Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Skiensfjordens vinselskap

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Skiensfjordens vinselskap"— Utskrift av presentasjonen:

1 Skiensfjordens vinselskap
Vin fra Burgund 9. februar 2007

2 Geography The wine region starts just south of Dijon at Marsannay-la-Côte and runs southward to just short of the city of Lyon. The area of Chablis stands on its own to the northwest of Dijon, about as close to Paris as it is to the heart of Burgundy. The main wine regions in Burgundy proper (those that are entitled to the AOC Bourgogne designation) are the Côte de Nuits, Côte de Beaune (collectively known as the Côte d'Or or "golden slope") and further south the Côte Chalonnaise. The Route des Grands Crus (which loosely translates as the "road of great vineyards") traverses the Burgundy wine region. The area is made up tiny villages surrounded by flat and sloped vineyards. The sloped vineyards have the most exposure to sunshine and the greatest drainage. The best wines (Grand Cru) from this region are grown from the middle part of the slopes while the "Premier Cru" wines are produced from the flat territory in the villages. Beaujolais, Chablis, and Mâcon are also viticulturally part of Burgundy.

3

4 Côte de Nuits - klodens fineste rødviner.
Bokstavelig talt - fineste - ja! Ingen annen vin matcher disse ultra-rasedyrene hva angår finesse, eleganse, subtilitet og Flosklene havner lett i kø når en stakkar skal forsøke å sette navn på hva man opplever når en Musigny (min favoritt), en les Amoureuses (talende navn !) eller en Chambertin (Napoleons favoritt) stråler opp av glasset. Det er og skal være vrient, ja tildels umulig, å yte disse naturens kunstverker verbal rettferdighet. Vi er tross alt ikke schäfere, med tilhørende aroma-identifikasjonsmuligheter ! Men bruker man fantasien - innen rimelighetens grenser - kommer man et stykke på vei! Dyrt og herlig Vær herved advart: Et dypdykk i tema rød burgund koster deg  dyrt! Få andre steder på kloden ser man klarere illustrert i praksis teorien om tilbud og etterspørsel. Topp restauranter, millionærer og andre samlere kniver om de kjøttbeina som finnes, og det er mildt sagt prisdrivende. Resultatet er bl.a. at klodens dyreste vin har burgundersk opphav. Med en flaskepris i unge år godt over 10 lapper, er Romanee - Conti - dersom du overhode kan få tak i den - det mest kostbare du kan kjøpe i vinens verden! Løsningen er for mange å danne vinklubber e.l., og spleise med venner på vidunderne. Alle burde minst en gang i livet unne seg opplevelsen, for det er det det er - av en fin rød burgunder!! Svindelmuligheter     Med en slik markedssituasjon, er det dessverre et faktum at en god del produsenter lager undermåls vin, men selger den til overmåls pris. Her, mer enn noe annet sted i verden, gjelder det å kjenne produsentens navn, og hva han står for. Undertegnede har , for mange år tilbake , selv brent seg kraftig ved å kjøpe store vin-navn (årganger og vinmarksnavn) til en blodpris, for så å oppdage at vinen smakte som en dvask rosé på "skovtur" da korken ble trukket opp. Ugh! Så derfor: Kjøp god litteratur om regionens viner, og lær deg pålitelige navn før du går til innkjøp! Landsby-oversikt Nuits St. Georges Den sydligste vin-landsbyen (village på fransk) det er verdt å merke seg, har gitt navn til hele sonen: Nuits Saint Georges. Her lages de stauteste, strammeste og mest lagringskrevende vinene i hele Côte de Nuits. Så du bør ha en god lagringsplass som holder grader året rundt, er mørk og uten vibrasjoner, sterke lukter e.l., før du går til innkjøp her. Vinene tjener veldig på et lengre kjelleropphold. Av de beste vinene fra villag'en regnes de fra Domaine Henri Gouges og  Domaine Robert Chevillon . Gouges' egen lille favoritt er vinen fra 1. cru marken Clos des Porrets St. Georges, det nærmeste du kommer fin Barolo i Burgund. Underlig nok er det noen her hjemme som ikke helt får med seg denne vinens storhet, men klart favoriserer en annen av Gouges' topp viner; les Pruliers. I ung tilstand har denne 1.cru'en tydeligere topp-frukt enn f .eks. vinen fra Clos des Porrets - marken, noe som gjør den mer flatterende, og altså får enkelte mer eller mindre selvoppnevnte prominenser her på berget til å gå i fella, og se en smule overfladisk - bokstavelig talt - på tingene. Ja, ja... De fleste vil være enige om at andre fremragende vinmarker (alle klassifisert som 1. cru - dvs. første-cru) er: Les Saint - Georges, les Cailles, les Vaucrains (ekstremt lagrinskapable viner, forutsatt, selvsagt, fra topp vinmaker) og  Roncière. Samtlige av disse, inkludert de to ovenfor nevnte, ligger syd for landsbyen, og gir altså hva vi kan kalle erke Nuits'ene , de vinene som roper høyest på lang lagring for å gi sitt beste.  Nord for Nuits St. Georges ligger gode marker - igjen alle 1. crus - som f. eks. Aux Chaignots, la Richemone, les Damodes og Aux Boudots. Sistenevnte mark er i stand til å by på delikatesser når f.eks. produsenter som Meo - Camuzet står bak. Stilmessig beveger disse vinene seg i retning neste store village å merke seg: Vosne - Romanée Her finner du de mest fløyels-myke, runde vinene i sonen. En vellaget Vosne er alltid en opplevelse! Og de er ofte ganske umiddelbare, selv om de også lagrer bra. Navnet bærer preg av at Romerne en gang i tiden hadde sine garnisoner i området, det er jo dem vi kan sende en vennlig tanke til, for at de introduserte vinplanten - Vitis Vinifera - til en rekke av Europas vinområder!   Prisene i Vosne er sky high. Her ligger perlene på rad, med tilhørende prisnivå: Øverst troner grand cru marken la Romanée - Conti. Som tidligere nevnt, verdens dyreste vin. En vin som alltid går i retning silke mer enn fløyel, aldri spesielt kraftig, men med en uforlignelig, ultra-nyansert, "luftig" karakter, fjernt fra tung eller sidrompa.  Marken eies 100% av Domaine de la Romanée - Conti, som ligger et dårlig steinkast fra kirken i landsbyen.  