Unngå fallgruver ved arv! Bærum Senior Høyre Sandvika 15. Mars 2016. Carsten O. Five Konsulent for Pensjonistforbundet.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Statens pensjonskasse gir deg trygghet i alle livets faser
Advertisements

Oljefondet – Store lån til land, lån til store rettighetsbrudd
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
SAMEIE v/ Steingrim Roen Hallingdal Økonomiservice AS.
Slik får du mer ut av pengene som pensjonist
Ny vergemålslov og forskrift Fagdag for fylkesmannen 5
Harry Tunheim Legal Counsel Private Banking
Advokatforsikring som ny fordel for medlemmer av Industri Energi Først ute igjen!
Hva kan KLP Banken tilby dere?
Sørhagen var opprinnelig brukt av besteforeldre, foreldre og fettere og kusiner, i alt 16 personer.
Orientering FSF Ringerike/Hole
Gode råd om arv og arveavgift
Skatt og generasjonsskifte i virksomhet
Dine penger= din fremtid
© Olav Torvund - INSTITUTT FOR RETTSINFORMAIKK UNIVERSITETET I OSLO Pengekrav som formuesgode.
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Skatt og generasjonsskifte i virksomhet
Vergemålsreformen Fylkesmannen overtar som lokal vergemålsmyndighet fra 1.juli 2013 v/ seksjonssjef Janne Woie Informasjon til hjelpeverger og verger i.
Ny vergemålslov.
Strømmestiftelsen er utviklingsorganisasjonen som hjelper folk i gang. Som gir fattige mennesker starthjelp til å klare seg på.
Advokathuset Helgeland DA Statsbudsjettet Skatte og avgiftsnytt – og hva kommer nå!!!!
Familie relasjoner Far Sønn Sønn Bestefar Søstre Brødre Ektepar Far
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger Dag Wiese Schartum.
Individhensyn ivaretatt under ekteskapet:
Skifteoppgjørets to deler
Vergesamling 3. april 2014, Haugesund
Ved advokat/førsteamanuensis II Harald Hauge
ARV OG GENERASJONSSKIFTE
Vergemålslovgivningen  I dag:  Lov om vergemål for umyndige ( omfatter også hjelpevergemål for voksne )  Lov om umyndiggjøring.
Nyere avgjørelser fra HR
Oversikt - en ektefelles formue
VERGEMÅL OG REPRESENTANTORDNING HOVEDTREKK I NYTT REGELVERK
Beregning av pliktdel Verdsettelsesprinsipp: Sl. § 125 (omsetningsverdi) Verdsettelsestidspunkt: (1)Bare arvinger i skiftelovens forstand: Utlodningstidspunkt.
Familierettslige avtaler
Skattlegging av aksjeselskaper og aksjonærer
LUT2, høst 2008 Høgskolen i Vestfold
Fattigdommen ingen ser
Advokat Magnus Grøsfjeld Håndtering av fast eiendom ved etablering og opphør av samliv Advokatfirma Torstrup Grøsfjeld AS.
Hjelpevergens funksjon Knut Engedal. Opprettelse av hjelpeverge - Vergemålsloven av 22 april 1927 paragraf 90 A-F n Opprettelsen kan skje dersom personen.
Ingvild Biørn-Hansen, tlf , e-post: ØKONOMISKE YTELSER TIL ENSLIGE MINDREÅRIGE ASYLSØKERE OG.
Kapittel11. Etablering av bedrift Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne.
Samfunnskunnskap Emne 3: Barn og familie. Familie «Hele familien» – mor, far, barn, svigerbarn, barnebarn.
Samliv og familie i Norge Det er mange typer familier i Norge Introduksjonsprogrammet
ØKONOMIDELEN 1P KOMPETANSEMÅL: Gjøre rede for og regne med prisindeks, kroneverdi, reallønn og nominell lønn og beregne inntekt, skatt og avgifter. Vurdere.
En pasient / tjenestemottaker Den ”påstått hjelpetrengende” → Pasientrettighetsloven § 1-3, a (om hvem som anses som pasient i helselovgivningens forstand)
Seniornett Norge. Digital Arv.
3.1 Innledning Familieretten omhandler reglene om ulike samlivsformer og forholdet til barna. Det finnes tre hovedtyper samlivsformer: Ekteskap Registrert.
Dag 2 Aksjeskatterett Jus5980 – skatterett – høst 2015 Ved advokat/førsteamanuensis II Harald Hauge.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Når en person dør trenger vi regler som bestemmer hvordan avdødes eiendeler skal fordeles, og hvordan forpliktelsene skal dekkes Sentrale loven innen.
Kapittel 35 Hans forteller om jobben som sosionom Hans ønsker å hjelpe andre mennesker.
Kapittel 1 – Hva er samfunnsøkonomi?. I kapittel 1 skal du blant annet lære: Hva samfunnsøkonomi er Om forskjellen mellom mikroøkonomi og makroøkonomi.
3 situasjoner hvor du burde vurdere et billån – CompareKing.no.
Boliglån 101 Et boliglån gir deg muligheten til å kjøpe eneboligen du alltid har drømt om. Før du kommer så langt så er en en del ting du må sette deg.
Velkommen!.
Fra Kluge: Advokat Grethe Gullhaug Dragefjellet 9. mai 2011
Gaver mellom ektefeller
Velkomstklassen, Kopervik skole
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Sparebankforeningens årsmøte 2006 Pressekonferanse Oslo Adm
Vergemål og alternativ til vergemål
Slik får du mer ut av pengene som pensjonist
Kapittel 9 Å spise sunt og riktig.
Arveavgiften er fjernet – men se opp for nye arvefeller
Kap 5: Opsjoner Terminkontrakt er kontrakt som må holdes, mister mulighet på å tjene penger dersom valutakurs endres i ens favør En opsjon er et instrument.
Universitetslektor Lars Baklund
Kapittel 26 Å søke lån i banken
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Arveavgiften er fjernet – men se opp for nye arvefeller
Utskrift av presentasjonen:

Unngå fallgruver ved arv! Bærum Senior Høyre Sandvika 15. Mars Carsten O. Five Konsulent for Pensjonistforbundet

Arv  Ny vergemålslov fra  Arveavgiften fjernet i  Samlivsform og testament.  Nye arvefeller.

Ny vergemålslov fra :  En ny og mer moderne vergemålslov.  De kommunale overformynderiene nedlegges – fylkesmennene overtar deres arbeid.  En lov med en holdningsreform. Folk skal beholde sin menneskerett så lenge som mulig. Umyndiggjøring skal skje i mindre grad enn før.  Hjelpeverge forsvinner. I stedet kommer verge.

Fremtidsfullmakt  Et nytt og interessant juridisk dokument du kan lage for din fremtid. (Ikke testament, men for resten av livet).  Hva skal skje hvis du ikke er i stand til å ivareta deg selv og dine interesser?  Ønsker du et verge? I såfall hvem?  Hva skal skje med bolig, hytte, innbo og andre viktige verdier?  Ønsker du å gi noe forskudd på arv?  Hvor ønsker du primært å bo osv.

Eksempel på fremtidsfullmakt Jeg Kari Nordmann (persnr.) har med dette laget følgende fremtidsfullmakt: 1.Min datter Trine Nordmann (persnr.) skal være fullmektig for meg, dersom jeg ikke lenger kan ivareta mine egne interesser. Hun skal fatte beslutninger for meg og ivareta min personlige økonomi. 2.Dersom det er behov for det ønsker jeg å bo på Nordseter sykehjem.

3. Min bolig bør selges hvis jeg flytter på sykehjem. Pengene skal stå i banken. 4. Bilen min skal Trine Nordmann få, hvis jeg kommer på sykehjem. 5. Smykker og personlige eiendeler skal jeg ha med til sykehjemmet. 6. Innbo fra boligen skal settes på et lager til det endelige arveoppgjøret. Bærum 8. mars Kari Nordmann Vitner: Harald Vangen og Hjørdis Hansen (pers nr.)

