Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

”Skriveleir gjør verden til et bedre sted” NLB gir tilgang til litteratur og deltakelse for syns- og lesehemmede The Nordic Library Conference 2012.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "”Skriveleir gjør verden til et bedre sted” NLB gir tilgang til litteratur og deltakelse for syns- og lesehemmede The Nordic Library Conference 2012."— Utskrift av presentasjonen:

1 ”Skriveleir gjør verden til et bedre sted” NLB gir tilgang til litteratur og deltakelse for syns- og lesehemmede The Nordic Library Conference 2012

2 NLB – et landsdekkende tilbud NLB produserer og låner ut lyd- og punktskriftbøker til syns- og lesehemmede i hele landet Del av det offentlige biblioteknettverk Underlagt Kulturdepartementet Åndsverkloven §§ 17 og 17a - ”Lydbokparagrafen” Lånere må dokumentere syns- eller lesehemming

3 Norges største produsent av lyd- og punktskriftbøker Folkebiblioteklitteratur Studielitteratur Over 16 000 lydbøker Nesten 7 000 punktbøker Årlig produksjon: Mer enn 1 100 lydbøker Mer enn 400 punktbøker

4 Døgnåpent bibliotek på nettet Laste ned Lytte direkte Bestille lydbøker på CD Bestille punktbøker Lydbok-app i 2013

5 NLBs visjon: Lik tilgang for alle Tilrettelegger for lesetrening for dyslektikere og punktskriftbrukere Syns- og lesehemmede får tilgang til litteratur, kjennskap til kulturens fortellinger, bidrar til kulturell tilhørighet

6 Skriveleir Hvorfor skriveleir for synshemmede?

7 To leirdeltakere sier: ”Det å skrive har alltid vært viktig for meg, men i de senere åra har jeg ikke fått tid, eller fått det til. Derfor er skriveleir en betryggelse og oppdagelse på at jeg har en forfatter inni meg, og at jeg kan få støtte og creds for tekstene mine. Det er veldig viktig.” (Kristin 18 år) ”Og så kan vi juble høyt i sky over at lille Ida faktisk har lært noe av denne uforglemmelige uka som så altfor fort var over. Jeg har lært utrolig mye om meg selv og min skrivestemme, men jeg har også fått erfare hvor mange fantastiske tekster som kan produseres inni et relativt lite rom, med relativt få mennesker i.” (Ida 19 år)

8 Skriveleir Hvorfor egen skriveleir for synshemmede?

9 En leirdeltaker sier: ”På Skriveleir er alle synshemmede, og alle er interessert i å skrive. Dermed deler deltagerne en sterk lidenskap, samtidig som det at hver enkelt ikke ser så godt blir en selvfølge. Det blir ikke det viktigste kriteriet for å være med på leiren, og heller ikke den største utfordringen ved å være der. Akkurat den sammensetningen er unik i Norge, og helt superflott. Vi som synshemmede deltagere får et fristed, der vi slipper å være annerledes, og får være unike isteden.” (Kristin 22)

10 Forfattere Vi stiller høye krav både til menneskelige egenskaper og faglig nivå

11 Ledsagere Håndplukkede ledsagere

12 Deltakere En flott gjeng ungdommer i alderen 16-25 år

13 Tilrettelagt IT

14 Om skrivekurset ”Takk for en fantastisk skriveleir! Dere imponerte oss med sterke, underfundige, morsomme, såre, vare, skakke og energiske tekster. Vi ble inspirert av hvor fokuserte dere er og hvordan dere sjenerøst ga hverandre tilbakemelding.” (Linda Gabrielsen og Hanne Ramsdal)

15 Annet program

16 Avskjedsfest ”For å oppsummere avskjedsfesten, vil jeg ty til fri assosiasjonsflyt: sang og dansing på bordet, Halvdan Sivertsen og Postgirobygget, piano, eventyr, dikt, taler, tre retters middag med smeltet sjokolade i midten, skjorter og kjoler, bare føtter, pepperkake, latter og skjulte tårer, hoppeball, lakris, kjærlighet på pinne, kjærlighet på ekte...”

17 Resultater Lydbok Blogg http://skriveleir4.blogspot.com/ Artikler

18 Til slutt… ”For dette er unikt, ikke en leir som føyer seg pent inn i rekka av mange andre, veldig like leirer. Denne leiren kommer jeg til å huske så lenge hjernen min er intakt! Jeg vil tilbake i et slikt fellesskap, få fortsette å jobbe med skrivinga mi, våge å ta imot tilbakemelding og slippe mer enda mer løs.” (Ingunn 18 år) ”Sakn, smerte, lengt etter Huseby. Gjennomgang av fine dagar inni hovudet. Lykke over å ha møtt så mange fine menneske. Lykke over å ha teke med meg så mykje skriveinspirasjon heim. Eit ønske om å fortsette å skrive og dele det eg skriv med dei andre! No kjenner eg meg mykje betre. Det er det eg alltid har sagt: Å skrive er ein fantastisk medisin for mykje, spesielt glede og sakn!” (Mirnesa 20 år.)

19 Takk for oppmerksomheten! Kontaktinformasjon: Eli Frisvold eli@nlb.no Tlf: 22 06 88 30 Ingvild Aanensen ingvild@nlb.no Tlf: 22 06 88 54 www.nlb.no


Laste ned ppt "”Skriveleir gjør verden til et bedre sted” NLB gir tilgang til litteratur og deltakelse for syns- og lesehemmede The Nordic Library Conference 2012."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google