Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Skolestart VG1 elever Hvordan bestille datamaskin? (for de som ikke har skaffet seg datamaskin) Hvordan koble seg på skolens nettverk? Service/vedlikehold.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Skolestart VG1 elever Hvordan bestille datamaskin? (for de som ikke har skaffet seg datamaskin) Hvordan koble seg på skolens nettverk? Service/vedlikehold."— Utskrift av presentasjonen:

1 Skolestart VG1 elever Hvordan bestille datamaskin? (for de som ikke har skaffet seg datamaskin) Hvordan koble seg på skolens nettverk? Service/vedlikehold av datautstyr. Hvordan laste ned nødvendig programvare? Hvordan ta vare på filene dine, og hvorfor? (mappestruktur\skylagring\digitale notater) Regler for bruk av digitalt utstyr i undervisningen Itslearning: Slik bruker vi itslearning på vår skole Skolearena: Fravær, anmerkninger og karakterer Forventninger til elever og lærere mht. bruk av Skolearena og itslearning. Digital dømmekraft: Nettvett og kunnskap om plagiat og fusk

2 3. Kjøpe maskin i butikk Du kan også velge å kjøpe maskin i butikk.
Undervisningen i videregående skole krever at alle elevene har datamaskin. Elevene i vidaregående opplæring i Hordaland fylkeskommune har selv ansvar for å skaffe seg PC til skolestart i august. Du kan velge mellom å: 1. Kjøpe gjennom leverandøren til Hordaland Fylkeskommune  Fylket tilbyr flere maskiner med subsidie. NB! Du kan bare kjøpe en datamaskin gjennom fylkeskommunens avtale, og avtalen gjelder bare for elever som begynner i vg1 i offentlige vidaregående skoler. Bestillingsportalen er åpen til 31.desember. 2. Bruke egen maskin  Du kan bruke en maskin du allerede eier. Du må då ha et antivirusprogram som er oppdatert, og du må  kunne produsere og levere inn oppgaver i format som er mulig å lese for læreren. I tillegg må datamaskinen fungere i Itslearning. 3. Kjøpe maskin i butikk Du kan også velge å kjøpe maskin i butikk. Hugs da å sjekke at maskinen du ønsker å kjøpe egner seg til bruk i undervisningen. Tips for valg av maskin.

3 1. Hvordan bestille datamaskin hos ATEA
1. Hvordan bestille datamaskin hos ATEA? (Kun for de som trenger datamaskin). Fylket tilbyr flere maskiner med subsidie. Du kan bare kjøpe en datamaskin gjennom fylkeskommunens avtale, og avtalen gjelder bare for elever som begynner i vg1 i offentlige vidaregående skoler. Bestillingsportalen er åpen til 31.desember. Datamaskin blir sendt til eleven direkte fra Atea med posten. Eleven har direkte kontakt med Atea når det gjelder levering, og betaling/faktura, ikke skolen. Kontakt Atea: tlf eller

4 2. Hvordan kople til en datamaskin i skolens nettverk. a
2. Hvordan kople til en datamaskin i skolens nettverk? a. Finn HFK-Skolestart og koble deg på dette nettverket (åpent fram til 15.September) b. Når du er tilkoblet, vil datamaskinen automatisk starte opp en nettleser og en innloggingsside. (Mac: Dersom Safari ikke viser påloggingssiden, må du installere en annen nettleser, f.eks Chrome eller Firefox) c. Logg deg på med tilsendt brukernavn og passord d. Etter innlogging blir du automatisk vidersendt til Xpress Connect. Her klikker du på start, og deretter på installer. e. Når bildet “Velkommen til HFK-skole” kommer opp, må du sjekke at det er haket av for Use “Wi-Fi” (Recommended) f. Nå skal du få opp et nytt vindu for innlogging til HFK-skole. g. Logg deg på med brukernavn og passord. i. Konfigurasjonen blir lagret på datamaskinen. Ikke slett nettverkstilkoblingen.

