Kultur og helse. Samling Jægtvolden Fjordhotell 19. april 2007.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kompetanse i lys av samhandlingsreformen
Advertisements

Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
Elsie Brenne, prosjektleder, kst. folkehelsesjef
AVLASTNING Melhus
Koordinatorforum 5.mai 2009 ”ReHabilitering – fra plan til praksis”
Først vil jeg takke for at Arbeidstilsynet er invitert hit til å holde innlegg om hvordan vi jobber med på å sette fokus på helsefremmende arbeidsplasser.
N orges mest framtidsrettede fagskole, der fagmiljøene møtes og kompetanse utvikles SAMHANDLIGSREFORMEN Pål Storå avd.leder helsefag fagskolen.gjovik.no.
Strategiarbeid i praksis
Planer, ideer og visjoner
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
St.meld.nr 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening
Samhandlingsreformen – hvor står psykisk helse og rusfeltet?
Samhandlingsreformen med særlig fokus på psykisk helse- og rusfeltet
Kultur og helse Hva slags kunnskap har vi om sammenhenger? Eksempler på tiltak Hva slags muligheter ligger i dette arbeidet? Dialogseminar Rinnleiret 26.
Idedugnader med en rekke frivillige organisasjoner, ungdomsorganisasjoner, faggrupper og profesjoner En egen idedugnad om kvinnehelse Utstrakt samarbeid.
Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013
Hvorfor Kulturplan? Vedtak oppfølging Forny ”Kulturstrategier for Levanger kommune”. Behovet for å lage Levanger kommunes første kulturplan. Behovet.
St.meld. 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening «De fleste undersøkelser peker på dagligliv, måltider, aktivitet, sosiale og kulturelle forhold.
Hva skjer akkurat nå? Ny organisering i Sosial-, helse- og barnevernsavdelingen hos Fylkesmannen Embetsoppdraget/samhandling. Familieveiviserprosjektet.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Helse – Midt 6. mars 2012 Erik Torjussen A-larmBrukermedvirker.
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
HORDALAND MUSIKKRÅD Konferanse for lokale musikkråd Bergen, 12. – 13. mars 2010.
Kultur og samarbeid Kultur i strategisk folkehelsearbeid Deltakelse og opplevelse.
Hvordan kan skolene og DKS samarbeide for å løfte fram kunstfagene v/ Kirsti Saxi.
Ungdomstiltak Tiltak mot fattigdom blant barn, unge og familier Drevet med tilskudd fra kap. 857 post 60 ”Støtte til barne- og ungdomstiltak i større bysamfunn.
LOKALT KULTURLIV Offentlig, frivillig og privat Hånd i hånd OG hver for seg?
Nytt fra NAV på boligfeltet Hege Løchen, KS storbyforum
Dialogseminar Storlien. FOREBYGGING De utfordringer innen helse og kultur vi har fokusert på er ulike former for forebygging. Grunnen til.
Interesseorganisasjoner som inkluderer hele befolkningen Avdeling minoritetshelse og rehabilitering Rådgiver Gro S. Lopez.
Fritid med Bistand.
Mestring, muligheter og mening Framtidas omsorgsutfordringer.
”Selvhjelp og Vilje” – veien til mer helse av Irene Sørensen Konferansen i Lyngen
Kulturlov Norsk kulturforum 21. April Norsk Kulturforum - NOKU Synliggjør kulturområdet. Representerer hele kulturfeltet. Har innflytelse på kulturpolitikk.
Forebygge sammen i Namdalen Overskrift Arial 28 Sett inn tekst og dato her.
Høring kommunedelplan folkehelse
Fra kunnskap til handling og fra handling til kunnskap
Kultur og helse NOKU – Heia 30.mars Hvorfor kultur og helse? FOLK 1 (Folkehelse og kultur i et distriktsfylke) FOLK 2 (Femårig regionalt kultur-
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
Oslo kommune Byrådsavdeling for byutvikling Plankontoret for Groruddalen Metodeutvikling i Groruddalssatsingen Nasjonal konferanse om områdeløft Hotell.
FOLK 2 Prosjektleder dr. art. Margunn Skjei Knudtsen.
Sammen om mestring Veileder i lokalt psykisk helsearbeid og rusarbeid for voksne.
Samarbeid fylkeskommune og kommune Kunst, kultur og helse – Bergen 16.juni 2005.
Kultur og helse – forskning Kunst, kultur og helse – Bergen 15. juni 2005.
Skulpturlandskap Nordland - Ballangen Foto: Vegar Moen Ofoten Studiesenter Siv Lysvold 30. mars 2016.
Folkehelse, rus og psykisk helse Kunst og kultur i psykisk helsearbeid 28. april 2006 Prosjektleder dr. art Margunn Skjei Knudtsen
Gir kultur evig liv? Kultur og helse Fylkeskulturkonferansen 2004 Øyer november Prosjektleder FOLK 2 Margunn Skjei Knudtsen Nord-Trøndelag fylkeskommune.
Prosjekt Hverdagsrehabilitering. Dagens sitat Hvis vi vil forbedre framtiden, må vi forstyrre nåtiden. Cathrine Booth.
Kultur og helse Teatervirksomhet blant ungdom kan redusere deres risikoatferd ½ time med meningsfull musikk- og sangaktivitet 2 ganger i uka for demenssjuke.
Fylkesplan for Nordland Geir Davidsen Dato Foto: Bjørn Erik Olsen.
FOLK2 Hva har vi oppnådd? Hvordan har vi gjort det? Hvordan skal vi arbeide videre?
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Sammen for bedre: LEVEKÅR INKLUDERING NÆRMILJØ PSYKISK HELSE AKTIVE ELDRE
FOLK Et femårig regionalt kultur- og helseprosjekt hvor kulturelle aktiviteter benyttes som virkemiddel i folkehelsearbeidet ( – ).
Namdal Rehabilitering, Høylandet Koordinatorforum 12. juni 2006.
Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?
Flyktningesituasjonen i Nord-Trøndelag Utdrag fra sak til Fylkesrådet 5. april 2016.
Brukere med psykiske lidelser som kommunalt ansatte opplever særlig ressurskrevende - samhandling og organisering En spørreskjemaundersøkelse i 67 kommuner.
Kultur og helse Stiklestad 3. november 2004 Prosjektleder Folk 2
Kulturstrategi for Hedmark fylkeskommune
«En selvstendig og nyskapende kommunesektor»
KS Nord-Trøndelag – Strategikonferansen 2005
Brukere med psykiske lidelser som kommunalt ansatte opplever særlig ressurskrevende - samhandling og organisering En spørreskjemaundersøkelse i 67 kommuner.
Hva er kommunenes utfordringsbilde ? Perspektiver fra Lindås kommune
Metodeutvikling i Groruddalssatsingen
Innspillskonferanse folkehelsemeldingen
Fylkesrådsleder Alf Daniel Moen Stiklestadkonferansen 2008
Oppgaver Med ”forhold” menes: Aktiviteter Bygninger/arenaer
KILDER TIL LIVSKVALITET, Regional folkehelseplan Nordland
Larvik - årets kulturkommune?
Utskrift av presentasjonen:

Kultur og helse. Samling Jægtvolden Fjordhotell 19. april 2007

Hvordan bidrar FOLK2 til å nå mål innen kultur-, helse- og omsorgsfeltet?  Hva er kultur- og helsearbeid ?  FOLK2 og sentrale relevante mål innen kulturområdet, folkehelsearbeidet, psykisk helsearbeid, omsorg og pleie.  Utfordringer

Kultur- og helsearbeid Grunnleggende samfunnsarbeid Sørge for at alle har muligheter til full deltakelse og innflytelse i samfunnslivet Bidra til utjamning av sosiale ulikheter i kulturdeltakelse og helse Styrke kulturell kompetanse

Kultur- og helsearbeid En metode som ivaretar kulturdimensjonen i helsearbeidet: Systematisk bruk av kulturelle aktiviteter i - behandling - rehabilitering - forebyggende og helsefremmende arbeid Ikke som erstatning, men som naturlig del av det øvrige helsearbeidet Fokus på det friske Tverrsektoriellt

Deltakelse og opplevelse Å være til stede på arrangement av ulike slag Egen deltakelse, utøvelse og skapende aktivitet

Hvem deltar ikke? Hvem mangler meningsfulle kunst- og kulturtilbud? -Eldre på institusjon -Heimeboende eldre med funksjonssvikt -Barn og unge voksne med funksjonssvikt -Personer med psykiske plager -De som ikke kjenner ”koden” eller ikke tør gå alene -De som ikke har råd -De som ikke er interessert i det hele tatt -osv.

