Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Skyting – en innføring for foreldre og foresatte

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Skyting – en innføring for foreldre og foresatte"— Utskrift av presentasjonen:

1 Skyting – en innføring for foreldre og foresatte
Denne side står framme mens deltakerne finner sin plass Presentasjonen er primært beregnet til bruk i fbm. informasjon til foreldre, politikere m.f som ønsker å vite mer om hva som foregår av aktiviteter i skytterlagene. Presentasjonen foreventes å ta mellom ca 40 minutter. Det er fritt opp til skytterlag som benytter denne presentasjonen å legge inn tilleggsopplysninger om eget lag og egen aktivitet. Presentasjonen inneholder mer tekst enn det som anses pedagogisk gunstig. Dette er gjort for å hjelpe mindre erfarne instruktører med gjennomføringen. Erfarne instruktører bør redusere innholdet, og i større grad gi tilleggsopplysninger mens hovedpunktene vises.

2 Slett denne siden før bruk!
Informasjon til bruker av PowerPointen (slett denne siden før presentasjon) Dette er en PowerPoint utarbeidet av utdanningsavdelingen ved Skytterkontoret. Den er lagd som en del av «Temakveld: Foreldre og foresatte» som har som mål å gi foreldre, foresatte og andre ferske en generell innføring i DFS og skyting. Om PowerPointen: På noen av sidene er det støttetekst. Det anbefales at du fyller inn aktuell info om laget på sidene om skytterlaget. Har du spørsmål angående denne Powerpointen? Ta kontakt med ungdomskonsulent Ola Herje på eller Slett denne siden før bruk!

3 Kveldens temaer Det frivillige Skyttervesen. Skytterlaget.
Sikkerhet og standplassrutiner. Klasser og øvelser. Våpen og ammunisjon. Utstyr. Trening og stevner. Gå raskt igjennom dagens tema

4 Skytterlaget og Det frivillige Skyttervesen
Stiftet (skytterlaget) Medlemmer ? Antall ungdommer : ? DFS stiftet 1893 medlemmer. 850 skytterlag Her kan dere fortelle kort om DFS og ikke minst skytterlaget! Dette er kanskje ikke så interessant for de yngste skyteskolelevene, men er viktig å ha med for å informere eventuelle foreldre/foresatte som er til stede. Bytt gjerne ut bildet med bilde av egen skytebane.

5 Kort om DFS Det frivillige Skyttervesen har følgende oppgaver:
Støtteorganisasjon for Forsvaret. Opplæringsinstitusjon i god våpenkultur. Bidra til det lokale aktivitetstilbudet. Trening og skyteprøve for storviltjegere. Tilby skyting på godkjente baner som tilfredsstiller krav til sikkerhet og miljø. Instruktøren bør knytte kommentarer til punktene mht hvordan eget lag tilrettelegger /oppfyller disse. Tilknytingen til Forsvaret, samarbeider om LS og opplæring. Driftsmidlene fra Staten som tildeles over Forsvarsbudsjettet. I all opplæring er det stort fokus på sikkerhet og god våpenkultur. Mange dyrker skyting som hobby, og har gjennom det en aktiv fritid. Skytterlaget er for mange et viktig sosialt samlingspunkt som tilbyr interessante aktiviteter. DFS er den viktigste bidragsyter for gjennomføring av skyteprøven for storviltjegere. Banene i DFS sikkerhetsinspiseres og godkjennes minst to ganger årlig

6 Skytterlaget Her kan skytterlaget legge inn litt informasjon om seg selv. Sett gjerne inn et bilde. Stikkord: Hvor mange medlemmer? Hvem er leder/ungdomsleder? Hvor gammelt er laget? Har laget utmerket seg på noe vis? Sportslige resultater? osv. Skytebaner (anlegg som skytterlaget disponerer) Aktivitet (ungdom, senior, veteran) Tilbud for jegere. Hjemmeside, medlemsavis, facebook etc. Annet. Legg inn relevant info om skytterlaget. Legg gjerne til et bilde og logoen.

7 Sikkerhet Temaforside.
På de neste sidene følger noen sikkerhetsregler som foreldrene bør kjenne til. Gå raskt igjenom reglene. Legg gjerne til ting du mener er relevant.

8 Sikkerhet Bæring av våpen.
Alltid med pipa opp og sluttstykket tatt ut. - Det er viktig at våpenet er nedpakket når det transporteres i bil.

9 Sikkerhet Transport av våpen i bil. Skal være nedpakket.
- Det er viktig at våpenet er nedpakket når det transporteres i bil.

10 Sikkerhet Oppbevaring av våpen hjemme. FG-godkjent våpenskap.
- Oppbevaring av våpen hjemme krever et godkjent våpenskap.

