DEN AMERIKANSKE REVOLUSJON (en revolusjon = en veldig stor og rask forandring) Før 1500: Indianere alene i Amerika. Mange ulike grupper, ulike språk, ulike.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kapittel 9. Den politiske revolusjonen
Advertisements

KRIGER OG REVOLUSJONER 1750 – 1814 Den amerikanske revolusjonen
DEN AMERIKANSKE REVOLUSJONEN
Antikken.
Bruk av Web 2.0 og interaktive digitale læringsressurser
Wien-kongressen og nye revolusjoner
Den amerikanske revolusjonen
Martin Luther Martin Luther ble født i Tyskland i 1483.
Den Amerikanske Revolusjon.
Konflikter som preget verden
Den Franske Revolusjonen
Opplysnings-filosofi, og den amerikanske revolusjonen
De forente stater: USA.
Kriger og revolusjoner
1. Verdenskrig Mål: Du skal vite hvorfor 1. verdenskrig brøt ut og hvordan krigen utviklet seg Du skal ha kjennskap til hvordan det var å leve.
VIRKELIGHETSOPPFATNING: Den annen verdenskrig dreide seg om at fascismen, en totalitær variant av kapitalismen, prøvde å knuse kommunismen og ta over resten.
Den amerikanske revolusjon
Den amerikanske revolusjon. På midten av 1700-tallet raste Sjuårskrigen mellom mange europeiske land. Det ble utkjempet kamper over store deler av verden.
Koloniseringen av Nord-Amerika. Amerika har vært bebodd i over år. De første menneskene som kom dit var nomader fra Asia. Menneskene tok seg til.
Emne 7: Demokrati og velferdssamfunn
Den franske revolusjonen
DEN RUSSISKE REVOLUSJON Hva betyr ordet «revolusjon?» STOR FORANDRING – SKJER FORT.
Den første verdenskrig
Viktige ord vi skal jobbe med. Disse må dere forstå og lære: En revolusjon Et monarki Eneveldig konge Et klasse-samfunn En stand – flere stender En adel,
Matrix s Et av 1800-tallets største og viktigste byggeprosjekter Knyttet sammen Middelhavet og Rødehavet Ble mulig å seile fra Europa til India.
Tinget. Mål Jeg vet hvordan lov og rett ble ordnet på tinget Jeg hvordan kristendommen kom til Norge.
Nytt tema er……... BEFOLKNING. FOLKETALL. Forstår du disse ordene? NORSK MORSMÅL / ENGELSK SETNING PÅ NORSK MED ORDET. en befolkning et folketall å øke.
Den amerikanske uavhengighetskampen
Vietnam krigen Fra 1965, flere og flere amerikanske soldater.
1. verdenskrig. Hvordan var krigen? Tyskland: Krig på to fronter (to steder): Hvor? I Frankrike og Russland. Tyskland prøver å ta Frankrike fort for å.
Diktatur I diktaturer er det viljen til én person eller en liten gruppe som bestemmer politikken. Et slikt fåmannsstyre kaller vi ofte for oligarki. Når.
KOLONIENE BLIR SELVSTENDIGE IMPERIALISME: Hva? Typer? Hvor? Når? Hvem var imperial.?
Første verdenskrig Etter dette kapittelet skal du kunne: Hvorfor brøt første verdenskrig ut? Hvordan utviklet krigen seg? Hvordan var det å.
Fordi Kongen oppfattet seg som Gud selv Kongen oppfattet seg som Gud selv Kongen og Dronningen (Ludvig 16. og Marie Antoinette) var dårlig likt. Kongen.
Den franske revolusjon. På 1780-tallet var det stor misnøye i den franske befolkningen. Landet hadde store økonomiske problemer. Sult og uår gjorde livet.
Første verdenskrig Etter dette kapittelet skal du kunne: Hvorfor brøt første verdenskrig ut? Hvordan utviklet krigen seg? Hvordan var det å.
Tsarene Den nest siste tsar: Aleksander Undertrykking Jødeforfølgelse Drept i et attentat 1894.
FN- Forente nasjoner Bilder og tekst hentet fra
Demokrati som styreform
Kap 6: Demokrati - Styreform og levesett
Dette er ord som kanskje ikke alle forstår. MORSMÅL
VIETNAM-KRIGEN Vietnam fransk koloni
Første verdenskrig
Den amerikanske revolusjon
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Statsmaktene i Norge Samfunnsfag Tirsdag
Den kalde krigen – hvem var fiender?
Krle 9.trinn Beatrice Bjørnbakken
Definisjon av begrepet ”makt”
Ideologier Syn på hvordan et samfunn skal styres og utvikles
1. verdenskrig: Revolusjon i Russland 1917: Russland blir kommunistisk
Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk».
Å leve med assistanse Denne bolken holdes av noen som selv lever med assistent i parforholdet. Ca 1time brukes på dette. Veldig fint med dialog mellom.
Den Amerikanske Revolusjonen
Statistikk 2 Sentral- og spredningsmål
Den Franske Revolusjonen
Den franske revolusjonen
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Det gamle Hellas Bilde: Akropolis.
KOMPETANSE FOR MANGFOLD
Det gamle Hellas Bilde: Akropolis.
Den franske revolusjon
Prøve i tema «Den Franske revolusjon»
Diskuter formålet med FN og anna internasjonalt samarbeid
Den andre verdenskrigen
Vi beklager, men opptaket mangler for første del av talen
VALG.
Den amerikanske revolusjon
Utskrift av presentasjonen:

DEN AMERIKANSKE REVOLUSJON (en revolusjon = en veldig stor og rask forandring) Før 1500: Indianere alene i Amerika. Mange ulike grupper, ulike språk, ulike måter å leve på

De hvite kommer til Amerika – 1500 Følger (konsekvenser/resultat): Veldig mange indianere dør av «hvite» sykdommer Mange indianere blir slaver, spes. i Sør-Amerika - og mange dør på grunn av hardt arbeid… * Indianerne mister mer og mer land

Indianerne mister land

Krig mellom Frankrike og England: Hvem skal ha kontroll over Nord-Amerika? Fikk forskjellige indianer-grupper med seg på hver sin side.

Hvorfor kriget England og Frankrike? Ressurser Handelsveier Land-områder = MAKT

HVEM VANT? England 1763.

Hva viser disse kartene?

KONFLIKT MELLOM NYBYGGERNE (DE HVITE) OG INDIANERE Indianerne mister mer og mer land Indianerne begynner å kjempe Mange indianere drept

I sør-områdene av Nord-Amerika: store plantasjer (Veldig store bondegårder) Tobakk, sukker, bomull.. Og hvem skulle jobbe på plantasjene?

Slaver fra Afrika 1860: Cirka 4 millioner slaver (hva er en slave?) Flere og flere spurte: Er det riktig å ha slaver?

ENGLAND BRUKTE MYE PENGER PÅ KRIGEN MOT FRANKRIKE I AMERIKA…. Hvordan skaffe penger? Folk i koloniene i Nord-Amerika skulle betale AVGIFTER, f.eks. på papir, sukker, te Men kolonistene (folk i Amerika) ble rasende og protesterte. «Hvorfor skal vi betale disse avgiftene når vi ikke får være med å bestemme noe?» Folk i Amerika begynte å føle seg som «IKKE-BRITISKE», men som AMERIKANSKE….. Slike bilder trykket aviser i Nord-Amerika i protest mot skattene og avgiftene.

BOSTON TEA PARTY 1773 England sier: OK, dere trenger ikke betale alle avgiftene, MEN dere skal betale avgift på te. Og VI bestemmer i Amerika, vi lager lovene! (VI = den engelsk kongen) Båter med te fra England til byen Boston. Amerikanerne kler seg ut som indianere og kaster teen på sjøen

1775: UAVHENGIGHETSKRIGEN (hva betyr «Uavhengighet»?) Amerikanerne i de 13 koloniene på østkysten av Nord-Amerika vil ha uavhengighet, de vil styre seg selv.

Representanter fra de 13 koloniene møttes i en kongress (hva betyr «kongress»?) 1776: Kongressen vedtar (bestemmer) UAVHENGIGHETS- ERKLÆRINGEN (hva betyr «erklæring»?) «ALLE MENNESKER ER FØDT LIKE OG HAR NOEN FELLES RETTIGHETER SOM DE HAR FÅTT AV GUD: retten til liv, til frihet og til å søke lykken er blant disse rettighetene. En regjering skal passe på at menneskene den styrer over har disse rettighetene. Regjeringen skal også ha samtykke fra de mennesker regjeringen styrer.» HVA BETYR DETTE? Kvinner? Svarte? Slaver?

UAVHENGIGHETSERKLÆRINGEN: Erklæringen sier videre at kong George av England har gjort mye galt mot koloniene i Amerika, Han har vært en dårlig konge som har bestemt alt selv (vært «eneveldig») og ikke hørt på folket i koloniene. DERFOR: «VI, representantene for Amerikas forente stater, erklærer at disse forente koloniene derfor skal være FRIE OG SELVSTENDIGE.»

KOLONIENE HAR PROBLEMER I KRIGEN MOT STORBRITANNIA, MEN… de får hjelp av

Og vinner krigen mot Storbritannia i Dette er altså begynnelsen på USA. Dette er også en viktig start på protester mot de eneveldige kongene i Europa, kongene som bestemte alt alene, som hadde all makt alene. Hvordan ville du likt at Kong Harald bestemte alt i Norge?