Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Finn puslespillbitene Å være kildekritisk til informasjon på nett.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Finn puslespillbitene Å være kildekritisk til informasjon på nett."— Utskrift av presentasjonen:

1 Finn puslespillbitene Å være kildekritisk til informasjon på nett

2 Hvem skrev dette? Hvordan skal du kunne vite hva slags verdi informasjonen har dersom du ikke vet hvem som har skrevet den? Hvordan skal du avgjøre om informasjonen er troverdig slik at du kan sitere den? Noe av det første man bør gjøre er å finne ut hvem som er forfatter og om forfatteren er kvalifisert til å uttale seg om temaet. Hva er forfatterens kvalifikasjoner og erfaringer, hva annet kan forfatteren vise til av arbeid? Hvordan skal du kunne vite hva slags verdi informasjonen har dersom du ikke vet hvem som har skrevet den? Hvordan skal du avgjøre om informasjonen er troverdig slik at du kan sitere den? Noe av det første man bør gjøre er å finne ut hvem som er forfatter og om forfatteren er kvalifisert til å uttale seg om temaet. Hva er forfatterens kvalifikasjoner og erfaringer, hva annet kan forfatteren vise til av arbeid?

3 Hvem har publisert dette? Hvem publiserte dette og hvilket rykte har denne utgiveren? Hvor lenge har de holdt på? Hva annet har utgiver gjort og har de noen innflytelse lokalt, nasjonalt eller globalt? Utgivere kan på samme måte som forfattere være partiske - så det å kjenne til hensikten bak publikasjonen kan være smart når du skal avgjøre informasjonens troverdighet Hvem publiserte dette og hvilket rykte har denne utgiveren? Hvor lenge har de holdt på? Hva annet har utgiver gjort og har de noen innflytelse lokalt, nasjonalt eller globalt? Utgivere kan på samme måte som forfattere være partiske - så det å kjenne til hensikten bak publikasjonen kan være smart når du skal avgjøre informasjonens troverdighet

4 Datering Informasjon kan raskt bli utdatert. Vil du finne informasjon om en spesifikk hendelse så er den beste informasjonen skrevet i nærheten av dato for hendelse. Skal du se på nyere trender eller hendelser eller et tema der endringer skjer raskt så bør ikke informasjonen være for gammel. Informasjon kan raskt bli utdatert. Vil du finne informasjon om en spesifikk hendelse så er den beste informasjonen skrevet i nærheten av dato for hendelse. Skal du se på nyere trender eller hendelser eller et tema der endringer skjer raskt så bør ikke informasjonen være for gammel.

5 Nøyaktighet Hovedhensikt: å undersøke om bevis og fakta som blir lagt fram kan støttes på uavhengige sider. Ikke alt kan nødvendigvis verifiseres uten at man må konkludere med at det er oppspinn, men det kan også være en mulighet. Er det konkludert på bakgrunn av og i samsvar med fakta? Er ord skrevet riktig og grammatikk korrekt? Hvis nei; hva annet kan da være feil? Er det for nytt til å verifiseres av andre? Har informasjonen nok substans til likevel å være troverdig? Hovedhensikt: å undersøke om bevis og fakta som blir lagt fram kan støttes på uavhengige sider. Ikke alt kan nødvendigvis verifiseres uten at man må konkludere med at det er oppspinn, men det kan også være en mulighet. Er det konkludert på bakgrunn av og i samsvar med fakta? Er ord skrevet riktig og grammatikk korrekt? Hvis nei; hva annet kan da være feil? Er det for nytt til å verifiseres av andre? Har informasjonen nok substans til likevel å være troverdig?

6 Eksterne kilder Kan eksterne henvisninger bli funnet? Hva sier de, er de enige eller uenige? Vær en detektiv når det gjelder å finne og evaluere eksterne kilder: Er informasjonen objektiv? Dersom den er subjektiv; får den støtte av (andre) eksperter? Er informasjonen bare fri fantasi eller er det en personlig mening ? Kan eksterne henvisninger bli funnet? Hva sier de, er de enige eller uenige? Vær en detektiv når det gjelder å finne og evaluere eksterne kilder: Er informasjonen objektiv? Dersom den er subjektiv; får den støtte av (andre) eksperter? Er informasjonen bare fri fantasi eller er det en personlig mening ?


Laste ned ppt "Finn puslespillbitene Å være kildekritisk til informasjon på nett."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google