Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Monitorer.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Monitorer."— Utskrift av presentasjonen:

1 Monitorer

2 LDC-teknologien LCD-teknologien Additiv fargeblanding LCD pixeloppbygging LCD celleoppbygging Baklys

3 Additiv fargeblanding
Monitorer benytter teknikken additiv fargeblanding; Blanding av fargene Rød, Grønn og Blå (RGB) gir oss mennesker et visuelt inntrykk av hvitt.

4 Pixel Pixel – forkortelse for picture (pix) element. Minste enhet i et digitalt bilde.

5 Oppbygging av matrise LCD er bygd opp av pixler. Her ser vi hvordan tre og tre LCD-celler m/fargefilter danner en pixel. LCD-monitorer har alltid en naturlig oppløsning (Native Resolution).

6 Oppløsning er et mål på hvor mange pixler en monitor er bygd opp av.
VGA 0.3 Megapixels = 640×480 SVGA 0.5 Megapixels = 800×600 XGA 0.8 Megapixels = 1024×768 SXGA 1.3 Megapixels = 1280×1024 UXGA 1.9 Megapixels = 1600×1200 QXGA 3.1 Megapixels = 2048×1536 QSXGA 5.2 Megapixels = 2560×2048

7 LCD-celle Hver celle er bygd opp av ett flytende krystall som styres ved hjelp av spenning. Det flytende krystallet virker som en ”persienne” for lys bakfra.

8 Bak LCD-panelet benfinner det seg en lyskilde (lysrør).
Baklys Bak LCD-panelet benfinner det seg en lyskilde (lysrør). LCD-cellene varierer lysmengden som når fram til betrakteren. Bildet er hentet fra NEC sin internettside og viser deres teknologi for bakgrunnsbelysning.

9 Kvalitetsparametere Lysstyrke Kontrastgrad Innsynsvinkel Lysjevnhet Oppløsning

10 Lysstyrke Lysintensitet måles i cd/m2. LCD-monitorers fortrinn i forhold til CRT er god lysintensitet. Gråtonemonitorer for radiologisk bruk benyttes ved 400 cd/m2 Vanlige fargemonitorer har en lysintensitet på < 150 cd/m2

11 Kontrastforhold Kontrastforhold (Contrast Ratio) er et forholdstall mellom den høyeste og laveste lysintensiteten en monitor kan gi ut. Høy lysintensitet men lavt kontrastforhold vil si at LCD-panelet slipper igjennom mye av baklyset når det skal vise sort.

12 Var tidligere et større problem enn det er i dag.
Innsynsvinkel Denne oppgis i grader, og denne begrensningen i betraktningsvinkel er en generell svakhet ved LCD-teknologien i forhold til CRT. Var tidligere et større problem enn det er i dag. Bildet er hentet fra som diskuterer emnet innsynsvinkel.

13 Lysjevnhet Lysujevnhet er en svakhet p.g.a. baklys-teknikk. Kravet fra AAPM til variasjon er < 15% fra midten (referansepunktet) til ytterkanter.

14 Oppløsning På grunn av Pixel-oppbyggingen av LCD-monitorer er den oppløsningen som er oppgitt den eneste som vil gi det beste bildet for den aktuelle monitoren. Det er derfor viktig å velge riktig oppløsning på monitor som skal kjøpes inn.

15 Gulstikk Symptomet kommer av at baklyset består av lysrør. De blå fosforene blir raskere dårlige enn de gule, og dermed får eldre LDC-monitorer gulstikk. Dette er et tegn på at baklyset på monitoren er slitt og må byttes. Det er sannsynlig at lysstyrken fra baklyset har falt betydelig. På radiologiske monitorer løses dette ved ”overkapasitet” på baklyset


Laste ned ppt "Monitorer."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google