Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Årskalenderen skal konkretisere arbeidet med å legge til rette for barns medvirkning og inneholde informasjon om hvordan lovens bestemmelser om innhold.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Årskalenderen skal konkretisere arbeidet med å legge til rette for barns medvirkning og inneholde informasjon om hvordan lovens bestemmelser om innhold."— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Årskalenderen skal konkretisere arbeidet med å legge til rette for barns medvirkning og inneholde informasjon om hvordan lovens bestemmelser om innhold (Lov om barnehager og Rammeplanen) skal følges opp og dokumenteres. Vi ønsker å knytte innholdet i arbeidet som gjøres på avdelingen til et ”tema ” – en hovedoverskrift der fagområdene med sine målformuleringer kan ivaretas på ulike måter i henhold til barnas alder, interesse og forutsetninger. Hvordan tema blir behandlet vil være både likt og ulikt i de forskjellige gruppene. )

3 Født i 2014 - Sicilia (t.o.m. aug.) - Matheo - Amalie - Denni Leander - Alfred - Joakim - Ronja(t.o.m. aug.) Født i 2015 - Amanda - Mai Victoria - Maylinn - Hamza - Mark - Ida Emilie Voksne på Bikuben - Ina Aspelund Pedagogisk leder 100% - Kristin Gulbrandsen Barnehagelærer 100% - Nina Fjeld Fagarbeider 100% - Karianne Skougstad Fagarbeider 100% Kontakt: Telefon kontoret (Brit-Tove): 6707 4735 Telefon Bikuben: 41635604 E-post: brit-tove.hjelmerud@nittedal.kommune.no ina.aspelund@nittedal.kommune.no

4 Åpningen og frokosten på Bikuben skal være en rolig start på dagen. Dørene er åpne mellom avdelingene før frokosten starter. Under frokosten sitter alle barna ved bordet og spiser sammen. Det er lov å spørre om å spise på Blomsterhagen og visa versa. Barna har med matpakke til frokost hver dag. I tematiden deler vi barna opp i grupper. Dette året har vi bare 2014 0g 2015 barn, så vi deler oss i 2 grupper. Vi deler etter alder og legger opp planer for å ivareta alle barna. I tematiden arbeider vi med temaene som er forklart utover i årskalenderen. Mandag og onsdag er det ikke temaarbeid. Alle dager serverer vi lunsj. På onsdager er det varmmat. Ca kl.14-14.30 spiser vi matpakke og frukt. Til de minste må foreldrene ha med det meste av grøt, middagsglass etc. selv. Barnehagen handler inn noe. Dette avtales med personalet. Foreldrene har med bleier, kremer o.l. til sitt barn. Til utetiden er det viktig at barna har nok klær og sko tilpasset været, Det er foreldres ansvar å sørge for at det til enhver tid er nok og riktige klær på barnets plass. Skiftekassen skal til enhver tid være oppdatert med nødvendig skiftetøy tilpasset vær og temperatur. Vi har ikke lånetøy i barnehagen. Dere vil bli ringt opp hvis noe mangler. Utstyr til soving som vogner/dyner/poser /tepper o.l. må foreldrene ha med selv. Alle barna skal være ute av døren innen kl.17.00. For sen henting medfører bot på 210 kr per påbegynte halvtime. Kl. 07.00 Barnehagen åpner Kl. 08.00 - 08.30 Frokost Kl. 10.00 Gruppeaktivitet,frilek, inne/ute Kl. 10.30 Lunsj Kl. 12.00 – 14.00 Utetid/soving Kl. 14 - 14.30 Ettermiddagsmat - frukt Kl. 15.00 – 16.45 Lek - inne/ute Kl.17.00 Barnehagen stenger

