Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien
Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak, aktivitetsnivået går ned og appetitten synker. Uansett hvilke faktorer som påvirker, er det grunnleggende behovet likt næringsrik mat og drikke. Tilpass ved behov.
Kostens bestanddeler og kostholdsråd
Proteiner - kroppens byggesteiner - reparerer Kilder: Kjøtt, fisk, egg, melk og melkeprodukter, belgvekster (bønner, linser, erter)
Fett - energirikt - smør, oljer, meieriprodukter
Karbohydrater - stivelse - kostfiber - sukker Kilder: Grove mel- og kornvarer, poteter, grønnsaker, frukt og bær
Overordnet bilde, framfor detaljer Gjør det enklest mulig! Stol på din fagkunnskap
Påvirkningskraft! Produsenter av søtsaker og sjokolade bruker 375 mill på reklame Produsenter av kosttilskudd og lignende bruker 339 mill på reklame Reklameutgifter til kjøtt og fisk er på henholdsvis 43 og 45 mill
Enkle grep i hverdagen! Tallerkenmodellen Variasjon Tilskudd først ved påvist mangel
Tallerkenmodellen
Lag deg noen huskeregler - Grovt brød - Rent kjøtt/fisk - Frukt og grønt - Jevnlige måltider - Drikke
For eldre Fiberrik mat (+ væske) Vitamin D Kalsium
Observasjoner, vurderinger og tiltak
Vurderinger - KMI - Vekt - Kostregistrering
Tilrettelegging av måltidet Mat og måltider som aktivitet
Mat og måltider - aktivitet - et fellesskap - nok tid - ro og hygge - fristende mat
Et måltid kan være så mye mer enn bare mat - møteplass - sosial arena - trivsel og trygghet - avbrekk fra resten av hverdagen - bli sett og hørt - inkludering og fellesskap
Kulturelle og religiøse hensyn Respekt for andre religioner og kulturer Spør hvilke behov man har