 Hva vet dere om den industrielle revolusjon?  Begynte i Storbritannia på slutten av 1700 tallet.  Det var stor befolkningsvekst.  Jordbruket ble.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Den første industrielle revolusjonen (Del 2)
Advertisements

Den elektroniske revolusjonen -fra morse til internett
VESTEN.
Industrialisering og internasjonal handel (Del 2)
Den industrielle revolusjon
Kapittel 8. Næringsutvikling i Norge
Estland Flagg.
Setesdalsbanen – ny teknologi i bruk
Kapittel 12. Den industrielle revolusjon
Den første industrielle revolusjonen (Del 1)
Storyline Fag / tema Historie/samfunnsfag – engelsk - norsk Trinn
Den industrielle revolusjonen
Den industrielle revolusjonen
Kapittel 8: Det moderne Norge blir til
Kapittel 5: Det moderne industrisamfunnet tar form
Kapittel 19 Et folk av bønder
Kapittel 20: Nordmennene møter den tidlige kapitalismen
Kapittel 14. Det moderne Norge blir til
Teknologiutvikling.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Kriger og revolusjoner
Norsk økonomi i verdenssammenheng
Kapittel 5: Det moderne industrisamfunnet tek form
Oppsummering Klarte dere å løfte opp loddet med vindkraft?
Er du ung, har langvarige helseutfordringer og har lyst til å møte andre unge i liknende situasjon? I Helt sjef! kan du møte andre unge i liknende situasjon.
DEN AMERIKANSKE REVOLUSJON (en revolusjon = en veldig stor og rask forandring) Før 1500: Indianere alene i Amerika. Mange ulike grupper, ulike språk, ulike.
Koloniseringen av Nord-Amerika. Amerika har vært bebodd i over år. De første menneskene som kom dit var nomader fra Asia. Menneskene tok seg til.
Kommunikasjon og kunnskap. Det moderne mennesket: eksistert i år Skriftspråket: år gammel Vår tid: de fleste kan både lese.
VANN. VANNETS KRETSLØP Vannets kretsløp et det viktigste av naturens kretsløp. Det rinner ut i havet.: Vann fordamper. Det blir kondensert. Vannet faller.
DEN RUSSISKE REVOLUSJON Hva betyr ordet «revolusjon?» STOR FORANDRING – SKJER FORT.
Den første verdenskrig
Matrix s Et av 1800-tallets største og viktigste byggeprosjekter Knyttet sammen Middelhavet og Rødehavet Ble mulig å seile fra Europa til India.
Olje som verdens blod. Olje i internasjonal politikk 95 prosent av all transport med fly, båter og biler er basert på drivstoff fra olje. Derfor er nesten.
Tinget. Mål Jeg vet hvordan lov og rett ble ordnet på tinget Jeg hvordan kristendommen kom til Norge.
Kontrollstasjonen 2017 Myndighetenes workshop om kontrollstasjonen 27. mai 2016 Magne Fauli.
Nytt tema er……... BEFOLKNING. FOLKETALL. Forstår du disse ordene? NORSK MORSMÅL / ENGELSK SETNING PÅ NORSK MED ORDET. en befolkning et folketall å øke.
SAMFUNNET FORANDRES Hva skjedde i samfunnet fra 1800-tallet?
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
Den industrielle revolusjon Læreplanen sier du skal kunne: gjere greie for teknologiske og samfunnsmessige endringar som følgje av den industrielle revolusjonen.
Den industrielle revolusjon. Den industrielle revolusjon er navnet på tidsperioden som tok til i Storbritannia i andre halvdel av 1700-tallet.
Den amerikanske uavhengighetskampen
Verdshandelen aukar Kompetansemål: ● Kartleggje variasjonar i levekår i ulike delar av verda, forklare dei store skilnadane mellom fattig og rik og drøfte.
Fra fortid til fremtid Hvordan forandre Norge seg fra et bondesamfunn til et moderne samfunn?
Den franske revolusjon. På 1780-tallet var det stor misnøye i den franske befolkningen. Landet hadde store økonomiske problemer. Sult og uår gjorde livet.
Formidle og aktualisere industrihistorie for ungdom. Nord-Jarlsbergmuseene - en avdeling i Vestfoldmuseene.
* Jeg kan fortelle om vikingene * Jeg vet hva de feste menneskene i vikingtide holds på med.
Den russiske revolusjon
Norges historie
NORGESHISTORIEN PÅ TALLET
Søndagsskolen i Bergen Centrals Misjonsprosjekt
Hvordan endret samfunnet seg?
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk».
Noreg i mellomkrigstida
Gang.
Grenseregionalt Forum 2017
Den industrielle revolusjonen
Industrikapitalisme
Den Franske Revolusjonen
Kap.5 Folketalet aukar i Europa
Den industrielle revolusjon
Historie kapittel 1 Norge blir et velferdssamfunn. Du skal lære om:
Det gamle Hellas Bilde: Akropolis.
Det gamle Hellas Bilde: Akropolis.
VIKINGTID KORT OVERSIKT.
TEKNOLOGI, RESSURSER OG UTVIKLING UNDERVEIS GEOGRAFI KAP. 3.
Kapittel 6 oppgave h Sett inn verbene i preteritum eller perfektum.
Nasjoners velstand (og fattigdom)
Vi beklager, men opptaket mangler for første del av talen
VARDØ Pomorhovedstad.
Utskrift av presentasjonen:

 Hva vet dere om den industrielle revolusjon?

 Begynte i Storbritannia på slutten av 1700 tallet.  Det var stor befolkningsvekst.  Jordbruket ble enklere pga bedre utstyr, typer ploger, såmaskiner og nye grønnsaker ble dyrket. Flere folk Nye oppfinnelser Mer produktivitet

I England produserte bøndene ullstoff IMPORTERTE bomull fra Amerika Stort behov for å kunne produsere mer på kortere tid Nye oppfinnelser ble løsningen

 Behovet for å produsere klær  Det ble laget maskiner som kunne spinne og veve.

KRAFT  De første maskinene ble drevet av håndkraft  Senere med vannkraft  Dampkraft

 1764  James Hargreaves  Kunne spinne like mye som 25 spinnersker ved rokken.  Den første spinning Jenny ble drevet med håndkraft.

Nå fant man ut at man kunne la fossekraft drive spinnemaskinene. Det ble opprettet fabrikker i nærheten av fossefall og elver. Som oftest var det kvinner som arbeidet ved de nye fabrikkene.

 Ikke alle så med glede på utviklingen av maskiner og industri.  Mange følte seg truet, siden en maskin kunne gjøre samme jobb som flere arbeidere.  Flere steder gikk mennesker til angrep på de nye maskinene.

Mot slutten av 1700-tallet ble dampkraften for alvor tatt i bruk. Nå behøvde man ikke å bygge fabrikkene ved elver og fossefall. Dampkraften gjorde at man kunne produsere mye mer enn tidligere.

Industrialiseringen krevde brensel. Storbritannia var i ferd med å bli et land med lite skog. I dype gruver kunne man finne steinkull. Gruvedriften ble etter hvert en stor industri, og den gav arbeid til mange menneske

Den industrielle revolusjon Barnearbeid var en vanlig del av den voksende industrien. Barna fikk dårlig lønn selv om de gjorde en like god jobb som de voksne. Farlige arbeidsforhold kunne føre til ulykker, sykdom og død. På midten av 1800-tallet kom det lover som forbød barn under ti år å arbeide i fabrikker og gruver.

Den økende produksjonen gav behov for bedre transportmetoder. Løsningen ble å bygge kanaler rundt omkring i landet. Nå kunne hester trekke prammer og båter fra by til by. I Storbritannia fantes det i 1830 om lag kilometer med kanaler TRANSPORT

På 1800-tallet kom de første dampdrevne lokomotivene. Før hadde jernbanevognene blitt trukket av hester. Nå gjorde lokomotivene det raskere å transportere varer mellom de ulike byene.

Etter hvert ble mer vanlig at dampskip trafikkerte sjø og hav. De første dampskipene hadde skovlhjul. Propeller ble tatt i bruk fra og med 1850-tallet. Kommunikasjonen mellom menneskene ble bedre. Tog og skip sørget for hurtig og sikker transport. Mennesker, post og varer kom raskere fram enn før.

Dampmaskinen: James Watt ( ) Jernbanen: George Stephenson Telegrafen: Samuel Morse ( )