Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

For tillitsvalgte i Utdanningsforbundet

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "For tillitsvalgte i Utdanningsforbundet"— Utskrift av presentasjonen:

1 For tillitsvalgte i Utdanningsforbundet
Profesjonsetikk For tillitsvalgte i Utdanningsforbundet 2. februar 2012 Øyvind Kvalnes Filosof og forfatter Handelshøyskolen BI

2 Slipp bomullsbarna fri!(tegning: Ørjan Jensen)

3 Passe beskyttet (Gyllen middelvei)
Underbeskyttet (for mye risiko) Overbeskyttet (for lite risiko)

4 Antifobisk lek: Å gå på tur alene Spisse gjenstander Klatre i høyden Elementene, ild/vann…

5 Hvilken rolle kan tillitsvalgte i Utdanningsforbundet spille i diskusjonen om bomullsbarna?

6 Furedi, F, 2002, Paranoid Parenting
Sandseter Hansen, E. B. og Ottesen Kennair, L. E., 2011, “Children’s Risky Play from an Evolutionary Perspective: The Anti-Phobic Effects of Thrilling Experiences” Evolutionary Psychology

7 3. Moral og etikk moral og etikk

8 MORAL OG ETIKK MORAL Oppfatninger om rett og galt i omgang mellom mennesker. ETIKK Systematisk refleksjon om rett og galt i omgang mellom mennesker.

9 ETISKE PRINSIPPER Likhetsprinsippet Like tilfeller bør behandles likt. Forskjellsbehandling krever at vi kan peke på en moralsk relevant forskjell. Offentlighetsprinsippet Du bør være villig til å forsvare beslutningen din offentlig. Kan du fortelle om den til dine nærmeste? Er du bekvem med at pressen får vite om den? LIKHETSPRINSIPPET: Ligger nedfelt i de fleste av oss. En sans for rettferdighet at like tilfeller skal behandles likt. Hva er den moralsk relevante forskjellen mellom gaver og bestikkelser, doping og høydehus? Er det noen forskjell? Vi kan anta som utgangspunkt at det går ut på det samme, og avkreve en begrunnelse. OFFENTLIGHETSPRINSIPPET Dette er ikke det samme som å tenke ”Hva kan jeg slippe unna med i pressen?” For i enkelte tilfeller kan det hende at du er villig til å forsvare en beslutning offentlig som opinionen vil mislike. Så omdømmet ditt kan settes på spill ved at du forsvarer noe som er kontroversielt.

10 Hva er den moralsk relevante forskjellen mellom en gave og en bestikkelse?

11 NAVIGASJONSHJULET NAVIGASJONSHJULET
Øyvind Kvalnes, Se gorillaen! Etikk i arbeid Universitetsforlaget 2006

12 Smutthullsetikk

13 ETISK METODE Hvilke alternativer har vi?
Hvordan ser de ut i lys av de etiske prinsippene? Hvilke føringer legger Navigasjonshjulet? Hva gjør vi?

14 Ekte dilemma: Valget står mellom to alternativer som begge støttes av like tungtveiende grunner. Uansett hva du velger, blir noe galt. Falskt dilemma: Det er rimelig klart hva du burde gjøre, men det er fristende å gjøre noe annet.

15 1. BRYSOM KOLLEGA Du har en kollega som skaper sosial uro, og som det er vanskelig å samarbeide med. Flere forsøk på å ta tak i situasjonen har vært mislykket, mest på grunn av at kollegaen har vært lite imøtekommende. Nå har vedkommende søkt seg jobb i en annen kommune, og alle håper at han får mulighet til å flytte på seg. En dag får du telefon fra en annen tillitsvalgt i Utdanningsforbundet. Hun forteller at nåværende sjef uttaler seg veldig positivt om personen, og spør om du også er enig i at dette er en flink og positiv person. Hva svarer du?

16 2. GYMLÆRER PEDERSEN Det er to gymlærere på en skole, men etter det siste budsjettet er det økonomi og timer kun til en. Prinsippet er først inn, sist ut - og gymlærer Pedersen var sist inn. Problemet er at Pedersen er en vesentlig bedre lærer enn den med mer ansiennitet - det vil være et stort tap å miste ham. Elevene vil strengt tatt få et mye dårligere tilbud. Hvilke hensyn skal du ta som tillitsvalgt? Har du også et ansvar for elevenes tilbud?

17 Konsentrasjonstest

18 Se gorillaen!

19

20 JOHARIS VINDU Kjent for meg Ukjent for meg Kjent for andre ARENA
BLINDPUNKT Ukjent for andre BAK FASADEN SKJULT Luft, J.; Ingham, H. (1955). "The Johari window, a graphic model of interpersonal awareness". Proceedings of the western training laboratory in group development (Los Angeles: UCLA).

21 ”I dag ser vi de trærne veldig godt.”
(hint & håp)

22 Den modige trellen: ”I morgen er det mandag, herre.”

23 Ytringsmot: Mot til å si det du mener; både å si fra om noe du mener er urimelig og galt, og om noe du mener er positivt.

24 (arbeidslivsbilde her)
Tilskuereffekten: Jo flere vi er som ser at noe bør gjøres, desto mindre er sjansen for at noen gjør det. 2. Tilskuereffekten (arbeidslivsbilde her)

25 Bekreftelsesfellen: Vi legger merke til det som bekrefter oppfatningene våre, og overser det som gir oss grunn til å skifte mening

26 thinker.no @okvalnes

27 Profesjonsetikk Hva slags interessekonflikter kan det være mellom ansatte i Utdanningsforbundet og barn/unge?

28 Harvard Business School, 2003
Profesjonsetikk Harvard Business School, 2003

29 MOTPOLER I YTRINGSKLIMA
STØTTENDE DEFENSIVT beskrivelse vurdering problemorientert kontrollerende spontanitet strategi medfølelse nøytralitet likhet overlegenhet utprøvende sikker Jack R Gibb ”Defensive Communication”, The Journal of Communication, sept. 1961

30 moral hazard: mennesker som slipper å ta konsekvensene av egne handlinger, blir mer uforsiktige

31 3. PRESSE ELLER ANNET PRESS
Som tillitsvalgt er du avhengig av å ha et godt forhold til arbeidsgiver. Det kan imidlertid oppstå situasjoner der motparten foreslår et budsjettkutt som du som tillitsvalgt anser som helt uforsvarlig. Du opplever at du ikke kommer noen vei med arbeidsgiver og vurderer derfor sterkt å gå til pressen. Det vil imidlertid skade ditt forhold til arbeidsgiver, og kanskje gjøre forhandlingene enda vanskeligere. Hva gjør du?


Laste ned ppt "For tillitsvalgte i Utdanningsforbundet"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google