Samme eier står alene om en annen av Vosne's super- grand crus: la Tache. Oversatt betyr navnet " lomma ". Her er vinen mer eksotisk og rikere enn Conti, med større fylde og fedme. Ofte en egen krydret karakter i vinen, og finish'en (sluttsmaken) er direkte fløyelsmyk og av stor lengde. Unn deg en la Tache før du sjekker ut! Ovenfor la Romanée - Conti ligger en grand cru mark som av rapporter endelig ser ut til å komme tilbake til fordums storhet: la Romanée. Forøvrig Frankrikes minste Appellation! Undertegnede har - av pekuniære årsaker - mer enn begrenset erfaring med denne vinen, men en kraftig under-achiever ble servert meg blindt for mange år siden (vinen var anno 1979). Rett og slett et eksempel på et mindre heldig utslag av tilbud og etterspørsel, som vi var inne på isted. Eieren ble så forbannet at han rett og slett tok hevn på vinen, og brukte den til cocq au vin......Well... Topp vin ellers får du fra disse markene: Richebourg, Romanée St. Vivant (begge grands crus), Cros Parantoux, (fra Domaine Emmanuel Rouget, nevø av legendariske Henri Jayer, eller fra Domaine Meo - Camuzet, som veiledes av samme), les Beaumonts, Brûlées , les Chaumes, Clos des Reas (monopol tilhørende Domaine Michel Gros), les Suchots og Aux Malconsorts er alle flotte 1. crus - noen av dem gir vin av grand cru format. Ut over de allerede nevnte produsentene, er disse pålitelige (samtlige ligger i landsbyen): Domaine Anne Gros, Domaine Gros Frère et Seur, Domaine Jean Grivot, Domaine Sylvain Cathiard, Domaine Robert Arnoux.  Flagey - Echézeaux Hit hører de flotte vinene fra grand cru - markene Grands - Echézeaux og Echézeaux. Emmanuel Rouget's Echezeaux tåler betegnelsen "fløyel in a bottle"! Chambolle - Musigny  For undertegnede er denne landsbyen, rett nord for Vosne - Romanée, selveste " perlen i pølsen ", for å sitere en ikke helt heldig fransk-norsk talende vinguide. Med et unntak for tidligere nevnte Romanée - Conti, finnes det ingen vin som kan følge selveste le Musigny (grand cru) i raffinement, delikatesse, finesse, dimensjon, ja, -  ren og skjær klasse. En fin Musigny har alt, simpelthen alt, - det er en komplett vin, en vin så helt ut på viddene bra, at man går i vilske for å finne ordene....Noen fattige adjektiver kan forsøksvis se slik ut: Fiol, bringebær, blåbær, roser, mineralitet, plommer (ved alder), kirsebær, fyldig, silke, den herlige engelske floskelen "an iron fist in a velvet glove" ,ultra-raffinerte tanniner, lett parfyme, rund, svært intens, tilnærmet varig ettersmak etc. etc....En subtil vin med den berømmelig ettersmaken, som brer seg som en " påfuglhale " i munnen! (Ja, vinverden er full av floskler)!  Dette er, for undertegnede, og mange med meg den ultimate vinopplevelse!   Nabo-marken les Amoureuses er underlig nok klassifisert bare som en 1. cru. Vinen herfra har samme grad av lekkert raffinement som Musigny, men er mindre kraftig, og modner tidligere. En vin som gir ordet femininitet mening! Disse to markene, som ligger ovenfor det berømte klosteret Clos de Vougeot (selv en grand cru - om enn tildels en (sterkt) oppskrytt en), er de klart ledende hva angår gjennomskinnelig klarhet i vinene i hele Burgund. Syd for selve landsbyen finner vi i tillegg disse fine 1 cru markene: les Charmes, les Hauts Doix (nabo av selveste Amoureuses), les Chabiots og les Bourniques (naboer begge to av Musigny). les Plantes, Aux Beaux Bruns, Derrière la Grange (oversatt "bak låven" (!)), les Feusselottes ligger alle øst for village'n, mens nord om den finner vi berømte 1 . crus som les Fuées, les Cras, les Baudes og les Sentiers. I nord grenser Chambolle - Musigny med sin andre grand cru, Bonnes Mares, til nabo-landsby Morey St Denis. Bonnes Mares har sågar en del i Chambolle og en annen i Morey. Vinen er nærmest diametralt motsatt Musigny i stil; her er mer vekt på jordlige elementer og kraft i aromaer og smaksbilde. En vin som har et stort hjerte, om enn ikke fullt ut et ditto raffinement.      Topp dyrkere i Chambolle - Musigny er: Jacques Frèderic Mugnier (Chateau de Chambolle - Musigny), Roumier, de Vogüé, Amiot - Servelle, Ghislaine Barthod.  Morey St. Denis Vinene herfra får , grunnet jordsmonn og mikroklima, samt produksjonsmetodene (mao. etter de samme prinsipper som overalt ellers i det konglomeratet av vinmarker Côte de Nuits er) en viss rustisitet over seg, men -gudbedre - med raffinement og klasse. Man merker nærheten til nabo i nord, Gevrey - Chambertin, i den jordlige, litt røffe, rike stilen. Ufortjent frem til våre dager, er vinene fra Morey underkjente i markedet, men det er skjedd saker og ting som nå retter opp dette misforholdet: Clos de Tart er nok landsbyens førende cru, sågar grand cru. I hendene på eier Mommessin, med Mr Sylvain Pitiot ved spakene, er denne vinen idag i sitt livs form! En meget konsentrert, rik og superb vin med kraft og finesse for et (meget) langt og lykkelig liv! Landsbyens andre elite grands crus er Clos de Lambrays, Clos Saint Denis og Clos de la Roche.  Gevrey - Chambertin Så er vi kommet til endestasjonen for de aller fremste vinlandsbyene i Côte de Nuits: Gevrey - Chambertin. Hit sogner navn i den øvre divisjonen, som f.eks. le Chambertin, Chambertin Clos de Bèze, Charmes - Chambertin, Mazis - Chambertin, Latricières - Chambertin etc. Samtlige grands crus. Vinene har mye kraft, med en smått rustikk eleganse, de smaker ofte av fløyel, sjelden av silke, er generøse og rike, meget velegnet til kraftig vilt. Igjen er det jord og klima som styrer stilen, jorden "taler" til oss gjennom vinene! En rekke 1. crus av flott klasse hører også til landsbyen: les Cazetiers, le Clos St Jacques, Poissenot, Lavaut St Jacques er blant de førende. Gevrey's beste dyrkere finner du i f.eks.: Domaine Denis Mortet, Domaine Geantet - Pansiot, Domaine Rousseau, Domaine Trapet, Domaine Philippe Charlopin....  Lenger nord i Côte de Nuits, finner du spesielt gode kjøp i vinene fra landsbyen Marsannay, -de røde herfra gir deg virkelig valuta! Elegante, fruktige, med smak av kirsebær, herlig, og direkte udrøyt drikke! Neste stopp på vei nordover, er sennepsbyen Dijon. Men dét er en annen skål!

