Laste ned presentasjonen
Presentasjon lastes. Vennligst vent
1
Graves og Pessac-Leognan
Vinforedrag ved Mads Endresen
2
Bordeaux-kart
3
Graves og Pessac-Leognan-kartutsnitt
4
Graves og Pessac-Leognan
Navnet Graves betyr grus. Pessac-Leognan er navnet på dobbeltlandsbyen som er hjertet i kommunen Pessac-Leognan nord i Graves Tre appellasjoner(AOC): 1.Graves(både hvite tørre og røde(1953/-59)) 2.Pessac-Leognan(både hvite tørre og røde, Samtlige 16 Cru Classés ligger her)(1987) 3.Graves Súperieures(søte hvite)
5
Graves og Pessac-Leognan Terroir
Klimatisk er det både varmere dager og somre og kjøligere netter og vintre her enn lengre ut i Bordeaux; altså Medoc. Skogholtene, som ligger innimellom vinmarker og vinslott samt forstadsbebyggelse, skjermer for harde vinder fra Atlanteren, men vårfrost kan være et problem i dalsøkk
6
Graves og Pessac-Leognan Terroir
Jordsmonnet er vesentlig preget av grov glasifluvial grus fra siste istid, som også inne-holder betydelige mengder kvartsmineraler hos de beste eiendommene. Grusen drenerer jorda godt og holder på solvarmen samt sørg-er for god mineralitet i vinene Karrig jordsmonn og god drenering betyr at man kan ha høy plantetetthet. Da det samtid-ig beskjæres kraftig for å holde utbyttet pr.vin- stokk nede, optimaliseres kvaliteten
7
Graves og Pessac-Leognan Terroir
8
Graves og Pessac-Leognan Historikk
Dette er sammen med det høytliggende St. Emilion( Chateau Ausone og Clos Fourtet) det eldste vinområdet i Bordeaux. Dette er før dreneringen av sumpområdene i Medoc på 1600-tallet. England ble det viktigste markedet etter Eleanor av Aquitaine’s og Henrik 2.’s giftemål 18.mai 1152. Chateau Olivier spores tilbake til 1200-tallet, Chateau Pape-Clément til 1300-tallet og Chateau Haut-Brion til 1500-tallet.
9
Graves og Pessac-Leognan Historikk
Chateau Haut-Brions eier Jean de Pontac ( ) startet byggingen av eiendomm-ens imponerende renessanse-slott i Pontac-familien var de første til å lansere reserve-viner på flasker, basert på selektert, seinthøstet Vin de Garde, og åpnet for øvrig, etter puritanernes skrekkvelde, Londons første restaurant under eget navn, Pontac’s Head, på 1660-tallet for å reklamere for egen vin
10
Graves og Pessac-Leognan Historikk
11.april 1663 skriver londoneren Samuel Pepys i sin kodede dagbok: ”Drakk en type fransk vin kalt Ho Bryan, som hadde en god og ikke minst meget spesiell smak, og som jeg aldri tidligere har stiftet bekjentskap med.” (Eldste kjente smaksnotat om en navngitt Bordeaux-vin.) Chateau Haut-Brion har alltid hatt en spesiell posisjon, og ble som eneste slott utenfor Medoc klassifisert som 1.Grand Cru i 1855!
11
Graves og Pessac-Leognan Rødvinstil
Vesentlig på grunn av terroiret, dessuten pga. av at man er mindre tung på labben mht. eiking, ekstraherer lenge, og pga. en større andel merlot på de røde, får rødvinene en jordlig(mineraler), litt brent(varm murstein) karakter med innslag av stall og nougat (merlot) på duft, og en mer delikat og elegant smak enn ofte er tilfellet i Medoc og Pomerol
12
Graves og Pessac-Leognan Hvitvinstil
De tørre hvitvinene er laget på sauvignon blanc, ofte i kombinasjon med sémillon. De gjæres og lagres vanligvis på nye små franske eikefat, og det tar generelt lang tid(10 år pluss) før fatsmaken smelter inn i vinen. De har en smør- og honningaktig krydret karakter kombinert med stikkelsbær, lime og østers! De søte hvitvinene ligner på Sauternes, er billigere, lettere, mindre søte og botrytiserte
13
Graves og Pessac-Leognan Chateau Haut Brion
14
Chateau Haut Brion
15
Chateau La Mission Haut Brion
16
Domaine de Chevalier
17
Domaine de Chevalier ”kongen av tekno-terroir” Olivier Bernard
18
Chateau Olivier
19
Chateau Pape Clement
20
Chateau Haut Bailly
21
André Lurton vinentrepenør eller vinimperialist?
22
Chateau La Louviere Blanc
23
Chateau La Louviere Rouge
24
Chateau Couhins-Lurton
25
Chateau Smith Haut Lafitte
26
Graves og Pessac-Leognan Gastronomi
Tørre hvite( østers, kamskjell, sjøtunge med Mousseline-saus, avkokt laks og ørret med Sandefjordsmør, øvrig slankekost som panne-stekt røye med smørsaus, karamelliserte ingefærepler, ovnstekt fennikel og småpotet) Røde(vilt, lam, avkokt torsk(ung vin, takk!), Borgestad-entrecote med rødvinsaus, kokte mandelpoteter og gulrotpuré) Søte hvite( Tarte Tartin, fruktsalat)
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.