Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Mobile sykehussystemer Beslutningsvertøy for brystsmerter på PDA Christer Aas Øyvind Grimstad Pål Knudsen.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Mobile sykehussystemer Beslutningsvertøy for brystsmerter på PDA Christer Aas Øyvind Grimstad Pål Knudsen."— Utskrift av presentasjonen:

1 Mobile sykehussystemer Beslutningsvertøy for brystsmerter på PDA Christer Aas Øyvind Grimstad Pål Knudsen

2 Borderline Issues: Social and Material Aspects of Design

3 Låning av design Alle låner av alle Alle låner av alle Deler av Hellas, Roma, Paris og London på en hvilken som helst hovedgate Deler av Hellas, Roma, Paris og London på en hvilken som helst hovedgate Informasjonsteknologi låner: fil, skrivbord, søppelkasse osv. Informasjonsteknologi låner: fil, skrivbord, søppelkasse osv. B & D: Kan man låne de underliggende ideer, strategier og problematikker også? B & D: Kan man låne de underliggende ideer, strategier og problematikker også?

4 Senter, periferi og grensen Kontekstuavhengige artefakter Kontekstuavhengige artefakter Kan virke letter å lage Kan virke letter å lage Forklarings- og bekreftelsesproblem Forklarings- og bekreftelsesproblem "Jeg er en Kreter, og alle Kretere er løgnere" "Jeg er en Kreter, og alle Kretere er løgnere" Konteksten bekrefter forklaringen Konteksten bekrefter forklaringen Artefakter og dets sammenheng (kontekst) kan tenkes som et senter og dens periferi Artefakter og dets sammenheng (kontekst) kan tenkes som et senter og dens periferi

5 Perspektiv Endrer seg fra person til person Endrer seg fra person til person Maskinstøy Maskinstøy Brukeren (periferi) Brukeren (periferi) Teknikker (senter) Teknikker (senter) Grensen er mellom senter og periferi Grensen er mellom senter og periferi Flytter seg fra situasjon til situasjon Flytter seg fra situasjon til situasjon Kan ofte knyttes mot sosiale aspekter Kan ofte knyttes mot sosiale aspekter Kan karakteriseres som en trigger Kan karakteriseres som en trigger Eksempler Eksempler Bygninger; hotell, fengsel, kjøpesenter osv… Bygninger; hotell, fengsel, kjøpesenter osv… Designere vil tydeliggjøre hva de har laget Designere vil tydeliggjøre hva de har laget Brukere skal prøve å forstå det Brukere skal prøve å forstå det

6 Grensen i praksis Tilpasse grenser til mottaker Tilpasse grenser til mottaker Ikke alltid samme oppfatning av hvor grensen er Ikke alltid samme oppfatning av hvor grensen er Indekserte termer Indekserte termer Jeg og du, her og der, nå og da Jeg og du, her og der, nå og da Periferi og senter i kommunikasjon Periferi og senter i kommunikasjon "Jeg snakker, du lytter" "Jeg snakker, du lytter" Problem? Problem? Kan være upresist når det står uten kontekst Kan være upresist når det står uten kontekst "Ring meg innen 1 time…" "Ring meg innen 1 time…" Overføring av troverdighet Overføring av troverdighet "Hvem sa hva til hvem?" "Hvem sa hva til hvem?" En 5 kg ordbok har større "tyngde" enn en 200 kb fil på maskin. En 5 kg ordbok har større "tyngde" enn en 200 kb fil på maskin.

7 Etablering av grensen Materiell og sosial grense Materiell og sosial grense Form og sjanger / kontinuitet (materiell) Form og sjanger / kontinuitet (materiell) Form kan bryte deler av kontiuniteten, men beholder form. Form kan bryte deler av kontiuniteten, men beholder form. Sjanger er vanskelig å endre, men blir utfordret av teknologiske vinninger. Sjanger er vanskelig å endre, men blir utfordret av teknologiske vinninger. Felleskap (sosial) Felleskap (sosial) Deler artefakter mellom felleskap Deler artefakter mellom felleskap Endringer av artefakters egenskaper kan føre til problemer Endringer av artefakters egenskaper kan føre til problemer Fleksibilitet og grenseproblemer Fleksibilitet og grenseproblemer Teknologi Teknologi Rom og tid Rom og tid Endringer (uten at man merker de) Endringer (uten at man merker de)

8 Etablering av grensen Oppdeling av felleskap Oppdeling av felleskap Fysiske grenser forsvinner Fysiske grenser forsvinner Aviser blir ikke lenger sosial styrt? Aviser blir ikke lenger sosial styrt? Papirløst samfunn Papirløst samfunn Hva gjør alle andre? Hva gjør alle andre?

9 Konklusjon Artefakter og grenser er ikke lenger stabile Artefakter og grenser er ikke lenger stabile Nyheter uten papir, informasjon uten presentasjon, tekst uten kontekst, individuell praktisering uten sosial tilkobling. Nyheter uten papir, informasjon uten presentasjon, tekst uten kontekst, individuell praktisering uten sosial tilkobling. Man må forstå grensenes viktighet og forklare hvordan livet ville bli uten dem. Man må forstå grensenes viktighet og forklare hvordan livet ville bli uten dem. Brukersentrert design er populært, men B&D foreslår at felleskapet skal sette standarden for praksis. Brukersentrert design er populært, men B&D foreslår at felleskapet skal sette standarden for praksis. Fører til at designere oppdager gamle ressurser og representerer de som nye. Fører til at designere oppdager gamle ressurser og representerer de som nye. Gjennoppbygning av grenser som skaper kontinuitet og felleskap. Gjennoppbygning av grenser som skaper kontinuitet og felleskap.