5 Kveldens viner Amiot Chassagne-Montrachet 1.Er Cru la Maltroie 2004 Chablis - b.nr kr 370,- Bouchard Meursault 2001/2003 Hvitvin b.nr kr. 329,- Guyon Gevrey-Chambertin 2002 Rødvin b.nr Cotes de Nuites Kr. 300,80 Beaune 1. cru Marconnets 1998/1999 Rødvin b.nr Cote de Beaune Kr. 303,-

6 Vin karakteristikker og klassifisering
Viner fra Burgund inndeles i 4 grupper, i nedadstigende kvalitet: grand crus, premier crus, village, og Bourgogne. The Grand Cru – den beste vinen fra de beste områdene på vingårdene / minimum 5-7 års lagring. The Premier Cru uterket kvalitet, men hakket under Grand Cru /lagring 3 – 5 år. The Village er preget av landsbyen og lokale forhold / drikkes gjerne etter 2-4 år AOC Bourgogne er viner fra et sted i Bourgogne

7 CHABLIS

8 Historie - Chablis Ligger nord i Burgund, ca 2t fra Paris
Var tidligere en innsjø Skiller seg ut fra resten av Burgund p.g.a jordsmonnet, kimmeridgekalk skapt for ca 180 mill. år siden Oppkalt etter en liten landsby i Dorset i England, med samme type kalkforekomster

9 Chablis Historie Består av: 7 Grand Cru 40 Premier Cru AOC Chablis
Les Clos, Les Preuses, Valmur, Grenouilles, Blanchot, Bougros og Vaudésir 40 Premier Cru Vaillon, Fourchaume, Beauroy, Montée de Tonerre, Mont de Milieau er de mest kjente AOC Chablis Petit Chablis

10 Kveldens første vin Amiot Chassagne-Montrachet 1.Er Cru la Maltroie  cl Kr. 370· Beskrivelse: Middels dyp strågul. Aroma av eple, lime og mineraler med hint av fat og smør. Konsentrert og lang ettersmak. Frisk. · Varenummer: 20530 · Varetype: Hvitvin · Utvalg: PARTIUTVALG · Karakteristikk: Fylde: Friskhet: Sødme: · Passer til:          · Land/distrikt: FRANKRIKE, BURGUND · Råstoff: 100% CHARDONNAY · Lagring: 12 MD. FATLAGRING, 6 MD. FLASKEMODNING FØR SALG · Innhold: Alkohol 13,50% Sukker: 0,50 g/l Syre: 5,80 g/l · Lagringsgrad:KONSUMFERDIG, MEN KAN FORTSATT OPPBEVARES · Produsent: Dom. amiot Guy & Fils · Grossist: Lassaga Trading International AS utgått fra sortimentet.

11 Chardonnay Chardonnay har blitt en svært populær drue i hele verden - et motebegrep - men druen i seg selv er ganske smaksnøytral. Den er avhengig av et godt jordsmonn og gjerne et litt strengt klima for å gi en vin som er verd å huske. Chablis og Burgund er til gjengjeld ugjendrivelige beviser på dette. Druen har moderat naturlig syre og god fylde og alkohol.

12 Kart over Chablis

13 Jordsmonn i Chablis Ligger i enden av Pariserbassenget
Kimeridge og Portlands-kalk samt leire Jordsmonnet inneholder fossile skalldyr, særlig av en østerstype – Exogyra virgula. Avleiringer fra innsjøen Chablis var for ca 180 mill år siden en innsjø

14 Tverrsnitt av jordsmonn

15 Klima Ligger langt nord, på breddegrad med Champagne Semi continentalt
varme sommere kjølige og lange vintre Fare for sen frost på våren (vårfrost), skjer ofte, reduserer avlingen betraktelig, opp til halvparten Fare for tidlig vinter druene modnes ikke

16 Sen frost - varme

17 Sen frost - vann

18 Årganger 2001 – middels år, overmoden frukt, lite syre
2000 – Meget bra, optimal modenhet på druene samt godt med syre 1999 – Meget bra, masse syre 1998 – Vanskelig år, råte, kaldt 1997 – Godt år, varmt, optimal modning av druene. Høyt syrenivå. 1996 – Topp årgang, stålsyre, fyldig og kompleks

19 Årganger 1995 – Meget bra, noe mindre syre enn 96, kompleks, rik og finesse 1992 – Godt år for hvite burgundere, bedre enn 1993 for Chablis. Drikkes nå. 1994 – Vanskelig år, hagel og varmt. Overmodne druer, lite syre, fete, noe plumpe viner 1993 – Godt år, drikkes nå. Varmt år, med god modning av druene, bra syre 1991 – Vanskelig år, råte, lite syre. Kan være ”over the edge”. Vær forsiktig med å kjøpe denne årgangen. 1990 – Topp år, bra syre, frukt og lagrings potensiale

