Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hva kjennetegner et narkotikamisbruk

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hva kjennetegner et narkotikamisbruk"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hva kjennetegner et narkotikamisbruk

2 De fire mest kjente tegnene
Brå forandringer i oppførsel og vaner. Fysiske forandringer Sosiale problem

3 Brå forandringer i oppførsel og vaner.
Dårlig personlig hygiene, slurvete/skitten påkledning, allmenninntrykket bærer preg av forfall. Uventet, kanskje plutselig tap av interesse for arbeid, skole og deltakelse i felles og fritidsaktiviteter. Vanskeligheter og stå opp om morgen. Generelt inntrykk av at fortroligheten til foreldre/arbeidsgiver/kolleger er blitt dårligere.

4 Atferdsforandring Mer hyppige og langvarige fravær fra hjemmet, også utover kvelden og natta uten å redegjøre for dette. Bruk av solbriller, også innendørs. Solbriller kan brukes for å skjule forandringer i pupillene for å beskytte seg mot lys. Dårlig matlyst generelt med overdrevet inntak av sukkertøy, kaker og søte drikker.

5 Atferdsforandring Umotivert fnising og krampelatter som om vedkommende er beruset uten at det lukter alkohol. Spesielt pratsom utover det normale. Vedkommende hopper fra emne til emne uten skikkelig sammenheng. Oppfarenhet og irritabel – utover det som man kan regne som normalt for alderen og det som man ellers er vant til. Uventet eller påfallende skifte av faste omgangsvenner - til mer sporadiske og ubestemmelig miljøer uten at vedkommende kan gi noen god forklaring på dette.

6 Fysiske forandringer Gjentatte tilfeller av snue
Røde/blodsprengte og tårefylte øyne. Hoste i situasjoner der det ikke er grunn til å anta det skyldes en normal lidelse Kvalme og oppkast Generelt dårlig allmenntilstand Uforklarlige tretthet symptomer, likegladhet og overdreven gjesping i tid og utide. Kloremerker - narkotika misbrukere får ofte sterk kløe Merker etter nålestikk , arr blåmerker spesielt i albuleddet eller på underarmen.

7 Funn av spor og gjenstander
Blodflekker, eventuelt spor etter fjerning av slike på skjorteermene. Bomullsdotter og sprøyter eller sprøytespisser, bøyde og sotete skjeer, sotete metallokk eller små metallesker med rar lukt. Brune / sotete klumper med søtlige, krydderlignende lukt. Piperensere, vekter, sigarettpapir i ruller, kniv eller andre skjæreredskaper med sotete blad. Tabletter med spesiell farge, merking eller logo.

8 Funn av spor og gjenstander
Pulver pakket inn i svært små emballasjeenheter Små fargede papirbiter med forskjellige motiver på. Disse kan være dyppet i LSD. Ved røyking av hasj er ofte flere personer samlet. For å kamuflere den søtlige lukten av hasj hender det at de som røyker brenner røkelse for å kamuflere den søtlig lukten. Besittelse av mye penger. Vedkommende sier gjerne de oppbevarer pengene for andre.

9 Sosiale problemer Holder ikke avtaler og kan tas i store og små løgner. Blir tatt for småtyverier, gjerne av lett omsettelige gjenstander. Bagatelliserer konflikter med skole og hjem, arbeidsgiver, kamerater, politi etc. Åpenbar interesse for å forsvare bruk av rusmidler og andre rusmisbrukere. Tilbringer tid med andre misbrukere. Tiltagende ”gi blaffen” mentalitet og negativ innstilling til generelle samfunnsmessige normer utover det som er vanlig for aldersgruppen.


Laste ned ppt "Hva kjennetegner et narkotikamisbruk"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google