Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Torstein Ertsgaard Daglig leder Stjørdal 3D verksted as.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Torstein Ertsgaard Daglig leder Stjørdal 3D verksted as."— Utskrift av presentasjonen:

1 Torstein Ertsgaard Daglig leder Stjørdal 3D verksted as

2 HVA MED VERKTØYMAKERFAGET I NORGE ?

3 Bedriftsopplysninger  Eies av de ansatte  Tok over verksted 2 nov. 2000  Tidligere eid av Polimoon/Dynoplast  Plastbakgrunn tilbake til 1947  12 ansatte + lærling  60 % produksjon av formverktøy til plastindustrien  20 % turbiner.( voksende)  10 % vedlikehold og reparasjoner  10 % til bearbeiding. ( voksende)

4 Lokaliteter  Verkstedhall på 1100m2  2 stk traverskraner, kapasitet 8 tonn.  Moderne datasystem  Tar i mot filer, IGES, Parasolid, DXF og andre format

5 Erfaring  Alle medarbeidere har lang erfaring i verktøybygging.  10 har fagbrev som verktøymaker  1 lærling  2 er ingeniører

6 Deler av hallen

7 Fresemaskin Bord 2500x1000

8 Formverktøy og produkter

9 Diverse bearbeiding

10 Så til spørsmålet, verktøymaker i Norge?  Jeg ønsker å få til en dialog med dere!  Hva tenker dere som er i sprøytestøpeindustrien angående verktøymakerbedrifter?  Hva med framtida?

11 Mine tanker.  Hvorfor driver vi med å produsere formverktøy?  Meget arbeidskrevende, finne nye løsninger, nytt verktøy: nye utfordringer, ønsker å levere god kvalitet.  Må ha økonomi til å fornye maskinparken.

12  Holde folket i arbeide.  Få unge personer til å ta utdannelse innen for verktøymakerfaget.  Er alle disse punkter oppnåelig???

13 Hva er situasjonen i dag?  Mange kjøper verktøy fra lavkostland.  Flere verktøymakerbedrifter legges ned.  Flere verktøymakere går over til annen bearbeiding.  Det blir dårligere kunnskap i faget.  Rekruttering til verktøymakerfaget er og blir mindre.  Kunnskap flyttes ut fra Norge

14 Hva er situasjonen i Stjørdal 3D verksted as i dag?  Tidligere var vi en bedrift ( en av landets største) som bare arbeidet med sprøytestøpeverktøy.  Det har vi fortsatt ønsker om å være og gjøre!  Vi så for 3 år siden at det var en dreining i markedet mot kjøp fra lavkostland.

15 Hva gjorde vi?  Vi utviklet våres egne produkter.  Turbiner for vannkraft, mikroturbiner.  Mer arbeid på bearbeiding.  Dette tror vi kan være redningen for oss, og flere tenker det samme.

16 Mikroturbiner fra 20 kW til 200KW

17 Nye investeringer  Ny fresemaskin, spesielt for store verktøy og annen bearbeiding

18 Hva med situasjonen om 5-10 år hvis trenden fortsetter?  Det kommer til å bli færre som bygger sprøytestøpeformer i Norge.  Det blir vanskelig å få hjelp til rep. og endringer.  Prisnivået i lavkostland vil gå opp.  Hvem skal hjelpe sprøytestøperne når bedrifter og kunnskap er borte?

19 Dette er situasjonen nå.  Team Verktøy i Leksvik er avviklet.  Jan Spydevold hos Stabil Verktøyindustri, sier at de kommer til å gå over til mer ren bearbeiding.  Flere andre kommer til å gå over til bearbeiding, finne på noe annet eller avvikle.

20 Hva kan vi gjøre sammen for å bedre dette for oss alle?  Da sier sikkert dere som skal kjøpe formverktøy, ned med prisen!!!  Det kan vi sikkert gjøre noen ganger, men ikke i lengden, da er vi der ikke mer.  Det blir vanskelig å konkurrere når timeprisen er på 5-10kr i lavkostland og 150 kr her i Norge.

21 Blir det mye billigere å kjøpe fra lavkostland hvis en ser på alle faktorer?  Prisen på tilbudet?  Oppfølgingskostnader  Reise, borte 1 uke. ( kunne gjort noe annet)  Transport  Endring og reparasjoner. (Kan være dårlig med underlag)  Vanskelig å få verktøymaker i lavkostland til å betale det som må rettes opp på et verktøy.  Beholde kunnskapen i Norge  Bruk av kunnskapen seinere

22 Hvordan ønsker dere dette???  Kom med gode innspill slik at vi kan dra nytte av hverandre og holde på kunnskapen vi har og kommer til å skape i framtiden.  Dere ønsker heller ikke at all sprøytestøping skal flagges ut av landet???


Laste ned ppt "Torstein Ertsgaard Daglig leder Stjørdal 3D verksted as."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google