20 Côte de Nuits - klodens fineste rødviner.
Bokstavelig talt - fineste - ja! Ingen annen vin matcher disse ultra-rasedyrene hva angår finesse, eleganse, subtilitet og Flosklene havner lett i kø når en stakkar skal forsøke å sette navn på hva man opplever når en Musigny (min favoritt), en les Amoureuses (talende navn !) eller en Chambertin (Napoleons favoritt) stråler opp av glasset. Det er og skal være vrient, ja tildels umulig, å yte disse naturens kunstverker verbal rettferdighet. Vi er tross alt ikke schäfere, med tilhørende aroma-identifikasjonsmuligheter ! Men bruker man fantasien - innen rimelighetens grenser - kommer man et stykke på vei! Dyrt og herlig Vær herved advart: Et dypdykk i tema rød burgund koster deg  dyrt! Få andre steder på kloden ser man klarere illustrert i praksis teorien om tilbud og etterspørsel. Topp restauranter, millionærer og andre samlere kniver om de kjøttbeina som finnes, og det er mildt sagt prisdrivende. Resultatet er bl.a. at klodens dyreste vin har burgundersk opphav. Med en flaskepris i unge år godt over 10 lapper, er Romanee - Conti - dersom du overhode kan få tak i den - det mest kostbare du kan kjøpe i vinens verden! Løsningen er for mange å danne vinklubber e.l., og spleise med venner på vidunderne. Alle burde minst en gang i livet unne seg opplevelsen, for det er det det er - av en fin rød burgunder!! Svindelmuligheter     Med en slik markedssituasjon, er det dessverre et faktum at en god del produsenter lager undermåls vin, men selger den til overmåls pris. Her, mer enn noe annet sted i verden, gjelder det å kjenne produsentens navn, og hva han står for. Undertegnede har , for mange år tilbake , selv brent seg kraftig ved å kjøpe store vin-navn (årganger og vinmarksnavn) til en blodpris, for så å oppdage at vinen smakte som en dvask rosé på "skovtur" da korken ble trukket opp. Ugh! Så derfor: Kjøp god litteratur om regionens viner, og lær deg pålitelige navn før du går til innkjøp! Landsby-oversikt Nuits St. Georges Den sydligste vin-landsbyen (village på fransk) det er verdt å merke seg, har gitt navn til hele sonen: Nuits Saint Georges. Her lages de stauteste, strammeste og mest lagringskrevende vinene i hele Côte de Nuits. Så du bør ha en god lagringsplass som holder grader året rundt, er mørk og uten vibrasjoner, sterke lukter e.l., før du går til innkjøp her. Vinene tjener veldig på et lengre kjelleropphold. Av de beste vinene fra villag'en regnes de fra Domaine Henri Gouges og  Domaine Robert Chevillon . Gouges' egen lille favoritt er vinen fra 1. cru marken Clos des Porrets St. Georges, det nærmeste du kommer fin Barolo i Burgund. Underlig nok er det noen her hjemme som ikke helt får med seg denne vinens storhet, men klart favoriserer en annen av Gouges' topp viner; les Pruliers. I ung tilstand har denne 1.cru'en tydeligere topp-frukt enn f .eks. vinen fra Clos des Porrets - marken, noe som gjør den mer flatterende, og altså får enkelte mer eller mindre selvoppnevnte prominenser her på berget til å gå i fella, og se en smule overfladisk - bokstavelig talt - på tingene. Ja, ja... De fleste vil være enige om at andre fremragende vinmarker (alle klassifisert som 1. cru - dvs. første-cru) er: Les Saint - Georges, les Cailles, les Vaucrains (ekstremt lagrinskapable viner, forutsatt, selvsagt, fra topp vinmaker) og  Roncière. Samtlige av disse, inkludert de to ovenfor nevnte, ligger syd for landsbyen, og gir altså hva vi kan kalle erke Nuits'ene , de vinene som roper høyest på lang lagring for å gi sitt beste.  Nord for Nuits St. Georges ligger gode marker - igjen alle 1. crus - som f. eks. Aux Chaignots, la Richemone, les Damodes og Aux Boudots. Sistenevnte mark er i stand til å by på delikatesser når f.eks. produsenter som Meo - Camuzet står bak. Stilmessig beveger disse vinene seg i retning neste store village å merke seg: Vosne - Romanée Her finner du de mest fløyels-myke, runde vinene i sonen. En vellaget Vosne er alltid en opplevelse! Og de er ofte ganske umiddelbare, selv om de også lagrer bra. Navnet bærer preg av at Romerne en gang i tiden hadde sine garnisoner i området, det er jo dem vi kan sende en vennlig tanke til, for at de introduserte vinplanten - Vitis Vinifera - til en rekke av Europas vinområder!   Prisene i Vosne er sky high. Her ligger perlene på rad, med tilhørende prisnivå: Øverst troner grand cru marken la Romanée - Conti. Som tidligere nevnt, verdens dyreste vin. En vin som alltid går i retning silke mer enn fløyel, aldri spesielt kraftig, men med en uforlignelig, ultra-nyansert, "luftig" karakter, fjernt fra tung eller sidrompa.  Marken eies 100% av Domaine de la Romanée - Conti, som ligger et dårlig steinkast fra kirken i landsbyen.  Samme eier står alene om en annen av Vosne's super- grand crus: la Tache. Oversatt betyr navnet " lomma ". Her er vinen mer eksotisk og rikere enn Conti, med større fylde og fedme. Ofte en egen krydret karakter i vinen, og finish'en (sluttsmaken) er direkte fløyelsmyk og av stor lengde. Unn deg en la Tache før du sjekker ut! Ovenfor la Romanée - Conti ligger en grand cru mark som av rapporter endelig ser ut til å komme tilbake til fordums storhet: la Romanée. Forøvrig Frankrikes minste Appellation! Undertegnede har - av pekuniære årsaker - mer enn begrenset erfaring med denne vinen, men en kraftig under-achiever ble servert meg blindt for mange år siden (vinen var anno 1979). Rett og slett et eksempel på et mindre heldig utslag av tilbud og etterspørsel, som vi var inne på isted. Eieren ble så forbannet at han rett og slett tok hevn på vinen, og brukte den til cocq au vin......Well... Topp vin ellers får du fra disse markene: Richebourg, Romanée St. Vivant (begge grands crus), Cros Parantoux, (fra Domaine Emmanuel Rouget, nevø av legendariske Henri Jayer, eller fra Domaine Meo - Camuzet, som veiledes av samme), les Beaumonts, Brûlées , les Chaumes, Clos des Reas (monopol tilhørende Domaine Michel Gros), les Suchots og Aux Malconsorts er alle flotte 1. crus - noen av dem gir vin av grand cru format. Ut over de allerede nevnte produsentene, er disse pålitelige (samtlige ligger i landsbyen): Domaine Anne Gros, Domaine Gros Frère et Seur, Domaine Jean Grivot, Domaine Sylvain Cathiard, Domaine Robert Arnoux.  Flagey - Echézeaux Hit hører de flotte vinene fra grand cru - markene Grands - Echézeaux og Echézeaux. Emmanuel Rouget's Echezeaux tåler betegnelsen "fløyel in a bottle"! Chambolle - Musigny  For undertegnede er denne landsbyen, rett nord for Vosne - Romanée, selveste " perlen i pølsen ", for å sitere en ikke helt heldig fransk-norsk talende vinguide. Med et unntak for tidligere nevnte Romanée - Conti, finnes det ingen vin som kan følge selveste le Musigny (grand cru) i raffinement, delikatesse, finesse, dimensjon, ja, -  ren og skjær klasse. En fin Musigny har alt, simpelthen alt, - det er en komplett vin, en vin så helt ut på viddene bra, at man går i vilske for å finne ordene....Noen fattige adjektiver kan forsøksvis se slik ut: Fiol, bringebær, blåbær, roser, mineralitet, plommer (ved alder), kirsebær, fyldig, silke, den herlige engelske floskelen "an iron fist in a velvet glove" ,ultra-raffinerte tanniner, lett parfyme, rund, svært intens, tilnærmet varig ettersmak etc. etc....En subtil vin med den berømmelig ettersmaken, som brer seg som en " påfuglhale " i munnen! (Ja, vinverden er full av floskler)!  Dette er, for undertegnede, og mange med meg den ultimate vinopplevelse!   Nabo-marken les Amoureuses er underlig nok klassifisert bare som en 1. cru. Vinen herfra har samme grad av lekkert raffinement som Musigny, men er mindre kraftig, og modner tidligere. En vin som gir ordet femininitet mening! Disse to markene, som ligger ovenfor det berømte klosteret Clos de Vougeot (selv en grand cru - om enn tildels en (sterkt) oppskrytt en), er de klart ledende hva angår gjennomskinnelig klarhet i vinene i hele Burgund. Syd for selve landsbyen finner vi i tillegg disse fine 1 cru markene: les Charmes, les Hauts Doix (nabo av selveste Amoureuses), les Chabiots og les Bourniques (naboer begge to av Musigny). les Plantes, Aux Beaux Bruns, Derrière la Grange (oversatt "bak låven" (!)), les Feusselottes ligger alle øst for village'n, mens nord om den finner vi berømte 1 . crus som les Fuées, les Cras, les Baudes og les Sentiers. I nord grenser Chambolle - Musigny med sin andre grand cru, Bonnes Mares, til nabo-landsby Morey St Denis. Bonnes Mares har sågar en del i Chambolle og en annen i Morey. Vinen er nærmest diametralt motsatt Musigny i stil; her er mer vekt på jordlige elementer og kraft i aromaer og smaksbilde. En vin som har et stort hjerte, om enn ikke fullt ut et ditto raffinement.      Topp dyrkere i Chambolle - Musigny er: Jacques Frèderic Mugnier (Chateau de Chambolle - Musigny), Roumier, de Vogüé, Amiot - Servelle, Ghislaine Barthod.  Morey St. Denis Vinene herfra får , grunnet jordsmonn og mikroklima, samt produksjonsmetodene (mao. etter de samme prinsipper som overalt ellers i det konglomeratet av vinmarker Côte de Nuits er) en viss rustisitet over seg, men -gudbedre - med raffinement og klasse. Man merker nærheten til nabo i nord, Gevrey - Chambertin, i den jordlige, litt røffe, rike stilen. Ufortjent frem til våre dager, er vinene fra Morey underkjente i markedet, men det er skjedd saker og ting som nå retter opp dette misforholdet: Clos de Tart er nok landsbyens førende cru, sågar grand cru. I hendene på eier Mommessin, med Mr Sylvain Pitiot ved spakene, er denne vinen idag i sitt livs form! En meget konsentrert, rik og superb vin med kraft og finesse for et (meget) langt og lykkelig liv! Landsbyens andre elite grands crus er Clos de Lambrays, Clos Saint Denis og Clos de la Roche.  Gevrey - Chambertin Så er vi kommet til endestasjonen for de aller fremste vinlandsbyene i Côte de Nuits: Gevrey - Chambertin. Hit sogner navn i den øvre divisjonen, som f.eks. le Chambertin, Chambertin Clos de Bèze, Charmes - Chambertin, Mazis - Chambertin, Latricières - Chambertin etc. Samtlige grands crus. Vinene har mye kraft, med en smått rustikk eleganse, de smaker ofte av fløyel, sjelden av silke, er generøse og rike, meget velegnet til kraftig vilt. Igjen er det jord og klima som styrer stilen, jorden "taler" til oss gjennom vinene! En rekke 1. crus av flott klasse hører også til landsbyen: les Cazetiers, le Clos St Jacques, Poissenot, Lavaut St Jacques er blant de førende. Gevrey's beste dyrkere finner du i f.eks.: Domaine Denis Mortet, Domaine Geantet - Pansiot, Domaine Rousseau, Domaine Trapet, Domaine Philippe Charlopin....  Lenger nord i Côte de Nuits, finner du spesielt gode kjøp i vinene fra landsbyen Marsannay, -de røde herfra gir deg virkelig valuta! Elegante, fruktige, med smak av kirsebær, herlig, og direkte udrøyt drikke! Neste stopp på vei nordover, er sennepsbyen Dijon. Men dét er en annen skål!