5 2. Hvordan kople til en datamaskin i skolens nettverk
2. Hvordan kople til en datamaskin i skolens nettverk? . For Mac: Du må ha Java. Dersom du ikke har det, må du installere Java før du går videre på punktene øverst. Tillat Java applet når du får spørsmål om det. NB! På Mac må du ikke hake av for automatisk innlogging på HFK-Skolestart. Alle har fått en SMS med brukernavn og passord. Samme brukernavn og passord brukes til å logge seg på elevportal og itslearning.

6 2. Hvordan bruke digitalt utstyr i skolens nettverk?
Når du har konfigurert datamaskinen din en gang, og nettverkstilkoblingen er lagret, vil du bli automatisk komme på nett neste gang du kommer på skolen! NB! Dersom du har bit-torrent kjørende på datamaskinen din, blir du kastet ut av nettet på skolen. Begrensninger på antall enheter som kan brukes i skolens nett samtidig (KUN 2 STK OM GANGEN).

7 3. Vedlikehold av datautstyr
Du skal til enhver tid ha en datamaskin som fungerer, både på skolen og hjemme. Service: Kjøpt på ATEA: 3 års garanti for fabrikasjonsfeil. Du må selv ta kontakt med Atea service: Support på tlf kl man.-fre. Epost: Uhellsforsikring må kjøpes ved bestilling!! Hvordan ta vare på maskinen din? Praktiske tips: Beskytt datamaskinen under transport. Slå av datamaskinen under transport f.eks til og fra skolen. Ikke bruk hvilemodus. Alle får ryggsekk til datamaskinen. Ryggsekken leveres til skolen i slutten av august.

8 4. Hvordan laste ned nødvendig programvare?
Du kan laste ned følgende programvare gratis: a. Office365 b. Digital ordbok (Ordnett) c. Antivirusprogram. Dette er et gratisprogram, og det finnes bedre programmer på markedet. d. Geogebra e. Mathtype Adressen er: utdanning.hfk.no/programvare Annen programvare: IKT-konsulenten tilrettelegger for nedlastning av programvare som den enkelte skole har lisenser til.

9 Slik laster du ned Office365
Gå til Skoleportalen.no Klikk på Programvare for elevPC. (Husk UNETT\ foran brukernavn dersom du er hjemme). Velg Microsoft Office 365 Klikk på lenken https://login.microsoftonline.com/ og logg på Klikk på "PC og Mac" og Installer Installasjonsfilen lastes ned på din pc Klikk på installasjonsfilen. Når du skal starte Office, må du logge inn med ditt brukernavn som har endelsen iskole.no og passord.(gjelder bare Windows 8 )

10 Slik laster du ned digital ordbok
Gå til Skoleportalen.no Klikk på Programvare for elevPC. Husk UNETT/ foran brukernavn dersom du gjør dette hjemme Velg Ordnett

11 5. Lagring og god PC-bruk Det er lett å få virus når du besøker useriøse nettsteder, laster ned spill, eller åpner ukjente filvedlegg. Ikke installer program du ikke trenger. Du må alltid ha et oppdatert virusprogram på datamaskinen din. Dette finner du i programvareportalen. Din datamaskin kan svikte. Velg en skylagringstjeneste og lagre alle filene dine der. Lag en oversiktlig mappestruktur der du lagrer filene dine. Ikke fyll opp din skoledatamaskin med musikk, filmer og andre private filer.

12 5.Hvordan ta vare på filene dine?
Uansett hvor du lagrer filene dine, god mappestruktur er viktig for å finne igjen filene. Øvelse: Lag en mappe for hvert fag du skal ha dette skoleåret Øvelse: Lagre et dokument i feil mappe. Flytt til riktig mappe.