5 Trygghet og tilknytning – Ingenting er så viktig som de voksnes evne til å inngå i positive, sensitive samspill med barna, evnen til å forstå barnet innenfra og ha godhet for deres behov. Trygghet, ømhet og glede er viktigere enn alt annet i barnehagen. «Barnets hjerne er en lampe, tilknytning er at kontakten settes i» (Daniel J. Siegel, amerikansk barnepsykiater). Når barnet opplever at den voksne ser, forstår og gleder seg over det, føler barnet seg vel og blir glad, eller: Kontakten settes i, og lampen tennes. Med en trygg og omsorgsfull voksen ved sin side «våkner» barnet og starter på sin langsomme erobring av verden.» (fra boken «Se barnet innenfra») Primærkontakten: På bikuben skal barna møte kjente og trygge voksne som skaper hverdager preget av stabilitet og forutsigbarhet. Alle barna har sin primærkontakt. Primærkontakten kjenner barnet ekstra godt, og legger grunnlaget for trygghet og tilknytning. Barnets primærkontakt har et særskilt ansvar for barnets trivsel og trygghet i barnehagen. Primærkontakten deltar også i forberedelsene til barnets foreldresamtale.

6 Trygghetssirkelen bygger på mange års forskning omkring tilknytning og viser oss hvordan de grunnleggende behovene henger sammen. I nedre del av sirkelen ser vi barnets avhengighet og beskyttelsesbehov, altså tilknytningsbehovet. Hånden som tar imot nederst er den sikre havnen i form av en trygg og nær voksen hvor barnet kan få hjelp, trøst og nærhet når tilknytningsbehovet er slått på, barnet trenger nærhet til den voksne I øvre del av sirkelen ser vi barnets selvstendighet og utforskertrang, barets behov for å erobre og mestre verden. Den øvre hånden representerer også den voksene, men her fungerer hånden som en trygg base for barnets utforskning. Barnet tar seg en tur ut i verden, i trygg forvissning om at den voksne er der og passer på. Sirkelen tydeliggjør for oss dynamikken mellom avhengighet og selvstendighet. Utforskning og læring blir vanskelig, kanskje umulig, uten at «kontakten er i»: Tryggheten til å gå ut kommer fra vissheten om at det er mulig å komme inn igjen. Selvstendighet vokser fram av tillatelsen til å være avhengig.

7 Lek og lekens betydning for barn. * Leken er sentral i barnehagen. Leken er viktig for barns trivsel. Barn vil gjerne leke hele tiden, og leken står for en stor del av barnas læring og utvikling. * Trygghet og god tilknytning er en nødvendighet for barns lek i barnehagen. Vi på Bikuben jobber målrettet mot dette, slik at alle barna skal få best mulig forutsetninger for å bli en god leker og lekekamerat. Leken har en egenverdi for barn, og er et karakteristisk trekk ved barns adferd, og en del av barnekulturen. * I leken får barna blant annet oppleve å være del av et fellesskap, vært kreative, brukt sansene, utviklet språket, fått matematiske erfaringer, forhandlet, kommunisert, bygget selvfølelse, utviklet motorikken, øvd på turtaking, samarbeidet, opplevd glede og latter, og rett og slett fått være et barn. * Leken foregår som oftest i samspill med andre, og legger grunnlaget for god sosial kompetanse og utvikling av vennskap. * I Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver(Kunnskapsdepartementet 2011:32) står det blant annet dette om lek: * «Å få delta i lek og få venner er grunnlaget for barns trivsel og meningsskaping i barnehagen. I samhandling med hverandre legges grunnlaget for læring og sosial kompetanse».

8 1 åringene: - Bli kjent med og trygg på barn og voksne rundt seg. - Bli trygg til å utforske barnehagens lokaler - Bli kjent med barnehagens dagsrytme - Samspiller i titt- hei lek - Vise ulike følelser - Forstå en del hverdagsord 2 åringene: - Bli kjent med nye barn og voksne - Bruke 2-3 ords setninger - Begynnende «late som lek» - Leke paralellek - Er grovmotorisk aktive - Viser interesse for bøker

9 UKEMANDAGTIRSDAGONSDAGTORSDAGFREDAG 31 12345 32 8910 11 12 33 15 Plan.dag Bhg stengt 16171819 34 2223242526 3529 3031 Mål: Barna skal knytte relasjoner, bli kjent og trygg med de andre barna, voksne og Bikuben som avdeling. Omsorg i barnehagen handler både om relasjoner mellom personaler og barna, og om barnas omsorg for hverandre. Å gi barn mulighet til å gi hverandre og ta i mot omsorg er grunnlaget for utvikling av sosial kompetanse, og er et viktig bidrag i et livslangt læringsperspektiv. (Rammeplan s.16) For alle de nye små inne på bikuben er der viktig med tid til å bli kjent og la barna få den tiden de trenger. For de som allerede har gått på bikuben en stund handler det om å dele mer av seg selv etter som språket er mer på plass. Vi snakker mye om hva som er viktig for dem, og har fokus på familien.