KulturaktivitetGrunn- skole V.g. skoleHøgskole/ universitet Konsert25%40%63% Spiller selv8%12%24% Synger i kor4% 9% Besøkt bibliotek35%54%76% Andel som deltar i musikkaktiviteter og går på bibliotek ( ) fordelt etter 3 utdanningskategorier - grunnskoleutdanning, videregående skole og høgskole/universitet (Hälsa på lika villkor ). Utdanning og kulturdeltakelse

? Hvor er disse i ”Festival-Norge” ? Hva går de glipp av? Konsekvenser?

Konsekvenser enkelte grupper av befolkningen kan miste gode opplevelser, blir ikke medskapende, mister nødvendig felles kunnskap og får ikke hentet ut mulige helseeffekter ved kulturdeltakelse mens andre grupper i befolkningen får både et opplevelses-, informasjons - og helseforsprang

Konsekvenser Å være ekskludert fra det sosiale liv og bli behandlet som mindre verdt, fører til dårligere helse og større risiko for tidlig død St. melding nr. 20 ( : Nasjonal strategi for å utjevne sosiale helseforskjeller

FOLK2 ( ) Kultursatsing og folkehelsearbeid Styrke kulturfeltet Kulturelle virkemidler i folkehelsearbeidet Bidra til å utjamne sosiale ulikheter i helse og kulturdeltakelse Partnerskap mellom regionale aktører og mellom lokale aktører og regionale aktører ” Deltakelse og innflytelse i samfunnet er en av de mest grunnleggende samfunnsmessige forutsetningene for god helse ”

FOLK2 Nord-Trøndelag fylkeskommune Fylkesmannen i Nord-Trøndelag HUNT forskningssenter, det med. Fakultet, NTNU Helse Nord-Trøndelag Høgskolen i Nord-Trøndelag Levanger kommune Partnerskap med kommunene Flatanger, Frosta, Grong, Høylandet, Inderøy, Meråker, Namdalseid, Steinkjer, Stjørdal og Vikna.

Målgrupper barn og unge med særlig vekt på grupper som deltar lite i kulturelle aktiviteter deler av den voksne befolkninga som deltar lite i kulturelle aktiviteter som til eksempel enkelte grupper eldre, brukere ved institusjoner og personer med psykiske lidelser o.a. ledere og arbeidstakere på arbeidsplasser med interesse og behov for kunst- og kulturprosjekt i ledelses- og arbeidsmiljøsammenheng.

FOLK2 arbeidsmåte Partnerskapsprosjekt: Faglig og økonomisk forpliktende samarbeid mellom regionale aktører mellom lokale aktører og regionale aktører mellom ulike fagfelt og ulike nivå om praktiske prosjekt og tiltak i kommunene og på andre arenaer om utdanningstilbud om FoU for å bidra til å oppfylle sentrale mål innen kultur-, helse- og omsorgsfeltet

St.meld. nr. 48 ( ): Kulturpolitikk fram mot Hele folket skal sikres tilgjengelighet til kulturtilbud Rett til deltakelse og likeverd. Kunst og kultur av god kvalitet skal bli tilgjengelig for flere. Også de som har redusert funksjonsevne. Kulturfeltet skal være inkluderende. Om lag personer har et udekket behov for kultur- og fritidstilbud Kunst og kultur: Akseptert metode i forebyggende, helsefremmende og rehabiliterende arbeid

Delprosjekt og tiltak i FOLK2 Inkluderende, tilgjengelig, de som har udekket behov:  Synge sammen (Namdalseid)  Lydbokprosjekt (Meråker)  Fysisk aktivitet i basseng for funksjonshemmede barn (Frosta)  Tradisjonsutveksling (Vikna )  Kulturtilbud for psykisk utviklingshemmede (Grong) Metode  Skrive for livet (HiNT og pårørendeforening)  Danseterapi ved Morbus Parkinson (HNT og Parkinsonforening)

St. melding nr. 20 ( ): Nasjonal strategi for å utjevne sosiale helseforskjeller Fire innsatsområder Redusere sosiale forskjeller som bidrar til helseforskjeller Redusere sosiale forskjeller i helseatferd og bruk av helsetjenester Målrettet innsats for sosial inkludering Utvikle kunnskap og sektorovergripende verktøy