13 5. Skylagring Når du velger en skylagringstjeneste, kan du lagre filene dine på en trygg måte og samtidig ha tilgang til filene på datamaskinen din Det er mange skylagringstjenester som er gratis. Har di en PC, er det naturlig å bruke Onedrive. Har du en Mac, kan du bruke iCloud. Alle kan bruke f.eks Dropbox, som også er en gratis skylagringstjeneste NDLAS video om Skylagring. Forslag: Onedrive Dropbox

14 Onedrive Dersom du har Windows 8 på datamaskinen din, er OneDrive et godt lagringsalternativ. (15 GB gratis lagringsplass). NB! Alle får tilbud om å laste ned Office365, og OneDrive er inkludert. Filer blir lagret på datamaskinen din og oppdatert i skyen Tilgang til filene når nettet er stengt, f.eks under prøver og eksamen. Du finner en veiledning på nettstedet «Digitalskule.no» Dersom du vil bruke OneNote til å ta notater, bør du bruke en konto på Onedrive. OneNote er en del av Office365 som kan lastes ned på pc fra programvareportalen. (OneNote for Windows kan ikke lastes ned på Mac, men man kan bruke versjonen som ligger på OneDrive.)

15 Digitale notat Digitale verktøy blir brukt, ikke bare i undervisningen, men også på prøver og eksamen.  Elevene må kunne bruke digitale verktøy til å lagre og dokumentere arbeidet gjennom skoleåret slik at det enkelt kan hentes frem igjen og brukes på f.eks eksamen. Viktige verktøy alle elever bør kunne   Word   OneNote  Google dokument (best på samarbeid og samskriving) Andre nyttige verktøy NDLA samskriving Tankekart

16 Presentasjon Alle elever bør kunne bruke digitale verktøy for å presentere oppgaver, prosjekter og annet elevarbeid.  Alle elever bør kunne bruke PowerPoint og Google Presentasjon I tillegg kan elever ha nytte av  å kjenne til følgende program: Prezi Blogg

17 Google apps for educaton (GAFE) i HFK
Alle skulane i HFK får tilgang til eigen skule google konto. Rutinar for pålogging kjem ved skulestart Du kan sjå meir på digitalskule

18

19 6. Utfordringer med PC i klasserommet....
Datamaskinen kan være en "tidstyv“ Facebook Musikk Film Spilling Datamaskinen må ikke brukes til: Digital mobbing av andre Juksing på prøver “Klipp og lim” i stedet for egenproduset arbeid Blir du fristet kan det være greit med noen "kjøreregler" i klasserommet. Ta gjerne en diskusjon i klassen

20 6. Regler for bruk av digitalt utstyr i undervisningen
Eksempel på regler for bruk av datamaskin og mobil på skolen (Se skolereglementet og felles ordensreglement se §3-C) : Læreren bestemmer når datamaskinenen skal brukes i undervisningstiden og hva den skal brukes til. Når læreren begynner timen, skal datamaskinen lukkes hvis ikke læreren sier noe annet. Datamaskinen skal ikke brukes til spill, musikk , film- eller lydopptak eller chatting i undervisningstiden uten lærerens tillatelse. Mobiltelefoner skal ikke ligge fremme i undervisningstiden og de skal være satt til lydløs. Konsekvenser ved brudd på reglene: Anmerkninger som kan gi nedsatt ordens- eller oppførselskarakter. Klasseregler bør utarbeides i samarbeid elever-lærere, spesielt i VG1.

21 7a: Slik logger vi oss på itslearning i HFK
7.b: Slik bruker vi itslearning på vår skole

22 Gå til: skoleportalen.no
Logg på her

23 Logg på med Feide!

24 Må byttes ut med egen skoles dashbord!!
Her finner du oversikt over: Fag Prosjekter Meldinger (nye vises øverst) Gjøremål/Nyheter Annet (varierer fra skole til skole) LITT USIKKER PÅ KVA ME BØR REVIDERA HER

25 Må byttes ut med egen skoles bruk av itsl!!
ARV-elever, eks. på infofag for elevene Må byttes ut med egen skoles bruk av itsl!! Her finnes mye nyttig informasjon Elevpc, helsetjeneste, rådgivere, elevinspektør og mye mer. Gå igjennom informasjonen som ligger her.

