Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Noreg har ei lang kyststripe- med rikeleg tilgang til fisk.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Noreg har ei lang kyststripe- med rikeleg tilgang til fisk."— Utskrift av presentasjonen:

1 Noreg har ei lang kyststripe- med rikeleg tilgang til fisk.
KAP 13: NORSK ØKONOMI s ØKONOMI: -Verdiar og ressursar Noreg har ei lang kyststripe- med rikeleg tilgang til fisk.

2 Jordbruk I jordbruket i Noreg finn ein man

3 Økonomi - Noreg har og rikeleg med fossekraft og oljeressursar- og i dag er oljeindustrien den viktigaste næringsvegen vår. Økonomi dreier seg om kva for nokre næringsvegar som finst i landet. Produksjon av varer og tenester skaper arbeidsplassar – og folk får inntekter – og inntektene bruker vi til å kjøpe varer og tenester. Økonomi dreier seg også om korleis vi organiserer samfunnet vårt.

4 Økonomi verkar inn på svært mange område i livet.
Privat eller offentleg eigarskap? Privat eigarskap: Einskilde personar eller verksemder eig produksjonsutstyr og kapitalen, t.d bilverkstad, privat barnehage, fiskebåt eller maritime verksemde. Offentleg eigarskap: kommunen, fylkeskommunen eller staten eig produksjonsutstyret. T.d sjukeheimar, skular, sjukehus, helsestasjonar og NAV.

5 Dei viktigaste næringsvegane våre:
Det er vanleg å dele næringslivet inn i tre hovudgrupper av næringar: * Primærnæringane: Jordbruk, skogbruk og fiske – dette er næringar som utnyttar ressursar som naturen sjølv skaper. * Sekundærnæringane: Industri, bergverk, olje- og gassproduksjon, bygg og anlegg – dette er næringar som bruker og foredlar vidare produkt frå primærnæringane og andre naturressursar.

6 Tertiærnæringane- servicenæringar eller tenesteytande næringar – døme er offentlege tenester som helsestell og undervisning- og private tenester som bankvesen og hotell. Næringslivet i Noreg er hovudsakleg eigd av private, men staten har store eigarinteresser i t.d Statoil og Norsk Hydro. Vi skil mellom marine næringar ( havet) og fastlandsnæringar.

7 PRIMÆRNÆRINGANE: Fiske:
- Det norske havområdet er 6 gongar større enn det norske fastlandet. Utnytting av fiskeressursane på best mogeleg måte gir gode utsikter for auka vekst. Ta i bruk fleire typar marine råstoff – tang og skjell.

8 BNP 2004: mill kr BNP 2015: mill kr


Laste ned ppt "Noreg har ei lang kyststripe- med rikeleg tilgang til fisk."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google