Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Arbeidskrav 3 - Del 2: Litt barn – litt voksen? Idéutvikling for illustrasjon, dekor eller kunstnerisk uttrykk.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Arbeidskrav 3 - Del 2: Litt barn – litt voksen? Idéutvikling for illustrasjon, dekor eller kunstnerisk uttrykk."— Utskrift av presentasjonen:

1 Arbeidskrav 3 - Del 2: Litt barn – litt voksen? Idéutvikling for illustrasjon, dekor eller kunstnerisk uttrykk

2 Tema: Litt barn – litt voksen? Produkt: Illustrasjon til artikkel om ungdom og pubertet. Temaet «Litt barn - litt voksen» handler om ungdomstid. Barn og ungdom på vei inn i en ny fase i livet. Jeg har forsøkt å illustrere en utfordring. En ung ungdom som hopper ut i noe udefinert, nytt og ukjent – men allikevel spennende og utfordrende. Det ukjente har jeg forsøkt å illustrere ved hjelp av en skog som både kan virke mystisk, mørk og farlig, men også spennende, utfordrende og interessant. Målgruppe: Lesere av artikkelen. Primært ungdom og voksne Teknikk: Collage. Bakgrunnsillustrasjon manuelt utført. Skannet og manipulert i Photoshop. Foto manipulert i Photoshop og limt inn i illustrasjonen

3 Idé og utgangspunkt I forbindelse med tredje samling, ble vi kjent med illustratøren Trude Tjensvold og hennes arbeidsmetoder. For å gjøre arbeidene sine interessante og gi dem særpreg, skanner hun illustrasjoner, mønstre og teksturer som hun har laget manuelt, og bearbeider dem videre digitalt i Photoshop. Dette inspirerte meg, og jeg fikk tidlig en idé om å kombinere manuell og digital teknikk i arbeidskravet. Jeg har ingen erfaring med Photoshop utover en elementær innføring på DAK-studiet og eget arbeid med programmet i forbindelse med oppgaven. Jeg ser min begrensning ved bruk av Photoshop, og har derfor konsentrert meg om få - og relativt enkle teknikker. Dokumentasjonen av dette arbeidet er viktig, da jeg lettere vil huske hvilke kommandoer og funksjoner jeg har benyttet for å oppnå resultatet. De to temaene jeg har valgt å arbeide med på studiet, heter «Litt barn – litt voksen» og «På nært hold». Det siste temaet handler først og fremst om natur, og jeg fikk tidlig en idé om å kombinere de to temaene i illustrasjonen. Jeg kom fram til at jeg ønsket en særpreget skogbakgrunn, og jeg ville gi et ungt menneske en plassering i skogen.

4 Arbeidsprosess Inspirert av «collageverkstedet», lagde jeg først bakgrunnen til illustrasjonen. Jeg startet arbeidet med å finne elementer som kunne inspirere meg og bidra til å gi illustrasjonen det utrykket jeg ønsket. Jeg tok utgangspunkt i natur, og fant egne bilder med organiske farger og mønstre. Etter hvert bestemte jeg meg for å fokusere kun på noen av disse elementene og utvikle dem videre. Valget falt på skogen. Skog kan være en metafor for ungdomstid. Skogen har nye, friske skudd og høye, frie tretopper. Men den har også mørke, ugjennomtrengelige kratt og deler som kan være vanskelig å forsere. Man kan gå seg vill – og man kan finne fram.

5 Jeg brukte en tapetprøve med stort grenmotiv som utgangspunkt for bakgrunnen. Jeg la ulike mønster oppå tapetet ved hjelp av en rulle med tekstur og grå akrylmaling. Mønsteret på rullen har en steinaktig organisk form. Deretter rullet jeg sort maling på bobleplast som jeg trykket på tapetet. Da fikk jeg et annet steinaktig mønster.

