Mødredødelighet.  Hvert eneste minutt dør en kvinne i forbindelse med svangerskap og fødsel  Over en halv million kvinner. Hvert eneste år.  99 prosent.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kirsten Sandberg Avdeling for kvinnerett Institutt for offentlig rett
Advertisements

Barn har rett til trygg oppvekst
Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
AVLASTNING Melhus
Fysisk aktivitet og helse
Et helhetlig barnevern i Oslo
”Det koster å være kul!” ”Knapphetens tyrrani!
Kari Reine, mor og jurist Landskonferansen om Down Syndrom 2012
Den beste bistand er kvinnerettet bistand - en sannhet uten modifikasjoner Foredrag for Rotary Jan Olav Baarøy Programsjef i CARE Norge Februar 2011.
UNICEF.
10Velstand og velferd.
U - L A N D.
Utdanning for utvikling Utdanning gir mange ringvirkninger Her følger noen: Send ADRA til 2468.
4 NYE HELSELOVER Lov om pasientrettigheter Lov om psykisk helsevern
Grenseløse oppgaver og vanskelige prioriteringer Forskrift folkehelse
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
11Jeg i arbeidslivet.
Stjørdal 25. oktober Hvorfor prioritere? Alle kan ikke få hjelp samtidig Det er viktig at de med høyest alvorlighet og som har høyest nytte kommer.
Likeverdige helse- og omsorgstjenester for innvandrerbefolkningen
Hvilke rettigheter har vi? Lov om sosiale tjenester
13 En verden uten grenser.
14 Samarbeid over grenser
Å være eller å drite i været -om å skape et rettferdig klima.
SAMMEN FOR BARN I MALAWI
CARE INTERNATIONAL I TANZANIA CARE sitt arbeid i Magu.
Klimakrisen og dens konsekvenser for land i sør
Ung i verden Verden er stor, men mindre enn noensinne. Hvordan påvirker det deg? Ung i Verden Verden er stor, men mindre enn noensinne. Hvordan påvirker.
Ny IA-avtale ”Aktiviserings og nærværsreformen”
Ungdomstiltak Tiltak mot fattigdom blant barn, unge og familier Drevet med tilskudd fra kap. 857 post 60 ”Støtte til barne- og ungdomstiltak i større bysamfunn.
Norsk Folkehjelp Den globale virkeligheten. Norsk Folkehjelp Sentrale temaer Risikofaktorer og trusler Tusenårsmålene De største utfordringene: –Hva vil.
Tvangsekteskap 20.Mai 2009 Av Shilan Shorsh.
Retten til helse …med vekt på individuell og global helse
FN og kjønnslikestilling
KAMPANJEHØYDEPUNKT HØSTEN Amnesty setter en stopper for overgrep mot individet Foto: (C) Amnesty International.
Evaluering av rådmannen ved Finn Christian Brevig
FN-SAMBANDET Eva Gran, Internasjonal uke i Bodø 2008.
Mødrehelse som politisk spørsmål. Norske erfaringer
Tilskudd til forebygging av uønskede svangerskap og abort 2015
© Den norske jordmorforening Tollbugata Oslo Tlf: Fax: E-post: Velkommen til kurs for kommunejordmorkontakter.
Kjønnslemlestelse i Norge Innlegg på Childwach/Barneforum sitt seminar om kjønnslemlestelse Kjell Erik Øie Statssekretær
1 Nasjonale målsettinger ved bosetting og integrering av flyktninger Tromsø 11. mars 2004 Statssekretær Cathrin Bretzeg.
Strategi- og aktivitetsplan
Folkehelseoversikter – Én for alle – alle for én!.
Likestillings- og diskrimineringsrett Helga Aune.
Seksualinformasjon i asylmottak
Definisjon av ulike HMS-begreper
Tema Introduksjon Identitet, følelser og relasjoner Kropp og kjønn
Retten til utdanning Med vekt på eksempler fra Afrika sør for Sahara.
Fattige og rike land Av Elisabeth Slaaen Blikstad.
Sosial ulikhet og fattigdom For referanser, se boka; ” Har vi råd, mamma? – om inntektssikring og fattigdom”. Per-Arne Stolanowski og Karin Gustavsen Tvetene.
V/ Øyvind Giæver, Sosial- og helsedirektoratet Sosial ulikhet i helse.
Høydepunkt Høst 2010 Totalforbudet mot abort i Nicaragua: Hva er et kvinneliv verdt? Patricia Kaatee politisk rådgiver Amnesty International Norge.
Kenneth Ruud Prorektor forskning og utvikling UiT 2020: Drivkraft i nord Foto: Geir Gotaas.
SOS-BARNEBYER BARN PÅ FLUKT. ET TRYGT HJEM 134 LAND.
Visjon for en bedre primærhelsetjenste Hege- Kristin Aune Jørgensen, Kommuneoverlege i Beiarn,
Menneskerettigheter - kjennetegn Enkeltindividene har dem og statlige myndigheter skal oppfylle dem De er universelle De er normer med høy prioritet De.
FN- Forente nasjoner Bilder og tekst hentet fra
Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?
CEDAW Helga Aune.
Pasientsikkerhet og læringsnettverk
Undervisningsoppgaver høst 2016
Sommerly barnehage Plan fadder
Synliggjøre bibliotekenes viktige posisjon i samfunnet både lokalt, nasjonalt og internasjonalt Bevisstgjøre bibliotekansatte på hvor viktig.
Bygging av fødestuer - fire er ferdig, flere gjenstår
Presentasjon av vårt nye undervisnings-materiell
KOMPETANSE FOR MANGFOLD
Tverrfaglige tema.
MIDTØSTEN.
Undervisningsoppgaver høst 2016
Årsaker til økonomisk vekst
Utskrift av presentasjonen:

Mødredødelighet

 Hvert eneste minutt dør en kvinne i forbindelse med svangerskap og fødsel  Over en halv million kvinner. Hvert eneste år.  99 prosent av dødsfallene skjer i utviklingsland, først og fremst Afrika sør for Sahara og Sør Asia.  De aller fleste av disse dødsfallene kunne ha vært forebygget.

En ond sirkel  I mange land har kvinner lav status. Det er også årsak til at deres helse ikke blir prioritert, og at det ikke blir satset på å sikre kvinner tilgang til tilpassede og tilgjengelige helsetjenester i forbindelse med svangerskap og fødsel.  Høy mødredødelighet er uttrykk for en kjønnsbasert diskriminering av kvinner, og er i strid med blant annet Kvinnekonvensjonen og Konvensjonen om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter.

Kjønnsbasert diskriminering  Kvinner har lav status => Kvinner får ikke selv ta beslutninger om egen reproduktiv helse  Kvinner har lav utdanning => Mindre kunnskap om reproduktive og andre rettigheter  Kvinner har dårlig lønn => Mangler penger til å betale for transport til eller opphold på sykehus  Kvinner er i liten grad representert i politiske beslutningsfora => Dårligere forutsetninger til å sette egne helsekrav på den politiske dagsorden

Andre årsaker  Fattigdom  Etnisk diskriminering  Kulturelt betingede oppfatninger knyttet til seksualitet, graviditet og fødsel gjør at mange forhold knyttet til mødrehelse er tabubelagte.

Hva er mødredødelighet?  Når en kvinne dør i graviditeten eller i løpet av 42 dager etter avsluttet graviditet.  Årsaken til dødsfallet er graviditeten, eller en tilstand som ble forverret av graviditeten.  De fremste direkte årsakene til at mødre i utviklingsland dør, er alvorlige blødninger, høyt blodtrykk, fødselskomplikasjoner og utrygg abort.

Abort Hvert år:  210 millioner påbegynte graviditet  millioner ender med abort  20 millioner aborter skjer under utrygge forhold. Nesten alle finner sted i fattige land.  kvinner dør som et resultat av utrygge aborter  Utrygge aborter en av de mest alvorlige og omfattende helseproblemer i mange utviklingsland, og utgjør rundt 13% av årsakene til mødredødeligheten globalt  Begrensninger på tilgang til trygg abort gjennom lov ser ikke ut til å ha noen effekt på omfanget av abort.  Nesten alle dødsfall og alle skader som skyldes utrygg abort kunne ha vært unngått gjennom tilgang på tilpassede helsetjenester.

