1 Norsk fôr til norske geiter Margrete Eknæs Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap, NMBU Geitedagane Harstad 19.-21. august 2016.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ENERGIOMSETNINGEN.
Advertisements

Fôrkvalitet Godt grovfôr i rundballen Av Linn Hege Engen
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Geir Arnulf Sak Et velfungerende forskningssystem.
Veiledning i gevinstrealisering ved innføring av elektronisk handel
Leptin.
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Bra mat for bedre helse- Kurstreff 2
Luftegårder til okser i økologisk kjøttproduksjon
Fhl Vestnorsk 0311 Kjell Bjordal EWOS-GRUPPEN
Optimalisert næringsinnhold i fôret
Kretsløpsbasert avfallssystem i Oslo
Hestens vedlikeholdsbehov
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 2 Barn og kosthold
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Fit tilbyr en annerledes, og smartere, tilnærming til endring av kroppsfasong. Med Fit handler det ikke om tallene på vekten, eller om telling av kalorier..
Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog
Generelle ernæringsanbfalinger
10Velstand og velferd.
TILskudd ikke-kommunale barnehager i Fauske kommune
Hva er omega-3-fettsyrer – og trenger vi dem?
Hva skal vi lage laksen av når vi produserer 1,5 mill. tonn i 2015?
Bærekraftig bruk av skogen som energileverandør og karbonlager
Forslag til masteroppgaver innen Matplanter 2008
Betyr ernæring noe for evne til fysisk aktivitet?
Framtidsretta kufôring
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Kostsirkelen.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
OVERdrive ™.  OVERdrive bidrar til å gi maksimal utholdenhet under kraftig fysisk aktivitet, øker energiproduksjonen og bedrer restitusjonstiden.
Betydning av spektroskopiske metoder i industrien
Grunnleggende ernæring
Bruk av alkohol og medikamenter blant eldre (60+) i Norge.
FETT I MATVARER - det gode, det onde og det nyttige
MER KRAFT FRA KJØTTINDUSTRIEN 35 % av Nortura’s biomassen 3% av omsetning Norilia er 100% eid datterselskap av Nortura.
Nasjonal fôrproduksjon og fôrtilgang Sitkalaks | Petter Dass Museet, Alstahaug | 19 mars 2015.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
1 Proteiner i fisk; nye resultater og pågående forskning. Oddrun Anita Gudbrandsen Institutt for indremedisin, UiB
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Fornybar energi-utbygging - hjelper det klimaet? Professor Ånund Killingtveit CEDREN/NTNU SRN-seminar: Natur, klima og energi Håndtverkeren, Oslo 29. april.
Troms Bonde og –småbrukarlag, 4. mars 2016 Norsk matproduksjon og globalt klima Av Odd Magne Harstad Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
Lipider Fettstoffer av biologisk opprinnelse Lipidene deles i flere typer o Triglyserider o Di- og mono- glyserider o Fettsyrer o fosfolipider o Stereoider.
Næringsstoffer. FETT.
Arctic Food – Best i verden! Er det en myte, eller kan det dokumenteres? Nordområdekonferansen 2007 Bodø 8.-9.november Espen Haugland Bioforsk Nord.
Hvor står vi? Hva vil vi? Hva gjør vi? 1# Sjølforsyningsmyta Vi blir stadig mer sjølforsynte med mat.
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Basispris Johnny Ødegård. Totaløkonomi Kap 2Kap 1 Utvikling i priser fra TINE Råvare.
Bærekraftig bioenergi Innlegg på Forskningsrådets seminar ”Bioenergi på Kongsgården” Tirsdag 30. august Audun Rosland, Fagdirektør, Klima- og forurensningsdirektoratet.
Økonomistyring Kjell Magne Baksaas, Øystein Hansen og Trond Winther Gyldendal Akademisk Produktvalg © Gyldendal Akademisk Innholdet i dette dokumentet.
Strategi Hovedkonklusjon evaluering av ”Strategi 2010” Strategi 2010 har gitt effekt på noen områder, men mye igjen før alle effektmål er nådd Behov.
Betydning av spektroskopiske metoder i industrien
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Kapittel 14: Styring av arbeidskapital
FETTSKOLEN.
Hva gir oss energi i maten
Fôring av unghest Til Start
Møte med seksjonssjefene 10. januar 2017
Undervisning og barnehage
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Etter denne timen skal du kunne:
Ås, 14. februar 2019 Ken Lunn Norsk Sau og Geit
Vitaminer og mineraler
Utskrift av presentasjonen:

1 Norsk fôr til norske geiter Margrete Eknæs Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap, NMBU Geitedagane Harstad august 2016

