Sporefri mjølk - ensilering1 Sporefri ensilering Smørsyrebakterier og –sporer i surfôr skyldes forurensing under høsting Svært lavt antall klostridiesporer.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Enkle regler for koking av kjøtt (1)
Advertisements

Teknisk og metodemessig oversikt
Rosèvin.
CO2 -fangst og –lagring: Vet vi nok?
Kulde og kuldepåvirkning
Fôrkvalitet Godt grovfôr i rundballen Av Linn Hege Engen
Fjerning av livmoren med åpen operasjon / laparotomi
Taktekking med stein..
Å opprettholde et godt immunforsvar
Unge & Rus.
INTENSE BODY MOISTURISER overlevelsesstrategi for sunn hud avsluttstart perennial ™
Brann i metaller Presentasjonen er identisk med en artikkel som er trykket i Tidsskriftet Brannmannen Artikkelforfatter: Jan Erik Andersen Oslo brann-
Salt versus salterstattere – et valg mellom pest og kolera?
Beitekurs - suppleringsplansjer
Fórplan.
Hestens vedlikeholdsbehov
Legemidler, naturlegemidler og helsekost
Samspill Jord - Kultur - Dyrking
Metode for test av sykdomshemmende egenskaper i kompost Bruksområder – hvem er kunden ? Pythium ultimum Seminar: Kompostprodukter – veien ut i markedet,
Man kan få alle typer vond lukt under kontroll med Freshen-UP ...
Drivhuseffekten Jordens panelovn.
Integrert plantevern i etablert eng
INFEKSJON Forårsaket av bittesmå mikroorganismer som er usynlig for øyet, som invaderer og formerer seg i kroppen. Vanlig infeksjon – rettet mot et lokalt.
FLUID PROPERTIES Kap. 2 INTENSIV / EKSTENSIV
Et av de viktigste målene for prosjektet
Insekticider - toksikologi
GIFTINFORMASJONEN Vibeke Thrane. GIFTINFORMASJONEN Vibeke Thrane.
Driftsmessige utfordringer i framtidig klima
Jordkultur 1. God jordkultur Ved en god jordkultur er forholdene mellom jordpartikler og porevolum optimalt. o Porevolumet brukes til lagring av luft.
Siste fase i et langt arbeid som skal sikre et godt sluttresultat
INTENSE BODY MOISTURISER overlevelsesstrategi for sunn hud avsluttstart perennial ™
Legemiddelhåndtering
OVERdrive ™.  OVERdrive bidrar til å gi maksimal utholdenhet under kraftig fysisk aktivitet, øker energiproduksjonen og bedrer restitusjonstiden.
Fagmøter på Helgeland Hvordan skal vi tilpasse oss en lenger vekstsesong? 1.
Avlingsnivå i grovfôrdyrkinga – hvorfor er det viktig å vite? 1.
Behandling! Hva du skal gjøre Få personen ut av kulden. Hvis det ikke er mulig å gå inn, beskytt da personen mot vind, tildekk personens hode og isoler.
På de høyeste bredde-gadene
Alkohol og helse. Litt fakta om alkohol Vanligste rusmiddelet i Europa Etanol (sprit) Dempende, bedøvende Hjernens hemmede funksjoner bedøves først Humøret,
Energi og krefter.
 Bygd opp på samme måte som planteceller, men med noen forskjeller  Har ikke cellevegg  Har ikke saftrom  Har ikke grønnkorn  Er det andre vesentlige.
Grunnleggende mathygiene Ågot Li, seniorrådgiver Mattilsynets distriktskontor i Drammen.
Røyking og speking til hjemmebruk Kaldrøyking (15-30 grader) Speking av kjøtt Spekepølser.
Den dynamiske snøen Karsten Müller. Norges vassdrags- og energidirektorat Innhold ■ Snø ■ Snøens egenskaper ■ Omvandlingsprosesser i snøen ■ Flakdannelse.
Makro- og Mikronæringsstoff Fokus Kobber (Cu) – Jordprøver 2015 Hemnes og Rana.
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Syrer og baser - Stoffer med motsatt virkning. Syrer  Finnes i bær og frukt, men disse er svake syrer  Andre syrer er giftige og etser  Smaker surt,
TINE Rådgiving Sporefri mjølk - hausting Felles kurs TINE og LFR.
Accountability – med tilstandsrapportering som eksempel ”6- Fylkeskommunesamarbeidet” Oslo
JORDMIKROBANE - VÅR STØRSTE HUSDYRGRUPPE Karl-Jan Erstad, Rådgivande Agronomar AS VEFSNA FORSØKSRING Stavbakteriar.
Kurs om storfesjukdommer Lom og Del 2.
Sporefri mjølk - grovfôrdyrking1 Sporefri grovfôrdyrking Større høstemaskiner  økte krav til grunnarbeid Basis: Jevn jordoverflate o Drenering  Oppattgrøfting.
ATMOSFÆREN.
SYRER OG BASER - STOFFER MED MOTSATT VIRKNING. SYRER FINNES I BÆR OG FRUKT, MEN DISSE ER SVAKE SYRER ANDRE SYRER ER GIFTIGE OG ETSER SMAKER SURT, ETSER.
Håndhygiene og hanskebruk i tannhelsetjenesten
Røyking og speking til hjemmebruk
Sporefri mjølk - ensilering
Oppdatert av Skredfareskalaen Oppdatert av
Sporefri mjølk - høsting
Fjerning av livmoren med åpen operasjon / laparotomi
Forklare hovudtrekka i fotosyntese
Metall Læremål: Kva er metall?
Ensileringsmidler og tørrstoff-%
Slambehandling     Kjemisk renseanlegg: Biologisk renseanlegg:
Hva gir oss energi i maten
Erstatning for klimabetinget avlingssvikt
Hvordan kan vi få de artsrike slåttemarkene tilbake?
Fôring av unghest Til Start
Vitaminer og mineraler
Utskrift av presentasjonen:

Sporefri mjølk - ensilering1 Sporefri ensilering Smørsyrebakterier og –sporer i surfôr skyldes forurensing under høsting Svært lavt antall klostridiesporer på friskt gras o Unntatt nederst o Dårlige vekstforhold oppe i bestand  Varierende fuktighet  Ultafiolett lys På jordet finner vi i første rekke sporer, lite bakterier

Sporefri mjølk - ensilering2 Stubbehøgde Stubbehøgde minst en handsbredde o Det ideelle er cm, reduserer smittefare o Slåmaskin og legde/mjukt gras godt nok kompromiss 8 cm o Høg stubb  bedre luftveksling  raskere tørk o Pickup kan stilles høgere  redusert fare for forurensing med jord og daugras Stubbehøgde like viktig ved direkte som to-trinns høsting Taper ikke avling med 10 cm stubb o Låg fôrverdi på stubb o Forsinket gjenvekst med låg stubb o Låg stubb kan tappe opplagsnæring Rett N-mengde og jamn spreding gir lite legde o Vanskelig (umulig?) å stubbe høgt med slåmaskin der det er legde

Sporefri mjølk - ensilering3 Smørsyrebakterier og pH Gode vekstforhold for klostridier: o Lågt tørrstoffinnhold o Lågt sukkerinnhold o Høg pH o Høg temperatur o Sein innlegging og tildekking Optimal pH for klostridier: 7,0-7,4 Rask pH <4,2 – sterk hemming av klostridier  går over i sporeform

Sporefri mjølk - ensilering4 Klostridier og tørrstoffinnhold Fortørking >30 % tørrstoff – sterk hemming Fortørking >40 % tørrstoff for vekststopp Sterk fortørking  begrenset fermentering o Smørsyre- hemmes mer enn mjølkesyrebakterier o Kan likevel ha mye sporer, eks. pga. forurensing ! Samspill pH og tørrstoff Kritisk pH for å oppnå smørsyrefritt surfôr ved ulikt tørrstoffinnhold Tørrstoffinnh., %Kritisk pHTørrstoffinnh., %Kritisk pH 154,10354,60 204,20404,75 254,35454,85 304,45505,00

Sporefri mjølk - ensilering5 Ensileringsmidler og dosering Maursyrebaserte best mot feilgjæring og for å begrense gjæringsintensitet i fuktig surfôr o Maursyre best i å senke pH o Vanlig dosering for å hindre feilgjæring o Økt dosering  mer begrensa gjæringsintensitet o Maksimere fôropptak: øke dosering 1,5-2 ggr. i silofôr, øke 1-1,5 ggr. i rundballer (pga. generelt svakere gjæring) Økt tørrstinnhold  redusert gjæringsintensitet o Relativt høgt innhold restsukker o Redusert behov for tilsetting for å unngå feilgjæring EnsimaxGrasAAT LactoEnsil 1Maursyre 85%Ensil maursyre

Sporefri mjølk - ensilering6 Ensileringsmidler og dosering Økt tørrstoff + økt utviklingstrinn fôrvekster gir økte pakkeproblemer og fare for luftinnslipp o God kutting/knusing viktig o Økt fare for muggproblemer o Maursyre hemmer ikke mugg- og gjærsopp Propionsyre og benzosyre mot mugg- og gjærsopp o Best virkning ved låg pH  blanding med maursyre o Muggeffekt sterkt doseavhengig, f.eks. 4 l GrasAAT Plus Kofasil Ultra også god mot mugg- og gjærsopp o Eneste med direkte virkning mot anaerobe sporer o Kun til rundballer, pga. risiko for nitrøse gasser FNC Silage 2000 GrasAAT EcoGrasAAT PlusEnsil PlussKofasil Ultra

Sporefri mjølk - ensilering7 Ensileringsmidler og dosering Tilsetning av mjølkesyrebakterier, ved gode ensileringsforhold o Stimulerer mjølkesyregjæring o Fortrinnsvis ved høgt tørrstoffinnhold o Kan bli for kraftig mjølkesyregjæring ved rått fôr o Evt. med enzymer for å frigjøre sukker til gjæring Feedtech Silage F 22 Sil-All 4x4 Animal BiosaBiomax R Feedtech Silage F 3000 Josilac

