POST 1 Hva betyr det at en vare er økologisk? a.At den er liten og litt skrukkete b.At den er framstilt i samspill med naturen, uten kunstgjødsel og sprøytegifter.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
RESSURSER, NÆRINGER OG BOSETTINGER
Advertisements

Eller hvor gode er de til å beskrive smaken
Bli en bedre fisker ! Av Ulf Skauli
Mat og drikke: De er ikke villige til å betale mer for økologisk produsert mat De er ikke interessert i vegetarmat Det er en stor andel av FrP-velgerne.
MODUL 3 PRODUKTKUNNSKAP
Mekaniske bekjempelsesmidler
DYR.
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
VIKTIGE BEGREPER Økologi er læren om samspillet mellom planter og dyr, og mellom disse og det miljøet de lever i. Individer: Enkeltmennesker eller enkeltdyr.
Seilturen En sommerfortelling…...
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Hva hvis? Oljen plutselig ble borte. Scenario I 150 år har vi utvunnet den fra bakken. Et drøyt, allsidig drivstoff som har gjort vår moderne verden mulig.
VOKSNE INGEN ADGANG Serien AV barn FOR barn. Format •30 min, 1 gang pr uke •NRK SUPER.
Vegetarmat Case for ungdomsskolen av Hanne S. Finstad i samarbeid med lærer Trude Nordli ved Jordal Ungdomsskole.
Økologisk landbruk - miljøeffekter
Bondens gull •Et historisk CO2 nivå på 240ppm er økt til 390ppm. •Det brukes 84,7 millioner fat olje om dagen i verden, og 1 million fat bioetanol/diesel.
Samspill Jord - Kultur - Dyrking
M ÅNEDSEVALUERING MAI Sommeren er kommet! Håper den varer lenge! Vi nyter dagene ute med vannlek, leting etter insekter og lek og moro. I mai har vi vært.
Fremtidens matproduksjon
Hageselskapets signalsak i 2012
Påbudt merking av matvarer (1)
Ngitili Sukumaenes løsning for å gjenoppbygge skog og gresslandskap.
Prosjekt institusjonshygiene
Kapittel 4: Jordbruk BOKMÅL Elevene skal kunne
Avdeling for skadedyrkontroll
Maur, skadedyr i trevirke og skadedyr i tekstiler
Gnagere, flaggermus, fugler, slanger og kakerlakker
for å redusere frøugras
Jordkultur 1. God jordkultur Ved en god jordkultur er forholdene mellom jordpartikler og porevolum optimalt. o Porevolumet brukes til lagring av luft.
KJENNER DU IGJEN NOE AV DET DU SÅ PÅ GÅRDEN HOS INGA BERIT?
Fremtidens matproduksjon
10 ideer for hvordan du kan være med å forandre verden sammen med ADRA (ADRA = Adventist Development and Relief Agency)
Regnskogen Vær De frodige skogene i sør-vest er avhengige av høye temperaturer hele året og mye nedbør. Regnskoger i tempererte soner trives mellom Stillehavet.
 Kunnskapsmål: stille spørsmål, samtale og filosofere rundt naturopplevelser og menneskets plass i naturen  Vi ønsker å gjøre elevene bevisste på hva.
Thomas Holz Foregangsfylke økologiske grønnsaker produksjon Vestfold
En apekatt.
Bærekraftig forbruk, etisk handel, FN`s tusenårsmål og tilsetningsstoffer En jord der alle bor.
B.
2. ninajohansenforskienvoksenopplæring 3D figurer av kvinne og mann finner du på denne siden:
Hva er et kart? ”Et kart er en tegning av et stort eller lite område av jordoverflaten sett rett ovenfra!”
Det er lydighet som er ansvarlig bak tett binding mellom eieren og hans hund. Uten lydighet, ville det ikke være lett å administrere ting. Lydighet trening.
Friluftskortet. -Barna skal bli glad i å være ute -Barna skal kjenne mestring ved å ha erfaring og kunnskap om naturen -Barna skal bli i stand til å ta.
HINDUISMEN en religion religiøs hinduisme en hindu.
  Lite jordbruksland, 3 % av arealet kan nyttast  Ca. 50% sjølvforsynte, resten import  Kort vekstsesong (døgntemp over 5 grader)  Blandingsjordbruk.
VANN. VANNETS KRETSLØP Vannets kretsløp et det viktigste av naturens kretsløp. Det rinner ut i havet.: Vann fordamper. Det blir kondensert. Vannet faller.
Den industrielle revolusjon Læreplanen sier du skal kunne: gjere greie for teknologiske og samfunnsmessige endringar som følgje av den industrielle revolusjonen.
Syrer og baser - Stoffer med motsatt virkning. Syrer  Finnes i bær og frukt, men disse er svake syrer  Andre syrer er giftige og etser  Smaker surt,
FORELDREMØTE Fugleredet Sept. ‘13 i. Fugleprosjekt vår/sommer.
Naturressursar frå jorda.  Jordbruk før og no  Nomadar - dei første menneska drog frå stad til stad for å jakte og sanke mat.  Få spor i naturen og.
Nedbrytere Dyr, sopp og bakterier som lever av døde planter og døde dyr.
Påske Selve ordet Påske kommer fra 2. Mosebok i Bibelen og betyr ”gå forbi”. Jødene feirer påsken til minne om flukten fra Egypt, mens de kristne feirer.
SYRER OG BASER - STOFFER MED MOTSATT VIRKNING. SYRER FINNES I BÆR OG FRUKT, MEN DISSE ER SVAKE SYRER ANDRE SYRER ER GIFTIGE OG ETSER SMAKER SURT, ETSER.
EGG.
Mai på Pytten Da har vi alt kommet til mai- måned, og vi legger bak oss en tid med mye aktiviteter i barnehagen. Vi har feiret påske i barnehagen, med.
TOV i granskog har foregått siden 1988 (det het ikke TOV da)
Dette er Storvik i vest- Agder.
TOV i granskog har foregått siden 1988 (det het ikke TOV da)
Dyreskolen Hei! Og velkommen til Dyreskolen :) Det fins mange forskjellige dyr. Noen dyr lever under vann, noen på land og noen dyr flyr i lufta. Noen.
KARBOHYDRATER.
En gang skal det bli min tur
FETTSKOLEN.
Gruppeoppgaver.
TEKNOLOGI, RESSURSER OG UTVIKLING UNDERVEIS GEOGRAFI KAP. 3.
TOV i granskog har foregått siden 1988 (det het ikke TOV da)
LYKKE TIL MAT I BARNEHAGEN.
EGG.
BARNEHAGEDAGEN 12. MARS «Jeg lurer på……..»
Livets historie.
Utskrift av presentasjonen:

POST 1 Hva betyr det at en vare er økologisk? a.At den er liten og litt skrukkete b.At den er framstilt i samspill med naturen, uten kunstgjødsel og sprøytegifter c.At den er økonomisk og logisk Vil du vite mer?

POST 2 Høns som skal legge egg bor ofte veldig tett. Noen sitter i bur hele livet. Hvor mange verpehøner kan en økologisk bonde ha i et bur på én kvadratmeter? a.14, som andre bønder b.34 i store miljøbur c.Ingen – økologiske høns holdes ikke i bur, og kan være både inne og ute. Vil du lære mer?

POST 3 Økologiske bønder driver ofte med vekstskifte. Hva betyr det? a.At de skifter til ny kjeledress av økologisk bomull når de har vokst ut av den gamle. b.At busker og blomster blir kastet når de er ferdig med å vokse. c.At de veksler mellom ulike planter på jorda si for å unngå ugras, sykdommer og skadedyr. Vil du lære mer?

POST 4 Kløver er en smart liten plante. Hvorfor er den så viktig i økologisk jordbruk? a.Fordi den bringer lykke, og det kan økologiske bønder trenge. b.Fordi den har rotknoller som kan ta opp nitrogen direkte fra lufta, og gi dette til jorda og andre planter som trenger det. c.Fordi blomstene pynter opp. Vil du lære mer?

POST 5 En bonde som dyrker grønnsaker, får ofte mye ugras i åkeren. Hva kan en økologisk bonde gjøre med det? a.Luke vekk ugraset for hånd eller med maskin b.Sprøyte med gift for å få vekk ugraset c.Sette plantene i jorda ved fullmåne – da kommer det ikke ugras Vil du lære mer?

POST 6 Meitemarken er fin å ha i jorda når vi dyrker mat. Hvorfor? a.Når dyrene beiter ute spiser de også litt meitemark for å få i seg proteiner b.Den lager ganger i jorda slik at regnvann går ned i jorda og ikke lager dammer, også spiser den organisk materiale og bæsjer det ut som god jord c.Den dreper andre insekter som kan ødelegge avlingen Vil du lære mer?

POST 7 Godteri, syltetøy, ferdigmat og mange andre matvarer har ofte fine farger og sterk smak. For å lage dette er det lov å bruke over 350 ulike tilsetningsstoffer. Hvor mange er det lov å bruke i økologisk mat? a.36, men de skal ikke være kjemisk framstilt b.512 så lenge de ikke er giftige c.Bare kunstige fargestoffer, men ikke kunstige smaksstoffer Vil du lære mer?

POST 8 Økologiske melkebønder får 75 øre mer enn andre bønder for hver liter melk de leverer til meieriet. Hvorfor? a.Fordi meierisjefen synes økologisk melk smaker best. b.Fordi bonden har mer arbeid med fôret og med dyra. c.Fordi kyrne må bli melket for hånd. Vil du lære mer?

POST 9 Hvorfor er det en fordel å dyrke bomull uten sprøytegifter? a.Fordi giften heller bør brukes på jordbæråkrene b.Fordi mer enn 3 millioner mennesker hvert år blir forgiftet når de jobber på c.Fordi det er lettere å farge giftfri bomull Vil du lære mer?

POST 10 Hvordan kan man være sikker på at en matvare er økologisk? a.Bokstavene på pakken er grønne b.Økologiske varer ligger i et eget hjørne bakerst i butikken c.Økologiske varer er merket med den grønne Ø’en fra Debio eller et tilsvarende merke. Vil du lære mer?