Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Opplev museer og mat Liv Ramskjær Norges museumsforbund.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Opplev museer og mat Liv Ramskjær Norges museumsforbund."— Utskrift av presentasjonen:

1 Opplev museer og mat Liv Ramskjær Norges museumsforbund

2 Til Maaltid at komme som Giester i Rad, Mit Bord at bepryde, samtykkend' med hvad Som Huset formaaer at frembære! Petter Dass: Norlands trompet MARGRETHES KAFÉ Petter Dass-museet © Petter Dass-museet

3 Petter Dass-museet Helgeland Museum.. «en av de fineste skildringer av mat i norsk litteratur finner vi i det store diktet Nordlands Trompet av Petter Dass. (…) det er en kilde til å forstå motsetningene mellom den tids utenlandske og nordnorske kjøkken.» Henry Notaker, Ganens makt, 1993 «Herr Petters gjestebud»: festaften i Margrethes kafé, med meny hentet fra Petter Dass’ diktning Margrethes kafé er sentrum i faglig og opplevelsesmessig formidling av lokal matkultur Foto: «Helgelandsk koldtbord», med kalde og varme retter basert på lokale råvarer og mattradisjoner © Petter Dass-museet

4 Formidling av matkultur til barn og unge Matkultur og praktisk innføring i gamle mattradisjoner har en sentral plass i Petter Dass-museets formidling for barn og unge. Her tilberedes blodklubb i et rollespill i © Petter Dass-museet

5 «Hva er i lofotkista?» © Petter Dass-museet

6 Mat, litteratur, natur og arkitektur • Hamsuns roman sentral i formidlingen: sitater, små dramatiseringer • Treretters meny: grøt, spekemat, ost og multer • Eksklusive, skreddersydde opplegg for mindre grupper • Videreutvikle flere konsept basert på romanene • SULT – spennende og annerledes Foto: Ernst Furuhatt, Nordlandsmuseet Markens grøde-lunsj på Hamsunsenteret

7

8 Museumssenteret i Hordaland • Havrå: villsau og vestlandsfjordfe • Hjortejakt og salg av kjøttet til kafeen på Lyngheisenteret ): kortreist slow-food • Mat- og redskapsprosjekt: utnnyttelse av villsauen • Her svis sauehoder på Havrå i Hardanger Foto: Museumssenteret i Hordaland

9 Mat til bymann og stril Undervisning for grunnskoleelever i Nor-Hordaland Pølsemaking med ekte tarmer, lage potetkaker, fiske til eget bruk, sløye…. Korn og kornbehandling, maling på håndkvern, lage smør Foto: Museumssenteret i Hordaland

10

11 Valdres Folkemuseum

12 Lær å lage pultost Foto: Anne Marit Noraker, Valdresmusea

13 Foto: Jan Robert Jore, Lindesnes Fyrmuseum

14 Lindesnes Fyrmuseum satser på mat med råvarer fra egen fyrhage Foto: Jan Robert Jore, Lindesnes Fyrmuseum

15 Fyrgrytas mény: BESTAS BESTE Kremet fiskesuppe med portulakk Portulakk er en gammel kulturplante som antagelig stammer fra Orienten. Den ble hentet til Europa og Amerika for flere hundre år siden, og har spredd seg og forvillet seg i mange land. Tidligere var den svært vanlig i kjøkken-hagene langs Sørlandskysten. De kjøttfulle stenglene og bladene syltes og benyttes som garnityr til fiskesuppe og ulike kjøttretter. Men i dag er det ikke så mange som dyrker den lenger. Portulakk inneholder mye kalsium og magnesium og har også vært anvendt i folkemedisinen, blant annet mot bakrus. Navnet betyr “liten port”. Foto: Jan Robert Jore, Lindesnes Fyrmuseum

16 NORDSJØFART • Et beger med iskrem, krem og skogsbær • En klassisk sommerdrøm av en dessert, inspirert av den historiske is-eksporten over Nordsjøen på 1800-tallet. For å øke holdbarheten til matvarene var en tidligere avhengig av natur-is til nedkjøling, og etter hvert som befolkningen i byene vokste, var det stadig økende etterspørsel etter is. På 1800-tallet var det derfor en stor eksport av isblokker fra Norge til England, Tyskland og andre land. • Isen ble skåret på vannene om vinteren og fraktet ut til utskipningshavnene, hvor det var bygget egne, isolerte ishus, hvor blokkene kunne lagres til de kunne seiles over Nordsjøen. Sørlandske iseksportører begynte etter hvert å ta med laks og makrell på disse seilasene, noe som ga støtet til den storstilte eksporten av fersk, iset fisk over Nordsjøen som vokste fram utover på 1800-tallet. Først etter at det ble mulig å framstille såkalt “kunstig kulde” i form av kjøleskap og fryserier på begynnelsen av 1900-tallet, forsvant mye av behovet for natur-is. Det fortelles om en skipper som prøvde seg på is-eksport til India, men det falt dårlig ut, siden lasten smeltet på veien på grunn av varmt vær og mye motvind

17 UNDERVANNSKONFEKT • Sjokolade fylt med salt karamell og tørket tang – i sannhet en utradisjonell vri. • Sjokolade er antagelig verdens mest populære godteri. Det framstilles i utgangspunktet ved at bønner fra kakao-treets frukt blandes med sukker. Maya- indianerne dyrket kakao allerede på 600-tallet, og bønnene var så verdifulle at de kunne benyttes som betalingsmiddel. Colombus brakte kakao til Europa i 1502, og spanjolene monopoliserte raskt importen. Opprinnelig ble sjokoladen drukket. Det var først etter at en klarte å framstille kakao i pulverform i 1847 at en kunne begynne å meske seg med sjokoladekaker, sjokoladeplater og konfekt.

18 Havsalat og sukkertare fra Fyrhagen • Tang og tare kan tørkes, knuses og brukes i mat • Pakk fisk i sukkertare og opplev den gode smaken • Siri lager fyrbrød med alger, tang, tare og sjøvann • Forskningsprosjekt om bruk av alger, tang og tare som mat med Institutt for næring og sjømatforsk- ning - NIFES Foto: Jan Robert Jore

19

20 Fyrhage i orkan Foto: Jan Robert Jore, Lindesnes Fyrmuseum


Laste ned ppt "Opplev museer og mat Liv Ramskjær Norges museumsforbund."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google