21 Merssault …. Meursault - nøtter og smør
Her er en hvitvin fra Cote de Beaune. Dette er ofte ganske fete og runde viner, med rik ettersmak. Fet og sandholdig leire er fremtredende på flatlandet, mens kalksten og magrere jord dominerer høyere opp, der de beste markene befinner seg.

22 Kveldens hvite burgunder Bouchard Meursault 2001/2003
   Kveldens hvite burgunder Bouchard Meursault 2001/2003       Meursault-vinene er blant de desidert beste fra Côte de Beaune. Maksimumsavkastning er for øvrig 45 hl/ha. 75 cl Kr. 329,- · Beskrivelse: Strågul farge, eikepreget bouquet og smak, frukt med toner av lime. · Varenummer: 31893 · Varetype: Hvitvin · Utvalg: BESTILLINGSUTVALG · Karakteristikk: Fylde: Friskhet: Sødme: · Passer til:  fisk skalldyr fjærfe        · Land/distrikt: FRANKRIKE, BURGUND · Råstoff: 100% CHARDONNAY · Lagring: 9 MD. FATLAGRING. · Innhold: Alkohol 13,50% Sukker: 2,00 g/l Syre: 5,40 g/l · Lagringsgrad:KONSUMFERDIG, MEN KAN FORTSATT OPPBEVARES · Produsent: Bouchard Père & Fils · Grossist: Engelstad Vin og Brennevin

23 COTE D’0R Området fra Dijon og sydover mot Santenay, 65 km med bølgende åser og vinmarker, aldri bredere enn 4 km Her lages noen av verdens dyreste og mest berømte viner. Alle vinene lages innenfor et området som er 50 km langt, i sørhellingene ned mot elvene Saone 2 hovedområder i fylket Cote D’Or: Cote de Nuits Cote de Beaune Området er lite – og dette betyr mye for pris og mengde som lages

24 Côte d’Or - Burgund i særklasse
Côte d’Or deles vinmessig i to, Côte de Beaune i syd og Cote de Nuits i nord. I disse sonene, som ligger mellom Chagny og Dijon, finner vi etter mange mening de mest fantastiske viner verden kan vise til. Mye av årsaken til vinenes raffinement og klasse ligger i et særdeles variert jordsmonn. Côte d’Or har en variasjon på dette området, som gjør at det stiller i særklasse blant verdens førende vinområder. Det sier seg selv at med en slik variasjon, vil også vinene fra området ha til dels meget ulik karakter, idet de gjenspeiler de ulike "terroirs", dvs. vinmarkens jordsmonn i kombinasjon med mikroklimaet på stedet.

25 COTE D’0R Jordbunnen er meget variert og består av steinet, leirholdig, kalk- og jernholdig jord, mergelaktig kalksten og endelig lys mergel. Likesom Côte de Beaune produserer ”store” rødviner som Volnay, Pommard, Beaune, Aloxe-Corton, produseres her også de ”store” hvitvinene i Bourgogne. Det er Montrachet, Meursault, og Corton-Charlemagne, oppkalt etter Karl den Store, som hadde en vingård i Corton. Hvitvinene kjennetegnes for sin rike bouquet; De er tørre og allikevel runde og fine. De er ytterst harmoniske, har rase og er meget elegante og velegnet til lagring. Rødvinene fra Côte de Beaune når vanligvis sitt høydepunkt tidligere enn vinene fra Côte de Nuits.

26 Côte de Nuits - klodens fineste rødviner?
Her lages mest rødvin Vinene er kraftige og fyldige med stor fargedybde og bouquet Hellingene ligger vendt mot sørøst og vinmarkene er sammensatt av et stort antall parseller som gir viner like forskjellig som de jordmonnet de vokser i – mergel og kalksteinsjord og skiferholdig leire med jern og kritt.

