Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

EGG.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "EGG."— Utskrift av presentasjonen:

1 EGG

2 Lille trille lå på hylle, lille trille ramla ned
Lille trille lå på hylle, lille trille ramla ned . Ingen mann i dette land lille trille bøte kan.

3 Slik Hva kom først, høna eller egget?
Som høns legger egg, verper dei kloke likande tankar. Et egg er et egg, sa gutten, han tok det største. Slik

4 Fakta om egg - Gjennomsnittsegget veier 63 gram plommen: 19 gram
hviten: 37 gram skallet: 7 gram Norges største egg er fra 1993: 210 gram! Kostnad: ca 3 kr pr egg Hver nordmann spiser i gj. snitt 11 kg egg pr år 175 egg pr år 0,5 egg pr dag dobbelt forbruk i påsken

5 S, M, L eller XL-egg! Eggene blir sortert i fire forskjellige størrelser etter vekt, og merket på eggkartongen på følgende måte: M (medium) g L (large) g Du finner mest M og L-egg i butikken.

6 Hvorfor egg i påsken? I eldre tider la ikke hønene egg i den mørke årstiden. Først når dagene ble lengre satte høna i gang med verpingen igjen. Dette falt ofte sammen med påsketiden, og påsken ble derfor også en "eggfest" bokstavelig talt. Man kokte eggene og spiste dem, eller bakte dem inn i flotte, flettede brød. Skikkene veksler fra land til land i påsken, men egget står alltid sentralt.

7 Hvor mange egg legger ei høne?
Høna legger sitt første egg når hun er ca. 19 uker gammel. Hun verper nesten ett egg hver dag, 6 egg i løpet av 7 dager. Søndagsfri! Ei hønes levealder er ca. 70 uker. Det er ingen haner i vanlige hønsehus, så eggene er ikke befruktet

8 Hvilke egg har vi? Hønseegg Måkeegg Vaktelegg
Egg fra frittgående høner Økologiske egg Egg fra høner i bur

9 Eggets egenskaper Hevemiddel (kaker, sufleer) Bindemiddel (pannekaker)
Tykningsmidler (sauser, supper og eggekrem) Hindrer at sauser skiller seg (bearnessesaus, majones) Blankemiddel (smører gjærbakst) Fargestoff Smaksstoff

10 Eggenes funksjon i en kakemasse er å:
Tilføre fuktighet i bakverket Heve bakverket Berike kaken med eggeplommens fett Emulgere fettet i røra Gi kaken dens spesielle struktur Smak

11 Oppbevaring Holdbarhet: lenger enn angitt på pakningen. På grunn av faren for salmonella i andre land, har EØS en regel om at egg bare kan stemples med 28 dager fra verping. Selv om Norge ikke har forekomst av salmonella må vi følge bestemmelsene i EØS. Langtidslagring i kjøleskap Noen få dager: på kjøkkenbenken Kan fryses uten skall Romtempererte egg gir luftigst eggedosis og høyere kaker enn kalde egg 14 dager gamle egg har best bakeregenskap

12 Næringsinnhold protein vitaminer mineraler fett kolesterol

13 Hvordan liker du egget ditt?
Bløtkokt: Kok egget i 3- 5 minutter. Avkjøl under rennende kaldt vann. Smilende: Fast eggehvite og en mykt smilende, gul plomme. Kok egget i 6-8 minutter. Avkjøl under rennende kaldt vann. Hardkokt: Kok egget i 8-10 minutter. Avkjøl under rennende kaldt vann.

14 Når egg varmes opp Egg begynner å stivne ved ca. 70 °C (proteinene denatureres). Det ser vi blant annet når vi lager vaniljesaus med egg, den tykner før sausen koker. Sauser med egg i må ikke få mer enn et raskt oppkok, ellers kan de skille seg og bli grynete.

15 Hele verden feirer egget den andre fredagen i oktober.
Da vanker det godsaker med egg i riktig mange butikker!


Laste ned ppt "EGG."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google