Mødredødelighet - Totalt  Mer enn kvinner dør hvert år av komplikasjoner i forbindelse med svangerskap og fødsel – en kvinne hvert eneste minutt.  For hver kvinne som dør er det 20 andre som får varige lidelser som kan føre til livslang smerte, uførhet og utstøtelse fra samfunnet. Til sammen 10 millioner kvinner – hvert eneste år.

Mødredødelighet - Ratio  Ratio er antall graviditetsrelaterte dødsfall per levende fødte barn.  Land over 1.000/ : En del land i Afrika sør for Sahara og Sør-Asia.  Afghanistan: 1.800/  DRC: 1.100/  Russland: 28/  Norge: 7/

Mødredødelighet - Livsløp  Livsløpsrisiko: Avhenger av risiko ved hver graviditet, og antall graviditeter. Noen eksempler:  OECD-land – 1 per  Latin-Amerika og Karibia - 1 av 280  Midtøsten og Nord-Afrika - 1 av 140  I Sør-Asia - 1 av 59  I Afrika sør for Sahara - 1 av 22

Helse som global menneskerettighet  Rett til den høyest oppnåelige helsetilstand er en rettighet i seg selv, ifølge Artikkel 12 i Den internasjonale konvensjonen om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter (ØSK)

Rett til tilpassede helsetjenester ifm svangerskap og fødsel  FNs Kvinnekonvensjon artikkel 12.2: Staten skal sikre kvinner tilgang på adekvate tjenester i forbindelse med svangerskap, fødsel og barselstiden. Staten skal tilby gratis tjenester om nødvendig, samt adekvat ernæring i forbindelse med svangerskap og amming.

Mødrehelse i et større perspektiv  Når en kvinne dør under fødsel får det alvorlige konsekvenser for familie og lokalsamfunn også. Det er de yngste barna som rammes hardest, og da spesielt jentene.  Det er en sterk sammenheng mellom forbedringer i mødrehelse og framgang i andre utviklingsmål som barnedødelighet, reduksjon av fattigdom, bedre utdanning, likestilling og et økt innsats i kampen mot hiv/aids og malaria.

Hvordan skape endring?

Tusenårsmålene – konkrete mål til 2015  1: Utrydde ekstrem fattigdom og sult  2: Universell skolegang  3: Fremme likestilling  4: Redusere barnedødelighet  5: Bedre mødrehelse  6: Bekjempe hiv/aids, malaria o.a.  7: Bærekraftig miljø  8: Utvikle et globalt parternskap for utvikling

Langt fra måloppnåelse for MDG 5  MDG: Mødredødelighet skal ned med 50 prosent av 1990-nivå i 2000, og videre ned med 75 prosent i  Forutsetter en årlig reduksjon på 5,5 prosent i perioden  Realiteten: mindre enn 1 prosents reduksjon.

Politisk engasjement  Politisk lederskap nødvendig for å sikre at staten beskytter og fremmer kvinners og barns helse.  Det trengs tilstrekkelige ressurser, både menneskelige og økonomiske, for å bedre mødrehelse.  Bedre informasjonsinnhenting og rapportering er avgjørende for at effektive beslutninger kan fattes og nødvendige tiltak settes i verk.

Helsesystemene må styrkes  De fleste dødsfall blant mødre kunne vært forhindret om kvinner hadde hatt tilgang og råd til profesjonell omsorg.  Kvalitetsomsorg omfatter både hjelp før og under svangerskap og fødsel, så vel som tilgang på trygg abort.  Praktisk og rimelig omsorg omfatter føde- og helseinstitusjoner med nødvendig utstyr, medisiner og faglært personale som er tilgjengelig døgnet rundt.  Det er også nødvendig med transport til barselshjelp dersom komplikasjoner oppstår.

Lokal kapasitetsbygging  Sette kvinner, familier og lokalsamfunn i stand til å ivareta egen helse på en god måte, bla gjennom bedre informasjon og kunnskap.  Øke tilgangen til og bruken av faglærte helsearbeidere.  Støtte til transport til helseinstitusjon er avgjørende, særlig i nødssituasjoner i forbindelse med fødsel.

Mødredødelighet er uunngåelig