11 Sikkerhet Visitasjon av våpen
Foretas etter skyting før man forlater standplass Foreleser/instruktør kan gjerne vise med et våpen og en hjelper hvordan dette gjøres. Gjør som på bildet: Ta et godt grep rundt skjeftet med venstre hånd. Bruk dette grepet til å bevege geværet slik at du kan se gjennom geværet. Stikk høyre hånd i magasinåpningen Gi skytteren en klapp på skulderen og et «takk» når du er ferdig. NB! Ikke si «spenn ned». Dette fordi reglene sier at sluttstykket skal tas ut av våpen eller være i bakre stilling utenfor standplass.

12 Sikkerhet Hørselvern er påbudt.
Si gjerne at dette også gjelder foreldre som er inne på standplass under skyting. Fortell hvor de kan finne låne-hørselvern. Hørselvern er ofte det første utstyret man kjøper. Anbefal gjerne å anskaffe dette.

13 Sikkerhet Sikkerhetsmerket Skyting skal ikke skje når dette vises

14 Standplassrutiner Temforside

15 Standplassrutiner 1. Trekk inn på standplass. 2. Lading. 3. Kommando - («Klar om ti sek. fra nå»-«klar»-«ild»-«stans»). 4. Anvisning. 5. Visitasjon. 6. Trekk ut av standplass. Fortell kort hvordan skytingen oftest foregår. Husk at foreldre og foresatte ikke har erfaring fra skyting. Det er viktig å gi foreldrene en grundig innføring slik at de vet hva barna skal forholde seg til.

16 Klasseinndeling Temaforside.

17 Ungdomsklasser Klasse Alder Skytestilling Nybegynner ung
Til og med 15 år Liggende (m/u anlegg) Nybegynner voksen år Liggende Rekrutt år 11 – 13 år Eldre rekrutt år 14 – 15 år Junior år 16 – 17 år Ligg og kne Eldre junior 18 år 18 år Ligg, kne og stående Gå igjennom klassestrukturen for ungdom. Legg vekt på nybegynner ung da de fleste nybegynnere starter her. Ingen rangering, 100 % premiering osv.

18 Øvelser Temaforside

19 Øvelser Baneskyting Feltskyting Innendørsskyting Skifelt
Skogsløp med skyting Stang og felthurtig - Gå raskt igjennom de ulike øvelsene og relater det gjerne til eget skytterlag.

20 Våpen og ammunisjon Temaforside.

21 Våpen Sauer 200 STR Ta en rask gjennomgang av våpenet.
Vis gjerne andre våpen som er aktuelle. Sauer 200 STR

22 Magasin Ta en rask gjennomgang av magasin. Ofte er det foreldrenes jobb å fylle opp disse. Ikke bruk bildet, men bruk et ordentlig magasin og vis og forklar. - Send gjerne magasinene rundt. Denne powerpoint-siden kan stå i bakgrunnen.

23 Ammunisjon 6.5 .22 Ta en gjennomgang av ammunisjon
Ikke bruk bildet til å vise og forklare, men bruk ordentlig ammunisjon og vis og forklar. Denne PowerPoint-siden kan stå i bakgrunnen.

24 Klær og utstyr Jakke Hanske Hørselvern Bukse Sko
Ta en rask gjennomgang av hva slags utstyr som voksne (seniorer) bruker når de skyter. Vær tydelig på at det ikke er behov for å kjøpe noe utstyr for å kunne delta (så lenge dere har utlånsutstyr). Hvis skytterlaget har utstyr til utlån så informer om dette. Dermed vet de, og ikke minst foreldrene, at det ikke er nødvendig å kjøpe masse utstyr med en gang.

25 Nødvendig utstyr Temaforside.
På de neste sidene kan dere selv velge hva dere skal snakke om.

26 Hva har vi av utstyr? SETT INN DET SOM PASSER.
10 Sauer 200 STR .22 til utlån Gratis ammunisjon 10 jakker 10 hansker 10 hørselvern 10 reimer Osv. Gå igjennom hva slags utstyr dere har til utlån.

27 Trening og stevner Temaforside.
På de neste sidene anbefales det at dere fyller inn det som passer for praksisen i deres skytterlag.

28 Rutiner på trening (valgfri)
SETT INN DET SOM PASSER: Skyting fra Tre lag – forhåndsbestemt skytetid Instruktør og standplassleder

29 Priser SETT INN DET SOM PASSER: Stevne: ca 100 kroner i påmelding.
Treningsavgift: 20 kr per kveld. Medlemsavgift: 300 kr året. osv

30 Påmelding til stevner SETT INN DET SOM PASSER:
Skjer via «Mitt DFS» evt. til ungdomsleder. Kan normalt gjøres 30 dager i forveien. Mulighet for avmelding.

31 Spørsmål?

32 Oppsummering Det frivillige Skyttervesen. Skytterlaget.
Sikkerhet og standplassrutiner. Klasser og øvelser. Våpen og ammunisjon. Utstyr. Trening og stevner.


Laste ned ppt "Skyting – en innføring for foreldre og foresatte"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google