Dementes situasjon  Pensjonistforbundet opptatt av verdighet for de demente.  Demente som ikke er gift eller har barn og kommer på sykehjem:  Boligen kan selges, men deres eiendeler bør settes på lager.  Eller så bør det foretas et forlodds arveoppgjør.

Gi bort mens du lever :  Hele eller deler av formuen kan gis bort til arvingene mens du lever (så sant du ikke sitter i uskiftet bo).

Arveavgiften er fjernet i 2014:  Du kan gi ubegrenset med penger, eiendom og formuesgjenstander til dine arvinger uten at det medfører arveavgift.  Men det er noen feller.  (Arveavgiften kan bli innført igjen).

Pensjonistforbundet:  Vedtok på landsmøtet i 2012 at arveavgiften bør fjernes.  Arvemidlene er gjerne beskattet tre ganger før.  For staten var arveavgiften en veldig liten skatt.

Arveavgiften fjernet i 2014: Arveavgift fra 2014: 0 kroner. Gamle satser for livsarvinger: Andre: 0 – kroner: 0 %0 % – kroner: 6 %8 % Over kroner: 10 % 15 %

Eksempel: Mor og far hadde 2 mill. kroner og to barn:  Hvert av barna arver kroner av mor og kroner av far, til sammen en million kroner hver.  Arveavgift i 2013: kroner til sammen kroner til sammen. Avgift i 2014: 0 kroner.

Eksempel: Mor og far hadde 5 mill. kroner og to barn:  Hvert av barna arver kroner av mor og kroner av far, til sammen kroner hver.  Arveavgift i 2013: kroner til sammen. Avgift i 2014: 0 kroner.

Skattemessig kontinuitet:  Selv om arveavgiften er fjernet kan det likevel bli skatt ved salg av formuesgjenstander (bolig, hytte, aksjer osv) for arvingene på grunn av skattemesig kontinuitet.  Skattemessig kontinuitet betyr at arvemottager overtar sin forgjengers skattemessige verdier og posisjoner.

Unntak fra skattemessig kontinuitet:  Det er vedtatt et unntak fra skattemessig kontinuitet for bolig, fritidsbolig og gårdsbruk/skogbruk som arvealater eller giver kunne ha solgt skattefritt!  Da settes mottagers inngangsverdi til markedsverdi av bolig eller hytte på overdragelsestidspunktet.  Eksempel: En arver en bolig som kunne selges skattefritt til en verdi av 3 mill. kroner.  Inngangsverdien for mottagere er da: 3 mill. kroner.

Arv av bolig:  Hvis arvelater oppfyller vilkårene for skattefri realisasjon av bolig og fritidsbolig, settes inngangsverdien for bolig og fritidsbolig til markedsverdi for mottaker. (Ingen gevinstskatt for mottager).  Ingen gevinstskatt for bolig: Eier må ha eid boligen i mer enn ett år og brukt den som egen bolig i minst ett av de to siste årene før realisasjonen.  Brukshindring kan gi skattefrihet!  Ingen gevinstskatt på fritidseiendom: Eier har eid fritidsboligen i fem år og brukt den som egen fritidsbolig i minst fem av de siste åtte årene før realisasjon.

Eksempel – ingen skatt  Barn arver en bolig.  Mor har bodd i boligen i 12 måneder av de siste 24 månedene.  Barnet selger boligen umiddelbart etter arveoppgjøret.  Ingen skatt.

Eksempel – skatten forsvinner  Barn arver en bolig.  Mor har IKKE bodd i boligen i 12 måneder av de siste 24 månedene.  Barnet flytter inn i boligen og bor der i over 12 måneder og selger så boligen.  Ingen skatt på gevinsten.

