Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Skiensfjordens vinselskap Vin fra Burgund 9. februar 2007.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Skiensfjordens vinselskap Vin fra Burgund 9. februar 2007."— Utskrift av presentasjonen:

1 Skiensfjordens vinselskap Vin fra Burgund 9. februar 2007

2

3

4

5 Kveldens viner •Amiot Chassagne-Montrachet 1.Er Cru la Maltroie 2004 Chablis - b.nr kr 370,-Amiot Chassagne-Montrachet 1.Er Cru la Maltroie 2004 •Bouchard Meursault 2001/2003 Hvitvin b.nr kr. 329,- •Guyon Gevrey-Chambertin 2002Guyon Gevrey-Chambertin 2002 Rødvin b.nr Cotes de Nuites Kr. 300,80 •Beaune 1. cru Marconnets 1998/1999Beaune 1. cru Marconnets 1998/1999 Rødvin b.nr Cote de Beaune Kr. 303,-

6 Vin karakteristikker og klassifisering Viner fra Burgund inndeles i 4 grupper, i nedadstigende kvalitet: grand crus, premier crus, village, og Bourgogne.grand cruspremier crusvillage The Grand Cru – den beste vinen fra de beste områdene på vingårdene / minimum 5-7 års lagring. The Premier Cru uterket kvalitet, men hakket under Grand Cru /lagring 3 – 5 år. The Village er preget av landsbyen og lokale forhold / drikkes gjerne etter 2-4 år AOC Bourgogne er viner fra et sted i Bourgogne

7 CHABLIS

8 Historie - Chablis •Ligger nord i Burgund, ca 2t fra Paris •Var tidligere en innsjø •Skiller seg ut fra resten av Burgund p.g.a jordsmonnet, kimmeridgekalk skapt for ca 180 mill. år siden •Oppkalt etter en liten landsby i Dorset i England, med samme type kalkforekomster

9 Chablis Historie •Består av: –7 Grand Cru • Les Clos, Les Preuses, Valmur, Grenouilles, Blanchot, Bougros og Vaudésir –40 Premier Cru •Vaillon, Fourchaume, Beauroy, Montée de Tonerre, Mont de Milieau er de mest kjente –AOC Chablis –Petit Chablis

10 Kveldens første vin •Amiot Chassagne-Montrachet 1.Er Cru la Maltroie cl Kr. 370·Amiot Chassagne-Montrachet 1.Er Cru la Maltroie 2004 •Beskrivelse: Middels dyp strågul. Aroma av eple, lime og mineraler med hint av fat og smør. Konsentrert og lang ettersmak. Frisk. •· Varenummer: •· Varetype: Hvitvin •· Utvalg: PARTIUTVALG •· Karakteristikk: Fylde: Friskhet: Sødme: •· Passer til: •· Land/distrikt: FRANKRIKE, BURGUND •· Råstoff: 100% CHARDONNAY •· Lagring: 12 MD. FATLAGRING, 6 MD. FLASKEMODNING FØR SALG •· Innhold: Alkohol 13,50% Sukker: 0,50 g/l Syre: 5,80 g/l •· Lagringsgrad:KONSUMFERDIG, MEN KAN FORTSATT OPPBEVARES •· Produsent: Dom. amiot Guy & Fils •· Grossist: Lassaga Trading International AS utgått fra sortimentet.

11 Chardonnay •Chardonnay har blitt en svært populær drue i hele verden - et motebegrep - men druen i seg selv er ganske smaksnøytral. Den er avhengig av et godt jordsmonn og gjerne et litt strengt klima for å gi en vin som er verd å huske. Chablis og Burgund er til gjengjeld ugjendrivelige beviser på dette. Druen har moderat naturlig syre og god fylde og alkohol.

12 Kart over Chablis

13 Jordsmonn i Chablis •Ligger i enden av Pariserbassenget •Kimeridge og Portlands- kalk samt leire •Jordsmonnet inneholder fossile skalldyr, særlig av en østerstype – Exogyra virgula. Avleiringer fra innsjøen •Chablis var for ca 180 mill år siden en innsjø

14 Tverrsnitt av jordsmonn

15 Klima •Ligger langt nord, på breddegrad med Champagne •Semi continentalt – varme sommere – kjølige og lange vintre •Fare for sen frost på våren (vårfrost), skjer ofte, reduserer avlingen betraktelig, opp til halvparten •Fare for tidlig vinter – druene modnes ikke

