Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kvalifiseringsprogrammet Hva er det som virker?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kvalifiseringsprogrammet Hva er det som virker?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Kvalifiseringsprogrammet Hva er det som virker?
Anne Kristine Karlsen Aud Kristin Gjessing ASVL Vinterkonferansen 2. februar 2010 Fortelle litt om Scala. Håkonsgt. Utfordringer. Fremmedspråklige. Rus. Flere vet ikke annet enn å overleve.

2 Nærvær Engasjement Omsorg Utholdenhet Humor
Relasjonsbygging Nærvær Engasjement Omsorg Utholdenhet Humor Egne erfaringer. Flere undersøkelser viser at uavhengig av alle andre ressurser er det de relasjonelle forhold som er den viktigste faktor for om vi som hjelpere lykkes eller ikke. Lærer-elev, terapeut-pasient, deltager-veileder. Det hjelper lite å være en dyktig fagperson hvis man ikke får til en god og trygg relasjon til de vi ønsker å hjelpe. Gode muligheter fordi vi er sammen hver dag over tid.

3 Linda: - Du er så snill at jeg nesten ikke veit om jeg hæler!
Selvbildebygging. Sosial trening. Ekte nærhet. Omsorg, i balanse.

4 Frokost Struktur Normal døgnrytme Bedre livsstil Sosial trening
Samtaler Hva skjer rundt frokostbordet? Ro. God tid. Bordskikk. Folkeskikk. Gjøre noe mens vi snakker. Cola og skolebrød er borte. Mindre og mindre kule, annet fokus i samtalene.

5 Fortell meg mer…………. Hva liker du å gjøre? Hva er du interessert i?
Hva tenkte du, hva følte du, hva GJORDE du da? Å være anerkjennende: Se, høre og prøve å forstå. Få følelsene med….. Få fram personens gode sider, eller friskhetsfaktorer. Da skjer det noe, da er det mulighet for endring.

6 Mestringsopplevelser
Mestringens metode er å styrke den enkeltes gode sider Få fram friskhetsfaktorene En del av mestringspedagogikken er tett og individuell oppfølging Drøssevis med nederlag. Trenger å bli lyttet til, tatt på alvor. De må få mulighet til å oppleve å mestre. ”Dette er bra for meg”. ”Ta den vanskelige telefonsamtalen selv”.

7 Individuelle og fleksible løsninger
Som tar tid…… Med velsignelse fra NAV Avklaring som kan ta år! Vi vekker, henter, følger til incestsenteret, til psykolog, gjeldsrådgiving……….

8 Ina og Kristoffer: - Dette er det første stedet vi har vært hvor vi møter ansvarlige voksne som holder ord! Ida Iren og Christian.

9 Regelmessige møter med NAV og flyktningkontoret
Hvordan og hvor ofte. Hvem er med. Helt avgjørende for å få satt i gang tiltak.

10 Fast lønn som gir feriepenger og pensjonspoeng
Gir status Stabilitet Forutsigbarhet Ikke stønad eller ytelser. ”Almisser” Betale skatt. Uten NAV hadde du ikke hatt denne muligheten. Hvem gir deg denne rettigheten?

11 Gard: - Nå får jeg endelig tid og mulighet til å få ordna opp i ting!
Gjøre avtaler med kreditorer. Ordne opp i diverse. Hjelp til å finne bolig. Tur til Ikea. Tilgang til gratis telefon. PC. Frankering. Hjelp til å formulere formelle brev. PRAKTISK HJELP.

12 Gode samarbeidspartnere:
NAV Rusomsorgen Fastlegen Kriminalomsorgen Flyktningkontoret DPS

13 ”JOBB, sa du?” Hva er nødvendig fokus for å få varige løsninger? Sjelden raske løsninger. Nødvendig å rydde støy, og det tar TID. Er det for mye dulling?? Hva om fokus i større grad blir rette mot jobb? Hva skjer da? Blir vi manipulert?

14 Gard: - For meg er Scala en slags forjobb, men nå synes jeg det er dritkjedelig her! Jeg har lyst til å jobbe! Bra tegn at han kjeder seg, da vil han videre! Det har tatt en stund!

15 Hva skal til for å komme videre?

16 Dette sier deltakerne selv:
Større tro på egne evner Får mulighet til å ta ansvar for seg selv Ta egne valg Vanlige arbeidslivsregler Praktisk hjelp Muligheter for arbeidsutprøving Sjanser til å prøve igjen Du må opp om morran før jobb er aktuelt. Arbeidsutprøving er en utfordring!

17 ”Det er de vi aldri må gi opp”

18 Og det blir like fint å jobbe som å danse……..


Laste ned ppt "Kvalifiseringsprogrammet Hva er det som virker?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google