerne Akasaki, Amano og Nakamura fikk Nobels fysikkpris for denne bragden i 2014blå lysdioden Den blå lysdioden er skadelig for øyet og gir på flere måter et ubehagelig lys, men ved å legge et fosforbelegg over dioden får vi endret fargen på lyset fra blått til gulhvitt LED lyskilder har en ekstrem lang levetid mellom – timer, som i tillegg til å spare energi kostnadene, også gir store gevinster i forhold til vedlikehold Lysutbytte (lysflux) med LED-teknologi, gir opp mot 10 ganger bedre lysutbyttet enn glødelampen, som gir 16 lumen/Watt mens LED gir 150 lumen/Watt

- UTVIKLINGEN FREM TIL I DAG - LED som belysningskilde har vært i markedet i ca. 10 år, men det er først de siste 5 årene kvaliteten på lyskilden begynner å tilfredsstille kravene til fargegjengivelse For ett år siden var den største LED-Cob, en sammenstilling av flere LED, på lm, i dag er de økt til lm Utfordringen er nedkjøling av driverne og det forskes i dag på å løse denne utfordringen med å benytte kjølevæske i hule ledere.

- UTVIKLINGEN FREM TIL I DAG - Den andre store utfordringen med så høg lysflux fra en liten flate er blendingen, løsningen på det kan være inn-direkte belysning, men utfordringen med det er at tapene øker. På få år har effektiviteten på LED belysning økt fra 6o lm/watt til 160 lm/watt, denne kurven er i ferd med å flate ut Problemene i forbindelse med riktig fargetemperaturen (Kelvin) ved dimming har vært en utfordring. Den nyeste løsningen her er å implementere røde lysdioder og at de hvite diodene slukkes først, mens de røde og gule henger etter ved dimming.

- EFFEKTIVITET Lumen/Watt - Kilde: Osram 2012

- FARGEGJENGIVELSE OG FARGETEMPERATUR - Fargegjengivelse, CRI, evnen lyskilden har til å gjengi ekte farge. Gode lyskilder har en CRI på 80 – 90 (solen har en CRI på 100) Fargetempratur, Kelvin, angir fargen av lyset. En høy fargetemperatur gir et hvitt lys, en lav fargetemperatur gir et gulaktig lys. Fargetemperatur K (Kelvin) Fargegjengivelse CRI

- LYSBEREGNING - Lysberegning utført i Optwin 3D PRO Spectrometertest av en LED- armatur Lysberegning av en kranpidestall i utført i 3D

- DALI LYSSTYRING -

- LED FREMTIDENS LYSKILDE - Fremtiden er LED Om få år mener produsentene at OLED-teknologien overtar. Hovedfordelen med OLED er et jevner lys fra en større late.OLED Potensialet for energisparing er fortsatt stort I-landene vil etter hvert skifte ut til LED-belysning, men kostnadene er fortsatt for høye til at U-landene kommer etter på kort sikt. Fokus fremover vil i større grad gjelde den generell lyskvaliteten, spesielt på fargegjengivelse, Ra(CRI) og varmetemperaturen(Kelvin) ved dimming, fremfor energieffektivitet, som også vil være viktig i fremtiden.

TAKK FOR OPPMERKSOMHETEN