26 8. Fravær, anmerkninger og karakterer:

27 Her finner du bl.a oversikt over fag og elev-grupper
SkoleArena Her finner du bl.a oversikt over fag og elev-grupper Ved å klikke på de forskjellige menylinjene aktiviserer du funksjonene. Prøv ut dette og sett deg inn i hvordan det fungerer. Dette er startsiden du kommer til når du logger deg på skolearena

28 Egne personopplysninger
Du kan evt. endre på noen av dine egne opplysninger her. NB! Sjekk at epostadresse og telefonnummer er riktig

29 Sjekk ditt eget fravær Følg med på ditt eget fravær og ta det opp med lærer/kontaktlærer dersom det er noe som ikke stemmer eller om du har spørsmål om fraværet

30 Fravær og anmerkninger
Her finner evt anmerkninger

31 Karakterer og vurdering 1)
2)Klikk på elev 1) Klikk på vurderinger og plan 3) Klikk på vurdering

32 Karakterer og vurdering 2)
Du får opp en liste over dine fag og vurderinger

33 Karakterer og vurdering 3)
Ved å klikke på detaljer kommer denne siden opp med både vurdering og karakter

34 Karakterer og vurdering
Foresatte kan få tilgang til fravær, karakterer og vurdering Din kontaktlærer samt ledelsen på skolen kan se alle dine vurderinger og merknader Venn deg til å bruke vurdering. Din egen vurdering av det du har lært er kanskje den aller viktigste vurderingen. Les mer om Skolearena på nettstedet «Digitalskule.no» PS! Noen lærere velger å gi utfyllende vurderinger i its learning, og at bare karakterer vises i SkoleArena

35 9 Forventninger til elever og lærere mht
9 Forventninger til elever og lærere mht. bruk av Skolearena og itslearning Hva eleven kan forvente av læreren mht. fraværsføring, vurderinger, arbeidplaner mv.: SKOLEARENA: At læreren fører fravær og orden\oppførsel (atferd) i Skolearena samme dag som du har vært borte fra en time eller har fått en merknad. (Merk likevel at lærerne kan være forhindret fra å gjøre dette samme dag) At resultater fra prøver og andre vurderinger blir ført i Skolearena etter hvert, slik at du kan følge med på hvordan du ligger an i fagene.

36 Hva du kan forvente at læreren din gjør i itslearning?
Forventninger til elever og lærere mht. bruk av Skolearena og itslearning Hva du kan forvente at læreren din gjør i itslearning? a. At læreren legger inn prøver på prøveplanen i god tid før prøvene. b. At lekser o.l. står på fagsiden i itslearning. c. At læreren legger ut halvårsplaner på itslearning. d. At læreren leser en melding du sender på itslearning senest i løpet av sin første arbeidsdag etter at du sendte den.

37 Hva du kan forvente av kontaktlæreren din i Skolearena:
Forventninger til elever og lærere mht. bruk av Skolearena og itslearning Hva du kan forvente av kontaktlæreren din i Skolearena: a.At han\hun gjør om timefravær til heldagsfravær senest en uke etter at du har levert inn egenmelding om slik fravær. b. At kontaktlæreren din følger med på ordens- og atferdsmerknadene dine slik at du får varsel i god tid dersom du står i fare for å få nedsatt orden og\eller atferdskarakter.

38 Hva forventes av deg? At du leser og arbeider etter arbeidsplaner som blir lagt ut i fagene i itslearning. Sjekk dagen før du skal ha et fag om det er meldinger, nye lekser o.l. på fagsiden At du følger med på prøveplanen i itslearning. At du følger med på vurderinger som blir lagt ut i Skolearena slik at du vet hvordan du ligger an i fagene At du følger med på fraværet ditt, slik at du raskt kan gi melding om noe er ført feil. Det må helst gjøres innen en uke. Det nytter ikke å komme med feilmeldinger flere måneder etter at fraværet er ført. At du holder deg orientert om hvordan du ligger an i orden og oppførsel (atferd).