2 Kg milk / goat / year I løpet av de siste 10 åra er antall geitebruk redusert med 43%, men den totale geitmjølksproduksjonen er den samme, ca tonn. Siden 2001: Gjennomsnittlig økning i mjølkeytelsen på ca.12 kg pr. geit pr. år. Norsk geitemjølkproduksjon – store endringer siste 15 år Foto: Ragnhild Aabøe Inglingstad

3 Vi ønsker ei geit med:  Høy produksjon.  Mjølk som gir grunnlag for produksjon av produkter med høy ernæringsmessig kvalitet.  Økonomisk og bærekraftig produksjon som ivaretar norsk geitenærings image. Hvordan?  Oppdatere kunnskapen om norske mjølkegeiters energi- og proteinbehov.  Øke kunnskapen om norske mjølkegeiters fôropptakskapasitet.  Øke andelen norsk fôr i rasjonen til mjølkegeita.

4 Pågående prosjekt: ‘Produksjon av geitemjølk med høy kvalitet ved økt bruk av norske fôrmidler og forbedret fôrutnyttelse’.  Finansiert av: Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter Forskningsmidler over jordbruksavtalen TINE Fiskå Mølle Norgesfôr  Total økonomisk ramme: 15,1 millioner NOK  Tidsramme: 1. januar 2014 t.o.m 30. juni 2018

‘Produksjon av geitemjølk med høy kvalitet ved økt bruk av norske fôrmidler og forbedret fôrutnyttelse’ - Organisering av prosjektet: Samarbeidspartnere fra forskningen: INRA Theix, Frankrike: Laurence Bernard og Carole Delavaud (næringsomsetning og laktasjonsfysiologi) INRA Paris, Frankrike: Daniel Sauvant og Sylvie Giger-Reverdin (næringsbehov og vannbehov hos mjølkegeiter) NMBU-IKBM: Siv B. Skeie (meierikjemi- og teknologi) NMBU-IHA: Margrete Eknæs (drøvtyggerfysiologi og mjølkekvalitet), prosjektleder, Torstein H. Garmo (fôrressurser og drøvtyggerfysiologi), Knut Hove (næringsomsetning og laktasjonsfysiologi) Norges miljø- og biovitenskapelige universitet5 Samarbeidspartnere fra næringen: TINE SA: Helga Kvamsås og Harald Volden Norgesfôr AS: Stine Gregersen Vhile Fiskå Mølle AS: Kjell-Rune Vik

6 Hvordan kan vi øke andelen norsk fôr til norske geiter?  Økt bruk av beite  Øke andelen grovfôr i fôrrasjonen  Øke andelen norskproduserte råvarer i kraftfôret

7 ‘Produksjon av geitemjølk med høy kvalitet ved økt bruk av norske fôrmidler og forbedret fôrutnyttelse’. Forskningsaktivitet: 2014: Bedret utnyttelse av ressurser fra utmarksbeiter (Feltforsøk). 2015: Opptrappingshastighet for kraftfôr før og etter kjeing (Feltforsøk). 2016: Økt bruk av norsk plantefett i kraftfôr til mjølkegeit (Stasjonsforsøk NMBU). 2017: Fastsette toleransegrenser for optimal bruk av norsk korn i fôrrasjoner til mjølkegeiter (Stasjonsforsøk NMBU).

8 Tilskudd av fôrfett

Tilskudd av fôrfett til mjølkegeiter  Tilførsel av nok energi er avgjørende for at geita skal kunne produsere mye melk av god kvalitet.  Spesielt i topplaktasjon kan det være utfordrende å få i geitene nok energi.  Tilskudd av fôrfett er en effektiv måte å øke fôrrasjonens energiinnhold.  Fett i fôr har også en positiv effekt på mjølkekvaliteten, dvs reduksjon av frie fettsyrer og harsk/besk smak.

Aktuelle fettkilder i kraftfôr Etablering av palmeplantasjer betyr utryddelse av regnskog  klimagassutslipp  reduksjon av biologisk mangfold  fortrengelse av urbefolkning Palmitinsyre virker kolesteroløkende, og store mengder palmeolje i kosten øker faren for hjerte- og karsykdommer. Dessuten: Palmeolje er importvare og reduserer vår matsikkerhet! Kilde: Palmeolje: Utvinnes fra frukten på oljepalmen. Høyt innhold av metta fettsyrer, spesielt palmitinsyre (C16:0).

