Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Advertisements

Råd for et sunt kosthold (1)
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Bra mat for bedre helse- Kurstreff 2
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
Hverdagsrehabilitering
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
«3 muffins i døgnet» - Hva inneholder maten?
Kosthold for idrettsutøvere
Kosthold.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Generelle ernæringsanbfalinger
Marianne Dahlum Helsesøster
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
PP-presentasjon 16 Lev sunt. Nivå 2.
Påbudt merking av matvarer (1)
Restitusjon og kosthold
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Vitaminene Fett- og vannløselige
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Kostsirkelen.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Presentasjon av nye retningslinjer for mat og måltider i barnehagen
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Samtaleverktøyet «Gode vaner for god helse» er utviklet av Kreftforeningen i samarbeid med helsesøstre og fysioterapeut. Målgruppen for samtaleverktøyet.
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Grunnleggende ernæring
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Tallerkenmodell og karbohydrater
Tallerkenmodell og Karbohydrater Uke 8. Tallerkenmodell.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Nøkkelhullet – enkelt å velge sunnere Navn, sted, dato.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Tryggleik og ernæring for trivsel og god eldrehelse
Trygg mat og næringsstoffer
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Oppgaver Næringsstoffer
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Nøkkelhullet Enkelt å velge sunnere
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Kroppens byggesteiner.
Hva gir oss energi i maten
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Vitaminer og mineraler
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien

Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak, aktivitetsnivået går ned og appetitten synker. Uansett hvilke faktorer som påvirker, er det grunnleggende behovet likt  næringsrik mat og drikke. Tilpass ved behov.

Kostens bestanddeler og kostholdsråd

Proteiner - kroppens byggesteiner - reparerer Kilder: Kjøtt, fisk, egg, melk og melkeprodukter, belgvekster (bønner, linser, erter)

Fett - energirikt - smør, oljer, meieriprodukter

Karbohydrater - stivelse - kostfiber - sukker Kilder: Grove mel- og kornvarer, poteter, grønnsaker, frukt og bær

Overordnet bilde, framfor detaljer Gjør det enklest mulig! Stol på din fagkunnskap

Påvirkningskraft! Produsenter av søtsaker og sjokolade bruker 375 mill på reklame Produsenter av kosttilskudd og lignende bruker 339 mill på reklame Reklameutgifter til kjøtt og fisk er på henholdsvis 43 og 45 mill

Enkle grep i hverdagen! Tallerkenmodellen Variasjon Tilskudd først ved påvist mangel

Tallerkenmodellen

Lag deg noen huskeregler - Grovt brød - Rent kjøtt/fisk - Frukt og grønt - Jevnlige måltider - Drikke

For eldre Fiberrik mat (+ væske) Vitamin D Kalsium

Observasjoner, vurderinger og tiltak

Vurderinger - KMI - Vekt - Kostregistrering

Tilrettelegging av måltidet Mat og måltider som aktivitet

Mat og måltider - aktivitet - et fellesskap - nok tid - ro og hygge - fristende mat

Et måltid kan være så mye mer enn bare mat - møteplass - sosial arena - trivsel og trygghet - avbrekk fra resten av hverdagen - bli sett og hørt - inkludering og fellesskap

Kulturelle og religiøse hensyn Respekt for andre religioner og kulturer Spør hvilke behov man har