VEFSNAKONFERANSEN 2016 Vefsna - en fantastisk viktig faktor for å berge villaksen Vefsna - en fantastisk mulighet for næringsutvikling, rekreasjon og tilbud.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norske Lakseelver Organisasjon for fiskerettshavere
Advertisements

HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Arbeidet med rekruttering i Fiskeri- og kystdepartementet Årsmøte FOSFOR - 4. desember 2007 Politisk rådgiver, John Erik Pedersen.
Forskrift og veileder til forskrift; Nasjonale tjenester
Vi får Norge til å gro! Fornying av Norges Bondelag – på hugget Uttalelse fra Nordland.
Jakt, fiske og friluftsliv som næring
Nyere tids kulturminner i kommuneplanens arealdel
8 Det politiske systemet i Norge
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
Tromsø, den 23. oktober 2012 Reidar Nilsen Norges Fiskarlag Bør næringa selv ta ansvaret for en effektiv fiskeriforvaltning?
Status nasjonale laksefjorder Aina Valland, fagsjef miljø, FHL havbruk
Demokratisk fornyelse Lokale praktiske erfaringer og mulig implementering i nasjonal politikk. Tone Tellevik Dahl-bydelsutvalgsleder Morten Nordlie-kultur-
Har vi tilstrekkelig kunnskap for en framtidig god marin ressursforvaltning? Reidar Toresen Fiskebåtredernes Forbunds representantskapsmøte Oslo, 13.
Eierskap og Eierstyring.
Miniseminar om villaks, oppdrett og miljøkrav ”Situasjonsbilde for den atlantiske villaksen i Norge” Janne Solli, direktør i Direktoratet for Naturforvaltning.
HORDALAND MUSIKKRÅD Konferanse for lokale musikkråd Bergen, 12. – 13. mars 2010.
Presentasjon Helge Stanghelle. Rana Utviklingsselskap as  Aktør for næringsutvikling i Mo i Rana.  Etablert i 1987  6 – 8 ansatte  Aktiv.
Friluftsrådenes Landsforbund
Stortingsrepresentant Steinar Gullvåg, Arbeiderpartiet
Prosjekt Laks og Næringsutvikling i Kragerøvassdraget Ole Erik Elsrud.
Nasjonal handlingsplan for friluftsområder
Rømt oppdrettslaks – hvilke konsekvenser får dette i fremtiden for laksefiske i elv og sjø?
QUIZ- (AS) BJØRNS KIWANISQUIZ Du treffer en person som ser du bærer Kiwanisnåla, og som spør hva det er. Du svarer: ”Jeg er medlem av Kiwanis! ” 1.Hva.
NJFF og tilgangen til jakt og fiske ”NJFF framstår i dag som den fremste forsvarer av allmennhetens tilgang til jakt og fiske”
Bevaring av sjøørret i gyrovassdrag Sjøauren – fra rogn til voksen fisk Sunndalen Ketil Skår.
1 Organisasjonsstruktur Hvordan er NJFF bygget opp? Hvordan får foreningen innflytelse? Hvor kan du og foreningen få hjelp?
Barne- og ungdomsarbeid NJFF Telemark Organiseres gjennom rekrutteringsutvalget –Pr.i dag 3 medlemmer med delte ansvarsområder (barn og ungdom, jenter)
Norges Jeger- og Fiskerforbund Innføring i organisasjonen Norges Jeger- og Fiskerforbund Innføring i organisasjonen.
NJFF og Norske Lakseelver sier nei til skadelige gruveutslipp i nasjonale laksefjorder Av Alv Arne Lyse Prosjektleder villaks Norges Jeger- og fiskerforbund.
Hva vil vi med kystsonen? Fevik august 2014 NJFF skal arbeide for å: - sikre en bærekraftig forvaltning av de marine ressursene og deres leveområder.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nordland.