27 Côte de Nuits - klodens fineste rødviner?
Nuits St. Georges Den sydligste vin-landsbyen (village på fransk) det er verdt å merke seg, har gitt navn til hele sonen: Nuits Saint Georges. Her lages de stauteste, strammeste og mest lagringskrevende vinene i hele Côte de Nuits. Så du bør ha en god lagringsplass som holder grader året rundt, er mørk og uten vibrasjoner, sterke lukter e.l., før du går til innkjøp her. Vinene tjener veldig på et lengre kjelleropphold. Av de beste vinene fra villag'en regnes de fra Domaine Henri Gouges og  Domaine Robert Chevillon . Côte de Nuits - klodens fineste rødviner. Bokstavelig talt - fineste - ja! Ingen annen vin matcher disse ultra-rasedyrene hva angår finesse, eleganse, subtilitet og Flosklene havner lett i kø når en stakkar skal forsøke å sette navn på hva man opplever når en Musigny (min favoritt), en les Amoureuses (talende navn !) eller en Chambertin (Napoleons favoritt) stråler opp av glasset. Det er og skal være vrient, ja tildels umulig, å yte disse naturens kunstverker verbal rettferdighet. Vi er tross alt ikke schäfere, med tilhørende aroma-identifikasjonsmuligheter ! Men bruker man fantasien - innen rimelighetens grenser - kommer man et stykke på vei! Dyrt og herlig Vær herved advart: Et dypdykk i tema rød burgund koster deg  dyrt! Få andre steder på kloden ser man klarere illustrert i praksis teorien om tilbud og etterspørsel. Topp restauranter, millionærer og andre samlere kniver om de kjøttbeina som finnes, og det er mildt sagt prisdrivende. Resultatet er bl.a. at klodens dyreste vin har burgundersk opphav. Med en flaskepris i unge år godt over 10 lapper, er Romanee - Conti - dersom du overhode kan få tak i den - det mest kostbare du kan kjøpe i vinens verden! Løsningen er for mange å danne vinklubber e.l., og spleise med venner på vidunderne. Alle burde minst en gang i livet unne seg opplevelsen, for det er det det er - av en fin rød burgunder!! Svindelmuligheter     Med en slik markedssituasjon, er det dessverre et faktum at en god del produsenter lager undermåls vin, men selger den til overmåls pris. Her, mer enn noe annet sted i verden, gjelder det å kjenne produsentens navn, og hva han står for. Undertegnede har , for mange år tilbake , selv brent seg kraftig ved å kjøpe store vin-navn (årganger og vinmarksnavn) til en blodpris, for så å oppdage at vinen smakte som en dvask rosé på "skovtur" da korken ble trukket opp. Ugh! Så derfor: Kjøp god litteratur om regionens viner, og lær deg pålitelige navn før du går til innkjøp! Landsby-oversikt Nuits St. Georges Den sydligste vin-landsbyen (village på fransk) det er verdt å merke seg, har gitt navn til hele sonen: Nuits Saint Georges. Her lages de stauteste, strammeste og mest lagringskrevende vinene i hele Côte de Nuits. Så du bør ha en god lagringsplass som holder grader året rundt, er mørk og uten vibrasjoner, sterke lukter e.l., før du går til innkjøp her. Vinene tjener veldig på et lengre kjelleropphold. Av de beste vinene fra villag'en regnes de fra Domaine Henri Gouges og  Domaine Robert Chevillon . Gouges' egen lille favoritt er vinen fra 1. cru marken Clos des Porrets St. Georges, det nærmeste du kommer fin Barolo i Burgund. Underlig nok er det noen her hjemme som ikke helt får med seg denne vinens storhet, men klart favoriserer en annen av Gouges' topp viner; les Pruliers. I ung tilstand har denne 1.cru'en tydeligere topp-frukt enn f .eks. vinen fra Clos des Porrets - marken, noe som gjør den mer flatterende, og altså får enkelte mer eller mindre selvoppnevnte prominenser her på berget til å gå i fella, og se en smule overfladisk - bokstavelig talt - på tingene. Ja, ja... De fleste vil være enige om at andre fremragende vinmarker (alle klassifisert som 1. cru - dvs. første-cru) er: Les Saint - Georges, les Cailles, les Vaucrains (ekstremt lagrinskapable viner, forutsatt, selvsagt, fra topp vinmaker) og  Roncière. Samtlige av disse, inkludert de to ovenfor nevnte, ligger syd for landsbyen, og gir altså hva vi kan kalle erke Nuits'ene , de vinene som roper høyest på lang lagring for å gi sitt beste.  Nord for Nuits St. Georges ligger gode marker - igjen alle 1. crus - som f. eks. Aux Chaignots, la Richemone, les Damodes og Aux Boudots. Sistenevnte mark er i stand til å by på delikatesser når f.eks. produsenter som Meo - Camuzet står bak. Stilmessig beveger disse vinene seg i retning neste store village å merke seg: Vosne - Romanée Her finner du de mest fløyels-myke, runde vinene i sonen. En vellaget Vosne er alltid en opplevelse! Og de er ofte ganske umiddelbare, selv om de også lagrer bra. Navnet bærer preg av at Romerne en gang i tiden hadde sine garnisoner i området, det er jo dem vi kan sende en vennlig tanke til, for at de introduserte vinplanten - Vitis Vinifera - til en rekke av Europas vinområder!   Prisene i Vosne er sky high. Her ligger perlene på rad, med tilhørende prisnivå: Øverst troner grand cru marken la Romanée - Conti. Som tidligere nevnt, verdens dyreste vin. En vin som alltid går i retning silke mer enn fløyel, aldri spesielt kraftig, men med en uforlignelig, ultra-nyansert, "luftig" karakter, fjernt fra tung eller sidrompa.  Marken eies 100% av Domaine de la Romanée - Conti, som ligger et dårlig steinkast fra kirken i landsbyen.  