10 UKEMANDAGTIRSDAGONSDAGTORSDAGFREDAG 351 Hamza 2 år 2 365 Brannvern- uke 6 Brannvern- uke 7 Brannvern- uke Foreldre- møte 8 Brannvern- uke 9 Brannvern- uke 3712131415 Amalie 2 år 16 381920212223 392627 28 Dugnad 2930 Mål: Barna skal knytte relasjoner, føle tilknytning, bli kjent og trygg med de andre barna, personalet og Bikuben som avdeling. Omsorg i barnehagen handler både om relasjonen mellom personalet og barna, og om barnas omsorg for hverandre. Å gi barn mulighet til å gi hverandre og ta imot omsorg er grunnlaget for utvikling av sosial kompetanse, og er et viktig bidrag i et livslangt læringsperspektiv. ( Rammeplan s. 16 ) For alle barna på Bikuben er trygghet og tilknytning det viktigste, og alle barna må få den tiden de trenger for å trives og føle seg trygg i barnehagen.

11 UKEMANDAGTIRSDAGONSDAGTORSDAGFREDAG 4034567 411011121314 421718192021 432425262728 4431 Mål: 1 åringer: Barna skal tørre å utforske lekene enda mer. Tørre å hevde seg og ha et bevisst ønske om hva det vil ha eller gjøre. Barna viser interesse og prøver å ta kontakt med jevnaldrende. 2 åringer: Vi snakker om familien min, vi bruker musikk, rim og regler. Det begynner å bli høsten og vi ser etter høst tegn. Blader som faller ned og fugler som reiser for vinteren. Temaet- språk, tekst og matematikk kommer til å være synlig både i lek og samling.

12 UKEMANDAGTIRSDAGONSDAGTORSDAGFREDAG 441 Denni Leander 2år 23 Plan. leggingsdag BHG stengt 4 Plan. leggingsdag BHG stengt 457891011 461415161718 472122232425 48282930 Mål: 1 åringer: Barna skal tørre å utforske lekene enda mere. Tørre å hevde seg og ha et bevisst ønske om hva det vil ha eller gjøre. Barna viser interesse og prøver å ta kontakt med jevn aldrende. 2 åringer: Føle seg inkludert i felleskapet, og føle at de er en viktig del av gruppa.

13 UKEMANDAGTIRSDAGONSDAGTORSDAGFREDAG 481. Maylinn 2år Husk å levere lapp om fri i julen 2 4956789 511213 Lysfrokost 141516 5219202122 Alfred 2år 23 Ida Emilie 1 år (24.12) 5326 2.Juledag Stengt 27282930 Mål: Barna opplever en førjulstid som er preget av glede, forventning og ro. I desember skjer det mye spennende i barnehagen. Vi har juleverksted, samlinger, synger julesanger, nissefest etc. Vi har fokus på at denne måneden skal være preget av ro og kos. Vi markerer Lucia med lysfrokost den 13. Alle foreldrene inviteres på frokost i barnehagen fra kl.07.00. Førskolen går i Luciatog ca kl.08.00.

14 UkeMandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag 12 Plan. leggingsdag BHG stengt 3456 2910111213 31617181920 42324252627 53031 Mål: 1 åringen: Barna finner glede i å bruke kroppen aktivt til å uttrykke seg. De får en positiv selvoppfatning gjennom kroppslig mestring. 2 åringen: Barna finner glede i å bruke språket på en kreativ måte gjennom sang, regler og rim. Språkglede er viktig for alle barns språkutvikling. Barn skal oppleve at språk er morsomt, og at det er positivt å bruke språket på ulike måter. Språkglede gir motivasjon, oppmerksomhet, konsentrasjon og trygghet som alle er viktige faktorer for å lære språk. Turtaking handler om å veksle mellom å snakke selv og lytte til den eller de andre. Gjennom å lære turtaking lærer barnet dialogens grunnform. Dialog er viktig for alt videre samspill barnet skal ta del i. Små barn lærer turtaking gjennom sine første leker som «borte-titt-tei» eller «hvor stor er du». Større barn lærer gjennom lek, regler, rim og sang.