6 Jeg ønsket å gi skogen lys og et «fristende», spennende element. Derfor klippet jeg ut en sjablong av en stor gren, og sprayet sølvmaling i formen. Jeg tegnet og klippet ut flere grener i ulikt materiale og med ulik størrelse og form. For å oppnå dybde i bildet, la jeg grenene over hverandre.

7 Deretter skannet jeg den ferdige bakgrunnen og lastet den opp i Photoshop CS4 File>Open, og lagret en egen kopi i Photoshop-format File>Save as

8 Digital bearbeiding i Photoshop CS4

9 Jeg ønsket å benytte hele den ledige skjermplassen mellom palettene, og valgte først View>Fit on screen Deretter definerte jeg størrelsen på dokumentet. Oppløsningen: 300 billedpunkter/tomme og format: liggende A4. Image>Image Size>Document Size Width: 29,7 cm Height: 21,0 cm Resolution: 300 pixels/inch Bakgrunnen var litt for mørk, og jeg ønsket å komme tettere inn på grenene i bildet. Derfor lagde jeg et utsnitt som jeg synes fungerte godt ved hjelp av Crop Tool og dobbeltklikket inni markeringen for å iverksette beskjæringen. Bakgrunnen var fremdeles for mørk, og jeg bestemte meg for å øke kontrasten i de lyse og mørke partiene.

10 Jeg valgte Curves via Create new fill or adjustment layer nederst i lagpaletten, og laget en S-kurve. Dette gjorde det sølvfargede området i bildet tydeligere og mer skinnende. Nå synes jeg bakgrunnen fikk et mer interessant og spennende uttrykk, de lyse partiene minnet om himmel – tordenvær, nordlys eller fyrverkeri - grenene kom tydeligere fram og kontrastene ble større.

11 På idéstadiet hadde jeg sett for meg en videreføring av det grafiske trykket jeg laget i Arbeidskrav 2. Motivet her var to sårbare mennesker, og de kunne fungere som et bilde på ungdom i illustrasjonen. I koldnålstrykket brukte jeg tynn strek og menneskene hadde et svært enkelt uttrykk. Underveis i arbeidsprosessen kom jeg fram til at utrykket her ble for enkelt og stilisert. Skogsillustrasjonen krever en stor kontrast, og jeg bestemte meg for å bruke foto. For å gjøre illustrasjonen interessant og levende, ønsket jeg meg mer fart, og lette etter egne bilder jeg kunne bruke. Jeg bestemte meg raskt for et foto der min datter hopper i en grønn kjole. Hun er 11 år - og definitivt på spranget ut i prepuberal fase. Temaet for illustrasjonen fikk dermed et nytt innhold: et ungt menneske som tar et friskt hopp ut i en usikker tilværelse

12 Jeg hentet en ny bildefil File>Open og lagret den i psd-format. Deretter brukte jeg «Tryllestaven», Magic Wand Tool, som markeringsverktøy. Jeg stilte inn toleransen på 50, slik at markeringen fanget detaljene tilstrekkelig. Så vendte jeg om på markeringen Select>Inverse. Da markerte jeg hoppet i stedet for bakgrunnen. Deretter kopierte jeg hoppet i et eget lag Layer>New>Layer via Copy.

13 Så brukte jeg flytteverktøyet Move Tool og limte hoppet inn i bakgrunnsfilen.

14 Til slutt ville jeg legge tekst på illustrasjonen. Jeg valgte Horizontal Type Tool i verktøypaletten, og dro ut en firkant i området der jeg ønsket at teksten skulle vise seg. Deretter skrev jeg inn teksten og prøvde jeg meg fram med ulik font, størrelse og farge i alternativlinjen. For at teksten skulle vise seg på to ulike steder, lagde jeg to firkanter og brukte Move Tool for å plassere dem der jeg ønsket. Jeg kom etter hvert fram til et resultat jeg synes fungerer:

15


Laste ned ppt "Arbeidskrav 3 - Del 2: Litt barn – litt voksen? Idéutvikling for illustrasjon, dekor eller kunstnerisk uttrykk."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google