Samme eier står alene om en annen av Vosne's super- grand crus: la Tache. Oversatt betyr navnet " lomma ". Her er vinen mer eksotisk og rikere enn Conti, med større fylde og fedme. Ofte en egen krydret karakter i vinen, og finish'en (sluttsmaken) er direkte fløyelsmyk og av stor lengde. Unn deg en la Tache før du sjekker ut! Ovenfor la Romanée - Conti ligger en grand cru mark som av rapporter endelig ser ut til å komme tilbake til fordums storhet: la Romanée. Forøvrig Frankrikes minste Appellation! Undertegnede har - av pekuniære årsaker - mer enn begrenset erfaring med denne vinen, men en kraftig under-achiever ble servert meg blindt for mange år siden (vinen var anno 1979). Rett og slett et eksempel på et mindre heldig utslag av tilbud og etterspørsel, som vi var inne på isted. Eieren ble så forbannet at han rett og slett tok hevn på vinen, og brukte den til cocq au vin......Well... Topp vin ellers får du fra disse markene: Richebourg, Romanée St. Vivant (begge grands crus), Cros Parantoux, (fra Domaine Emmanuel Rouget, nevø av legendariske Henri Jayer, eller fra Domaine Meo - Camuzet, som veiledes av samme), les Beaumonts, Brûlées , les Chaumes, Clos des Reas (monopol tilhørende Domaine Michel Gros), les Suchots og Aux Malconsorts er alle flotte 1. crus - noen av dem gir vin av grand cru format. Ut over de allerede nevnte produsentene, er disse pålitelige (samtlige ligger i landsbyen): Domaine Anne Gros, Domaine Gros Frère et Seur, Domaine Jean Grivot, Domaine Sylvain Cathiard, Domaine Robert Arnoux.  Flagey - Echézeaux Hit hører de flotte vinene fra grand cru - markene Grands - Echézeaux og Echézeaux. Emmanuel Rouget's Echezeaux tåler betegnelsen "fløyel in a bottle"! Chambolle - Musigny  For undertegnede er denne landsbyen, rett nord for Vosne - Romanée, selveste " perlen i pølsen ", for å sitere en ikke helt heldig fransk-norsk talende vinguide. Med et unntak for tidligere nevnte Romanée - Conti, finnes det ingen vin som kan følge selveste le Musigny (grand cru) i raffinement, delikatesse, finesse, dimensjon, ja, -  ren og skjær klasse. En fin Musigny har alt, simpelthen alt, - det er en komplett vin, en vin så helt ut på viddene bra, at man går i vilske for å finne ordene....Noen fattige adjektiver kan forsøksvis se slik ut: Fiol, bringebær, blåbær, roser, mineralitet, plommer (ved alder), kirsebær, fyldig, silke, den herlige engelske floskelen "an iron fist in a velvet glove" ,ultra-raffinerte tanniner, lett parfyme, rund, svært intens, tilnærmet varig ettersmak etc. etc....En subtil vin med den berømmelig ettersmaken, som brer seg som en " påfuglhale " i munnen! (Ja, vinverden er full av floskler)!  Dette er, for undertegnede, og mange med meg den ultimate vinopplevelse!   Nabo-marken les Amoureuses er underlig nok klassifisert bare som en 1. cru. Vinen herfra har samme grad av lekkert raffinement som Musigny, men er mindre kraftig, og modner tidligere. En vin som gir ordet femininitet mening! Disse to markene, som ligger ovenfor det berømte klosteret Clos de Vougeot (selv en grand cru - om enn tildels en (sterkt) oppskrytt en), er de klart ledende hva angår gjennomskinnelig klarhet i vinene i hele Burgund. Syd for selve landsbyen finner vi i tillegg disse fine 1 cru markene: les Charmes, les Hauts Doix (nabo av selveste Amoureuses), les Chabiots og les Bourniques (naboer begge to av Musigny). les Plantes, Aux Beaux Bruns, Derrière la Grange (oversatt "bak låven" (!)), les Feusselottes ligger alle øst for village'n, mens nord om den finner vi berømte 1 . crus som les Fuées, les Cras, les Baudes og les Sentiers. I nord grenser Chambolle - Musigny med sin andre grand cru, Bonnes Mares, til nabo-landsby Morey St Denis. Bonnes Mares har sågar en del i Chambolle og en annen i Morey. Vinen er nærmest diametralt motsatt Musigny i stil; her er mer vekt på jordlige elementer og kraft i aromaer og smaksbilde. En vin som har et stort hjerte, om enn ikke fullt ut et ditto raffinement.      Topp dyrkere i Chambolle - Musigny er: Jacques Frèderic Mugnier (Chateau de Chambolle - Musigny), Roumier, de Vogüé, Amiot - Servelle, Ghislaine Barthod.  Morey St. Denis Vinene herfra får , grunnet jordsmonn og mikroklima, samt produksjonsmetodene (mao. etter de samme prinsipper som overalt ellers i det konglomeratet av vinmarker Côte de Nuits er) en viss rustisitet over seg, men -gudbedre - med raffinement og klasse. Man merker nærheten til nabo i nord, Gevrey - Chambertin, i den jordlige, litt røffe, rike stilen. Ufortjent frem til våre dager, er vinene fra Morey underkjente i markedet, men det er skjedd saker og ting som nå retter opp dette misforholdet: Clos de Tart er nok landsbyens førende cru, sågar grand cru. I hendene på eier Mommessin, med Mr Sylvain Pitiot ved spakene, er denne vinen idag i sitt livs form! En meget konsentrert, rik og superb vin med kraft og finesse for et (meget) langt og lykkelig liv! Landsbyens andre elite grands crus er Clos de Lambrays, Clos Saint Denis og Clos de la Roche.  Gevrey - Chambertin Så er vi kommet til endestasjonen for de aller fremste vinlandsbyene i Côte de Nuits: Gevrey - Chambertin. Hit sogner navn i den øvre divisjonen, som f.eks. le Chambertin, Chambertin Clos de Bèze, Charmes - Chambertin, Mazis - Chambertin, Latricières - Chambertin etc. Samtlige grands crus. Vinene har mye kraft, med en smått rustikk eleganse, de smaker ofte av fløyel, sjelden av silke, er generøse og rike, meget velegnet til kraftig vilt. Igjen er det jord og klima som styrer stilen, jorden "taler" til oss gjennom vinene! En rekke 1. crus av flott klasse hører også til landsbyen: les Cazetiers, le Clos St Jacques, Poissenot, Lavaut St Jacques er blant de førende. Gevrey's beste dyrkere finner du i f.eks.: Domaine Denis Mortet, Domaine Geantet - Pansiot, Domaine Rousseau, Domaine Trapet, Domaine Philippe Charlopin....  Lenger nord i Côte de Nuits, finner du spesielt gode kjøp i vinene fra landsbyen Marsannay, -de røde herfra gir deg virkelig valuta! Elegante, fruktige, med smak av kirsebær, herlig, og direkte udrøyt drikke! Neste stopp på vei nordover, er sennepsbyen Dijon.