16 Sen frost - varme

17 Sen frost - vann

18 Årganger •2001 – middels år, overmoden frukt, lite syre •2000 – Meget bra, optimal modenhet på druene samt godt med syre •1999 – Meget bra, masse syre •1998 – Vanskelig år, råte, kaldt •1997 – Godt år, varmt, optimal modning av druene. Høyt syrenivå. •1996 – Topp årgang, stålsyre, fyldig og kompleks

19 Årganger •1995 – Meget bra, noe mindre syre enn 96, kompleks, rik og finesse •1992 – Godt år for hvite burgundere, bedre enn 1993 for Chablis. Drikkes nå. •1994 – Vanskelig år, hagel og varmt. Overmodne druer, lite syre, fete, noe plumpe viner •1993 – Godt år, drikkes nå. Varmt år, med god modning av druene, bra syre •1991 – Vanskelig år, råte, lite syre. Kan være ”over the edge”. Vær forsiktig med å kjøpe denne årgangen. •1990 – Topp år, bra syre, frukt og lagrings potensiale

20

21 Merssault …. •Meursault - nøtter og smør •Her er en hvitvin fra Cote de Beaune. Dette er ofte ganske fete og runde viner, med rik ettersmak. Fet og sandholdig leire er fremtredende på flatlandet, mens kalksten og magrere jord dominerer høyere opp, der de beste markene befinner seg.

22 Kveldens hvite burgunder Bouchard Meursault 2001/2003 •Meursault-vinene er blant de desidert beste fra Côte de Beaune. Maksimumsavkastning er for øvrig 45 hl/ha. •75 cl Kr. 329,- •· Beskrivelse: Strågul farge, eikepreget bouquet og smak, frukt med toner av lime. •· Varenummer: •· Varetype: Hvitvin •· Utvalg: BESTILLINGSUTVALG •· Karakteristikk: Fylde: Friskhet: Sødme: •· Passer til: fisk skalldyr fjærfe •· Land/distrikt: FRANKRIKE, BURGUND •· Råstoff: 100% CHARDONNAY •· Lagring: 9 MD. FATLAGRING. •· Innhold: Alkohol 13,50% Sukker: 2,00 g/l Syre: 5,40 g/l •· Lagringsgrad:KONSUMFERDIG, MEN KAN FORTSATT OPPBEVARES •· Produsent: Bouchard Père & Fils •· Grossist: Engelstad Vin og Brennevin

23 COTE D’0R •Området fra Dijon og sydover mot Santenay, 65 km med bølgende åser og vinmarker, aldri bredere enn 4 km •Her lages noen av verdens dyreste og mest berømte viner. •Alle vinene lages innenfor et området som er 50 km langt, i sørhellingene ned mot elvene Saone •2 hovedområder i fylket Cote D’Or: –Cote de Nuits –Cote de Beaune –Området er lite – og dette betyr mye for pris og mengde som lages

24 Côte d’Or - Burgund i særklasse •Côte d’Or deles vinmessig i to, Côte de Beaune i syd og Cote de Nuits i nord. I disse sonene, som ligger mellom Chagny og Dijon, finner vi etter mange mening de mest fantastiske viner verden kan vise til. •Mye av årsaken til vinenes raffinement og klasse ligger i et særdeles variert jordsmonn. Côte d’Or har en variasjon på dette området, som gjør at det stiller i særklasse blant verdens førende vinområder. Det sier seg selv at med en slik variasjon, vil også vinene fra området ha til dels meget ulik karakter, idet de gjenspeiler de ulike "terroirs", dvs. vinmarkens jordsmonn i kombinasjon med mikroklimaet på stedet.

25 COTE D’0R •Jordbunnen er meget variert og består av steinet, leirholdig, kalk- og jernholdig jord, mergelaktig kalksten og endelig lys mergel. Likesom Côte de Beaune produserer ”store” rødviner som Volnay, Pommard, Beaune, Aloxe-Corton, produseres her også de ”store” hvitvinene i Bourgogne. Det er Montrachet, Meursault, og Corton-Charlemagne, oppkalt etter Karl den Store, som hadde en vingård i Corton. Hvitvinene kjennetegnes for sin rike bouquet; De er tørre og allikevel runde og fine. De er ytterst harmoniske, har rase og er meget elegante og velegnet til lagring. Rødvinene fra Côte de Beaune når vanligvis sitt høydepunkt tidligere enn vinene fra Côte de Nuits.