FNF Finnmark. FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV FNF har sitt utspring fra et samarbeid mellom Norsk Friluftsliv (FRIFO), Friluftsrådenes Landsforbund (FL),Friluftsrådenes.
FAKTA om kommunedelplanen som Nore og Uvdal, Sigdal og Rollag har utarbeida i en parallell prosess til verneprosessen for Trillemarka - Rollagsfjell Kommunedelplanen.
NJFF Ungdomskonferanse 2009 ”GLØD”????? ”Det siler i hendene når fisken biter…”
Dialog + omforent kunnskap = bedre lakseforvaltning «Til laks åt alle kan ingen gjera» -Eller kan vi det?
Forvaltning av vassdraga våre – sur fortid, men blid fremtid? Fylkesmannen i Vest-Agder TEFA-seminar 12. mars 2015.
Arbeids- og strategiprogrammet
Kommunereform - hva skjer?
Fiske i elv og sjø. Hvorfor skal vi bevare vill-laksen?
Europapolitisk samarbeid informasjon til nye politikere høsten 2015.
Norges Jeger- og Fiskerforbund Innføring i organisasjonen Norges Jeger- og Fiskerforbund Innføring i organisasjonen.
Bjørn Brodtkorb Vefsnlaks. Selskapet ble stiftet i 1992 Formål: Ta vare på laks- og sjøørretstammen i Vefsna og Fusta Legge til rette for fiske. Drive.
FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Innspill til planprogram Fylkesdelplan små vannkraftverk.
Havbruksnæringa sitt miljøfond Pengene skal stilles til disposisjon for prosjekter knyttet til fangst av oppdrettslaks til beste for villaksen, i en periode.
Deltakelse i europapolitisk samarbeid. Hvorfor engasjere seg? Intensjonen med å delta i europeisk regional- politikk på kort og lang sikt er å bidra i.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Høringsmøte fylkesdelplan for vindkraft i Nordland Mosjøen 4. september 2009.
Fremtidens fiskeforvaltning Om å stå på egne bein etter reetableringen.
Samfunnsviternes etiske retningslinjer. Hva er etikk? Etikk er begrunnelser for våre valg og handlinger. ”Man kan skille mellom etikk og moral. Moralen.
Kultur og miljø/Areal- og miljøforvaltn Dag Bastholm/Plan- og miljøleder
1 Endringer i barnehageloven Samling for kommunene i Hordaland 13.sept 2016.
Hvem er vi Stiftet 1987 som ”Kystfiskernes Forening” Et ønske om en sterke kyststemme i datidens eneste faglag ”Norges Fiskarlag” Brøt med Fiskarlaget.
Seksjonskonferansene
Vossavassdraget forvaltningslag
Er LMU i praksis studentenes viktigste organ?
Vill laksefisk i Sognefjorden
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Forum for natur og friluftsliv - bakgrunn for etablering - kort om utviklingen - litt om miljøutfordringer Introkurs september 2016.
Livssyklus til laks og sjøørret
«Siste nytt» fra NJFF.
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Ny finansieringsmodell til private barnehager
Kvinnesatsing Info fra NJFF-Hedmarks kvinneutvalg
NJFF = aktivitet Jegerprøvekurs Introfiske Fiskesommer Introjakter
Kjetil Hestad, ordfører Tysnes kommune 25. november 2013
Norges Jeger- og Fiskerforbund Innføring i organisasjonen
Næringspolitisk organisasjon Partipolitisk uavhengig
Den fantastiske villaksen
Innsats for villreinen
Oppsummeringsmøte 2019.
Utskrift av presentasjonen:

VEFSNAKONFERANSEN 2016 Vefsna - en fantastisk viktig faktor for å berge villaksen Vefsna - en fantastisk mulighet for næringsutvikling, rekreasjon og tilbud til allmennheten Vefsna - en av de best kartlagte vassdrag i landet Vefsna - et stort potensial for ringvirkninger, men med utfordringer som alltid følger der egen økonomisk vinning er hovedbegrunnelsen for manges engasjement. Min erfaring i Norge er at de lokalsamfunn som lykkes, tenker langsiktig og har allmennheten i fokus når ringvirkninger skal planlegges og utvikles.

VEFSNAKONFERANSEN 2016 VILLAKSENS SITUASJON I DAG: Flertallet av våre laksebestander (450) er enten truet eller nær truet(45/150) I mer enn halvparten av de 180 elver som det er utarbeidet gytebestandsmål for, ble dette ikke oppnådd Nordland fylke – et stort oppdrettsfylke med ca 5 % av verdensproduksjonen av oppdrettslaks utenfor de to NLV Vefsna og Rana. Planlagt økning i produksjonen er konkret og omfattende I tillegg til lakselus og rømming, sprer ILA seg nå både sørfra og nordfra i oppdrettsnæringen. Eks på dimensjon: Bukkøya i Rødøy er mistenkt for smitte ( laks)

VEFSNAKONFERANSEN 2016 NJFFs hovedfokus mht villaksen: Berge en sterkt truet verdifull fiskebestand Legge til rette for allmennhetens mulighet for laksefiske Myndighetenes fokus mht villaksen: Nasjonale laksevassdrag Gyrobekjempelse., kalking Strengere krav til oppdrettsnæringen Stortingets fokus på allmennhetens adgang til fiske særlig i vassdrag som er gjort reproduserbar med store off. midler

§ 2 | FORBUNDETS FORMÅL ER: NJFFs formål er å arbeide for jakt, fiske og annet friluftsliv slik at utøvelsen bidrar til god livskvalitet og helse i befolkningen. Dette forutsetter at naturen ivaretas for å sikre levedyktige og høstbare bestander av vilt og fisk, og at allmennheten sikres gode jakt- og fiskemuligheter. Hovedmålene er å: ivareta medlemmenes interesser innen jakt, fiske, annet friluftsliv og naturforvaltning sikre en bærekraftig høsting av vilt- og fiskeressursene være den viktigste kunnskapsformidleren om jakt og fiske i samfunnet tilrettelegge for og sikre god rekruttering av jegere og fiskere sikre naturgrunnlaget og samfunnets rammebetingelser for jakt og fiske gjennom faglig og politisk virksomhet

NJFF ber myndighetene sørge for bedre tilgang i vassdrag der det offentlige går inn med midler til kalking og gyrobehandling. Når samfunnet bidrar med midler, er det et prinsipp at samfunnet kan hente noe tilbake i form av allmenn tilgang til fisket. NJFF LANDSMØTEVEDTAK 2015

Norges Jeger- og Fiskerforbund avholdt landsmøte helgen november i Haugesund. Landsmøtet er organisasjonens høyeste demokratiske organ, og fattet følgende resolusjon: «Landsmøtet i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) ber myndighetene aktivt følge opp de politisk vedtatte mål om å sikre en god allmenn tilgjengelighet i kalkede og gyrobehandlede vassdrag. Når samfunnet bidrar med betydelige offentlige midler til tiltak i vassdragene, er det et viktig prinsipp at samfunnet også skal hente noe tilbake i andre enden, i form av god allmenn tilgjengelighet til fisket. NJFF vil understreke at en forholdsmessig andel av fisket minimum bør være en andel på 50 %. Dette en ordning som har vært praktisert for flere av kalkingsvassdragene. Et allment tilgjengelig fiske vil være til glede og nytte for alle parter, både grunneiere, fiskere og samfunnet for øvrig. Uten samfunnets aksept for å bruke av fellesskapets midler til nødvendige tiltak, hadde det ikke vært mulig å nå dit vi er i dag verken når det gjelder bekjempelse av forsuring eller lakseparasitten Gyrodactylus salaris. Etter at et flertall på Stortinget ved flere anledninger understreket at denne ordningen også burde utvides til å gjelde gyrovassdragene, ble det lovfestet en hjemmel som gir myndighetene mulighet til å stille krav om allment tilgjengelig fiske da lakse- og innlandsfiskeloven ble revidert i Paragrafen er en sikkerhetsventil for å sikre en god tilgang til fisket for allmennheten. Et krav om et allment tilgjengelig fiske i vassdrag som mottar betydelige tilskudd av offentlige midler innebærer ikke at fisket skal være gratis. Det vil heller ikke på noen måte umuliggjøre en utvikling av et differensiert fisketilbud der også mer tilrettelagte tilbud inngår.» Resolusjonen ble enstemmig vedtatt.