Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

For tillitsvalgte i Utdanningsforbundet 2. februar 2012 Øyvind Kvalnes Filosof og forfatter Handelshøyskolen BI.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "For tillitsvalgte i Utdanningsforbundet 2. februar 2012 Øyvind Kvalnes Filosof og forfatter Handelshøyskolen BI."— Utskrift av presentasjonen:

1 For tillitsvalgte i Utdanningsforbundet 2. februar 2012 Øyvind Kvalnes Filosof og forfatter Handelshøyskolen BI

2 Slipp bomullsbarna fri!(tegning: Ørjan Jensen)

3 Overbeskyttet (for lite risiko) Underbeskyttet (for mye risiko)

4

5 Hvilken rolle kan tillitsvalgte i Utdanningsforbundet spille i diskusjonen om bomullsbarna?

6 Furedi, F, 2002, Paranoid Parenting Sandseter Hansen, E. B. og Ottesen Kennair, L. E., 2011, “Children’s Risky Play from an Evolutionary Perspective: The Anti-Phobic Effects of Thrilling Experiences” Evolutionary Psychology

7 moral og etikk

8 MORAL Oppfatninger om rett og galt i omgang mellom mennesker. ETIKK Systematisk refleksjon om rett og galt i omgang mellom mennesker.

9 Likhetsprinsippet Like tilfeller bør behandles likt. Forskjellsbehandling krever at vi kan peke på en moralsk relevant forskjell. Offentlighetsprinsippet Du bør være villig til å forsvare beslutningen din offentlig. Kan du fortelle om den til dine nærmeste? Er du bekvem med at pressen får vite om den?

10 Hva er den moralsk relevante forskjellen mellom en gave og en bestikkelse?

11 Øyvind Kvalnes, Se gorillaen! Etikk i arbeid Universitetsforlaget 2006 NAVIGASJONSHJULET

12 Smutthullsetikk

13 1. Hvilke alternativer har vi? 2. Hvordan ser de ut i lys av de etiske prinsippene? 3. Hvilke føringer legger Navigasjonshjulet? 4. Hva gjør vi?

14 Ekte dilemma: Valget står mellom to alternativer som begge støttes av like tungtveiende grunner. Uansett hva du velger, blir noe galt. Falskt dilemma: Det er rimelig klart hva du burde gjøre, men det er fristende å gjøre noe annet.

15 Du har en kollega som skaper sosial uro, og som det er vanskelig å samarbeide med. Flere forsøk på å ta tak i situasjonen har vært mislykket, mest på grunn av at kollegaen har vært lite imøtekommende. Nå har vedkommende søkt seg jobb i en annen kommune, og alle håper at han får mulighet til å flytte på seg. En dag får du telefon fra en annen tillitsvalgt i Utdanningsforbundet. Hun forteller at nåværende sjef uttaler seg veldig positivt om personen, og spør om du også er enig i at dette er en flink og positiv person. Hva svarer du?

16 Det er to gymlærere på en skole, men etter det siste budsjettet er det økonomi og timer kun til en. Prinsippet er først inn, sist ut - og gymlærer Pedersen var sist inn. Problemet er at Pedersen er en vesentlig bedre lærer enn den med mer ansiennitet - det vil være et stort tap å miste ham. Elevene vil strengt tatt få et mye dårligere tilbud. Hvilke hensyn skal du ta som tillitsvalgt? Har du også et ansvar for elevenes tilbud?

17 Konsentrasjonstest

18 Se gorillaen!

19

20 Kjent for megUkjent for meg Kjent for andre ARENABLINDPUNKT Ukjent for andre BAK FASADEN SKJULT Luft, J.; Ingham, H. (1955). "The Johari window, a graphic model of interpersonal awareness". Proceedings of the western training laboratory in group development (Los Angeles: UCLA).

21 ”I dag ser vi de trærne veldig godt.” (hint & håp)

22 Den modige trellen: ”I morgen er det mandag, herre.”

23 Ytringsmot: Mot til å si det du mener; både å si fra om noe du mener er urimelig og galt, og om noe du mener er positivt.

24 2. Tilskuereffekten (arbeidslivsbilde her) Tilskuereffekten: Jo flere vi er som ser at noe bør gjøres, desto mindre er sjansen for at noen gjør det.

25 Bekreftelsesfellen: Vi legger merke til det som bekrefter oppfatningene våre, og overser det som gir oss grunn til å skifte mening

26 thinker.no @okvalnes

27 Hva slags interessekonflikter kan det være mellom ansatte i Utdanningsforbundet og barn/unge?

28 Harvard Business School, 2003

29 STØTTENDEDEFENSIVT beskrivelsevurdering problemorientertkontrollerende spontanitetstrategi medfølelsenøytralitet likhetoverlegenhet utprøvendesikker Jack R Gibb ”Defensive Communication”, The Journal of Communication, sept. 1961

30 moral hazard: mennesker som slipper å ta konsekvensene av egne handlinger, blir mer uforsiktige

31 Som tillitsvalgt er du avhengig av å ha et godt forhold til arbeidsgiver. Det kan imidlertid oppstå situasjoner der motparten foreslår et budsjettkutt som du som tillitsvalgt anser som helt uforsvarlig. Du opplever at du ikke kommer noen vei med arbeidsgiver og vurderer derfor sterkt å gå til pressen. Det vil imidlertid skade ditt forhold til arbeidsgiver, og kanskje gjøre forhandlingene enda vanskeligere. Hva gjør du?


Laste ned ppt "For tillitsvalgte i Utdanningsforbundet 2. februar 2012 Øyvind Kvalnes Filosof og forfatter Handelshøyskolen BI."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google