28 Kveldens rødvin fra Côte de Nuits Guyon Gevrey-Chambertin 2002
75 cl Kr. 300,80 Beskrivelse: Dyp rubinrød farge, aroma av moreller og kirsebær, fin sammensetning, kraftig og elegant avslutning. Varenummer: 43618 Varetype: Rødvin Utvalg: BESTILLINGSUTVALG Karakteristikk: Fylde: Garvestoffer: Fruktighet: Passer til:  storfe, hare, sau      Land/distrikt: FRANKRIKE, BURGUND Råstoff: 100% PINOT NOIR Lagring: Innhold: Alkohol 13,00% Sukker: Ukjent Syre: Ukjent Lagringsgrad:KONSUMFERDIG, MEN KAN FORTSATT OPPBEVARES Produsent: Dom. antonin Guyon Grossist: Vinhuset NoFra AS Distributør: Cuveco As

29 Pinot Noir Pinot Noir - en av verdens desidert beste vindruer. Den kan gi viner med et aromaspekter som er få andre forunt. Men den gir dessverre like ofte totalt intetsigende viner som ofte er fryktelig overprisede. Druen er en av de eldste vi kjenner til. Plinius skrev om druen så langt tilbake som til det første århundret etter Kristus. Den er trolig en av de første druene som er foredlet frem av villdruer. Og det er en av de druene vi kjenner som har hatt sitt nåværende navn lengst ( år). Pinot Noir tilhører Pinot-familien av Vitis Vinifera. De har alle til felles at de er genetisk ustabile, dvs at de muterer lett og danner nye kloner av druen. Det forklarer hvorfor det finnes minst 200 forskjellige Pinot Noir-kloner som igjen er med på å forklare hvorfor det er så mange forskjellige stiler av Pinot Noir-basert vin. Meo-Camuzets Pinot Noir-druer i vinmarken Richebourg i Bourgogne. Foto: Noir har den egenskap at den utrykker jordsmonnet den vokser i veldig bra (Terroirpreg). Eksempelvis kan druen hvis den vokser i løs steinete jord, gi viner som er delikate og elegante(Feks Chambolle-Musigny). Hvis den derimot vokser i mer leirete(tyngre) jordsmonn, vil den gi viner som er fastere og vil trenge mere tid i kjelleren (F.eks. Nuits-St-Georges). Pinot Noir dyrkes mange steder i verden med varierende resultat. Det generelle er at druen trenger et relativt kjølig klima for å vise seg fra sin beste side. I for varmt klima er ofte høy alkohol og syltetøyaromaer fremtredende. Druen har sitt hovedområde i Bourgogne i Frankrike og det er også dette distriktet som har gjort druen kjent, for ikke å si berømt, med viner som Romanee Conti, Musigny, Chambertin m.fl. Det er også Frankrike som har størst areal dyrket med denne druen. Champagne må ikke glemmes når det gjelder Pinot Noir. Den er en av de tre lovlige druene til produksjon av Champagne. De to andre er Chardonnay og Pinot Meunier (en egen klone av Pinot Noir). Den brukes som oftest i blanding med de andre to druene, men finnes også som endrue-Champagne (Blanc de Noir). Hovedområdet er Montagne-de-Reims. I Alsace dyrkes druen, men her blir den stort sett bare en blek skygge (bokstavelig talt) av sine brødre i Burgund. Men det finnes noen hederlige unntak. USA er kanskje det landet som har lyktes best med Pinot Noir utenfor Burgund. Oregon, som ligger mellom California og Washington state, har vist seg å være et bra (og kjølig nok) område for Pinot Noir. California er generelt for varmt med noen unntak. New Zealand har vist interessante resultater, og Central Otago på sør-øya ser ut til å det som skal til for å lage spennende viner av druen. I Tyskland er druen kjent som Spätburgunder og det er noen interessante viner i Pfalz og i Baden. Den dyrkes også i Ahr i Nord, men vinen er mere som en Rosé og kun interessant lokalt. I Sveits er druen ganske viktig, bl.a. som hovedbestanddel i vinen Dôle i Valais, men den ses sjelden utenfor landets grenser. I Italia brukes druen en del i nord, men vinene når sjelden de store høyder. De beste eksemplarene kommer fra Alto Adige og Valle d'Aosta. I Øst-Europa er druen ganske mye plantet, bl.a. i Ungarn, Serbia og Makedonia, men resultatene er ikke veldig spennende. Australia er generelt for varmt, men Tasmania kan være et sted å lete og/eller i Margaret River på vestkysten. Sør-Afrika er også generelt for varmt, men det er noen hederlige unntak. Det samme kan sies om Chile og Argentina.  Som en kurositet kan nevnes at druen også dyrkes i England(Thames Valley). Hvis du er ute etter toppkvalitetsvin laget på Pinot Noir så er nok Bourgogne stedet å lete fortsatt. Men her er det spesielt viktig å kjenne navnet på noen gode produsenter. Det lages fortsatt for mye ujevn og direkte dårlig vin også i dette distriktet, men når du har funnet fram til de gode så vil du ikke bli skuffet.

30 Pinot Noir Druen er elsket av vindyrkere nettopp fordi den kan gi fantastiske viner. Problemet er bare at den er en av de vanskeligste å dyrke frem til et topp resultat. Druen modner tidlig og er utsatt for vårfrost. Den har tynt skall (de fleste klonene) som lett kan briste, med oksydert frukt som resultat. Den er utsatt for flere sykdommer, og råte er ofte et problem fordi klasene er så tette. Den trenger videre lang modningstid får å kunne gi interessante aromaer. I det hele tatt et utfordrende prosjekt å prøve seg på for en vinbonde/vinmaker. PINOT NOIR: Den store druen i Burgund og en av de tre druene i Champagne. Den er ekstremt mottakelig for påvirkning fra jordsmonn og modner tidlig. Dermed blir den best i litt kjølig klima, og innenfor Burgund varierer uttrykket i vinene omtrent for hver meter med skiftende terroir. Skallet er tynt, og fargen er oftest ganske lys. Druen gir gjerne aromaer av røde bær som bringebær, i kombinasjon med noe skogbunn, en slank og behagelig bløt syre- og tanninstruktur. Med alderen kommer det gjerne animalske aromaer, á la velhengt vilt. Dyrkes i smått over det meste av vinverden med varierende resultat. Krevende å dyrke fordi den er svært utsatt for mange typer sykdommer og problemer.

31 Côte de Beaune -Burgund i særklasse
Her lages både røde og hvite av topp kvalitet Vi har smakt på en hvit Burgund 80% av produksjonen i Cote de Beaune er rødvin Rødvinene har gjerne ha trekk av kirsebær og røde frukter. Området er særlig kjent for sine hvite tørre viner. Begynner vi i syd, (Côte de Beaune) vil rødvinene fra Chassagne-Montrachet gjerne ha trekk av kirsebær og røde frukter. Det er imidlertid de hvite vinene fra landsbyen som har gjort den verdenskjent, her finner du bl.a. allehånde, og en undertone av "margben". Jorden varierer mye, som i de fleste andre "villager" (landsbyer), men leire, mergel og kalksten er dominerende. Sublime Puligny–Montrachet Nabo i nord, Puligny – Montrachet, er for mange "top of the tops". Her finner du le Montrachet som deles med Chassagne Montrachet, som sammen med andre GRAND CRUs og PREMIERES CRUs utgjør det mest sublime i denne verden hva tørr hvitvin angår. Her kommer en klar mineralsk karakter frem i vinene, sammen med nydelige toner av citrus og blomsteraromaer. Jorden her er noe mer kalk- og steinholdig. Meursault - nøtter og smør Meursault er neste stopp. Her vil hvitvinene være blant de mest nøtte- og smørpregede i Côte d’Or. Ofte ganske fete og runde viner, med rik ettersmak. Her lages også røde viner, men de er nærmest for kuriosa å regne. Fet og sandholdig leire er fremtredende på flatlandet, mens kalksten og magrere jord dominerer høyere opp, der de beste markene befinner seg. Raffinerte Volnay Vi fortsetter videre nordover, og er straks i Volnay. Denne sjarmerende landsbyen ligger oppe i åssiden, klemt inne i terrenget, og er opphav til enkelte av de mest raffinerte rødviner som finnes. En fin Volnay har henrivende dufter med bl.a. fiol, kirsebær, rose og blåbær, og er noe av det mest aromatisk avanserte som finnes i vinens verden. Smaken er gjerne strukturert og mineral, noe som gjør den til en utmerket vin å lagre. Det lages ikke hvite viner under Volnay appellationen. Aloxe-Corton - minner for livet Siste village i Côte de Beaune i vår portefølje pr. dags dato er Aloxe-Corton. Herfra kommer den fantastiske og lengelevende, hvite Corton–Charlemagne og den eksotiske røde Corton. Begge viner stiller i ultraklassen, men intet overgår en Corton–Charlemagne på sitt mest intense. Svært kalkholdig jord gir her en meget mineral, strukturert og citrusduftende rasevin, som garantert gir deg et minne for livet.

32 Kveldens rødvin fra Côte de Beaune – Beaune 1. cru Marconnets 1998/1999
75 cl Kr. 303,- Bestillingsvare · Beskrivelse: Fruktig vin med bouquet av bringebær, kirsebær og noe kryddertoner. Svakt innslag av eik. · Varenummer: 31611 · Varetype: Rødvin · Utvalg: BESTILLINGSUTVALG · Karakteristikk: Fylde: Garvestoffer: Fruktighet: · Passer til:   hare ,vilt og fjørfe       · Land/distrikt: FRANKRIKE, BURGUND · Råstoff: PINOT NOIR · Lagring: · Innhold: Alkohol 13,50% Sukker: Ukjent Syre: Ukjent · Lagringsgrad:EN DEL UTVIKLET, FORTSATT LAGRING ANBEFALES · Produsent: Bouchard Père & Fils · Grossist: Engelstad Vin og Brennevin


Laste ned ppt "Skiensfjordens vinselskap"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google