Fattige og rike land Av Elisabeth Slaaen Blikstad.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Barn har rett til trygg oppvekst
Advertisements

Hvorfor er verden urettferdig?
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Klima Klimaendringene er farlige, urettferdige og allerede i gang
Barna er de største taperne ……
1.
KINA Kjappe fakta.
Aboriginere Et urfolk i Australia.
UNICEF.
U - L A N D.
Befolkningsutviklingen i verden.
Mangfold og det flerkulturelle samfunn
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Bærekraftig utvikling
Kapittel 4 oppgave j Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
Kapittel 4 Velferdsstaten.
13 En verden uten grenser.
14 Samarbeid over grenser
Å være eller å drite i været -om å skape et rettferdig klima.
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Ung i verden Verden er stor, men mindre enn noensinne. Hvordan påvirker det deg? Ung i Verden Verden er stor, men mindre enn noensinne. Hvordan påvirker.
Norsk Folkehjelp Den globale virkeligheten. Norsk Folkehjelp Sentrale temaer Risikofaktorer og trusler Tusenårsmålene De største utfordringene: –Hva vil.
FOKUS !.
FN og kjønnslikestilling
VANN FORANDRER ALT SLIDE 1: Introduser deg selv og avtal om du vil ha spørsmål underveis eller på slutten av presentasjonen. Med TV-aksjonen NRK 2014 skal.
FN-SAMBANDET Eva Gran, Internasjonal uke i Bodø 2008.
HIV/AIDS Merk: Flere svar kan være riktige - En quiz om hiv og aids
1 Kirkens Nødhjelps Fasteaksjon Det er ikke rettferdig at over 1 milliard mennesker fortsatt lever i ekstrem fattigdom. Sammen kan vi bekjempe.
Asia.
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Quiz om vann, klima og faste
© Den norske jordmorforening Tollbugata Oslo Tlf: Fax: E-post: Velkommen til kurs for kommunejordmorkontakter.
Bærekraftig forbruk, etisk handel, FN`s tusenårsmål og tilsetningsstoffer En jord der alle bor.
Retten til utdanning Med vekt på eksempler fra Afrika sør for Sahara.
Mødredødelighet.  Hvert eneste minutt dør en kvinne i forbindelse med svangerskap og fødsel  Over en halv million kvinner. Hvert eneste år.  99 prosent.
1. Verdenskrig Mål: Du skal vite hvorfor 1. verdenskrig brøt ut og hvordan krigen utviklet seg Du skal ha kjennskap til hvordan det var å leve.
Kjennetegn ved fattige land Økonomien er i stor grad basert på jordbruk og naturalhusholdning. Inntektene er knyttet til eksport, ofte av bare et par råvarer.
Kapittel 15. Konflikter og terrorisme Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a definere.
Kapittel 14. Fattigdom og utvikling Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a definere.
En befolkning er mengden mennesker, innen et avgrenset område. F.eks: De som bor i Norge, er Norges befolkning. De som bor i Afrika, er Afrikas befolkning.
Inntektsforskjeller I 2004 tjente de 5000 rikeste personene i Norge gjennomsnittlig nesten 40 ganger så mye som gjennomsnittet for hele befolkningen.
- Jeg vil understreke hvor viktig det er at vi nå ikke gjentar feil fra mellomkrigstiden og bygger opp handelshindre. Sammen med store penge- og finanspolitiske.
Den store verdenskrisen
Matrix s Et av 1800-tallets største og viktigste byggeprosjekter Knyttet sammen Middelhavet og Rødehavet Ble mulig å seile fra Europa til India.
HANDELSSPILLET med klimaforhandlinger. FNS HOVEDOPPGAVE: FORHINDRE KRIG OG KONFLIKT.
Nytt tema er……... BEFOLKNING. FOLKETALL. Forstår du disse ordene? NORSK MORSMÅL / ENGELSK SETNING PÅ NORSK MED ORDET. en befolkning et folketall å øke.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
Natur og samfunn på kollisjonskurs. Frisk natur?
Gode tider i USA, verre i Europa
KOLONIENE BLIR SELVSTENDIGE IMPERIALISME: Hva? Typer? Hvor? Når? Hvem var imperial.?
FN. FN er en forkortelse for De forente nasjoner. Navnet betyr at mange land står sammen. FN har 192 medlemsland. Det vil si at nesten alle verdens land.
Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Utdanning.
Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Udanning BNP, Verdenshandel,
Fattige og rike land Kapittel 6. Rike land  Vest-Europa, USA, Canada, Australia og Japan  Også mennesker som lever under fattigdomsgrensen i disse landene.
FN- Forente nasjoner Bilder og tekst hentet fra
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
Katolsk og ortodoks kristendom
Undervisningsoppgaver høst 2016
THAILAND.
INNSAMLING TIL REDD BARNAS ARBEID
Befolkning.
Økte forskjeller Inntektsforskjellene er mye større nå enn for 200 år siden. De siste 20 årene har inntektsforskjellene mellom landene blitt mindre, mens.
Internasjonalt samarbeid
Underveis Geografi 10 Del 2
THAILAND.
Kapittel 4 oppgave b Sett inn riktig form av substantivene og
Kapittel 26 Å søke lån i banken
Kapittel 7: Vann i verden
Undervisningsoppgaver høst 2016
Utskrift av presentasjonen:

Fattige og rike land Av Elisabeth Slaaen Blikstad

Stor ulikhet i levekår Vi er mennesker Vi bor på samme klode Men hvorfor er det så store forskjeller i levekår? Hvorfor er noen rike og noen fattige? Hvorfor har noen alt og noen ingenting? Det må være en forklaring Det må være en veg ut av urettferdigheten

Vi vet at de fattigste landene er i Afrika, sør for ekvator. Vi vet at de rikeste landene ligger i nord. Bl.a. i Europa og Nord- Amerika Vi vet også at mange europeiske land var koloniherrer i Afrika. De tok råvarer fra afrikanske land og solgte produktene dyrt tilbake. De europeiske landene ble rike. De afrikanske ble fattige.

OECD Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling består av rike land. Vest-Europa, Nord-Amerika, Kanada, Japan og Australia samarbeider gjennom OECD. Ingen fattige land er med i dette samarbeidet. Kan det være slik at de tenker mest på seg selv?

Ekstrem fattigdom I mange fattige land lever en stor del av befolkningen i ekstrem fattigdom, det vil si at de har i gjennomsnitt mindre enn en dollar om dagen. I mange afrikanske land lever mer enn halvparten av befolkningen i ekstrem fattigdom. Også i India er det mye fattigdom.

Råvarer og korrupsjon Fattige land produserer jordbruksvarer som de selger. Mange fattige land har ressurser som f.eks. metaller, olje og edelsteiner, men den fattige befolkningen har ingen glede av det. Det er mye korrupsjon. De rike tar pengene. De som har penger, kan kjøpe seg fri fra lover og regler.

Sykdommer, krig og vannmangel Aids /HIV er en sykdom som spesielt har rammet Afrika sør for Sahara. Svært mange dør, mange blir foreldreløse og fattige. I disse landene er det ekstra vanskelig å utvikle økonomien. Tørke, hungersnød, kriger og mangel på rent vann skaper fattigdom, sykdom og død.

Bistand Norge prøver å hjelpe til bl.a. ved å gi bistand. Det vil si at vi gir penger til fattige land for å hjelpe dem til å utvikle seg. Norge gir 1% av BNP hvert år i bistand.

Tusenårsmål I år 2000 vedtok FN å kjempe mot verdens fattigdom. De skrev 8 mål. Her er 4 av dem: 1. Utrydde ekstrem fattigdom og sult 2. Sikre grunnskoleutdanning for alle barn 3. Fremme likestilling og styrke kvinners stilling 4. Redusere barnedødeligheten.

Kilder: Læreboka Kosmos 10