10 Utgangspunktet Flere i gruppen har interesse/tilknytning til Helsesektoren Flere i gruppen har interesse/tilknytning til Helsesektoren Ønsket å se på muligheter ved bruk av mobile løsninger på sykehus Ønsket å se på muligheter ved bruk av mobile løsninger på sykehus Etter feltstudiene og tilbakemeldinger innsnevret vi problemstillingen Etter feltstudiene og tilbakemeldinger innsnevret vi problemstillingen

11 Problemstilling Hvordan gjøre beslutningsverktøyet for brystsmerter tilgjengelig på PDA, og i hvilken grad er dette hensiktsmessig? Hvordan gjøre beslutningsverktøyet for brystsmerter tilgjengelig på PDA, og i hvilken grad er dette hensiktsmessig?

12 Beslutningsvertøy for brystsmerter på PDA Applikasjon som støtter helsepersonell i deres avgjørelse om en pasients diagnose/tilstand Applikasjon som støtter helsepersonell i deres avgjørelse om en pasients diagnose/tilstand AHUS har utviklet et system for å avgjøre alvorligheten av en pasients brystsmerter AHUS har utviklet et system for å avgjøre alvorligheten av en pasients brystsmerter Var integrert i et annet system (EPJ) som ble faset ut fra sykehuset. Var integrert i et annet system (EPJ) som ble faset ut fra sykehuset.

13 Akuttmottak Beslutningsverktøy i dag Undersøkelsesrom. pasient Brystsmerter ? Ja, det medfører korrekthet Da triller vi inn på undersøkelsesrommet. lege Ajajaj, kom igjen! Vi har ikke tid til å vente på denne PC-en Jeg tror vi legger deg inn på sengepost HjerteovervåkningSengepost

14 Akuttmottak Beslutningsverktøy i dag Undersøkelsesrom. pasient. lege Hjerteovervåkning Fillern. Hjerteovervåkning hadde kanskje vært det lureste død

15 Beslutningsverktøy i fremtiden AkuttmottakUndersøkelsesrom. pasient Brystsmerter ? Ja, det medfører korrekthet Da har jeg noen kontrollspørsmål her du må svare på. lege Sengepost Operasjon!. lege. Hjerteovervåkning /Operasjonssal

16 Mobilitet på sykehus Undersøkelser ved et sykehus viser at de ansatte på et sykehus beveger seg opp mot 15 kilometer på et skift Undersøkelser ved et sykehus viser at de ansatte på et sykehus beveger seg opp mot 15 kilometer på et skift Ikke bare de ulike aktørene forflyttes på et sykehus, men også ting og informasjon forflyttes rundt på sykehuset. Ikke bare de ulike aktørene forflyttes på et sykehus, men også ting og informasjon forflyttes rundt på sykehuset. Ved bruk av en PDA har legen til en hver tid tilgang til applikasjonen og trenger ingen forflyttning av verken seg selv eller pasienten for å benytte seg av støtteverktøyet for brystsmerter. Ved bruk av en PDA har legen til en hver tid tilgang til applikasjonen og trenger ingen forflyttning av verken seg selv eller pasienten for å benytte seg av støtteverktøyet for brystsmerter.

17 Dagens System Correct systemet ble brukt som en modul i den elektoniske pasientjournalen. Correct systemet ble brukt som en modul i den elektoniske pasientjournalen.

18

19 PDA (Personal Digital Assistant) Pluss Pluss Raskt og ”lett” operativsystem Raskt og ”lett” operativsystem Lommestørrelse Lommestørrelse Alltid tilgjengelig der du er -Alltilstedeværende enhet Alltid tilgjengelig der du er -Alltilstedeværende enhet Minus  ¼ av skjermstørrelsen til en stasjonær maskin ¼ av skjermstørrelsen til en stasjonær maskin Ikke god på stor tekst innputt Ikke god på stor tekst innputt Mindre prosessorkraft og minne Mindre prosessorkraft og minne

20 Fra Desktop til Mobilenhet

21 Videre fremdrift Ønsker å utvikle en form for prototyp av en mobil besluttningsstøtteenhet for brystsmerter Ønsker å utvikle en form for prototyp av en mobil besluttningsstøtteenhet for brystsmerter Har fått tilgang til utregningsalgorittme og spørsmålsskjema fra Siemens Har fått tilgang til utregningsalgorittme og spørsmålsskjema fra Siemens Mulig evaluering i form av intervju, observasjon e.l Mulig evaluering i form av intervju, observasjon e.l Hvordan tilpasse denne applikasjonen til en PDA? Hvordan tilpasse denne applikasjonen til en PDA?

22


Laste ned ppt "Mobile sykehussystemer Beslutningsvertøy for brystsmerter på PDA Christer Aas Øyvind Grimstad Pål Knudsen."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google