Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

CHAMPAGNE Fredag 27.02.04 ved Torodd Hansen. Champagne Et vindistrikt og en framstillingsprosess Ca 140 km nordøst for Paris Kun vin framstilt ved hjelp.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "CHAMPAGNE Fredag 27.02.04 ved Torodd Hansen. Champagne Et vindistrikt og en framstillingsprosess Ca 140 km nordøst for Paris Kun vin framstilt ved hjelp."— Utskrift av presentasjonen:

1 CHAMPAGNE Fredag 27.02.04 ved Torodd Hansen

2

3 Champagne Et vindistrikt og en framstillingsprosess Ca 140 km nordøst for Paris Kun vin framstilt ved hjelp av prosessen og i distriktet kan kalle seg for Champagne Ellers i Frankrike kalles musserende vin framstilt på den tradisjonelle måten for ”crèmant”

4 Champagne Kalkholdig jord og kjølig klima –Kalk drenerer og reflekterer Syreholdig hvit- og rosèvin Det som skjer i kjellerne er like viktig som det som skjer på vinmarken Saften presses forsiktig ut Gjærer livlig i begynnelsen –Avtar, slippes kjølig luft til, stopper gjæringen –Vinen opplever en kjølig vinter, har fortsatt latent gjæringspotensiale

5 Champagne Før, skipet ut på dette tidspunkt i prosessen, England 17. århundre Delikat men skarp smak Eksportert på tønner, tappet i England –Utpå våren begynte gjæringen på nytt, korkene smalt i taket – oppfunnet sprudlevin Tidlig tapping avgjørende –Gjærer videre i flasken –Gassen som gjæringen utløser oppløses i vinen

6 Champagne Hjelp av litt mer sukker og gjær – blir mye bedre Par år eller mer på flaske gir styrke og karakter Sterkere flasker og binde korken fast –50 % svinn tidlig 18 århundre Dom Pèrignon, kjellermester i klosteret bidro med kunsten å blande viner - cuvèe

7 Champagne De fleste vinene får ikke årgangsbetegnelse Alt er avhengig av kjellermesterens erfaring og firmaets økonomi Etablert hus, ikke merkbar forskjell fra år til år. Industrielle prod. – enken Clicquot tidlig 1800 tallet. Oppdaget hvordan rense vinen uten at boblene forsvant

8 Champagne Treplate med hull – flaskene oppned (sur point) Hver flaske ristet og vridd forsiktig (remuage) hver dag til alt sedimentet var løsnet fra flasken falt ned på korken Tok av korken og lot det renne ut noen få centiliter vin (dègorgement) Fylte opp med søt vin – ny kork I dag – flaskehalsen fryses, frossen is med sediment skyter ut Tilsettes litt vin og sukker

9 3 forskjellige soner i Champagne Montagne de Reims –Pinot Noir (ca 35%) Vallèe de la Marne –Pinot Meunier (ca 40%) Côte des Blancs –Chardonnay (ca 25%)

10 CHAMPAGNE

11 Montagne de Reims Pinot Noir (noe Pinot Meunier) Nordvendte vinmarker –Varm luft stiger opp fra sletten Bidrar med bouquet, fylde og fast syrlighet –”Ryggraden” i blandingen

12 Vallèe de la Marne Pinot Meunier og Pinot Noir Sørvendte skråninger –Gir de fyldigste, rundeste og modneste druene, med masser av aroma. Beskjedent volum rødvin –Som en utsøkt burgunder –Beholder all rødvin selv

13 Côtes des Blancs Chardonnay Østvendte skråninger Gir friskhet og finesse –Fremmer også kullsyresprudlingen Selges gjerne som Blanc des Blancs

14 Champagne Klassisk champagne har alltid vært et blandingsprodukt (85%) –Kjent under produsentens navn Oppnår kompleksitet ved blanding –Tre eller flere årganger, 30 – 40 landsbyer pr årgang 19000 vinbønder eier 27500 hektar –Kun 10% tilhører de store eksportfirmaene

15 Champagne I gode år – årgangschampagne (vintage) –Lagres minst 3 år (for øvrig 15 mnd) –Større dybde Regler fastsetter hvor mye som kan selges som årgangschampagne. En del av druene må spares til blanding for å sikre kvalitet også på cuvèene. Rècemment dègorgè lagret lenge, nettopp befridd fra bunnfallet. Bollinger RD

16 Champagne 17 fremste landsbyene – grand cru 40 nest beste – premier cru Betegnelsene ingen garanti for kvalitet Grand cru får 100% betaling for druene Premier cru får mellom 99 og 90% Øvrige nedover til 80% Prisen fastsettes hver år

17 Champagne - kilder Vinens verden, side 76-79 –Hugh Johnsen 4.utgave All verdens vingleder, side 104 –Joanna Siman Bølgens vin, side 122-125 –Toralf Bølgen Vin for dummies, side 160-165 –McCarty / Mulligan Rødt&hvitt Nr. 6-1999, side 4-5.

18 Champagne - internett Mange små, ikke spesielt mye generelt stoff Noen meget bra sider fra store hus Her er en meget bra side om Krug: http://www.krug.com/index.asp Denne sider er også vel verdt et besøk: http://www.polroger.co.uk/NewPolflash/champag ne/index.htmlhttp://www.polroger.co.uk/NewPolflash/champag ne/index.html Den neste siden er under utvikling, her er det ikke så mye å finne ennå: http://www.champagne-billecart.fr/


Laste ned ppt "CHAMPAGNE Fredag 27.02.04 ved Torodd Hansen. Champagne Et vindistrikt og en framstillingsprosess Ca 140 km nordøst for Paris Kun vin framstilt ved hjelp."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google