26 Côte de Nuits - klodens fineste rødviner? •Her lages mest rødvin •Vinene er kraftige og fyldige med stor fargedybde og bouquet •Hellingene ligger vendt mot sørøst og vinmarkene er sammensatt av et stort antall parseller som gir viner like forskjellig som de jordmonnet de vokser i – mergel og kalksteinsjord og skiferholdig leire med jern og kritt.

27 Côte de Nuits - klodens fineste rødviner? •Nuits St. Georges •Den sydligste vin-landsbyen (village på fransk) det er verdt å merke seg, har gitt navn til hele sonen: Nuits Saint Georges. •Her lages de stauteste, strammeste og mest lagringskrevende vinene i hele Côte de Nuits. Så du bør ha en god lagringsplass som holder grader året rundt, er mørk og uten vibrasjoner, sterke lukter e.l., før du går til innkjøp her. Vinene tjener veldig på et lengre kjelleropphold. •Av de beste vinene fra villag'en regnes de fra Domaine Henri Gouges og Domaine Robert Chevillon.

28 Kveldens rødvin fra Côte de Nuits Guyon Gevrey-Chambertin 2002 Guyon Gevrey-Chambertin 2002 •75 cl Kr. 300,80 •Beskrivelse: Dyp rubinrød farge, aroma av moreller og kirsebær, fin sammensetning, kraftig og elegant avslutning. •Varenummer: •Varetype: Rødvin •Utvalg: BESTILLINGSUTVALG •Karakteristikk: Fylde: Garvestoffer: Fruktighet: •Passer til: storfe, hare, sau •Land/distrikt: FRANKRIKE, BURGUND •Råstoff: 100% PINOT NOIR •Lagring: •Innhold: Alkohol 13,00% Sukker: Ukjent Syre: Ukjent •Lagringsgrad:KONSUMFERDIG, MEN KAN FORTSATT OPPBEVARES •Produsent: Dom. antonin Guyon •Grossist: Vinhuset NoFra AS •Distributør: Cuveco As

29 Pinot Noir •Pinot Noir - en av verdens desidert beste vindruer. Den kan gi viner med et aromaspekter som er få andre forunt. Men den gir dessverre like ofte totalt intetsigende viner som ofte er fryktelig overprisede. •Druen er en av de eldste vi kjenner til. Plinius skrev om druen så langt tilbake som til det første århundret etter Kristus. Den er trolig en av de første druene som er foredlet frem av villdruer. Og det er en av de druene vi kjenner som har hatt sitt nåværende navn lengst ( år).

30 Pinot Noir •Druen er elsket av vindyrkere nettopp fordi den kan gi fantastiske viner. Problemet er bare at den er en av de vanskeligste å dyrke frem til et topp resultat. Druen modner tidlig og er utsatt for vårfrost. Den har tynt skall (de fleste klonene) som lett kan briste, med oksydert frukt som resultat. Den er utsatt for flere sykdommer, og råte er ofte et problem fordi klasene er så tette. Den trenger videre lang modningstid får å kunne gi interessante aromaer. I det hele tatt et utfordrende prosjekt å prøve seg på for en vinbonde/vinmaker.

31 Côte de Beaune -Burgund i særklasse •Her lages både røde og hvite av topp kvalitet •Vi har smakt på en hvit Burgund •80% av produksjonen i Cote de Beaune er rødvin •Rødvinene har gjerne ha trekk av kirsebær og røde frukter. •Området er særlig kjent for sine hvite tørre viner.

32 Kveldens rødvin fra Côte de Beaune – Beaune 1. cru Marconnets 1998/1999 Beaune 1. cru Marconnets 1998/1999 •75 cl Kr. 303,- •Bestillingsvare •· Beskrivelse: Fruktig vin med bouquet av bringebær, kirsebær og noe kryddertoner. Svakt innslag av eik. •· Varenummer: •· Varetype: Rødvin •· Utvalg: BESTILLINGSUTVALG •· Karakteristikk: Fylde: Garvestoffer: Fruktighet: •· Passer til: hare,vilt og fjørfe •· Land/distrikt: FRANKRIKE, BURGUND •· Råstoff: PINOT NOIR •· Lagring: •· Innhold: Alkohol 13,50% Sukker: Ukjent Syre: Ukjent •· Lagringsgrad:EN DEL UTVIKLET, FORTSATT LAGRING ANBEFALES •· Produsent: Bouchard Père & Fils •· Grossist: Engelstad Vin og Brennevin


Laste ned ppt "Skiensfjordens vinselskap Vin fra Burgund 9. februar 2007."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google