Livsstil og sjukdom - Hjarte- og karsjukdommar Hjarte- og karsjukdommar - Type 2-diabetes Type 2-diabetes - Nokre kreftformer Nokre kreftformer Sjukdommar.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
På Sykehuset Av Brage.
Advertisements

ERNÆRING HIL FOTBALL.
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Diabetes - utbredelse og utfordringer
Livsstil og sykdommer Av Sara og Marianne.
Diabetes og FYSAK Treningskontaktkurs i Førde, febr 2009.
Diabetes - sukkersyke.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Av Joachim og Fredrik Bukspyttkjertelen.
Gen og arv.
Vasshushaldning og osmose
Sykdommer knyttet til livsstil
Tallerkenmodell og Karbohydrater Uke 8. Tallerkenmodell.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Infeksjonssykdommer. Mål fra LK06 Forklare hvordan kroppen beskytter seg mot sykdom. Beskrive hvordan man kan forebygge og behandle infeksjonssykdommer.
Karbonkjemi – frå planter til plast Organiske stoff  Ei samnemning på alle stoff som inneheld karbon.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
 Bygd opp på samme måte som planteceller, men med noen forskjeller  Har ikke cellevegg  Har ikke saftrom  Har ikke grønnkorn  Er det andre vesentlige.
Læringsmål Fortelje kva holdningar har å seie for bruk av tobakk og rusmiddel, og kjenne til sentrale lover som gjeld bruk av slike stoff Fortelje om kva.
Kroppsøving 10.klasse – haust Kompetansemål  Praktisere og forklare grunnleggjande prinsipp for trening  Forklare samanhengen mellom fysisk aktivitet,
Vann for kroppen Utenom oksygen er vann det viktigste for kroppen. Kilde: Norsk Tannvern.
Vann – et livsviktig stoff Vi er helt avhengig av vann Vi er helt avhengig av vann Vannmolekylet oppbygning som gjør det til det livsviktige stoffet det.
{. Framlappen i hypofysen er ein hormonkjertel. Han produserer hormon som verkar direkte på celler i kroppen, og hormon som verkar på andre hormonkjertlar.
Fordøyelse og helse. Et sunt og variert kosthold sikrer god fordøyelse Tannhelse: –Tannråte –Tannkjøttbetennelse Lidelser i mage og tarm: –Omgangssyke.
Hormon og bukspyttkjertelen. Mål for timen Kva er eit hormon? Kvar blir hormona laga? Korleis vert dei transporterte?
Fordøyelse og helse Et sunt og variert kosthold sikrer god fordøyelse Tannhelse: – Tannråte – Tannkjøttbetennelse Lidelser i mage og tarm: – Omgangssyke.
Energi og næringsstoff Energi tyder evne til å utføre arbeid, dvs rørsle og fysisk aktivitet. Maten blir til energi i form av varme. Varmen bruker vi til.
Bukspyttkjertelen og binyremargens hormon. Binyremargen Organ Produserer adrenalin Begynner å svette, nervøs, skriker Adrenalinet slipper stoffer direkte.
NERVESYSTEMET KOMPETANSEMÅL:
REPETISJON AV KOMPETANSEMÅLA
Tryggleik og ernæring for trivsel og god eldrehelse
Saman for betre helse i Nordhordland
Diabetes 2 - kurs Kursinformasjon Deltakelse på kurs krever henvisning fra lege. Henvisningen sendes til: Lovisenberg Diakonale Sykehus Medisinsk Poliklinikk.
Trygg mat og næringsstoffer
Geriatrisk ABC Hogne Sønnesyn Geriatrisk seksjon, medisinsk avdeling
Saman for betre helse i Nordhordland
Hormonsystemet Nervesystemet sender informasjon i form av elektriske impulser gjennom nerver. Hormonsystemet (endokrine systemet) sender stoffer (hormoner)
Vitaminer og mineraler
Frå vinter- til heilårsdestinasjon
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Kosthald og helse.
Forventingar til foreldre frå skulen
Fysisk aktivitet, livsstil og helse
Nerver og hormoner – kommunikasjon i kroppen
Kveldskurs «Livsstilsendring- meistring av eiga helse»
1 Egenomsorg og helse.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Hva vet vi om barn og smak
Hva gir oss energi i maten
Saman for betre helse i Nordhordland
VANN.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Ungdom og kosthald Kvifor er det ikkje likegyldig kva slags mat barn og ungdom et når de går på skule og er fysisk aktive ?
Vitaminer og mineraler
Utskrift av presentasjonen:

Livsstil og sjukdom - Hjarte- og karsjukdommar Hjarte- og karsjukdommar - Type 2-diabetes Type 2-diabetes - Nokre kreftformer Nokre kreftformer Sjukdommar som ikkje kjem av smitte

Nokre kreftformer Vi kan vere arveleg disponerte for ulike sjukdommar. Det kan vere miljøet rundt oss som kan gje oss ein sjukdom. Vi veit at nokre kreftsjukdommar kan kome av ein kombinasjon av arv og miljø.

Vi veit òg at nokre kreftformer har samanheng med livsstil. Røyking kan føre til lungekreft, blærekreft og strupekreft. Eit kosthald som inneheld frukt inneheld antioksidantar og plantefibrar, og dess kan vere førebyggjande. Plantefibrane syg opp skadelege stoff i fordøyingssytemet. Fysisk aktivitet kan òg vere med på å førebyggje fleire typar kreft.

Hjarte- og karsjukdommar Halvparten av alle dødsfall i Noreg kjem av sjukdommar i hjartet og blodårene. Årsaken er ofte at blodårene blir innsnevra så dei ikkje slepper fram nok blod. Ein kan vere arveleg diponert, men det er òg avhengig av livsstil. Et sunnt og ver aktiv! Unngå for mykje sukker og salt. Unngår for mykje meitta feitt.

Type 2-diabetes Cellen i kroppen reagerer ikkje slik dei skal på insulin. Sjukdommen treff no fleire menneske i tidleg alder, og årsken er enkel. Det er overvekt og liten fysisk aktivitet. Har du fått diabetes må du gå ein diett som inneheld lite karbohydrat, og det viser seg at insulinet kan verke normalt på cellene igjen når vekta går ned.