Aktuelle fettkilder i kraftfôr Gir produkter med høyt innhold av umetta fett og CLA. Omega-6:Omega-3 ratio: 3.1 (mot 46.1 i palmeolje!) Naturlig rik på vitamin E (antioksidant som beskytter mot harskning) Inneholder erukasyre (C22:1) som hemmer overføring av jod til melk. ‘Dobbelt lave’ sorter som Canola rapsolje har svært lavt innhold av erukasyre. Høyt innhold av råprotein i rapsfrø g/kg ts ( g/kg ts i ekstrahert raps). Omfanget av rapsdyrking i Norge er lite. Arealet er redusert fra ca dekar i 2000 til ca dekar i Rapsolje: Utvinnes fra frøene på rapsplanten. Høyt innhold av umetta fettsyrer, spesielt C18:1(62%) og C18:2 (21%). Den tredje største vegetabilske olja på verdensbasis. ‘Nordens olivenolje’

Forsøk med tilførsel av fôrfett (NMBU, 2011) Forsøksopplegg: Forsøksperiode: Fra kjeing til 8. laktasjonsmåned (febr. til okt. 2011) Forsøksdyr: 30 geiter i 2., 3. og 4. laktasjon fra NMBU’s besetning Tre forsøksgrupper à 10 geiter: 1) Kontroll 2) Metta fett (kontrollfôr tilsatt 8% Akofeed Gigant - C16:0, C18:0) 3) Umetta fett (kontrollfôr tilsatt 8% Rapsolje - C18:1, C18:2, C18:3) Kraftfôrnivå: 0,9 kg/dag fram til beiteslipp, deretter 0,7 kg/dag Totalt 6 prøveuttak: Laktasjonsdag30, 60, 90, 120 – innefôring vår fjellbeite 230 – innefôring høst 12

Surfôropptak, kg TS/dag: Fôring med metta fett reduserte surfôropptaket! 13

Mobilisering og avleiring av kroppsfett 14  Kraftig mobilisering på fjellbeite (laktasjonsdag ) - gjennomsnittlig fettmobilisering 50 g/dag.  Oppbygging av kroppsreserver høyt prioritert etter innsett på høsten - gjennomsnittlig fettavleiring 140 g/dag.  Ingen effekt av fettilskudd på mengden kroppsfett.

15 Ingen effekt av fettilskudd på mjølkeytelsen. Ingen forskjell mellom tilskudd av metta og umetta fett på den totale mjølkefettproduksjonen. Tilskudd av metta fett ga høyere fettinnhold i mjølka.

Mjølkeanalyser – FFA og smak 16 Umetta fett ga mjølk med bedre smak og lavere nivå av frie fettsyrer. Meget godt samsvar mellom nivået av frie fettsyrer (rutine- analyse ved TINE Distriktslab.) og sensorisk bedømmelse utført av dommerpanel.

Nytt forsøk: ‘Økt bruk av norsk plantefett (raps) i kraftfôr til mjølkegeit’ (NMBU, 2016) Målet med forsøket er å undersøke hvordan ulike nivå av fett i kraftfôret, enten fra rapsfrø (rikt på langkjeda, umetta fett) eller Akofeed (rikt på palmitinsyre) påvirker surfôropptak, mjølkeproduksjon og mjølkas sammensetning, samt sensoriske kvalitet. 17

‘Økt bruk av norsk plantefett (raps) i kraftfôr til mjølkegeit’ (NMBU, 2016) Forsøksopplegg: Forsøksperiode: Fra kjeing til 8. laktasjonsmåned (febr. til okt. 2016) Forsøksdyr: 48 geiter i laktasjon fra NMBU’s besetning Seks forsøksgrupper à 8 geiter: * Tilsetningen av ‘Akofeed Gigant 60’ og rapsfrø er lik på fettbasis. Kraftfôrnivå: 0,9 kg/dag fram til beiteslipp, deretter 0,7 kg/dag 18 ForsøksgruppeFettilskudd* 1Akofeed, 2% 2Rapsfrø, 2% 3Rapsfrø, 4% 4Rapsfrø, 6% 5Rapsfrø, 8% 6Akofeed, 8%

‘Økt bruk av norsk plantefett (raps) i kraftfôr til mjølkegeit’ (NMBU, 2016) 19 Fettinnhold og fettsyresammensetning i rapsfrø og Akofeed Gigant RapsfrøAkofeed Gigant Råfett, %45-48Min. 99 Fettsyresammensetn., % av totale fettsyrer Palmitinsyre, C16:04,0Min. 60 Stearinsyre, C18:01,6Max. 27 Oljesyre, C18:15810 Linolsyre, C18:2211 Linolensyre, C18:312