39 10. Litt nettvett Hold passordet ditt hemmelig. Ingen andre elever bør kjenne til passordet ditt. Nytt passord får du på skoleportalen.no: Klikk på “Trenger du nytt passord? Få det tilsendt på SMS” Logg deg av datamaskinen din når du forlater den, selv om det bare er for en liten stund. (Snarvei for å låse pc: windowstast+L. Snarvei for å låse mac: ctrl+shift+power. Du bør ha pinkode på nettbrett og mobil) Beskytt navnet ditt og personlige opplysninger om deg selv. Vær forsiktig med hvilke opplysninger du gir om deg selv til fremmede på nettet. Du kan aldri vite hvem de er.

40 Litt mer nettvett Skriv aldri noe som kan oppleves som krenkende av andre på nett. Les på nytt og tenk før du sender eller publiserer. Det gjelder også meldinger på itsl og epost. Husk at du alltid er i et offentlig rom når du er på nett. Dine “venner” i dag er ikke alltid dine venner i morgen.. Legg aldri ut bilder av andre uten tillatelse. Legg aldri ut bilder av deg selv som ikke kan henge på veggen hjemme, i klasserommet eller på oppslagstavlen i butikken. Bilder du sender på nett skal kunne vises til alle elever, lærere og besteforeldre uten at det føles dumt. Alt du skriver eller viser bilder av andre skal være sånn at det var greit dersom det var deg selv.

41 Litt mer nettvett forts.
Videresend aldri meldinger eller publikasjoner med krenkende innhold. Svar aldri på meldinger du føler deg krenket av. Behold meldinger du føler deg krenket av. De er nyttige bevis. Ta en Printscreen dersom det er et bilde eller en nettside. Rapportèr krenkende atferd på nettet. Snakk med foreldre, lærere eller andre voksne. Er det svært grovt må du varsle kriminalpolitiet: . Få hjelp til å slette krenkende opplysninger om deg:

42 10. Hva er plagiat og fusk? Hva er fusk på prøver og eksamen og hvilke konsekvenser kan det få? Hva er plagiat og hva er konsekvensene av plagiat på prøver og til eksamen?

43 Hva er fusk? Hva er fusk på eksamen?
Å bryte reglene for bruk av hjelpemiddel . Det er fusk å bruke internett, kommunisere med andre, og ta i bruk omsettingsprogram i norsk og fremmedspråkfagene. I matematikk, fysikk, kjemi og biologi er det fusk å bruke hjelpemiddel under del 1.

44 Hva er konsekvensene av fusk eller forsøk på fusk til eksamen?
eksamen blir annullert eleven mister standpunktkarakteren i faget kan først gå opp til eksamen som privatist ett år senere. mister førstegangsvitnemålet. ett års utestengning fra studium ved universitet/høyskoler. karakteren i atferd kan bli satt ned.

45 Hva er konsekvensene av fusk eller forsøk på fusk under prøver?
Fusk eller forsøk på fusk på prøver skal telle med i vurderingen av karakteren i oppførsel. Resultatet på prøven blir annullert. Fusk er å bryte reglene for hjelpemiddelbruk. Det betyr at dersom eleven f.eks. henter noe fra nettet når læreren har sagt at nettet ikke skal brukes, er det fusk.

46 Hva er plagiat, og hva er konsekvensene av plagiat til eksamen?
Plagiat er å bruke andre sine tekster helt eller delvis. Det er ikke plagiat å bruke kilder, men dersom en bruker kilder, skal en oppgi kilder på en korrekt måte. Dersom kilder ikke er oppgitt og teksten består av klipping og liming, blir oppgaven vurdert til lav måloppnåelse. Det kan være karakteren 1 eller 2 dersom dette skjer i stor grad. Sensorene får instruks om å vurdere det som er igjen av oppgavesvaret etter at en har sett bort fra tekst som er klipt og limt inn. Det same resonnementet kan legges til grunn på prøver.


Laste ned ppt "Skolestart VG1 elever Hvordan bestille datamaskin? (for de som ikke har skaffet seg datamaskin) Hvordan koble seg på skolens nettverk? Service/vedlikehold."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google