Eksempel – det blir skatt  Barn arver en bolig.  Mor har IKKE bodd i boligen i 12 måneder av de siste 24 månedene.  Barnet flytter IKKE inn i boligen og selger boligen umiddelbart.  Mor og far kjøpte boligen for kroner og den ble solgt for 3 mill. kroner.  Gevinst 2,5 mill. Skatt: kroner.

Feller:  Arver du en utleiebolig eller tomt som ikke kan selges skattefritt på overdragelsestidspunktet, overtar du arvelaters inngangsverdi.  Du må betale 25 % skatt (fra 2016) av verdiøkningen fra når hun eller han kjøpte boligen eller tomten, til når du selger den.  Eksempel: Mor og far kjøpte en uleiebolig for 1 mill. kroner. Et barn arver utleieboligen og selger den umiddelbart for 2,5 mill kroner.  Gevinst: 1,5 mill. Kroner. Skatt: kroner.

Felle - lån:  Mange foreldre har gitt barn og barnebarn forskudd på arv i form av lån med lav rente. Vent med å slette disse lånene noen år.  Myndighetene kan foreta en gjennomskjæring og si at dette ikke er lån, men er ment som forskudd på arv og at det dermed skal betales arveavgift.

Samlivsform:  Enslig.  Samboere bør lage samboerkontrakt.  Skrive testament  (og kjøpe en livsforsikring).  Gifte har normalt felleseie. Formue og gjeld deles i to ved brudd.  Gifte kan også ha ektepakt med helt eller delvis særeie.

Testament :  Strenge formkrav til testatment for at det skal være gyldig.  Bruk alltid juridisk ekspertise når du setter opp testament.  To vitner som er myndige må underskrive testamentet. De må ikke være arvinger eller være nevnt i testamentet.  Testator bør underskrive testamentet mens vitnene er til stede.

Eksempel på testament: Jeg Peder Ås, (persnr.) som er ugift og uten livsavinger, bestemmer med dette om det jeg etterlater meg: 1. Min nabo Svein Larsen (persnr.), Helsetveien 4, på Bærums Verk skal motta kroner. 2. Røde Kors skal ha en gave fra meg på kroner. 3. Min niese Sara Fredriksen (persnr.) og nevø Reidar Fredriksen (persnr.) skal arve resten. Bærum Peder Ås (underskrift) Vitner: Bjørn TangenMarie Kaspersen (Persnr.) (Persnr.)

Selvom du har skrevet testament:  Ektefellen har normalt krav på 1/4 av formuen.  Livsarvinger (barn) har krav på 2/3 av formuen.  Er du ikke gift og har ikke livsarvinger (barn) står du fritt til å testamentere til hvem du vil.  Hvis testamentet er ugyldig, skal man likevel forsøke å følge det.

Arverett for samboere (Arveloven ).  Samboere arver hverandre med 4 G (grunnbeløpet i folketrygden), forutsatt at de har barn sammen eller venter barn sammen.  Samboere har rett til å sitte i uskiftet bo, forutsatt at de har barn sammen eller venter barn sammen.

Den ene av ektefellene dør?  Har ektefeller felleseie, velger normalt lengstlevende å sitte i uskiftet bo, så lenge det ikke finnes særkullbarn.  Blir det likevel skifte, er det viktig om det finnes testament.

Sitter du i uskiftet bo:  Du kan bruke pengene som du vil!  Men du kan ikke gi bort store verdier som står i et misforhold til boet.  Du kan låne opp på boligen uten å spørre arvingene.

Ved skifte i felleseie:  Fellesboet deles i to. Ektefellen skal ha halvparten + ¼ av arven etter avdøde.  Av den andre halvparten skal 2/3 av arven etter avdøde gå til barn og eventuelt andre arvinger.

Hvem arver så?  1. Barn, barnebarn og oldebarn.  2. Foreldre. Søsken. Nieser og nevøer. Barn av nieser og nevøer.  3. Besteforeldre. Tanter og onkler. Kusiner og fettere. (Staten).  All arv skal tømmes i første gren.