Sporefri mjølk - ensilering8 Syrevirkning Syretilsetting (direkte pH-reduksjon hemmer ånding) Handelsnavn Produsentens anbefaling, l/t Virksomt stoff (vekt%) Dose, l/t som gir same syreeffekt* Maursyre 85%**3-585% maursyre3,0 Ensil 1**3-583% maursyre3,0 GrasAAT ® Lacto3-578% maursyre3,2 GrasAAT TM Plus3 – 5 64% maursyre+ 9,3% propionsyre+ 1,9% bensosyre 3,5 Ensimax3-5 21,3% maursyre+ 20,0% eddiksyre 7,3 ** 85% maursyre er etsende og bør erstattes av mer moderne middel * Syreeffekten angir hvor mye ånding og gjæring blir redusert. Virkning mot mugg avhenger av innhold av propionsyre og benzosyre

Sporefri mjølk - ensilering9 Underdosering Bevisst eller ubevisst underdosering kan være verre enn ingen dosering ! Med syretilsetting reduseres all gjæring, også ønsket mjølkesyregjæring o Halvert (og mindre) dose gir mye saktere pH-senking  lengre tid med forhold for smørsyrebakterier  høgere antall sporer når pH kommer lågt nok Nok sukker + ingen tilsetting = grunnlag for rask mjølkesyregjæring = rask pH-senking Underdosering Kofasil Ultra o For lite nitritt – hemmer ikke smørsyrebakteriene, men mjølkesyrebakteriene ! o For lite benzoat /propionat – hemmer ikke gjær og mugg

Sporefri mjølk - ensilering10 Rask fortørking Rask tørking, for redusert tid i ”farlig” fase o Utsatt for regn og utvasking o Ånding og tap av sukker Vanntap i to faser: o Straks etter slått: mest intensiv pga åpne spalteåpninger o Ved ca 30 % t.st. lukkes spalteåpninger  fordamping heretter gjennom vokslaget Gras-/stengelbehandling øker fordamping o Stengelknekker – luftig streng, men lite fordampingseffekt o Fingre ødelegger vokslaget, gir bedre fordampingseffekt I fint vær tørker vatn på planten raskest i stående eng  start slåtten når doggen er borte

Sporefri mjølk - ensilering11 Tørking i streng eller flatespredd Tradisjon i Norge: fortørking i urørt streng o Sikrest for å unngå forurensing av fôret Grasmengde pr. kvm. har betydelig virkning på opptørkingshastighet Relativ opptørkingshastighet på graset ved ulik behandling ved slått og ved ulik avlingsmengde. Mengde gras pr. arealenhet, kg/m 2 Skårlagt med slaghøster Skiveslåmaskin med stengel- behandling Ubehandlet 1,54,592,151,68 3,03,201,741,40 6,01,881,291,00 12,01,030,970,76 24,00,620,670,54

Sporefri mjølk - ensilering12 Tørking i streng eller flatespredd Vanlig innstilling av slåmaskin: strengen dekker 50 % av arealet Flatspredning halverer kg gras pr. m 2 o Eks. fra tabell: o Fra 6 kg/m 2 til 3 kg/m 2 tørker graset % raskere, f.eks. fra 24 timer til drøyt 17 timer o 3 kg/m 2 x 18 % tørrstoff = 540 kg t.st./daa Mengde gras pr. arealenhet, kg/m 2 Skårlagt med slaghøster Skiveslåmaskin med stengelbehandling Ubehandlet 3,03,201,741,40 6,01,881,291,00

Sporefri mjølk - ensilering13 Tørking i streng eller flatespredd Flatspredning gir jevnere fortørking, dvs. mer ensarta fôr Eks.: urørt streng til 30 % t.st. – kanskje 50 % på toppen og <20 % på undersiden Ujevnt tørrstoffinnhold gir ulik ensileringsprosess o ”Tørt”: moderat fermentering og rel. høg pH o ”Rått”: forhold for smørsyregjæring o Smørsyregjæring kan bre seg når oksygen er oppbrukt og pH er høg nok o Kan forekomme ved alle metoder – oftest i rundballer pga. manglende blanding og manglende tilsetting ?

Sporefri mjølk - ensilering14 Rask pH-senking – mindre smørsyre Rask pH-senking: sporer hindres i å gå over i bakterieform – unngår formering Kort kutting/knusing gir raskere fermentering Tilsetningsmiddelliter/ tonn Smørsyre, g/kg tørrstoff Antall klostridie- sporer pr. g surfôr A. Tørr- stoff: 24 % Uten tilsetning0,02, Eddiksyre4,50, Maursyre4,00, Melasse35,00, Foraform4,70, B. Tørr- stoff.: 29 % Uten tilsetning0,00, Melasse38,50, NO 2 + hexametylen- tetramin (Kofa) 2,20,16 000