15 UkeMandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag 5123 66 Gi beskjed om fri i vinterferien 78910 71314151617 Sicilia 3 år (19.2) 820 Vinterferie 21 Vinterferie 22 Vinterferie 23 Vinterferie 24 Amanda 2år Mai Victoria 2 år (26.2) Vinterferie 9 27 Matheo 3 år 28 Mål: 1 åringen: Barna finner glede i å bruke kroppen aktivt til å uttrykke seg. De får en positiv selvoppfatning gjennom kroppslig mestring. 2 åringen: Barna finner glede i å bruke språket på en kreativ måte gjennom sang, regler og rim. Språkglede er viktig for alle barns språkutvikling. Barn skal oppleve at språk er morsomt, og at det er positivt å bruke språket på ulike måter. Språkglede gir motivasjon, oppmerksomhet, konsentrasjon og trygghet som alle er viktige faktorer for å lære språk. Turtaking handler om å veksle mellom å snakke selv og lytte til den eller de andre. Gjennom å lære turtaking lærer barnet dialogens grunnform. Dialog er viktig for alt videre samspill barnet skal ta del i. Små barn lærer turtaking gjennom sine første leker som «borte-titt- tei» eller «hvor stor er du». Større barn lærer gjennom lek, regler, rim og sang.

16 UkeMandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag 9123 106789 111314151617 Mark 2år 122021 222324 132728293031 Mål: Barna skal ta i bruk fantasi og skaperglede. Vi bruker sansene våre gjennom forskjellig formingsaktiviteter. Barna skal få oppleve muligheter for sansing, opplevelser, skapende virksomhet og kommunikasjon.

17 UkeMandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag 14 34557 1510111213 Skjær- torsdag. Barnehagen stengt 14 Lang- Fredag Barnehagen stengt 1617 2.Påske- dag. Barnehagen stengt 18192021 172425262728 Mål: Gi barna anledning til å bli kjent med kristen høytid og tradisjoner. Vi bruker sansene våre gjennom forskjellig formingsaktiviteter. Denne måneden er preget av påskeforberedelser. Vi vil å ha fokus på formingsaktiviteter og felles samlinger som omhandler påskebudskapet. Det vil være påskelunsj der barna får servert god mat.

18 UkeMandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag 181 Barnehagen stengt 2345 1989101112 20151617 Grunnlovs dag BHG stengt 1819 2122232425 Kr.himmel fart. BHG stengt 26 Plan- leggingsdag BHG.stengt 22293031 Mål: Barna skal få oppleve naturen og undre seg over naturens mangfoldighet. Barna skal få kjenne på glede over å være i naturen. Vi skal gå på turer i nærområdet. Vi tar utgangspunkt i barnas nysgjerrighet, interesser og forutsetninger. Å oppholde seg ute i naturen gir rom for et mangfold av opplevelser og aktiviteter.

19 UkeMandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag 2212 235 2.Pinsedag Barnehagen stengt 6789 241213141516 251920212223 26 27282930 Mål: Barna skal få oppleve naturen og undre seg over naturens mangfoldighet. Barna skal få kjenne på glede over å være i naturen. Vi skal gå på turer i nærområdet. Vi tar utgangspunkt i barnas nysgjerrighet, interesser og forutsetninger. Å oppholde seg ute i naturen gir rom for et mangfold av opplevelser og aktiviteter.

20 Mål: Barna har en fin sommertid i barnehagen sammen med barn og voksne. Vi koser oss ute med vann og sandleker og andre aktiviteter Barnehagen er stengt i uke 29 og 30. GOD SOMMER UkeMandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag 2734567 281011121314 291718192021 302425 262728 31


Laste ned ppt "Årskalenderen skal konkretisere arbeidet med å legge til rette for barns medvirkning og inneholde informasjon om hvordan lovens bestemmelser om innhold."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google