‘Økt bruk av norsk plantefett (raps) i kraftfôr til mjølkegeit’ (NMBU, 2016) Alle geitene fôres med samme surfôrkvalitet: Surfôret tildeles etter appetitt (10% rester). Registrering av surfôropptak tre påfølgende dager hver uke i innefôringsperioden vår og høst.  En stor mengde verdifulle data til bestemmelse av geitenes fôropptakskapasitet 20 Høstetid Tørrstoff % FEm AAT g/ kg TS PBV g/kg TS Protein g/kg TS NDF g/kg TS iNDF g/kg NDF Opptak %

‘Økt bruk av norsk plantefett (raps) i kraftfôr til mjølkegeit’ (NMBU, 2016) 21 Akofeed 2%Raps 2%Raps 4%Raps 6%Raps 8%Akofeed 8% FEm1,08 1,131,171,22 AAT20, g118 PBV20, g39 Næringsinnhold* i forsøkskraftfôret (pr. kg TS): * Beregnet iht. tabellverdier.

22 Innefôring (laktasjonsdag ) Nye Senter for husdyrforsøk NMBU, ferdigstilt forsommer Individavdeling med plass for individuell fôring av 48 geit/sau Foto: Mona Kristiansen

23 Fjellbeite (laktasjonsdag 120 – 200) Meløya seter i Einunndalen, Folldal, m.o.h.

24 Registreringer og analyser av mjølka:  Mjølkeytelse (daglig registrering i innefôringsperioden)  Kjemisk sammensetning av mjølk målt med FTIR (1 dag annenhver uke)  Utvida mjølkeanalyser (laktasjonsdag 30, 60, 90, 120, 200 og 230) Foto: Mona Kristiansen

 Fett, protein, laktose, celletall, urea og FFS - tre parallelle prøver lagret i 0, 36 og 84 t.  Fettsyresammensetning  Urea (kjemisk analyse)  Beta-hydroksybutyrat (kjemisk analyse) - indikerer mobilisering av kroppsfett  Aktiviteten til enzymet lipoprotein lipase (LPL)  Mjølkefettkuler - størrelse og sammensetning av membranen  Jod Utvida mjølkeanalyser: 25

‘Økt bruk av norsk plantefett (raps) i kraftfôr til mjølkegeit’ (NMBU, 2016) 26  Gradvis økende surfôropptak i alle grupper fram til ca. 2 måneder ut i laktasjonen.  Høyest surfôropptak i gruppene med lite fett i kraftfôret.  I motsetning til 2011-forsøket, hadde geitene med Akofeed i kraftfôret høyere opptak enn geitene med rapsfrø, både på 2 og 8 % nivå fett.

27 Fettinnhold i mjølka  Økt fettnivå i kraftfôret gir mer fett i mjølka.  Ingen forskjell på fettinnholdet i mjølka mellom raps og Akofeed, hverken med 2 eller 8% fett tilsatt kraftfôret.

28 Mjølkeproduksjon (kg EKM)  I topplaktasjon var det 6% raps som ga høyest produksjon av energikorrigert mjølk.  8% fett i rasjonen ga bra uttelling på fettinnholdet i mjølka, men lite mjølkevolum.

Frie fettsyrer i mjølk 29  Økt forekomst av frie fettsyrer ca. tre måneder ut i laktasjonen.  Tydelig høyere konsentrasjon av FFS hos geitene tildelt Akofeed sammenlignet med geitene tildelt raps.  2 % fett fra raps ser ikke ut til å være tilstrekkelig til å holde frie fettsyrer på et akseptabelt nivå.  Ingen positiv effekt på mjølkesmaken av å øke innholdet av rapsfett fra 4 til 8%.

Oppsummering  Begge forsøka viser at raps som fettkilde er mer gunstig enn palmeoljebasert fôrfett når det gjelder nivået av frie fettsyrer i mjølka.  Rapsolje og palmeolje er likestilt når det gjelder fett% i mjølka og total mjølkefettproduksjon.  Når det gjelder fettkildenes effekt på grovfôropptaket, er forsøkene ikke entydige.  Tilskudd av fett i fôret påvirker ikke mobilisering eller avleiring av kroppsfett i nevneverdig grad.

Praktiske konsekvenser  Rapsolje hevder seg godt som fettkilde i geitefôr sammenlignet med palmeolje.  Rapsfrø ser ut til å fungere like godt som ren rapsolje i kraftfôr, men lavere fettinnhold krever større innblanding for å oppnå samme fettmengde.  Ikke noe merutbytte av å øke innblandingen av rapsfrø tilsvarende 8% fett. Høy andel fett i kraftfôret gir også utfordringer med tanke på pelletskvalitet og holdbarhet (mye umetta fett kan gi harskning).