Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Høring om Vestlandet Hordaland fylkeskommune 23 mars 2007 Olav Bergo, BA-redaktør.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Høring om Vestlandet Hordaland fylkeskommune 23 mars 2007 Olav Bergo, BA-redaktør."— Utskrift av presentasjonen:

1 Høring om Vestlandet Hordaland fylkeskommune 23 mars 2007 Olav Bergo, BA-redaktør

2

3 Hvorfor Vestlandet? Interessen for rikspolitikk synker i befolkningen. Nasjonalstatens rolle er svekket. Vi er blitt globale i hodet. Litt regionale og lokale! Nasjonale beslutningene om globale spørsmål flyttes til globalt nivå (selv om det ikke er særlig utviklet ennå). Alt som ikke MÅ vedtas globalt eller nasjonalt, må flyttes nærmere borgerne. EUs subsidaritetsprinsipp: Beslutningsmyndigheten så nær borgerne som mulig.

4 Forfaller demokratiet? Interessen for Bergenspolitikken er også svekket. For ikke å snakke om Hordaland! En gang var både BA og BT vestlandsaviser. Nå er begge bergensaviser. I mediene merker vi den synkende interessen for politikk på markedsundersøkelser og løssalg. Politiske oppslag skaper liten leserinteresse. Men på Balkan og i Midtøsten er alt politikk!

5 Demokrati uten deltakelse? På 1980-tallet var BA med 20 sider om kommunebudsjettet og statsbudsjettet årets bestselgere. Leserundersøkelsene viser at særlig de unge er mindre interessert i politikk. Våre folkevalgte har stor tillit og handlefrihet. Men demokrati med svak folkelig deltakelse er sårbart.

6 Hva gjør vi med det? Politikken har blitt farlig lik næringslivet i måte å fremstå på for borgerne i mediene. Mange medier er blitt farlig lik underholdnings- industrien. Hva er forskjellen på Helge Lund, adm dir i Statoil og Jens Stoltenberg, statsminister? Allerede da Gro var statsminister snakket mange om at hun virket som adm dir i AS Norge.

7 Hva gjør mediene med det? Det er krevende å dekke politiske nyheter på en måte som gjør at de blir lest av alle generasjonene og formidler detaljert samfunnskunnskap. I TV er politikk blitt underholdning. Avis og radio kan være politikkens og folkeopplysningens siste skanse i mediene. Aviser og radio sliter med å nå hele befolkningen. Men fortsatt leser nesten alle bergensere BA og BT i løpet av en uke.

8 Sterk fellesinteresse mellom avisene og politikken Både innenfor politikken og innenfor mediene må vi arbeide med reformer for å mobilisere borgerne. For å skape sterkere deltakelse i folkestyret, må sammenhengen mellom folks hverdag og politikken bli tydelig. Det er krevende for de politiske sakene som ikke får sterk fokus her og nå i mediene, dvs kriser og sterke konflikter.

9 Bredt, folkelig engasjement krever: Politikere som kommuniserer med publikum gjennom mediene om spørsmål folk er opptatt av, og vinner deres tillit. Folkevalgte organer som kan styre den offentlige administrasjonen på vegne av borgerne på lokalt, regionalt, nasjonalt og globalt nivå. Politikk er dialog med befolkningen om de krevende og omstridte, men riktige og nødvendige beslutningene!

10 Hvorfor er Vestlandet det riktige regionale nivået? Vestlandet oppleves som en enhet av mange av oss som bor her. Viktige deler av den offentlige administrasjonen er allerede landsdelsorganisert og fjernstyrt. Den eneste muligheten for å utvikle folkestyrt kontroll med de landsdelsorganiserte etatene, er folkevalgte landsdelsregioner.

11 Motforestillingene mot Vestlandet Bergen og Stavanger er for store for sine fylker, men frykter en enda mektigere motpart. Stavanger og Bergen er rivaler. Distriktene på Vestlandet frykter at Bergen vil sentralisere alt til Bergen. Bergen er redd for å bli utspilt av alle de andre.

12 Hva må gjøres? Vi må lære av de som bygde EU for 50 år siden: Begynne med visjoner, små skritt og relasjonsbygging. EU flytter ansvaret for sitt beslutningsorgan hvert halvår! Dette halvåret har Tyskland ansvaret. Neste halvår er det Portugals tur. Det lederskapet fylkespolitikerne på Vestlandet har tatt, er svært positivt og må videreføres! Men vi må innse at det tar tid å bygge tillit til nye strukturer og institusjoner.

13 Hva er hovedargumentet for Vestlandet? Ta vare på de store fellesverdiene og de store felles interessene landsdelen har. Hvis ikke vi gjør det, er det dessverre ingen andre som gjør det for oss. Demokratiet forfaller gradvis og umerkelig, dersom det ikke utvikles og fornyes. Fylkene gjør et godt arbeid for å dra landsdelen sammen. Men mot en sterk og maktbevisst sentralmakt, blir det for spinkelt!

14 Konklusjon Derfor må Vestlandet samle seg for å ta over den folkevalgte styringen av de store statlige landsdelsetatene og de store felles utfordringene, på vegne av velgerne på Vestlandet.


Laste ned ppt "Høring om Vestlandet Hordaland fylkeskommune 23 mars 2007 Olav Bergo, BA-redaktør."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google