Redusere sosiale forskjeller som bidrar til helseforskjeller Oppvekst: Øke kulturdeltakelsen blant grupper barn og unge som deltar lite. Deltakelse gir: sosialt tilhørighet, nettverk, opplevelser, mestring, kommunikasjon, felleskap og velvære Den kulturelle skolesekken ABM – universiell utforming Kulturkort for ungdom Kultur- og helsearbeid er en viktig del av det som allerede gjøres på feltet

St.melding nr. 20 Målrettet innsats for sosial inkludering - Særskilt ansvar for å inkludere mennesker som p.g.a. samfunnskapte barrierer står i fare for å falle utenfor utdanning, arbeidsliv og viktige arenaer. Øke aktivitetstilbudet til psykisk sjuke Øke deltakelsen i frivillige organisasjoner  Kunst for alle (Flatanger)  Kulturguiding (Høylandet)

Psykisk helsearbeid for voksne i kommunene (Sosial og helsedirektoratet 2006): ansatte i kommunene bør stimulere og støtte mennesker med psykiske lidelser til å delta i ordinære kulturaktiviteter, parallelt bør kulturtiltak nyttes i det psykiske helsearbeidet  Kjentmannstilbud (Stjørdal kommune)  Samspill og samklang (DPS, HiNT, Stjørdal kulturskole)

Psykisk helsearbeid det bør utvikles kunnskap og kompetanse i tilrettelegging, tverretatlig og tverrsektorielt arbeid, kunstnere skal brukes Spæll i lag (HiNT og Verdal kommune) Kultur- og helsemodul (HiNT) Samspill og samklang

St. melding nr. 25 ( ): Mestring, muligheter og mening Kap. 3. Omsorgsplan: Kapasitet og kompetanseheving Kompetanseløftet; kvalifisering, rekruttering, forbedring av arbeidsmiljø  Kultur- og helsemodul (HiNT)  Musikk og helse i et lokalsamfunn (Levanger k., HiNT, Levanger v.g.s.)  Kulturell stimulering av heimeboende med demens- forprosjekt (HiNT, Eldrehøgskole, Demensforening)  Utvikling studieplan fagskole kultur og helse (Inderøy v.g.s.)  Ungdom møter eldre med kulturaktiviteter (Inderøy v.g.s, Inderøy kommune, Inderøy ressurs)  Pleie- og omsorgsyrket sett gjennom dans, foto  Kunst til hverdags (Namdalseid)  Kunst, kultur og design (Steinkjer kommune)

Aktiv omsorg Klarere ansvar for aktivitet og sosiale tiltak. Større tverrfaglig bredde. Den kulturelle spaserstokken. Tilrettelagte tilbud:  Musikk og helse i lokalsamfunn. Ungdom møter eldre. Kulturell stimulering av heimeboende med demens.  Prosjekt rettet mot eldre i kommunene: Synge sammen (Namdalseid), Kulturkafe (Vikna), Seniordans, Lydbokprosjekt (Meråker) Mangler regelmessige tilbud med profesjonelle utøvere

Oppsummering Flere felles grunnleggende mål - deltakelse i samfunnet for alle - utjamning av sosiale ulikheter i helse og kulturdeltakelse. Innsatsen skal særlig rettes mot de grupper som deltar lite Aktiv omsorg, kompetanseheving, forbedring av arbeidsmiljø, rekruttering Kunnskapsbasert Samhandling Partnerskap

Utfordringer  Når vi de gruppene vi ønsker å nå?  Er vi målrettet nok? Har vi spredd oss for mye?  I hvilken grad bidrar vi til ujamning av sosiale ulikheter?  I hvilken grad er kultur- og helsearbeidet forankret regionalt og lokalt nå?  Hvordan kan vi bidra til sterkere nasjonal forankring?

Avslutning Kunst og kultur gir: Gode opplevelser Egen deltakelse gir mulighet til å uttrykke seg og skape Kunsten viser oss det sårbare i oss alle Kunsten kan avmystifisere lidelser Grensene mellom det normale og unormale er ikke gitt (Psykisk helsearbeid for voksne i kommunene, Sosial- og helsedirektoratet 2006).